Vaikeavammaisten kuntoutus

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Yhdessä työkyvyn tukena – TELAn koulutuskiertue
Advertisements

KUNTOUTUKSEN OSAAMISKESKUKSEN ESITTELY
Asiakasmaksulainsäädännön mukaiset kuntoutushoidon asiakasmaksut Lakimies Mari Laurén.
Rohkeus toimia Keski-Suomen MS-yhdistys ry
Kela tukemassa vajaakuntoisen nuoren opintoja
Milloin tarvitaan kuntoutussuunnitelma ja kuka sen tekee?
Vammaispalvelulain muutokset - vaikeavammaisten oikeus henkilökohtaiseen apuun vahvistuu Lakimies Jaana Huhta, STM
Asiakasyhteistyö toimintakyvyn arvioinnissa
Sosiaaliviraston palvelut autismin kirjon asiakkaille
KUVATAIDEPAINOTTEINEN ERITYISKOULU
SLI Poikkeava tai viivästynyt puheen kehitys
Kelan palvelut Pia Kankare
Lasten mielenterveyspalvelujen porrastus – uudet tehtävät 2012 alkaen
Vammaisten henkilöiden oikeus palveluihin
Syömishäiriöiden kuntoutusyksikkö, KALLIO Anoreksiaan Bulimiaan Epätyypilliseen syömishäiriöön sairastuneet Laitoskuntoutus v.
Henkilökohtainen apu -järjestelmä periaatteet ja lakitausta
Kelan mahdollisuudet tukea vammaisen tai osatyökykyisen työllistymistä
TOIMINTAKYVYN EDISTÄMINEN JA KOTIKUNTOUTUS
Kelan kuntoutusmahdollisuudet työttömille ammatillinen kuntoutus 21. 9
Kuntoutusmuodot Minna Launonen.
Kuntoutumisen tukeminen hoitotyössä
Kokemuskoulutustoiminnan yleiset tavoitteet Kokemuskoulutuksella pyritään vaikuttamaan siihen, että pitkäaikaissairaan, vammaisen tai läheisen kokemustieto.
Vammaisten henkilöiden oikeus palveluihin
Vammaispalvelulaki Vammaispalvelulain tarkoituksena on edistää vammaisen henkilön edellytyksiä elää ja toimia muiden kanssa yhdenvertaisena yhteiskunnan.
HARVINAISET HAASTEET.
TYK Työkykyä ylläpitävä ja parantava valmennus
Työkyvyn tukemisen keinot työpaikalla ja kuntoutukseen ohjaaminen
Mielenterveys kuntoutus
Sosiaalihuoltolain mukainen kuljetuspalvelu (607/ , 9§) Osastonhoitaja Katri Idström.
1 Vammaispalvelut Ann-Mari Einola, johtava sosiaalityöntekijä Kirjoita tähän nimi Dian perustyyli -tilassa: Lisää alatunniste.
Fysioterapia Toimintaterapia
Aivovammapotilaan kuntoutusketju
Lähettämiskäytännöt ja Kelan kuntoutukseen ohjaaminen
Sosiaalityö Sosiaalityö on sosiaalihuollon ammatillisen henkilöstön suorittamaa ohjausta, neuvontaa, sosiaalisten ongelmien selvittämistä ja tukitoimien.
Antti Pollari Suomen Vammaisurheilu- ja liikunta VAU ry
SOSIAALITURVA  Sosiaaliturva koostuu sosiaalihuollosta ja sosiaalivakuutuksesta  Sosiaalihuollolla tarkoitetaan 1. Sosiaalipalveluita.
Kelan järjestämä vaativa lääkinnällinen kuntoutus alkaen.
KHO:2006:18 Lääkinnällinen kuntoutus - Tietokoneohjelmat - Kunnan järjestämisvelvollisuus - Hallintoriita Korkein hallinto-oikeus velvoitti kaupungin.
Perhesosiaalityö  Lastenvalvojien palvelut Johtava sosiaalityöntekijä- lasten- valvoja 3 lastenvalvojaa  Ennaltaehkäisevä perhetyö Johtava perhetyöntekijä.
Vammaispalvelut osana tulevaa Keski-Pohjanmaan sotea? Kehitysvammahuollon neuvottelukunta Ulla Aspvik Kehitysvammahuollon johtaja, TtT.
VOIMANA MERI.. Henkilökohtaisen avun päivä Heli Kulmala
Palvelutoiminta haastaa vapaaehtoistoiminnan vai toisin päin? Järjestöt - kansalaistoiminnan koordinoijia vai palveluntuottajia Puheenjohtaja / STKL Raimo.
Kiljavan Sairaala - Toimintakykyä kuntoutuksella.
LASTENNEUROLOGIA poliklinikka ja päiväsairaala rakennus 45 TERVETULOA.
Vammainen valitsee ja vaikuttaa; hän elää mielekästä elämää Käsitteiden määrittelyä Valtakunnallinen vammaispalvelujen kehittämishanke Pohjois-Karjalan.
1 Vammaislakien yhdistäminen Keijo Kaskiaho Kouvolan Vammaisneuvosto Keijo Kaskiaho.
1 Invalidiliitto 1 Esteetön ja yhdenvertainen työelämä Työ kuuluu kaikille! Uudenmaan TE-toimisto, Pasila Anne Mäki, Invalidiliitto ry.
RAAHEN SEUDUN HYVINVOINTIKUNTAYHTYMÄ
Vammainen henkilö vanhempana
Kelan AVH-kuntoutus kuntoutujan arjen selviytymisessä ja
Fysioterapeutti (AMK), 210 op
Sairaanhoitaja Pia Mantila, Seinäjoki
O0525KO TYÖIKÄISTEN KUNTOUTUS JA KUNTOUTUSOHJAUS
Sosiaalinen kuntoutus Sosiaalinen kuntoutus
KUNTOUTUSSUUNNITELMA
Taru Patrikainen, Ruut Kielinen, Tanja Seppänen, Helena Lavikainen
KUNTOUTUKSEN TOIMINTAYMPÄRISTÖT
Uudistuva vammaispalvelulainsäädäntö
YTY AKATEMIA: MIHIN SUUNTAAN KUNTOUTUS? YTY & STM
Lasten kuntoutus Katja Hietaniemi Miia Kääntö Minja Liuska
Läheisen ohjaus terapiatyössä
Parkinson-kerho
Jenita Rantakokko, Jenni Hätälä, Maarit Kinnunen, Inka Hyttinen
Työikäisten kuntoutus
Ikääntyneiden kuntoutus
Kuntoutuksen perusteet
Kuntoutuksesta ja työttömyydestä
Kielellinen erityisvaikeus
3-13 Kuntoutus 1.
Asiakasohjausyksikkö Alviina
Esityksen transkriptio:

Vaikeavammaisten kuntoutus Tiina Hyvärinen, Tiina Lempinen, Marja Palmu, Jenni Rasinkangas

Kuka on vaikeavammainen? Vaikeavammainen on henkilö, jolla on vamman tai sairauden johdosta pitkäaikaisesti erityisiä vaikeuksia suoriutua tavanomaisista elämän toiminnoista. Vaikeavammaisuus määritellään suhteessa haettaviin palveluihin, esimerkiksi Kelan tai kunnallisten vammaispalvelujen kriteerien mukaan.

Mitä on vaikeavammaisten kuntoutus? Tavoitteena on tukea kuntoutujan mahdollisuuksia selvitä arkielämän toiminnoista. Perustuu terveydenhuollossa laadittuun kuntoutussuunnitelmaan. Lääkinnällisenä kuntoutuksena järjestetään laitoshoitoa, sopeutumisvalmennusta ja kuntoutuskursseja. Avokuntoutuksena järjestetään mm. fysio-, toiminta-, psyko- ja puheterapiaa sekä neuropsykologista kuntoutusta.

Vaikeavammaisten kuntoutusta ohjaavat lait ja asetukset Laki Kansaneläkelaitoksen kuntoutusetuuksista ja kuntoutusrahaetuuksista Laki kansaneläkelaitoksen järjestämästä kuntoutuksesta Asetus kansaneläkelaitoksen järjestämästä kuntoutuksesta Asetus lääkinnällisestä kuntoutuksesta Asetus vammaisuuden perusteella järjestettävistä palveluista ja tukitoimista

Vammaispalvelulaki 3.4.1987/380 Lain tarkoituksena on edistää vammaisen henkilön edellytyksiä elää ja toimia muiden kanssa yhdenvertaisena yhteiskunnan jäsenenä sekä ehkäistä ja poistaa vammaisuuden aiheuttamia haittoja ja esteitä. Laki velvoittaa kunnan huolehtimaan siitä, että vammaisille tarkoitetut palvelut ja tukitoimet järjestetään sisällöltään ja laajuudeltaan sellaisina kuin kunnassa esiintyvä tarve edellyttää. Palveluita ja tukitoimia ovat mm. kuntoutusohjaus, sopeutumisvalmennus, kuljetus-, saattaja- ja tulkkipalvelut sekä päivätoiminta. Vammaiselle henkilölle korvataan kokonaan tai osittain hänen sairautensa tai vammansa vaatimien tukitoimien kustannukset.

ODL KUNTOUTUS Oulun diakonissalaitoksen säätiö ODL kuntoutus ODL tarjoaa avo- ja laitoskuntoutusta tuki- ja liikuntaelinsairaille sekä neurologisille vaikeavammaisille (esim. MS-tautia, Parkinsonin tautia, aivohalvausta, lihassairauksia, paraplegiaa, monivammaa tai tapaturmien jälkitilaa sairastavat kuntoutujat). Kuntoutusta toteutetaan yksilö- ja ryhmäkuntoutuksena. Kuntoutuksen voi maksaa Kela, kunta, sairaanhoitopiiri, vakuutusyhtiö tai asiakas itse.

Moniammatillisuus Yleis- ja erikoislääkärit Sosiaalityöntekijät Psykologi Ravitsemusterapeutti Puheterapeutit Fysioterapeutit Toimintaterapeutit Sairaanhoitajat Lähihoitajat

Laitoskuntoutus Järjestetään alle 65-vuotiaille vaikeavammaisille julkisessa terveydenhuollossa laaditun kuntoutussuunnitelman pohjalta. Kuntoutus kestää vähintään 18 arkipäivää ja koostuu yhdestä tai kahdesta jaksosta, riippuen kuntoutujan tarpeista.

Fysioterapia Gait trainer-kävelysimulaattori Fysioterapian tavoitteena on kuntoutujan toimintakyvyn ja perusliikkumisen parantaminen. Tarjolla on akuutin ja ylläpitovaiheen kuntoutusta, allasterapiaa, kävelykuntoutusta (Gait-trainer) ja lymfaterapiaa. Toteutetaan ODL:n tiloissa tai asiakkaalle tarkoituksenmukaisessa toimintaympäristössä (esim. kotona tai koulussa). Gait trainer-kävelysimulaattori

Toimintaterapia Tarkoitettu kaikenikäisille henkilöille, joille sairaus tai vamma aiheuttaa toimintakyvyn rajoittuneisuutta. Toimintaterapian tavoitteena on, että kuntoutuja kykenee huolehtimaan itsestään ja elämään mahdollisimman tasapainoista elämää. Toimintaterapiapalveluihin sisältyvät toiminta- ja työkyvyn arviointi sekä edistäminen, apuvälineiden käytön arviointi ja ohjaus, asiakkaan toimintaympäristöjen muutostöiden arviointi.

Puheterapia Puheen, kielen ja kommunikaation kuntoutusta, jota toteutetaan yksilöllisesti tai ryhmässä. Tavoitteena kommunikaatioon ja/tai nielemiseen liittyvien taitojen edistäminen ja ylläpitäminen.

Sopeutumisvalmennus Aivohalvaus- ja dysfasialiitto järjestävät yhdessä ODL:n kanssa aivoverenkiertohäiriöitä sairastaville. Tavoitteena on antaa osallistujille tietoa, keinoja selviytyä arjessa ja vertaistukea sekä valmentaa kuntoutujan perhe ja lähiyhteisö selviämään uudessa elämäntilanteessa. Ohjelma koostuu keskustelu-, toiminnallisista sekä vertaisryhmistä ja luennoista. Työryhmään kuuluvat kurssinjohtaja, sosiaalityöntekijä, psykologi, neurologi, ravitsemusterapeutti, puhe-, fysio- ja toimintaterapeutti sekä sairaanhoitaja. Sopeutumisvalmennukseen kuuluu psykososiaalisen valmennuksen lisäksi myös muuta valmennusta kuntoutujan tarpeiden mukaisesti: Liikkumistaitojen valmennus Päivittäisissä toimissa tarvittavien taitojen valmennus Kommunikaatiotaitojen valmennus Elinympäristön hallintaan valmentaminen Koulutus- ja oppimistaitojen valmennus

Tiivistelmä Vaikeavammainen on henkilö, jolla on vamman tai sairauden johdosta pitkäaikaisesti erityisiä vaikeuksia suoriutua tavanomaisista elämän toiminnoista. Vaikeavammaisten kuntoutuksen tavoitteena on tukea kuntoutujan mahdollisuuksia selvitä arkielämän toiminnoista. Vammaispalvelulain tarkoituksena on edistää vammaisen henkilön edellytyksiä elää ja toimia muiden kanssa yhdenvertaisena yhteiskunnan jäsenenä ODL tarjoaa avo- ja laitoskuntoutusta tuki- ja liikuntaelinsairaille sekä neurologisille vaikeavammaisille Sopeutumisvalmennuksen tavoitteena on antaa osallistujille tietoa, keinoja selviytyä arjessa ja vertaistukea sekä valmentaa kuntoutujan perhe ja lähiyhteisö selviämään uudessa elämäntilanteessa.

www.kuntoutusorton.fi/poliklinikat/kipuklinikka/ fi_FI/henkilokunta www.odl.fi/sivu/fi/kuntoutuspalvelut/vaikeavam maisten_kuntoutus http://www.kuntoutusorton.fi/fysioterapia_toimin taterapia/fysioterapiapalvelut/fi_FI/allasterapia/ /www.finlex.fi www.saunalahti.fi/kup/lait/vammlaki.htm http://www.youtube.com/results?search_query=G ait+Trainer&aq=f Aila Järvikoski, Kristiina Härkäpää: Kuntoutuksen perusteet. WSOY, 2004