Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

PÄÄLAUSEEN SANAJÄRJESTYS PÄÄLAUSEITA OVAT 1. VÄITELAUSEET Sofia har en hund. 2. KYSYMYSLAUSEET Vad gör du? Spelar du gitarr? 3. KÄSKYT JA KEHOITUKSET Ring.

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "PÄÄLAUSEEN SANAJÄRJESTYS PÄÄLAUSEITA OVAT 1. VÄITELAUSEET Sofia har en hund. 2. KYSYMYSLAUSEET Vad gör du? Spelar du gitarr? 3. KÄSKYT JA KEHOITUKSET Ring."— Esityksen transkriptio:

1 PÄÄLAUSEEN SANAJÄRJESTYS PÄÄLAUSEITA OVAT 1. VÄITELAUSEET Sofia har en hund. 2. KYSYMYSLAUSEET Vad gör du? Spelar du gitarr? 3. KÄSKYT JA KEHOITUKSET Ring i morgon! PÄÄLAUSEEN SANAJÄRJESTYS VOI OLLA SUORA TAI KÄÄNTEINEN!

2 SUORA SANAJÄRJESTYS Suorassa sanajärjestyksessä lauseen aloittaa subjekti (tekijä) ja sitä seuraa predikaatti (teonsana, verbi). Predikaatti on heti toisena lauseenjäsenenä. SP Kalle älskar hästar. S P Monika talar svenska och finska.

3 SUORA SANAJÄRJESTYS Päälauseen suorassa sanajärjestyksessä kieltosana ja liikkuva määre tulevat heti ensimmäisen predikaatin jälkeen. Hon kan inte sjunga. Jag vill gärna gå på bio. Jos predikaatti koostuu useammasta kuin yhdesta verbistä, kieltosana ja liikkuvat määreet ovat heti ensimmäisen verbin jälkeen Lisa har inte varit utomlands. Åke vill alltid vinna fotbollsmatcher. Liikkuva määre on tavallisesti kieltosana tai lyhyt ajan tai tavan ilmaus.

4 KÄÄNTEINEN SANAJÄRJESTYS Käänteisessä sanajärjestyksessä lauseen aloittaa jokin muu lauseenjäsen kuin subjekti Predikaatti on toisena ja subjekti on heti predikaatin jälkeen P S På vintern åker vi snowboard. P S Som barn lekte jag med dockor.

5 KÄÄNTEINEN SANAJÄRJESTYS Sanajärjestystä kutsutaan käänteiseksi, kun predikaatti on ennen subjektia. Sanajärjestys on käänteinen seuraavissa tapauksissa: 1.Lauseen aloittaa jokin muu lauseenjäsen kuin subjekti. AJAN ADVERBIAALI Varje dag tittar jag på TV. PAIKAN ADVERBIAALI Hemma spelar jag ofta piano. TAVAN ADVERBIAALI Helst lyssnar han på hårdrock. OBJEKTI Dig vill jag aldrig glömma. PREDIKATIIVI En världsberömd rockstjärna vill jag vara i framtiden.

6 KÄÄNTEINEN SANAJÄRJESTYS 2.Suorat kysymyslauseet Vad gör du på fritiden? Spelar du fotboll?  HUOM! Kysymyslauseet alkavat kysymyssanalla tai verbillä! 3.Sivulause ennen päälausetta SIVULAUSEPÄÄLAUSE När Maria är hemma, kan hon surfa på nätet många timmar. 4.Suora esitys ennen päälausetta ”Jag älskar dig!”, sade Kalle.

7 LOPUKSI... Muista, ett ä päälauseen sanajärjestyksessä PREDIKAATTI ON TOISENA!


Lataa ppt "PÄÄLAUSEEN SANAJÄRJESTYS PÄÄLAUSEITA OVAT 1. VÄITELAUSEET Sofia har en hund. 2. KYSYMYSLAUSEET Vad gör du? Spelar du gitarr? 3. KÄSKYT JA KEHOITUKSET Ring."

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google