Erikoissairaanhoitaja Pirjo Murto, HUS

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Tunne lääkkeesi Katse oman lääkehoidon onnistumiseen
Advertisements

Milloin on kyse lääkevahingosta?
POSTOPERATIIVINEN KIVUNHOITO KIRURGISILLA OSASTOILL A
Aivoverenkierron häiriö oireina mm.
Hoitopaikan järjestelyt
Lääkkeiden haitta- ja yhteisvaikutukset
Jalkapallovammojen ensiapu
Anne Eronen-Lindeblad
Ortopediaa.
Tules - Tuki- ja liikuntaelinsairaudet
Tunne lääkkeesi Itsehoitolääkkeiden järkevä ja turvallinen käyttö
Valdekoksibin, parasetamolin ja deksa-
Tunne lääkkeesi Toimiiko lääkehoitosi?
Ruusu Jenni Pajulahti.
Kotihoito ja päihteet:
KONSULTAATIO Miksi? Milloin? Ketä ja mihin? Miten?
Syöpälääkehoito.
SÄDEHOITO.
Kotitehtävä.
Tunne lääkkeesi Katse oman lääkehoidon onnistumiseen
Allergiat.
Osteoporoosi Sarita ja Marleena.
Tuki- ja liikuntaelinsairaudet
Allergia ja astma + muut hengityselinsai- raudet
Liite 1 a. 54.
Verenpainentauti & Sepelvaltimotauti & Sydäninfarkti
Matti, Atte, Olli ja Jasmin
Bulimia ja laktoosi-intoleranssi
Miksi lääkäriin? Oireesta diagnoosiin
LÄÄKKEIDEN YHTEISVAIKUTUKSET. 1. Yhteisvaikutukset toisten lääkkeiden, joidenkin elintarvikkeiden ja alkoholin kanssa 2. Toiset yhteisvaikutukset toivottuja,
Nivelreuma ja nivelrikko Venla, Sonja ja Marianne.
Osteoporoosi.  Osteoporoosi, joka tunnetaan yleisemmin nimellä luukato, on sairaus jossa luun tiheys ja rakenne on heikentynyt ja se saa luun murtumaan.
Lääkkeen vaiheet ja vaikutukset elimistössä
Allergia & Astma. Mitä astma on?  Astma on keuhkoputkien limakalvojen tulehdussairaus (inflammaatio)  Limakalvon reagoinnin taustalla on tavallisesti.
Astma. Mikä astma on?  Pitkäaikainen keuhkosairaus, johon kuuluvat keuhkoputkien limakalvojen jatkuva tulehdustila (inflammaatio) ja siihen liittyvä.
Tuki- ja liikuntaelinsairaudet
LÄÄKKEIDEN HAITTAVAIKUTUKSET. osa ennakoitavissa – perustuu lääkkeen tunnettuun vaikutusmekanismiin osa odottamattomia – lääkevalmisteen aiheuttama haittavaikutus,
Suomen Jääkiekkohuoltajat ry Jääkiekkohuoltajakoulutus Vuokatti Jääkiekkovammat, ennaltaehkäisy ja ensiapu Fysioterapeutti Olli Céder.
Harri Hakkarainen LL, LitM, valmentaja
Tuki-ja liikuntaelinten sairaudet
KELIAKIA MIKÄ/MISTÄ JOHTUU? Elinikäinen autoimmuunisairaus. Rukiin, vehnän ja ohran sisältämä valkuaisaine gluteeni aiheuttaa ohutsuolen limakalvolle.
Mieli voi sairastua, niin kuin kehokin Erilaisia mielenterveysongelmia voi esiintyä kaiken ikäisillä Tilapäinen oire saattaa olla terveen mielen reaktio.
Tupakoimaton elää pidempään Pentin päivänä 2013 Valtimotautien ehkäisyn ja työterveyslaatuverkoston tempaus tupakoimattomuuden edistämiseksi.
Kivun fysiologiaa Harri Hakkarainen LL, LitM, valmentaja.
Masennus eli pitkäkestoinen masentunut mieliala. Masennuksen yleisyys Joka viides suomalainen kärsii masennuksesta jossain vaiheessa elämäänsä Yli puolet.
Metabolinen oireyhtymä. MBO eli metabolinen oireyhtymä tarkoittaa tilaa jossa henkilöllä on samaan aikaan useita terveydelle haitallisia tiloja yhtä aikaa.
Tyokalupakki.net Tupakoinnin lopettaminen. tyokalupakki.net Suurin osa tupakoitsijoista haluaa lopettaa Miksi kannattaa lopettaa? Kynnet ja sormet muuttuvat.
Kuume ja Flunssa. Kuume Kuume on tavallien oire monissa virusten ja bakteerien aiheuttamissa sairauksissa. Tulehdussairauksille on tyypillistä että kuume.
Meeri, Katariina ja Heidi. Riikka 4-vuotta Riikka on 4-vuotias astmaa sairastava tyttö. Hänen perheeseen kuuluvat äiti, isä ja 2-vuotias pikkusisko. Perhe.
Tuki- ja liikuntaelinten sairaudet Tuki-ja liikuntaelinsairaudet
TE4 Terveysteknologia Hurtig 2016.
luotettavaa tietoa lääkkeistä?
KIVUN LÄÄKEHOITO Ritva Räisänen.
Lääkeaine Kemia.
Mielenterveyden häiriöt
7 Itsehoito ja hätäensiapu
Kuume ja flunssa Mika ja Eerik.
Lääkeaineet Ennen laboratorion lääkeaineita ihmiset käyttivät lääkkeinä luonnosta saatavia aineita kuten piharatamoa ja pajunkuorta. Kasvit ovat parantamistaidon.
Tules, diabetes, MBO ja keuhkosairaudet
Pääkipu Pääkipua ilmenee kaikilla ihmisillä jossain vaiheessa elämää ja se on hyvin yksilöllistä. Päänkivun syitä ja muotoja on erilaisia. Yleisimmät.
IHOTTUMAT.
Liite 1 a. 54.
Kuka tietää lääkityksesi?
Kivunhoito ja Kipulääkkeet
Nivelrikko Syyt / Oireet / Hoito.
2-07 Nivelpsoriaasi 1.
PITKÄAIKAISREKISTERÖINNIT
Fysioterapia tekonivelleikkauksen jälkeen
2-02 Lääkehoidon merkitys.
UUSI APTEEKKI: KOMMENTTIPUHEENVUORO
Esityksen transkriptio:

Erikoissairaanhoitaja Pirjo Murto, HUS 2-02 Lääkehoidon merkitys Erikoissairaanhoitaja Pirjo Murto, HUS

Lääkehoidon merkitys Mihin lääkkeen käytöllä pyritään? Mitä hyötyä lääkkeeltä odotetaan? Miten ja milloin lääkettä käytetään? Mitä teen, jos saan allergisen reaktion lääkityksestä? Dia 2. Lääkehoidon merkitys   Lääkehoidolla pyritään sairauden etenemisen sammuttamiseen, remissioon, oireiden rauhoittamiseen ja elämän laadun parantamiseen. Käytettävän lääkkeen hyödyt ja haitat on punnittava – hyötyjä pitää olla enemmän kuin haittoja. Lääkehoidolla pyritään siihen, että potilas pystyy elämään normaalia arkea. Lääkkeitä käytetään aina hoitajan tai lääkärin antamien ohjeiden mukaisesti. Lääkeohjauksen yhteydessä hoitaja antaa tietoa lääkkeiden sivuvaikutuksista sekä myös tiedon siitä, mihin otetaan yhteyttä, jos ongelmia ilmaantuu.

Reumalääkkeen tehtävät Tulehduksen sammuttaminen pyritään pysäyttämään sairauden kulku Oireettomuus Hyvä hoitotasapaino Nivelmuutosten ehkäisy Tulehdusarvojen normalisointi Toimintakyvyn ylläpito Elämänlaadun parantaminen Dia 3. Reumalääkkeen tehtävät

Tulehduskipulääkkeet Tulehduskipulääkitys vähentää turvotusta, kipua, kuumotusta ja rauhoittaa tulehdusta Tulehduskipulääke ei paranna sairautta tai vaikuta sen etenemiseen Lääke otetaan vain tarvittaessa tai kuureittain mahahaavariskin takia Kahta tulehduskipulääkettä ei tule käyttää samanaikaisesti Jos on aamujäykkyyttä nivelissä, illalla otetaan pitkävaikutteinen lääke Jatkuvassa käytössä lyhytvaikutteisimmilla lääkkeillä voidaan päästä tarkempaan ja turvallisempaan annosteluun Dia 4. Tulehduskipulääkkeet   Tulehduskipulääkkeiden tarkoitus on saada kipu helpottumaan ja oireet lievittymään nopeasti. Tärkeää on saada potilas ymmärtämään, ettei tulehduskipulääke hoida itse sairautta. Kipulääkkeitä kannattaa käyttää saatujen ohjeiden mukaisesti.

Kortisonilääkitys Kortisoni (prednisoloni, prednisoni, metyyliprednisoloni) hillitsee tulehdusta, lievittää kipua ja tehostaa muun hoidon vaikutusta Otetaan suun kautta tavallisin annos 2,5 mg–7,5 mg/vrk tai voidaan injisoida niveleen Jaksottainen hoito on turvallista Lopetetaan vähitellen, suunnitellusti Yhtäkkinen lopetus voi aiheuttaa kuumetta nivel- ja lihaskipuja perussairauden pahenemista Pitkään jatkunut suuriannoksinen kortisonihoito (yli 7,5 mg/vrk) voi aiheuttaa mm. ihon haurastumista, osteoporoosia, haavojen huonoa paranemista, verenpurkaumia, verensokerin nousua ja kaihia Dia 5. Kortisonilääkitys

Kortisoni-injektiot Kortisoni-injektioita voidaan antaa nivelonteloihin, limapusseihin (bursa), jännetuppiin ja jänteiden kiinnityskohtiin Tyypillisiä paikkoja ovat: polvi, kyynärpää, olkapää, lonkan alue, sorminivelet ja rannenivelet Jos pistos annetaan lonkkaan, niin lepo (noin 4 tuntia osastolla ja kotona 1–2 vrk) Dia 6. Kortisoni-injektiot

Tietoa ja tukea www.reumaliitto.fi www.osteoporoosiyhdistys.fi www.kela.fi www.reumatikerforbundet.org/start Potilasyhdistykset Lehti: Reuma Dia 7. Tietoa ja tukea