Suomen kielen pilkutuksen logiikka

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
KIELIOPPI SISÄLTÖLINKKEJÄ: SIVULAUSE SIVULAUSEEN SANAJÄRJESTYS
Advertisements

Sitzen ist Silber, Schreiben ist Gold!
Suora ja epäsuora esitys
ÄI8 Kielenhuoltoa.
Puolipiste, Kaksoispiste, Ajatusviiva ja Yhdysmerkki
Lause, virke, päälause ja sivulause Jouni Viuhko 2010
Virkkeiden peruskunnostus
Päivän erikoinen ÄI1.
Akateemineninen kirjoittaminen Yhdyssanat, välimerkit ja luetelmat
Esitysgrafiikasta Harjoitus.
Jouni Viuhko 2010 Pilkun käyttäminen.
Sisältää: Liitepartikkelisanat J:n kirjoittaminen I:n jälkeen Otta- ja oitta- verbit Lyhyt vai pitkä u tai y? Muita vaikeita sanoja.
sanajärjestys etusivu päälause sivulause liikkuvat määreet tehtäviä
Suomen kieli maailman kielten joukossa
A4. Argumentointi ja retoriikka
2. Vuokaaviot.
Pilkku.
PILKKU.
KIELENHUOLTOA PILKKU.
Pilkun käyttö PILKUN PÄÄSÄÄNTÖ: Pilkkua käytetään a) erottamaan eri lauseita toisistaan ja b) samanarvoisia lauseenjäseniä toisistaan. A-kohdan 1. poikkeus:
Luetelman laadinta Käytä luetelmia harkiten.
KIELENTUNTEMUS Kielioppi Metakieli Kielitietoisuus Kielioppi Metakieli Kielitietoisuus.
Eheää tekstiä Kieli ja tekstit 1, sivut
Lauseenvastikkeet AI 15.
EPÄSUORA KYSYMYSLAUSE
Pilkulla jäsennetään virkkeen rakennetta ja palvellaan näin lukijaa. Sari Toivakka
Etsi ensin predikaatti.
PÄÄLAUSEEN SANAJÄRJESTYS PÄÄLAUSEITA OVAT 1. VÄITELAUSEET Sofia har en hund. 2. KYSYMYSLAUSEET Vad gör du? Spelar du gitarr? 3. KÄSKYT JA KEHOITUKSET Ring.
SIVULAUSEEN SANAJÄRJESTYS
Kielenhuoltoa Johdanto-luku Tekstipaja ja 11. lokakuuta 2015.
Pilkku Kotilainen, Liedes, Luttinen, Meriläinen.  Pääsääntönä on, että virkkeen lauseet erotetaan toisistaan yleensä pilkulla.  Päälause erotetaan sivulauseesta.
Symmetria Rinnastaminen, kielen ”sopusuhtaisuus”.
Aineistoon viittaaminen Intertekstuaalisen kirjoittajan tärkeä taito!
OPS 2016 Pedagoginen kahvila Porin kaupungin perusopetuksen tuntijako Sivistyslautakunta
Pilkku,.  PÄÄSÄÄNTÖ: PILKKU EROTTAA VIRKKEEN LAUSEET TOISISTAAN.  HÄH? MISTÄ TUNNISTAA VIRKKEEN JA LAUSEEN?
PILKKUSÄÄNNÖT. PILKUT SUOMEN KIELESSÄ Suomen kielen pilkutus on lauseopillista pilkutusta. Pilkun paikan ratkaisee siis virkkeen lauserakenne. Jotta pilkkusäännöt.
ARVIOINNISTA 3. luokan taide- ja taitoaineiden valinnaiset TUNNIT luokan valinnaiset AINEET 8. ja 9. luokan taide- ja taitoaineiden valinnaiset TUNNIT.
SIVULAUSEESSA AINA SUORA SANAJÄRJESTYS! SUBJEKTI ENNEN PREDIKAATTIA!! Alistuskonjunktiolla alkavat sivulauseet.
SANAJÄRJESTYS.
Vinkkejä englannin kirjalliseen kokeeseen
Kyselylomakkeen tekeminen
Epäsuora kysymyslause
Kertausta tärkeimmistä asioista
Tekstipaja 1 Kielenhuoltoa Johdanto/tiivistelmä.
Tutkielman teko-ohjeet
Virke ja lause PL Sanojen liittoja + SL virke.
PILKKU.
Suomen kielen alkeiskurssi - sanaluokat
YLEISPREESENS.
Tee aiheesta muistiinpanot blogiisi
Sidosteisuus Tekstin koossa pitävää liimaa!.
Sanajärjestys.
Turha toisto eli tautologia
Shortened clauses / sentences
Sivulauseet.
Sivulauseen sanajärjestys
Taipuva predikaattiverbi
PITCHAUS Hero 2017.
Aineiston käyttö oman tekstin pohjana
Epäsuora kysymyslause
Pää- ja sivulauseen erottaminen toisistaan pilkulla
(ja sen kaverit) Särmä s. 313
Perfekti: mitä on tapahtunut have/has + pääverbin 3. muoto
Finský praktikum  Titta Hänninen.
Arviointi Vsop-opetuksessa
Lähdin juoksemaan, niin että muut jäivät jälkeen.
Epäsuora kysymyslause
4. Luokan testaus ja käyttö olion kautta
Vinkkejä juridiikan opiskeluun
KONDITIO NAALI.
Esityksen transkriptio:

Suomen kielen pilkutuksen logiikka Pääsääntöisesti lauseet erotetaan toisistaan pilkulla. Lauseen tunnusmerkki on persoonassa taipuva verbi. (luet, paljastaa, muokkaavat). Yksi virke voi koostua useasta lauseesta. Lauseet voivat olla 1) päälauseita tai 2) sivulauseita. Päälause voi muodostaa yksinään virkkeen. Esim. Hän opiskelee ahkerasti. Sivulause ei voi muodostaa yksinään virkettä. --, jotta hän saa opinnäytteensä valmiiksi.

Pää- ja sivulauseiden suhteet – se, ovatko lauseet rinnasteisia vai alisteisia – määrittävät, tuleeko pilkku vai ei. Alisteisuutta osoittavat 1) alistuskonjunktiot että, jotta, koska, kuin, kun, kunnes, jos, vaikka, mikäli 2) relatiivipronominit (joka, mikä) ja relatiiviset adverbit (joten, jonne, jolloin) 3) epäsuorat kysymyslauseet, jotka alkavat joko kysymyssanalla (miten, miksi) tai -ko- / -kö-liitepartikkelilla (onko, sopiiko) Sivulauseita ovat 1) konjunktiiviset sivulauseet 2) relatiiviset sivulauseet 3) epäsuorat kysyvät sivulauseet Rinnasteisuutta osoittavat rinnastuskonjunktiot ja, sekä, sekä – että, -kä, eli, joko – tai, tai, vai, (mutta, vaan), sillä, siksi, siten, näin, nimittäin.

Lauseenvastikkeita ei eroteta pilkulla, koska suomen lauseopin logiikan mukaan ne eivät ole lauseita (vaan niiden vastikkeita). Erilaiset kiilarakenteet (irralliset lisät) pilkutetaan muusta lauserakenteesta.

1. Kaksi rinnasteista päälausetta Pääsääntöisesti lauseet siis erotetaan toisistaan pilkulla. PÄÄLAUSE Mäkinen on tunnetun vähäpuheinen, PÄÄLAUSE eikä hän osaa vakuutella. POIKKEUS PÄÄSÄÄNTÖÖN: Jos rinnasteisilla päälauseilla on yhteinen lauseenosa ja niitä yhdistää rinnastuskonjunktio, pilkkua ei käytetä: YHTEINEN LAUSEENOSA Verbaalisessa kommunikaatiossa oppilas PÄÄLAUSE on opettajan mukaan joko hiljaa PÄÄLAUSE tai erehtyy toistuvasti sananvalinnoissaan. YHTEINEN LAUSEENOSA Mäkinen PÄÄLAUSE on tunnetun vähäpuheinen PÄÄLAUSE eikä osaa valehdella.

2. Päälause ja sivulause PÄÄLAUSE Smithin (2009: 23–24) mukaan erilaiset kulttuuriset tekstit muokkaavat ideaalimaskuliinisuutta vaikuttamalla ainakin tiedostamatta siihen, minkälaisia rooleja miehelle kuvitellaan. SIVULAUSE

3. Useita lauseita päälause ja kaksi sivulausetta: PÄÄLAUSE Kysymyksessä on yksilö, SIVULAUSE joka murahtelee tyhjyyteen silloinkin, SIVULAUSE kun kaivattaisiin läheisyyttä: rakkauden, tunteiden tai katumuksen sanoja. kaksi päälausetta ja sivulause: PÄÄLAUSE Sukupuoli on eräs tekijä, SIVULAUSE joka määrittää kielen ilmaisutapoja, PÄÄLAUSE ja näin esimerkiksi maskuliinisuutta voidaan tarkastella ilmaisujen kautta. POIKKEUS PÄÄSÄÄNTÖÖN: Jos sivulauseet ovat rinnasteisia ja niitä yhdistää rinnastuskonjunktio, pilkkua ei käytetä: PÄÄLAUSE Nauhoitus paljastaa, SIVULAUSE että vuorovaikutus yleisön kanssa on mutkatonta SIVULAUSE ja [että] esitykset sisältävät läheistäviä kielen elementtejä.

4. Lauseenvastikkeita ei eroteta pilkulla Havaste (2008) on todennut viidakon kuninkaan myyttistä miesidentiteettiä käsittelevässä tutkimuksessaan Tarzanin ja Janen vuorovaikutusongelmien syntyvän nimenomaan Tarzanin verbaalisesta kömpelyydestä ja yksioikoisuudesta. vrt. Havaste (2008) on todennut viidakon kuninkaan myyttistä miesidentiteettiä käsittelevässä tutkimuksessaan, että Tarzanin ja Janen vuorovaikutusongelmat syntyvät nimenomaan Tarzanin verbaalisesta kömpelyydestä ja yksioikoisuudesta.

5. Hyvin lyhyitä lauseita ei eroteta pilkulla Esim. Tule jos ehdit.