Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

MUTU – SPARQL-kyselyt ja etenemisvaihtoehdot

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "MUTU – SPARQL-kyselyt ja etenemisvaihtoehdot"— Esityksen transkriptio:

1 MUTU – SPARQL-kyselyt ja etenemisvaihtoehdot
KOKO-työpaja # Tuomas Palonen, Finto-palvelu

2 YSOn importointi Välivaiheen päivitystoimenpide.
Ratkaistiin vain välittömästi havaittavat ongelmat. Korjattiin rikki menneet linkit. Linkitys uusiin YSO-käsitteisiin. Ei poista tarvetta MUTUlle. Lisätietoa:

3 Kolme tapaa linkittyä hierarkiaan
kissa kissa

4 Kolme tapaa linkittyä hierarkiaan
kissaeläimet kissa kissa kissa

5 Kolme tapaa linkittyä hierarkiaan
kissaeläimet kissa kissa kissa kulkukissa

6 Mistä SPARQL:ssa lähdetään liikkeelle?
SPARQL-kyselyssä huomioitava, onko eo-käsite linkitetty YSOon ekvivalenssilla vai yläkäsitesuhteella. Nämä voi periaatteessa yhdistää samaan kyselyyn. Katri Seppälä (TSK): Olisi hyvä, jos nämä saisi erillisinä kyselyinä.

7 Kiinnostavat muutokset
YSO-käsitteen yläkäsite on vaihtunut. YSO-käsitteen pref on muuttunut. YSO-käsite on deprekoitu. Sama pref löytyy sekä eo:sta että YSOsta. Ei ekvivalenssia. Monihierarkkiset käsitteet: YSOn hierarkiamuutosten vuoksi aiemmin sallittu monihierarkia saattaa nyt olla kielletty. Kysely: erikoisontologiakäsitteet, joissa nykyisin kielletty monihierarkia.

8 Potentiaalisesti kiinnostavat muutokset
Alt muuttunut. Erityisen kiinnostavaa, jos altista on tullut pref. Voidaan toteuttaa lisätietona ”pref on muuttunut”-kyselyssä. Assosiatiivinen suhde muuttunut. Erityisen kiinnostavaa, jos yläkäsite on siirtynyt assosiatiiviseksi tai toisinpäin. Voidaan toteuttaa lisätietona ”Yläkäsite on vaihtunut”-kyselyssä. Määritelmä muuttunut. Ylempänä hierarkiassa tapahtuneet muutokset (siirtymät, preflabel- muutokset).

9 Statistiikkaa KAUNO-käsitteet, joiden suora YSO-ekvivalentti tai YSO-yläkäsite on muuttunut Hierarkkinen muutos: 1083 (18%) Preflabel-muutos: 360 (6%) Sis. mm. poistuneita sulkutarkenteita Altlabel-muutos: 1372 (23%) Poistettuja ja lisättyjä altlabeleita Muutos assosiatiivisessa suhteessa: 4616 (79%) Poistettuja ja lisättyjä assosiatiivisia suhteita KAUNOa koskevat hierarkiamuutokset taulukkona:

10 Koko ontologia käytävä läpi
YSOn ylähierarkia on muuttunut: abstrakti, pysyvä, muuttuva -> oliot, ominaisuudet, tapahtumat ja toiminta Kun SPARQL:ssa huomioidaan myös ylempänä hierarkiassa tapahtuneet muutokset, tulokseksi tulevat kaikki ontologian käsitteet. Kaikki tulokset ovat relevantteja. Kun koko ontologia käydään läpi, SPARQL-kyselyt eivät ole optimaalisin ratkaisu. pysyvä eliöt nisäkkäät kissaeläimet kissa

11 Koko ontologia käytävä läpi
YSOn ylähierarkia on muuttunut: abstrakti, pysyvä, muuttuva -> oliot, ominaisuudet, tapahtumat ja toiminta Kun SPARQL:ssa huomioidaan myös ylempänä hierarkiassa tapahtuneet muutokset, tulokseksi tulevat kaikki ontologian käsitteet. Kaikki tulokset ovat relevantteja. Kun koko ontologia käydään läpi, SPARQL-kyselyt eivät ole optimaalisin ratkaisu. oliot eliöt nisäkkäät kissaeläimet kissa

12 Askelmerkit Pyrkimys, että YSOn hierarkian läpikäynti on valmis 2017 lopussa. On parempi käydä erikoisontologia ensin kokonaisuudessaan läpi Henrin esittelemän taulukkometodin avulla. Myöhemmässä tulevaisuudessa editoriympäristössä tehtävät SPARQL- kyselyt riittänevät, kun kokonaisvaltainen päivitys on ensin tehty. Teemme tässä vaiheessa mielellään yhteistyötä erikoisontologien ylläpitäjien kanssa taulukkomallin kehittämiseksi mahdollisimman käyttäjäystävälliseksi.

13 Kiitos!


Lataa ppt "MUTU – SPARQL-kyselyt ja etenemisvaihtoehdot"

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google