Jukola-koulu Teoria 3.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Matti Sipponen 1 Power taitoilta kevät 2005 Kilpailupäivä ja kilpailusuoritus.
Advertisements

SUUNNISTAMINEN JA KARTTAMERKIT
Suunnistuksen historiaa
Suunnistuksen historiaa
Käyttöohje: Kuinka luoda uusi tapahtuma. (Painamalla F5 voit katsoa tämän diaesityksen)
Ilon kautta tavoitteisiin Eveliina Pöllänen
Yritysjohdon koulutuskeskus
Mitä nuorille kuuluu? Eveliina Karjalainen.  Toisilla näyttää menevän paremmin kuin koskaan, toisilla huonommin kuin koskaan. Molemmat ryhmät tuntuvat.
Käyttöohje: Kuinka luoda uusi uutinen. (Painamalla F5 voit katsoa tämän diaesityksen)
Matti Sipponen 1 Power taitoilta Kilpailun jälkeen – Pohdinta ja oppiminen.
SUUNNISTAMINEN JA KARTTAMERKIT
Sprinttisuunnistuksen tekniikka
Aikuisten suunnistuskoulutus 15. ja
Perhesuunnistuskoulu
SANAKARTAT Vammaisasiain neuvottelukunta Polku – liikkumistaito H.Hirn.
Suomen Suunnistusliitto ry Suomen Suunnistusliitto.
VESO – päivän teemana OPPIMISKÄSITYS - vaiheet ja menetelmät
Suomen Suunnistusliitto ry Talven taitoharjoitus 2013.
Suunnistuksen historiaa
Tarkkuussuunnistus (Trail-O) kuntorasteilla
TVT projekti esikoululaisille
ROT Lukkareiden teko alkaa 7.4. oman koulun tarjottimelle. Muille kouluille ilmoittaudutaan opon kautta wilma-viestillä tai varaamalla.
Maantieteellinen koordinaatisto maantieteelliset koordinaatit ilmaisevat asteina pituuden Greenwichin nollameridiaanista ja leveyden päiväntasaajasta (Kotkan.
Suunnistuskoulutuksen aiheet
Suunnistuksen kuivaharjoitus Aapo Leskinen/Sporzz.
Ajattelun taito 1) Taitokäsitys 2) Suunnistustaito – oma oivallus 3) Keskustelu; ajattelun taito ja kehittäminen eri lajeissa Pekka Nikulainen
1v1 harjoitteet. 1v1 kuljettaminen ja kääntyminen Lähtee valmentajan syötöstä. Pelaajat kisailevat pallosta ja pyrkivät tekemään maalin kumpaan tahansa.
Suunnistuksen historiaa
Työpöytäharjoitus 3.1. Olennaisen hahmottaminen
Suunnistuksen kuivaharjoitus
Suunnistuksen kuivaharjoitus
kansanedustajasi oikein ydinvoimasta?
Talven taitoharjoitus 2013
Tutkielman teko-ohjeet
Työelämän tekstejä sähköposti.
OIVALTAVA LUKEMINEN: TENTTIIN LUKEMISEN HAASTEET
Suunnistuksen historiaa
Työpöytäharjoitus 1.4. Karttamerkit 2
Tervetuloa kirjastoon Suomessa
Käytännön harjoitus 1.2. Suunnanotto ja kartan suuntaaminen
Käytännön harjoitus 1.3. Sprinttisuunnistus
Työpöytäharjoitus 3.2. Yösuunnistuksen reitinvalinta
8. Luokkalaisten TET Tämä esitys käsittelee PowerPointin uusia ominaisuuksia. Se kannattaa katsella diaesityksenä. Näistä dioista saat ideoita esityksiin,
KANSILEHTI LUONTAISET TAIPUMUKSET™ KIIHDYTYSPÄIVÄN VALMENNUSMATERIAALI 1. Viestintätyylit/vuorovaikutusharjoitus 2. Palautteenanto 3. Ongelmanratkaisu.
Tunnin sisältö Suunnistuksen perusteet, osa 1 Jukola-koulun info
Jukola-koulu Teoria 4 Kurssin pitäjä: Päivitä esityksen tiedot ja vaihda mm. Louna-Jukolan logon tilalle tämän vuoden Jukolan logo.
Suunnistustehtävien muokkaus eri tasoryhmille
Suunnistuksen historiaa
Käytännön harjoitus 4.3. Viestisuunnistus
Harjoituksen ohjaaminen
Käytännön harjoitus 3.2 Viivasuunnistus
Käytännön harjoitus 4.1. Teemaharjoitus, käyräsuunnistus
Suunnistustehtävien muokkaus eri tasoryhmille
Suunnistustehtävien muokkaus eri tasoryhmille
Harjoituksen ohjaaminen
CLT132 Tehtävät (viikko 9).
Harjoituksen ohjaaminen
CLT132 Tehtävät (viikko 4).
Jukola-koulu Teoria 2.
Työpöytäharjoitus 4.2. Radan suunnittelu
Kevään 2019 kirjoituksissa huomioitavia seikkoja
Työpöytäharjoitus 1.3. Suunnistusradan suunnittelu
Käytännön harjoitus 3.3. Väyläsuunnistus
Suunnistustaidon perusteet Osa 1
Suunnistusratoja lapsille ja nuorille Ote Lasten ja nuorten ratojen laatiminen –koulutuksen materiaalista Kouluttajalle: Tämän diaesityksen tukena tulee.
Suunnistusratoja lapsille ja nuorille Ote Lasten ja nuorten ratojen laatiminen –koulutuksen materiaalista Kouluttajalle: Tämän diaesityksen tukena tulee.
Suunnistustaidon perusteet Osa 1
Suunnistustaidon perusteet Osa 1
Työpöytäharjoitus 2.1. Reitinvalinta
Käytännön harjoitus 2.3. Rastinotto
Esityksen transkriptio:

Jukola-koulu Teoria 3

Teoriatunnin sisältö Edellisen tunnin kertaus ja mitä ollaan opittu. Kuulumisia Jukolan viestin tiimoilta. Suunnistuksen perusteet, osa 3. Suunnistusajattelu, suunnitelma – ennakointi - havainnointi ja oleellinen tieto Rastinmääritteet Olennaista yösuunnistuksesta Viestisuunnistuksen ominaispiirteitä Suorituksen analysointi ja siitä oppiminen Tärkeitä linkkejä

Suunnistuksen perusteet osa 3.

Suunnistusajattelu Suunnistusajatteluun kuuluu: 1. Suunnistusajatteluun kuuluu: Suunnitelma - Ennakointi – Havainnointi ja varmistus Rastivälin suunnitelman jälkeen luodaan kartan perusteella mielikuva tulevasta maastosta.  Mielikuvan perusteella on helppo ennakoida, mitä seuraavaksi on tulossa. Mielikuvan avulla siis ennakoidaan niitä maastonkohteita, joita ei vielä näe. Edetessä havainnoidaan, että odotetut kohteet todella tulevat näkyviin ja suunnitelma toteutuu. Lopuksi varmistetaan karttaa ja maastoa vertaamalla, että kulkusuunta on oikea

1.

Suunnitelma ja ennakointi 1. Suunnitelma ja ennakointi Suunnitelmaan kuuluu Reitinvalinta, oleelliset kohteet rastivälillä, tarkempi suunnitelma rastinottoon. Oleelliset kohteet ovat selkeästi ympäristöstä erottuvia kohteita, esim. korkea kumpare, iso suo, iso jyrkänne tai pelto. Hyvällä oleellisella kohteella on myös suunta, esim. jyrkänteen reuna, mäen harjanne tai tie. Pistemäisiltä kohteilta puuttuu suunta, esim. kivi, jolloin sijainti on tiedossa mutta oikea kulkusuunta pitää lukea kompassin avulla. Ennakointiin kuuluu: Ennakoi, miltä tuleva maasto näyttää. Kartan perusteella voit luoda mielikuvan tulevasta maastosta. Mieti mitä seuraavaksi on tulossa, mitä odotat?

Havainnointi ja oleellinen tieto 1. Havainnointi ja oleellinen tieto Havainnointiin kuuluu: Havainnoi eli katsele ympärillesi. Etsi maastosta niitä kohteita joita odotat. Leuka ylös! Pää pyörii! Katse kauas! Tarkista kartasta, että kuljet oikeaan suuntaan. Vertaa maastoa ja karttaa: Näetkö ne polut, kivet tms. joita odotit. Oleellinen tieto: Suunnistajan ei tarvitse lukea kaikkia yksityiskohtia kartalta vaan hänen pitää lukea kartalta ”oleellinen” tieto etenemisen kannalta. Oleellisen maastokohteen ominaisuuksia ovat: näkyvät kauas, poikkeavat ympäristöstään, ovat laaja-alaisia ja niihin liittyy suunta (esim. mäen harjanne).

Rastinmääritteet 2. Rastinmäärite on rastilipun tarkennettu sijainti rastiympyrässä tai rastin kohteessa. Suunnistajalla tulee olla radalle lähdettäessä tietoja rastipisteistä ja radasta. Nämä tiedot on kirjoitettu rastinmääritteisiin, jossa kerrotaan mm. radan pituus, Rastipisteet, rastien tarkempi sijaintipaikka (esim. jyrkänteen juuri tai 1,5 metriä korkea kiven eteläsivu), rastin tunnus (numero) sekä, mahdolliset viitoitusosuudet ja niiden pituudet.

Rastinmääritteet 2. Rastinmääritteet Sarakkeiden merkitykset vasemmalta oikealle esimerkkeineen: Rastin järjestysnumero esim.1 Rastitunnus esim. 101 Kohteen tarkennus kaakkoinen Rastikohde kivi, kumpare, ... Täsmentävä tieto tiheä Kohteen koko tai laajuus 3m korkea Rastilipun sijainti itäsivu Lisätietoja: väliaikarasti, juomarasti jne. Rastinmääritteet

Yösuunnistuksen erityispiirteitä 3. Yösuunnistuksessa haasteena on rajallinen näkyvyys. Kaikkia normaalisti päivänvalossa näkyviä kohteita ei välttämättä pysty tai kannata havainnoida maastossa. Suunnassa pysyminen vaikeutuu. Eteneminen hidastuu. Selkeät ja varmat reitinvalinnat kannattavat. Polkujen ja teiden hyödyntäminen. Rastinotto selkeän ”kirkontornin” kautta. Tarkka suunta ja matkan arviointi varmistuskeinoina. Nykyiset suuritehoiset lamput ovat lähentäneet päivä- ja yösuunnistusta. Isolla porukalla saadaan ”koko metsä” valaistua.

3. Suunnistuslamppu

Viestisuunnistuksen ominaispiirteitä 4. Viestisuunnistuksen ominaispiirteitä Mikä on hajonta? Viestikilpailuissa kilpailijat hajautetaan eri reiteille hajonnan avulla. Hajontojen periaatteena on, että kilpailijat voivat juosta yksittäisiä lenkkejä, radanosia tai rastivälejä eri järjestyksessä kuitenkin siten, että kokonaisuutena kaikki joukkueet juoksevat saman radan eli viimeistään maaliin tultaessa kaikki joukkueet ovat kiertäneet samat rastit ja rastivälit. Muut suunnistajat Muut suunnistajat voivat häiritä omaa suorituksenhallintaa. Toinen suunnistaja voi olla eri reitillä, eri hajonnalla tai muuten vain hukassa. Olisi tärkeää keskittyä omaan suunnistukseen ja toteuttaa tehtyä suunnitelmaa. Toisaalta muista suunnistajista voi olla hyötyä tietyissä tilanteissa, esimerkiksi rastia lähestyttäessä, kun muut rastille menevät ja rastilta poistuvat suunnistajat voivat helpottaa rastinottoa. Vierekkäiset rastit Tarkista AINA rastilla, että rastin tunnus (koodi) on oikea. Lähellä saattaa olla muitakin rasteja saman tyyppisissä rastipisteissä. Riskinotto Koska kyseessä on viesti, on tärkeää, että joukkueen suoritus on hyväksytty. Tee suoritus erityisen tarkasti, tarkista koodit ja keskeytä vasta jos on aivan pakko.

Suorituksen analysointi ja siitä oppiminen 5. Suorituksen analysointi on tärkeä osa oppimista Kun rata on kierretty mietitään, mistä mentiin rastille, mikä oli reitinvalinta, miten onnistui suunnistusajattelu ja missä olisi ollut parannettavaa. Helpoin tapa on piirtää jälkikäteen reitti kartalle tai liittää gps-data kartalle esim. tapahtuman reittihärveliin. Reitin piirtäminen kartalle jälkikäteen helpottaa oman suorituksen analysointia ja sitä voi verrata myös rastiväleittäin muiden tekemiin suorituksiin. Muita hyviä analysointityökaluja ovat mm. kuntorasteilla yleisesti käytetty Reittihärveli. Muita gps-dataan perustuvia analysointityökaluja ovat mm. Quickroute ja 3DRerun.

Tärkeitä linkkejä: Suunnistusajattelu Suorituksen analysointi Nikulainen et al. Suunnistusajattelu, saatavilla esim. hyvin varustetuista kirjastoista. Otteita kirjasta: ocad.suunnistus.info/staito/img/esittely.pdf Suorituksen analysointi www.routegadget.net/ www.matstroeng.se/quickroute/en 3drerun.worldofo.com/