Mielenterveystyön kehittämissuunnitelma

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
KANSANTERVEYS TERVEYSTIETO 2011.
Advertisements

Lähipalveluhanke / Hämeenlinna (erityisesti Kalvola) Juva, Joroinen, Rantasalmi = JJR Porin yhteistoiminta-alue (Luvia,
(Viitekehys: Suomi, Kotka)
Terveyden edistämisen määrärahat 2009
Liikunnan ja kulttuurin PARAS –seminaari Kokkolassa
Terveyden edistäminen
Kulttuuri- ja nuorisoalojen kunta- ja järjestötoimijoiden koulutus- ja verkostoitumispäivä Yhteisöllisyys ja hyvinvointi Hannu Kareinen.
ASUNTOLAKURSSI SUUNNITELMA.
Lastensuojelun asiakkaat (kriteeri: lapsen kasvu/kehitys tai terveys vaarassa, välitön ls-tarve) vanhemman/huoltajan päihteiden käyttö (lapsen hoito vaarantuu,
Hyvinvoinnin ja terveyden edistäminen uudessa terveydenhuoltolaissa ja kuntien ja sairaanhoitopiirien yhteistyössä – sisäistetäänkö salutogeneettinen.
Mitä terveys on? s. 8 – 15.
KODIN JA KOULUN PÄIVÄ Rehtorin aamukaffe –tilaisuus;
Tapio Kuure Tutkija, Sosiaalikehitys Oy Valtio-opin dosentti
Sosiaalisten vaikutusten arviointi SVA Ann Holm, Vaasan kaupunkisuunnittelu,
LAPSEN HYVÄN KASVUN JA KEHITYKSEN ARVIOINNIN NÄKÖKULMAT OPASKIRJASSA
Terveystieto 7.
Mielenterveyden häiriöt
KANSALAISTOIMINTA Osa Muotialan asuin- ja toimintakeskus ry:n ennaltaehkäisevää mielenterveystyötä Kokoaa erilaisia ihmisiä yhteen mielekkään toiminnan.
Mielenterveys s. 110 –
MIELENTERVEYSTYÖ JA OMA JAKSAMINEN Copyright Tero Lappalainen 2011
Itäinen perhekeskus, Lapsiperheiden varhaisen tuen palvelut
Amiram D. Vinokur & Michelle van Ryn Social Support and Undermining in Close Relationships: Their Independent Effects on the Mental Health of Unemployed.
Kansanterveystyö s Kansanterveystyö lisää tietoa ja ymmärrystä tutkimukset tutkimukset tilastot tilastot rekisterit rekisterit.
 Hyvinvointi on ihmisen fyysistä, psyykkistä, sosiaalista, emotionaalista ja hengellistä hyvää oloa  Hyvinvointi syntyy ihmisen itsensä, hänen läheistensä,
Mielenterveyden häiriöt
Tuki- ja liikuntaelinten sairaudet
Sosiaalinen pääoma sosiaaliset verkostot, luottamus, vuorovaikutus
Toimintakyky s.36 Fyysinen Psyykkinen Kognitiivinen Sosiaalinen
Onko rakenteet kunnossa, vai romahtaako katto? Ajatuksia terveyden edistämisen rakenteista suunnittelija Nella Mikkonen.
KOTI Kotipalvelu Perhetyö Järjestöt Koulu Vertais- tuki Kulttuuri- ja liikunta- palvelut Harras- tukset Päihde- ja mielen- terveys- palvelut Päihde- ja.
PPPR1-hankkeen päätösseminaari Raisiossa.
Kansantaudit Tartuntataudit
PROMOOTIO JA PREVENTIO, VÄESTÖSTRATEGIAT
Mitä yksilö / yhteisöt / yhteiskunta voi tehdä ehkäistääkseen mielenterveyden häiriöitä? vastaa vain siihen, mitä kysytään (keskity tähän koko vastauksen.
Väittämiä PÄIHDEHUOLTO/SANNA KUUSSAARI On jokaisen oma asia käyttääkö päihteitä vai ei  Perheen hyvinvointi  Alkoholin liikakäyttö on työikäisten.
Hurtig TE1 Mielenterveys voimavarana. Mielenterveys voimavarana Mielenterveyttä tukee: toimivat ihmissuhteet perheeseen ja ystäviin mahdollisuus.
Sairaudet ja niiden ehkäisy Yleisesti kansanterveydestä.
TE4 Turvallisuus ja hyvinvointi Hurtig Tehtävä: Miten suomalaisilla työpaikoilla panostetaan työhyvinvointiin ja -turvallisuuteen?
KANSALAISTURVALLISUUDEN TILA SUOMESSA näkökulma kansalaisten varautumisen tilaan ja resursseihin eri alueilla Tuula Kekki & Teija Mankkinen
HYVINVOINTI JA SOSIAALIPOLITIIKKA Toni Uusimäki
4 Vaikeuksia ja selviytymisen taitoja Kriisit Masennus Selviytyminen.
Mielenterveys on > mahdollisimman suurta fyysistä, psyykkistä ja sosiaalista hyvinvointia ( >kokemus, suhteellisuus, kulttuurisidonnaisuus, kriteerit)
Terveystiede oppiaineena. Monitieteisyys taloudellinen näkökulma historiallinen näkökulma liikuntatieteellinen näkökulma biologinen, lääketieteellinen.
MIELENTERVEYS JA MIELENTERVEYDEN HÄIRIÖT
Terveyden määritelmät
Digitalisaation ohjausmalli
PRECEDE-PROCEED –malli
Sanna Heino lehtori Koulutuskeskus Tavastia
TERVEYTEEN VAIKUTTAVAT TEKIJÄT
Mikä näistä mielestäsi kuvaa terveyttä? Perustele.
Mielenterveys on psyykkisen, älyllisen ja sosiaalisen hyvinvoinnin tila, jossa yksilö ymmärtää omat kykynsä, pystyy toimimaan elämän normaalistressissä,
Ikäihmisten kuntoutus
Riski- ja suojaavien tekijöiden tunnistaminen
Tuki- ja liikuntaelinsairaudet
Yleisimpiä tarkasteltavia näkökulmia (1/3):
Yritykset ja yhteiskunta
Psyykkinen terveys.
Näkökulmia vastaamiseen
Sosiaalisen kuntoutuksen valtakunnallinen kehittämishanke SOSKU
Tarja Myllärinen Johtaja, sosiaali ja terveys Kuntaliitto
Ongelmista selvitään Ihmiset selviävät vaikeista kokemuksista luultua paremmin. Menetystä ja kriisiä ei käsitellä erityisissä vaiheissa. Bonnano: jopa.

HUS-HYTE verkoston kehittämispäivä työryhmien tuotokset
Mielenterveys on > mahdollisimman suurta fyysistä, psyykkistä ja sosiaalista hyvinvointia ( >kokemus, suhteellisuus, kulttuurisidonnaisuus, kriteerit)
Maaseutuohjelma hyvinvoinnin tekijänä
FinSote-tulokset/Parikka
Mielenterveyden ensiapu®1 -koulutus
Mielenterveysstrategia
Mielenterveyden ensiapu®1 -koulutus
Terveyttä työpaikoille – suositukset
Esityksen transkriptio:

Mielenterveystyön kehittämissuunnitelma Mielenterveystoimiston näkökulmia kehittämiseen Anu Laukkanen Mielenterveystoimiston näkökulmia kehittämiseen 30.11.2018

Johdanto Mielenterveystyötä tulee kehittää, koska - Esim. depressio jo kansantauti myös vaikutuksiltaan (taloudelliset ja inhimilliset vaikutukset) Entistä enemmän tietoa sairauksien synnystä : niihin voidaan vaikuttaa Valtakunnalliset suunnitelmat antavat suuntaviivoja ja resursseja 30.11.2018

Mikä mielenterveyteen vaikuttaa l Yksilö – geenien ja ympäristötekijöitten summa?  Yhteisö – ilot ja velvollisuudet Yhteiskunta – palvelut, edut ja rajat Ympäristö – ”horsma kukkii heinäkuussa…” 30.11.2018

Mielenterveyden prosessimalli ja hyvinvointi-indikaattorit SEURAUKSET hyvinvoinnin taso ruumiillinen terveys oireilu ihmissuhteiden laatu palvelujen käyttö tuottavuus turvattomuus  itsetunto KASVANEET SAIRAUSRISKIT RISKIOLOSUHTEITA/ RISKIRYHMIÄ (altistavat tekijät)  perinnöllisyys  raskauteen ja synnytykseen liittyvät tekijät  varhaiset lapsuudenkoke- mukset sosiaaliset olosuhteet: toimeentulon niukkuus, yksinhuoltajuus, vähem- mistöryhmiin kuuluminen, heikot asuinolot,  alhainen koulutustaso työttömyys ja työolosuh- teet  epäterveellinen ympäristö   LAUKAISEVAT TEKIJÄT M I E L N T R V Y S v o i m a r RISKIKÄYTTÄYTY- MINEN - päihteiden liikakäyttö - tupakointi - heikko ravitsemus - liikunnan puute - riskialtis seksuaalinen käyttäytyminen SOSIAALINEN TILANNE (tuki) 30.11.2018

PALVELUJEN TARVE SODANKYLÄSSÄ Psykiatrisessa sairaalassa joka päivä 3-4 sodankyläläistä Mielenterveystoimistossa vuosittain n. 2600 käyntiä. Yleisimmät syyt käyntiin ovat masennus, elämänkriisi ja tarve psykiatrin arvioon esim. lausuntoasiassa Sodankylässä 11 omaa hoivapaikkaa ja 7 ostopalvelupaikkaa pitkäaikaissairaille Aikuispsykiatriassa resurssit melko hyvät TYYTYVÄISYYSKYSELYN TULOKSET - palvelujen laatuun asiakkaat tyytyväisiä, sen sijaan palvelujen saatavuus koettiin heikoksi 30.11.2018

EDISTÄVÄ MIELENTERVEYSTYÖ elinolojen yleiseen tasoon (koulutus, toimeentulo, työllisyys, asuminen) elinympäristö (ilman ja veden laatu, viihtyisyys, yhdyskuntasuunnittelu) elämänhallinta (ravitsemus, liikunta, päihteiden käyttö, seksuaaliterveys) terveys (terveyden suojelu, tapaturmien ehkäisy, työ- ja toimintakyvyn ylläpitäminen) terveys- ja hyvinvointipalvelujen toimivuus 30.11.2018