Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Tunnin sisältö Suunnistuksen perusteet, osa 1 Jukola-koulun info

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "Tunnin sisältö Suunnistuksen perusteet, osa 1 Jukola-koulun info"— Esityksen transkriptio:

1 Jukola-koulu Teoria 1 Kurssin pitäjä: Päivitä ensimmäiset diat tarpeen mukaan.

2 Tunnin sisältö Suunnistuksen perusteet, osa 1 Jukola-koulun info
Jukolan viesti, tapahtuman info Suunnistuksen perusteet, osa 1 Mitä suunnistaminen on, suunnistus kilpa- ja kuntoilulajina? Suunnistuskartta, mittakaavat, yleisimmät karttamerkit ja ratamerkinnät. Kartan suuntaaminen ja oman olinpaikan määrittäminen. Suunnanoton vaiheet levy- ja peukalokompassilla. Suunnistuksessa käytetyt varusteet. Toiminta kuntorasteilla. 7. Tärkeitä linkkejä.

3 Jukola-koulun info – Mihin olet osallistumassa?
Jukola-koulun aikataulu ja tapahtumapaikat Kurssin sisältö Mitä välineitä Jukola-koulussa tarvitaan Maksuista   Osallistujien tasokartoitus Osallistujien toivomukset ja tavoitteet

4 Jukolan viesti Tapahtuman info – mihin olemme menossa?
Missä viesti suunnistetaan? Järjestäjätahot ja päivämäärät. Perustietoa Jukolan ja Venlojen viestistä. Osuusmatkat, esimerkki edellisvuodelta ja karttapala alueesta. Jukola-koulun tavoite.

5 Suunnistuksen perusteet
osa 1

6 Mitä suunnistaminen on?
1. Suunnistaminen on systemaattinen tapa liikkua oikeaan paikkaan oikeaa reittiä myöten (Wikipedian määritelmä). Suunnistustaitoa tarvitsemme joka päivä ja paikasta toiseen siirryttäessä teemme reitinvalintoja. Suunnistus on kunnon ja järjen tasapainoiseen käyttöön perustuvaa toimintaa, joka tarjoaa harrastajalleen haasteita ja elämyksiä kaikkina vuodenaikoina. Suunnistus on kestävyyslaji, jota taito hallitsee (Nikulainen).

7 Suunnistus kunto- ja urheilulajina
1. Suunnistus kunto- ja urheilulajina Suunnistus oli 1800-luvulla sotilaiden laji. Ensimmäinen kilpailu pidettiin vuonna 1897. Suomessa merkittäviä toimijoita ovat Suomen Suunnistusliitto, suunnistuksen alueyhdistykset ja noin 380 Suomen Suunnistusliiton alaista suunnistusseuraa, joissa lisenssisuunnistajia on reilusti yli Suunnistusliiton alaisuudessa on neljä lajia: suunnistus, hiihtosuunnistus, pyöräsuunnistus ja tarkkuussuunnistus. Kilpailuja, joihin vaaditaan lisenssi, järjestetään Suomessa vuosittain lähes 200, ja niissä on sarjoja alle 10-vuotiaista aina yli 80-vuotiaisiin asti. Aikuisten sarjat on yleisimmin jaoteltu viiden ikävuoden välein. Kilpailut luokitellaan seuraavasti: sprintti, keskimatka, pitkä matka ja erikoispitkä matka.

8 Suunnistus kunto- ja urheilulajina
1. Suunnistus on suosittu kuntoilu- ja kuntourheilulaji, jota harrastaa säännöllisesti yli suomalaista. Suunnistusseurat järjestävät avoimia kuntosuunnistustapahtumia, yleensä huhtikuusta lokakuun loppuun mutta myös talvikaudella. Tapahtumia on lähes jokaisen kunnan alueella. Kuntorasteilla on tarjolla 3 – 6 eri pituista ja taitovaatimuksiltaan eri tasoista rataa. Kunnat ja seurat ylläpitävät kiintorastiverkostoja ja MOBO- ratoja, joilla voi harjoitella omatoimisesti suunnistusta. Suosittuja kuntosuunnistustapahtumia ovat mm. Jukolan viesti, Fin5-suunnistusviikko ja Kainuun Rastiviikko. Nykytekniikan ja parantuneiden karttojen myötä laji on kehittynyt valtavasti viimeisten kymmenien vuosien aikana.

9 Suunnistuskartta 2. Kartta on maaston pienoiskuva ylhäältä katsottuna.
Kartan värit ja karttamerkit auttavat hahmottamaan maaston ja kartan välistä yhteyttä. Kartan avulla suunnistaja voi Hahmottaa mielessään maastoa, Tehdä reitinvalintoja, Arvioida ja mitata etäisyyksiä, Arvioida maaston kulkukelpoisuutta, Edetä suunnitelmansa mukaisesti paikasta toiseen.

10 Kartan mittakaavat 2. Yleisimmin käytetään mittakaavaa 1:10 000.
Myös mittakaavat 1: ja 1:7 500 ovat käytössä. Sprinttikarttojen mittakaavat ovat 1:4 000 tai 1: 5000 Esimerkki Jos kartan mittakaava on 1:10 000, vastaa 1 cm kartalla cm maastossa, eli 100 metriä. Karttapala A on mittakaavassa 1:10 000 Karttapala B on mittakaavassa 1:5 000

11 2.

12 Yleisimmät karttamerkit
2.

13 Ratamerkinnät 2. K-piste on lähtöpaikka ja se on merkitty maastossa rastilipulla. Ympyrällä merkitään rasti. Rastipiste on ympyrän keskellä. Rastit kierretään numerojärjestyksessä. Rastit yhdistetään viivalla. Katkoviiva ympyröiden välillä tarkoittaa ohjattua / viitoitettua reittiä ja on myös merkitty maastoon. Kaksoisympyrä on maali. K-piste Rastin numero ja rastiympyrä Maali Viitoitettu taival

14 Kartan suuntaaminen 3. Kartan suuntaamisen taito on välttämätön maastokohteiden hahmottamiseksi ja oman olinpaikan määrittämiseksi. Kartta suunnataan selkeiden maastokohteiden avulla vertaamalla karttakuvaa ja maastoa toisiinsa sekä asettamalla kartta oikeaan asentoon suhteessa maastoon.

15 Oman olinpaikan määrittäminen
3. Oman olinpaikan määrittäminen Kartta suunnataan kädessä niin, että karttapohjoinen osoittaa pohjoiseen. Apuna on joko levykompassi tai peukalokompassi. Kun kartta on suunnattu, määritellään kartalta oma olinpaikka. Peukalo asetetaan sen hetkisen olinpaikan kohdalle ja siirretään oman etenemisen mukaisesti uuteen kohteeseen.

16 Kartanluku ja kompassin käyttö
4. Kartanluku ja kompassin käyttö Kompassi on suunnistajan apuväline suunnan määrittämistä ja suunnassa kulkua varten. Suunnistuksen perusta on kuitenkin kartta ja kartanluku. Kun kuljet suunnalla, varmista karttaa lukemalla, että etenet oikein. Karttaa lukemalla sekä ennakoimalla tulevia kohteita ja havainnoimalla ympäristöä kaiken aikaa, varmistat kartalla pysymisen virheenkin sattuessa. Kartanluku ja suunnanotto siis tukevat ja täydentävät toisiaan.

17 Suunnanotto peukalokompassilla
4. Suunnanotto peukalokompassilla Peukalokompassia pidetään samassa kädessä kuin karttaa, kartan päällä jotta karttaa lukiessa on samalla helppo varmistaa suunta. 1. Aseta kompassin keskiviiva kartan päällä haluamasi kulkusuunnan mukaisesti. 2. Käänny niin, että kompassin pohjoisneula osoittaa karttapohjoiseen. 3. Etene kompassin keskiviivan osoittamaan suuntaan. Peukalokompassia voi myös käyttää levykompassin tavoin ja peukalokompasseja on myös kierrettävällä neularasialla.

18 Suunnanotto levykompassilla, levykompassin osat
4. Suomen Suunnistusliitto ry

19 Suunnanotto levykompassilla
4. Aseta kompassin reuna tarkasti lähtöpisteestä päätepisteeseen. Käännä kompassin neularasiaa siten, että sen pohjaviivat kulkevat samansuuntaisesti kartan koordinaattiviivojen kanssa. Varmista, että kompassin pohjoishaarukka osoittaa karttapohjoiseen. Ota kompassi tukevalla otteella käteesi vaakasuoraan asentoon. Käänny, kunnes kompassin pohjoisneula asettuu pohjoishaarukkaan. Käänny koko keholla. Kun pohjoisneula on haarukassa, kompassin pohjan nuoli näyttää suunnan, johon lähdet. Katso kiintopiste kaukaa edestäpäin.

20 Suunnistuksessa tarvittavat välineet
5. Kompassi Emit-kortti Kartta ja suojamuovi Rastimääritekotelo Suunnistuskengät (nastarit) Suunnistukseen sopivat housut ja paita Säärisuojat, suunnistussukat Otsalamppu Suojalasit (suoja, kartanluku)

21 Toiminta kuntorasteilla
6. Toiminta kuntorasteilla Tutustu alueen tai paikkakunnan kuntorasti-kalenteriin, eli missä ja milloin on kuntorasteja. Valtakunnallinen hakusivu: kunto.suunnistus.fi Lue ohjeet kuntorastitapahtuman toimintatavoista. Piirrä reittisi reittihärveliin, jos järjestäjä tarjoaa sellaisen tulossivullaan.

22 Tärkeitä linkkejä Jukolan viesti Tutustu myös tapahtuman historiaan. Suomen Suunnistusliitto suunnistusliitto.fi Opettele karttamerkit ja tutustu suunnistuksen alkeisiin suunnistus.fi/perustaidot/karttamerkit/ suunnistusliitto.fi/harraste/suunnistuksen-alkeet/ Tutustu kuntorastikalentereihin kunto.suunnistus.fi suunnistavauusimaa.fi/kuntorastit Tietoja kiintorasteista suunnistusliitto.fi/harraste/kiintorastit/


Lataa ppt "Tunnin sisältö Suunnistuksen perusteet, osa 1 Jukola-koulun info"

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google