Hyvinvointikertomustyö kunnissa ja alueilla

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Hyvinvointikuvaus käytäntönä – tukea terveyden edistämisen suunnitteluun.
Advertisements

PÄÄTAVOITE: Maamme kunnissa, palvelualueilla ja maakunnissa vallitsee hyvinvointijohtamisen kulttuuri, joka perustuu aktiivisesti toimiviin hyvinvointirakenteisiin.
Alueellinen terveyden edistäminen - Etelä-Pohjanmaan malli
Liikunta terveyden edistäjänä 29. 1
Kunnat kilpailukykyisen ja sosiaalisesti oikeudenmukaisen Euroopan tekijöinä Kunnat ja maakunnat Euroopassa -seminaari Varatoimitusjohtaja Timo.
Hyvinvoinnin ja terveyden edistäminen uudessa terveydenhuoltolaissa ja kuntien ja sairaanhoitopiirien yhteistyössä – sisäistetäänkö salutogeneettinen.
Hyvinvoinnin ja terveyden edistäminen kunnan johtamisjärjestelmässä.
1 TERVEYSTOIMI Terveystoimen strategia Arvot, toiminta-ajatus ja visio Kriittiset menestystekijät Arviointikriteerit ja mittarit Terla
Lasten ja nuorten hyvinvointisuunnitelma
TerPS2 Pirkanmaan osahanke 3. 9
Hyvinvointikertomus ja hyvinvointijohtaminen – oulun kaupunki
Elämänhallintatyöryhmän kokous
Järjestöt ja kunta – kumppanuuden uudet askeleet
OPPILAS- JA OPISKELIJAHUOLTOLAKI
TerPS2 Oulun Eteläisen osahanke KalajoenhankeosioHelmen hankeosio Selänteen hankeosio.
Terveempi Pohjois-Suomi- hanke ”Kainuun hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen toimenpidekokonaisuus” Kainuun maakunta-kuntayhtymä Merja.
Hyvinvoinnin ja terveyden edistäminen osana kuntien strategista suunnittelua Vantaa Neuvottelevavirkamies Heli Hätönen Sosiaali- ja terveysministeriö.
Perusterveydenhuollon yksikkö Lapin shp Valtuustoseminaari / Tapio Kekki.
Konkreettiset tehtävät kunnassa ja alueella Hyvinvoinnin ja terveyden edistäminen – vastuut ja tehtävät uusissa rakenteissa, TERVE-SOS 2015,
Terveyden edistämisen asiantuntemus sote –uudistuksessa. Kuntajohdon kysely ja TEAviisari Terve Kunta –verkostotapaaminen Helsinki Osastojohtaja.
Päivärinne Terveyden edistämisen rakenteet Salossa Marita Päivärinne terveyden edistämisen koordinaattori.
Miten kunnassa toimivat tahot voivat tukea kunnan hyvinvointijohtamista ja kuntalaisten hyvinvoinnin edistymistä? Esimerkkejä keskeisten toimijoiden rooleista.
Kainuun Turvallisuussuunnitelma Vuosille Sari Marita Ikäheimo
SOS II Rakenteellinen sosiaalityö Työpaja 1 Tampere
Kaste-ohjelma pähkinänkuoressa Salme Kallinen, neuvotteleva virkamies
THL HYTE-oppimisverkosto Kommenttipuheenvuoro Ritva Pihlaja erityisasiantuntija, kunta-järjestö-yhteistyö Yhdessä enemmän! Poikkihallinnollinen.
TERVETULOA KEHITTÄMISPÄIVÄÄN Ylilääkäri Sinikka Bots Suunnittelija Taru Syrjänen 9/25/20161.
Terveydenhuollon järjestämissuunnitelma Perusterveydenhuollon yksikkö - Lapin shp Ohjausryhmän kokous TÄNNE VOIT LISÄTÄ OMIA HUOMIOITASI,
Strategia ja SHVK aikajanalla 
Maakuntauudistus ja järjestötoiminnan kehittäminen Varsinais-Suomessa Uusi kunta ja kolmas sektori Case Kemiönsaari Anneli Pahta
Kansisivu, haluttu versio valitaan hiiren oikealla Asettelu-kohdasta
Sote-tieto hyötykäyttöön -strategia 2020
Hyvinvoinnin ja terveyden edistäminen kunnan tehtävänä
TERVEYDEN JA HYVINVOINNIN EDISTÄMINEN RISTIJÄRVEN KUNNASSA
Asiakastietojen sähköistä käsittelyä koskevan lainsäädäntötyöryhmän tavoitteet Maritta Korhonen Kehittämispäällikkö.
Loviisan liikenneturvallisuussuunnitelman laatiminen ja liikenneturvallisuustyön käynnistäminen - Raportointi.
Hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen aluekierros Joensuu
Sähköisen hyvinvointikertomus hyvinvointiklinikalla
Sote-uudistus ja Porin kaupunki
Jaana Joutsiluoma ja Minttu Ojanen
(esimerkkinä Oulun kaupunki)
SokraVa projektipäälliköiden kolmas työkous
Pirkanmaan HYTE-teemaryhmän toimeenpanosuunnitelma Maakuntien HYTE-vertaisfoorumi Ylilääkäri Maarit Varjonen-Toivonen 1.
Esityksen nimi / Tekijä
Sote-uudistuksen muutoksen tuki
Maakuntien hyte-valmistelijoiden VERTAISFOORUMI J-Sali 1
Ajankohtaista ennakkoarvioinnista Terve Kunta –verkostolle
Hyvinvointijohtamisen rakenteet
Alueellinen yhteistyö hyvinvoinnin ja terveyden edistämisessä
Hyvinvoinnin ja terveyden edistäminen uusissa sosiaali- ja terveydenhuollon rakenteissa - haasteita ja mahdollisuuksia.
Mikä muuttuu HYTEssä ja SOTEssa 2021?
Matkailuohjelma – ohjausryhmä V2.0
@TapaniKa Minimitietosisällön määrittely kunnan ja maakunnan hyvinvointikertomuksiin taustaa minimitietolistauksille
Ohjaus ja yhteistyö -korin tilanne - JORY 7. 5
Erityisasiantuntija Nella Savolainen, THL
IDEA! Hyvinvointiklinikka
Terve kunta -vERKOSTOPÄIVÄT
Terve Kunta -verkoston jäsenten toiminta 2015
Sote-uudistus Järjestämislain keskeinen sisältö
Terveyden ja hyvinvoinnin edistäminen uudistuvissa rakenteissa
Maakuntien hyte-valmistelijoiden vertaisfoorumi
Kuntien tehtävät ”hytessä” Kunnilla säilyy vastuu hyten edistämisestä: Hyten ja niihin vaikuttavien tekijöiden seuraaminen väestöryhmittäin.
Sote-uudistuksen toimeenpano
Arviointi, vaikutukset ja vaikuttavuus HYTE -työssä
Arviointi, vaikutukset ja vaikuttavuus HYTE -työssä
Siun sote tehdään NYT Siun sotessa tehdään uusi malli sosiaali- ja terveydenhuollon palvelujen tuottamisesta ja organisoinnista Pohjois-Karjalan ja Heinäveden.
Eettistä tietopolitiikka tekoälyn aikakaudella
Hyvät käytännöt pysyvään käyttöön Tavoitteet:
Kuntien tehtävät ”hytessä” Kunnilla säilyy vastuu hyten edistämisestä: Hyten ja niihin vaikuttavien tekijöiden seuraaminen väestöryhmittäin.
Lapsivaikutusten arviointi LAVA
Esityksen transkriptio:

Hyvinvointikertomustyö kunnissa ja alueilla Heli Hätönen

Kuntien hyvinvointikertomustyö Tavoitteen asettelu:   Selite: Käsittää strategia- ja ohjelmatyön sekä poliittisen sitoutumisen vahvistamisen. Edellytyksenä on ongelman tunnistaminen. Säädös: Kunnan on strategisessa suunnittelussa asetettava paikallisiin olosuhteisiin ja tarpeisiin perustuvat terveyden ja hyvinvoinnin edistämisen tavoitteet, määriteltävä niitä tukevat toimenpiteet ja käytettävä näiden perustana kuntakohtaisia hyvinvointi- ja terveysosoittimia. (THL12§) Tieto, seuranta ja arviointi: Seurantatietoa käytetään väestön hyvinvoinnin ja terveyden kehityksestä hälyttävien ilmiöiden tunnistamiseksi. Raportointi vuosittain valtuustolle. (THL 12§) Laaja hyvinvointikertomus kerran valtuustokaudessa. Nimettävä terveyden ja hyvinvoinnin edistämisen vastuutaho. Yhteistyö: Terveyden ja hyvinvoinnin edistäminen edellyttää hallinnon alojen yhteistyö. Lisäksi yhteistyörakenteita tarvitaan toiminnan eri tasoilla johto, toiminnan käynnistäminen ja koordinointi. Laaja-alainen yhteistyö lisää ymmärrystä ongelmasta ja mahdollistaa uusien keinojen innovoinnin. Kunnan on tehtävä yhteistyötä muiden kunnassa toimivien julkisten tahojen sekä yksityisten yritysten ja yleishyödyllisten yhteisöjen kanssa. (THL 12§) Tiedosta toimintaan: Toimenpiteiden tulisi perustua tietoon niiden vaikutuksista ja vaikuttavuudesta. Alue- ja kuntatasolla päätetään mihin toimintaan kohdennetaan, mitä konkreettisesti pitää tehdä ja miten. Kunnan ja sairaanhoitopiirien kuntayhtymän on päätöksenteon ja ratkaisujen valmistelussa arvioitava ja otettava huomioon tehtävien ja ratkaisujen vaikutukset väestön terveyteen ja sosiaaliseen hyvinvointiin (THL11§) 17.9.2018 Etunimi Sukunimi

Hyvinvointikertomustyön kehittäminen Laadulliset indikaattorit:   Tietoperusta, johon HVKn tavoitteet perustuvat: indikaattoritieto ja –lähteet (montako indikaattoria, onko kaikista ikäryhmistä, onko erityisryhmiä huomioitu, miten hyvinvointieronäkökulma) kokemuksellinen tieto kuntalaisilta tai esim. työntekijöiltä; asiakirjat perustuvatko tavoitteet em. tietopohjaan (varmistetaan miten voidaan arvioida)? ovatko tavoitteet yhteydessä kunnan talous- ja toimintasuunnitelmaan? onko hyvinvointikertomus-prosessi yhteydessä kunnan vuosikelloon? onko HVK valmistunut? onko sähköinen? onko HVK valtuuston hyväksymä? missä kaikkialla HVK on käsitelty? onko hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen vastuutaho määritelty kenelle kuuluu päävastuu hyvinvointikertomuksen päivittämisestä ja seurannasta ja raportoinnista valtuustolle vuosittain kuinka paljon kunnan päätöksenteossa käytetään EVAa? Poikkihallinnollisuus onko HVK toteutettu poikkihallinnollisesti (tekijä, tukiryhmä, ohjausryhmä)? onko poikkihallinnollisuuden toteutuminen varmistettu kunnan hyvinvoinnin edistämisen rakenteissa ja toimissa (yhdyshlö/koordinaattori, hyvinvointiryhmä)? ovatko järjestöt ym. yhteistyökumppanit olleet mukana HVK prosessissa (osallisuus HVK-prosessissa, roolin näkyminen toimenpiteissä)? ovatko kuntalaiset osallistuneet HVK-prosessiin? onko alueellista yhteistyötä? vastaavatko HVKn toimenpide-ehdotukset kunnassa vallitsevaan tilanteeseen? miten paljon EVAa hyödynnetty toimenpiteitä valittaessa? onko” hyviä käytäntöjä” valittu? (onko hyödynnetty kansallisia ohjelmia ja niissä suositeltuja käytäntöjä?) 17.9.2018 Etunimi Sukunimi

Alueellisen hyvinvointikertomuksen toimintaympäristö Reunaehdot: Kansallinen ohjaus Alueellinen hyvinvointikertomustyö Käyttö: Järjestämis-päätös Ohjaus: Sote-tuotantovastuinen ky:n (ja muiden alueellisten toimijoiden toiminta) Koulutus-tarpeet Kansallisten ohjelmien seuranta Sote-aluetoimijat Alueelliset toimijat eri sektoreilla Kuntien edustajat Hyvinvoinnin tila alueellinen näkökulma: 1) koonti kuntien hyvinvointikertomusten pohjalta Hyvinvoinnin tila ja toteutetut toimenpiteet alueellinen näkökulma: 2) tunnistetaan alue-erot, väestöryhmäerot, kokemustieto, jne. Kunnan 1 Hyvinvointi-kertomus Kunnan 2 Hyvinvointi-kertomus Kunnan 3 Hyvinvointi-kertomus Kunnan 60 Hyvinvointi-kertomus tapani.kauppinen@thl.fi

Alueellinen yhteistyö - kunnan näkökulma KUNTA 1 muut: Järjestöt, yritykset ym. TUOTTAMIS-VASTUINEN KY Hyte koordinaattori Tiedontuotanto Yhteistyö kunnan toimijoiden kanssa Asiantuntijatuki Kunnanvaltuusto Raportointi Kunnan jory/kj Hyten vastuutaho Talousarvio Hyten tavoitteet ja toimenpiteet Hyte koordinaattori SIV LIIK YMP TEK X..n Kunnan hyvinvointiryhmä Laajan hv-kertomuksen laatiminen (joka 4. vuosi) Hv & terveyden vuosittainen raportointi Hyte suunnittelu, toimeenpano, arviointi Päätösten vaikutusten ennakkoarviointi (IVA) Rakenteet oma väri – ryhmä + koordinaattori Tehtävät oma väri – hv kertomus eva jne Hyte-koordinaattori Alueellinen hyvinvointikertomus SOTE ALUE Kansallisten hyte ohjelmien toimeenpano Hyte koulutus Hyte tutkimus- ja kehittämishankkeet TedBM

Jatkoon pohdittavaksi Rakenteet eivät yksin riitä - mikä turvaa yhteistyön toimivuuden? Yhteistyön sisällöt? Mitä tukea kunnat kaipaavat HYTE-työhön? Miten varmistetaan riittävä tietopohja päätöksenteon taustalla? Mikä on alueellisen yhteistyön lisäarvo?