Kohti hiilivapaata Vantaata

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Energiavuosi 2015 Kaukolämpö (päivitetty )
Advertisements

4. Tulevaisuuden mahdollisuuksia energiantuotannossa.
Asiakkaan kohtaaminen verkossa Marika Lindström, verkkoviestintä.
ENERGIAN TUOTANTO SUOMESSA. SUOMEN TÄRKEIMMÄT ENERGIANLÄHTEET Puupolttoaineet: Energiakäyttöön puun kuori, sahanpuru ja mustalipeää. Myös oksat ja kannot.
© Otava-konserni 1 Ympäristövastuu © Otava-konserni Otava-konserni.
Keinot päästöjen vähentämiseksi G Kolme skenaariota.
Yhteenveto – esitysten vaikutuksia Lauri Myllyvirta, ydinvoimavastaava.
Lähtötilanne Kaupungin verorahoituspohja (verotulot + valtionosuudet) on tuoreimman ennusteen mukaan hiukan heikentynyt, mutta se ei ole pääsyy säästötarpeeseen.
WEC Finlandin aamiaisdebatti: Voiko bioenergialla vähentää kasvihuonekaasupäästöjä? Sampo Soimakallio, TkT, Dos., Suomen ympäristökeskus, Scandic Hotel.
Suomalaisten Energia-asenteet 2016
KEHITYSKESKUSTELU - Ennalta sovittu ja suunniteltu keskustelu esimiehen ja työntekijän( voi olla myös tiimin) välillä Tuija Takkula,
Valtuustotyön arviointi
Elintarviketurvallisuusvirasto Evira Pirjo Korpela
Opettaja opettaa persoonallisuudellaan- vai opettaako?
Miten Aloittaa Valokuvaus Liiketoimintaa
Energiavuosi 2016 Kaukolämpö
Kaukolämpö 2016.
Bridgekurssi BK-Slam ª©¨§
Partion arvokeskustelu
Suoraviivainen viestintä julkishallinnon asiakkaille
Hinku-päästölaskenta ja 2030-tiekartta - esimerkkinä Hämeenkyrö
Yleistajuisemman artikkelin kirjoittaminen
Mikä on turvallisuustuokio
Vety energiaNlähteenä
Puolustus on puoli ruokaa - bridgessäkin
Helsingin energiapäätös 2015
Norssin kerhot
Kampanjajärjestöjen tapaaminen
Keisari kannustaa uudistuksiin
Tekstinhuoltoa 3.
Kiinnostus osallistua hankesuunnitteluun tai toteuttamiseen
Organisaatioiden yhteistyö
Organisaatioiden yhteistyö
9 Energian sitoutuminen ja vapautuminen
YLEISTIETOA LÄMPÖPUMPUISTA
Matti Pohjola Aalto-yliopiston kauppakorkeakoulu
Raimelan aluelämpöverkko
Puolue D Vaihtoehtobudjetti vuodelle 2018:
Työhön paluu ja työkyvyn haasteet sekä ratkaisukeinot
Skanssin monitoimitalon tarveselvitys
Energiavuosi 2016 Kaukolämpö.
Ready, steady. FLY FURTHER. Kansainvälisyys on taitolaji katja
Pelastusturvallisuuden vuositilasto 2017, Lappi
Energiavuosi 2017 Kaukolämpö
Pelastusturvallisuuden vuositilasto 2017, Turku
Koulutuskeskus Salpaus Hanna Salminen 2011
Kaksi erää Tässä ppt:ssä ohjeet pelin johtajalle Opus-työryhmä 2014
Viisi asiaa, mitä jokaisen opettajan tulisi tietää laadusta
Jukka Leskelä Energiateollisuus ry
Terveiset Yö-ryhmästä
Pelastusturvallisuuden vuositilasto 2017, Espoo
Tietopaketti kompostointipuiston vierailun jälkeen
Tule mukaan muuttamaan Suomea!
Uuden teknologian vaikutukset työpaikoille
Viestinnän työkalupakki
Työpaja 4: Maakuntien tarpeet valtakunnallisille sote toimijoille
Oppimisen arviointi uudessa OPSissa
Ajanhallinta opiskelussa
LAPE-PÄHKINÄT vol Keino osallistua Pirkanmaan vanhemmuuden ja parisuhteen tuen palveluiden kehittämistyöhön - Tekstidia Dian voi valita.
Kestävä ja vastuullinen vedenkulutus
Espoon Rakennusmestariyhdistys
Kuntoutusuudistus - miten tästä eteenpäin
TYÖPOHJA KESKUSTELUN SUUNNITTELUUN
Järjestötieto muutoksessa
Video 5: Yleisesti kysyttyjä kysymyksiä ja niihin annettuja vastauksia
Ajankohtaiskatsaus AYYE 5/2019 Marianne Honkasaari
Ilmastoneuvottelut Yhteinen sopimus kahdessa tunnissa
Kokeilun nimi: Lohkoketjuteknologian hyödyntäminen liikennevakuutuksen laiminlyöntimaksujen käsittelyyn Kehittämispäällikkö Tuuli Karjalainen Ratkaisuarkkitehti.
Inarin nuorisovaltuuston kärkihankelista
Digitaalisten terveyspalveluiden HTA-arviointi
Esityksen transkriptio:

Kohti hiilivapaata Vantaata Hanna Hakko kampanjakoordinaattori 17.11.2016

Seitsemän järjestöä + kuntalaiset Seitsemän järjestöä + kuntalaiset. Tavoitteena fossiilivoimaloiden sulkeminen panostamalla energiansäästöön ja uusiutuvaan energiaan.

Taustalla vakava huoli ilmastonmuutoksen etenemisestä Taustalla vakava huoli ilmastonmuutoksen etenemisestä. Viime vuosina ennätykset seuranneet toisiaan.

Pariisin sopimus: Tavoitteena alle 1,5 asteen lämpeneminen Pariisissa asiaan päätettiin puuttua. Ensimmäistä kertaa asetettiin tavoit 1,5:stä.

Potsdam institute for climate impact research -tutkimuslaitos: Hiilenpolton loputtava koko maailmassa 2025 Mitä 1,5 vaatii?

Kampanjan tavoite: Suomessa hiilenpolton pitäisi loppua jo vuonna 2020 Suomen toimittava vielä nopeammin.

Maailmalla yksi nopeimmista toimijoista Oslo.

Suomessa hallitus harkitsee kivihiilen kieltämistä 2030 jälkeen, 14, 13 vuoden päästä. Ranska toimimassa nopeammin.

Lähde: Vantaan Energia Vantaalla vielä 45 % lämmöstä tuotetaan kivihiilellä, joten tekemistä riittää. Toisaalta haaste on helpottumassa, jos vuonna 2018 hiilen ja kaasun osuus on saatu pudotettua jo neljännekseen kuten Vantaan Energia kertoo. Lähde: Vantaan Energia

Tärkeintä käynnistää prosessi hiilen korvaamiseksi pikimmiten

Mitä kivihiilen tilalle?

Vaihtoehdot ovat jo olemassa Energiatehokkuus ja energiansäästö Hukkalämpöjen talteenotto Geoterminen energia Lämpöpumput (maalämpö, ilmalämpöpumput) Aurinkolämpö Lämmön kausivarastointi Älyteknologia ja kulutuksen jousto Power to gas -teknologiat Viimeisenä vaihtoehtona bioenergia Valitettavan monet kaupungit nojaamassa metsäpohjaiseen bioenergiaan - tuskin riittää kestävästi enää Vantaalle. Espoo valmistautuu parhaillaan geotermisen energian käyttöönottoon ja selvittänyt ja ottanut käyttöön hukkalämpöjä. Niistä saatavaa kokemusta kannattaa tutkia täälläkin.

Energiatehokkuutta voidaan parantaa nopeastikin: kolmanneksen säästö energiaan ilman omia investointeja ja suurta remonttia. Myös poistoilman lämmön talteenotolla saatavissa hyviä vähennyksiä.

Suuret lämpöpumput Lämmönlähteenä esim. jätevesi, teollisuus, maaperä Energiateollisuus ry:n tilaama selvitys 9/2016: pumppujen potentiaali Suomen tasolla 9-13 % kaukolämmön kulutuksesta - suurissa kaukolämpöjärjestelmissä vielä isompi Etuna tuotannon joustavuus: nopeasti säädeltävissä kysynnän mukaan

Aurinkokaukolämpö ja kausivarastointi Aurinkokeräimet isompaan skaalaan Lämmön varastointi vedessä kesältä talvelle Tanskassa päästy yksittäisissä järjestelmissä kausivarastoinnin avulla parhaimmillaan jo yli 50 % vuotuiseen aurinkolämpöosuuteen Hinta nyt parhaimmillaan alle 30 €/MWh Toistaiseksi aurinkolämpöjärjestelmät Suomessa olleet lähinnä pienempiä, kiinteistökohtaisia järjestelmiä, joilla lämmitetään käyttövettä. Tanskassa lähdetty skaalaamaan järjestelmiä niin, että keräimillä voidaan tuottaa kaukolämpöä.

Energiayhtiön ei tarvitse tuottaa kaikkea itse, vaan kannattaa antaa mahdollisuus myös kuntalaisille tuottaa itse omissa kiinteistöissään.

Kampanjan ehdotukset Vantaalle: hiilestä luopumiselle tavoiteaika valtuustostrategiaan selvitys uusiutuvan energian ja säästön potentiaaleista vantaalla konkreettinen tiekartta investoinneille

Hiilivapaat kuntavaalit vantaalla: toimintasitoumus ehdokkaille äänestyssitoumus kuntalaisille Näistä tavoitteista voidaan käydä keskustelua kuntavaaleissa. Hiilivapaa Vantaa -kampanja tulee osallistumaan aktiivisesti, ja yhtenä osana meidän kampanjointia tulemme avaamaan vantaalaisille ehdokkaille mahdollisuuden sitoutua kampanjan tavoitteisiin. Vastinparina vantaalaisille äänestäjille mahdollisuus sitoutua äänestämään Hiilivapaan Vantaan puolesta.

Kyllä, haluan hiilivapaan Vantaan! “Ilmastonmuutoksen torjuminen edellyttää toimia kaikkialla maailmassa. Suomi on Pariisin sopimuksessa sitoutunut vähentämään ilmastopäästöjään ja pysäyttämään ilmaston lämpenemisen 1,5 asteeseen. Tavoitteen saavuttamiseksi myös Vantaan energiaratkaisuja on uudistettava. Siksi myös minä sitoudun ehdokkaana edistämään Vantaan luopumista kivihiilen poltosta tulevan valtuustokauden aikana.” Ehdokkaiden sitoumus näyttää tältä. Sitoumuksen tehneiden ehdokkaiden tiedot tullaan keräämään myöhemmin avattavalle Hiilivapaa Suomi -kampanjan vaalisivulle, mutta jos nyt paikalla olevat ehdokkaat tietävät haluavansa tehdä sitoumuksen, kertokaa siitä meille. Lisäksi ehdokkailla on mahdollisuus tehdä kuvallinen sitoumus tilaisuuden jälkeen ao. kampanjakylttien kanssa.

Kiitos! hanna.hakko@hiilivapaasuomi.fi www.hiilivapaasuomi.fi Tässä meidän tavoitteemme Vantaalle. Vastaan mielelläni kysymyksiin ja kiinnostavaa kuulla kohta palautetta valtuutetuilta näistä ehdotuksista.