Aineistotyyppityöpajat

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Finnan tunnusluvut, luonnostelua (esitystä päivitetty 2.9.) Finnan konsortioryhmä 3.9. Tapani Sainio, Kansalliskirjasto.
Advertisements

Aineistojen tuonti Finnaan
Aineistojen tuonti Finnaan KIRJASTOVERKKOPALVELUT Tietueiden haravointi ja indeksointi (Record Manager)  Kansalliskirjasto tekee keskitetysti.
E-kirjojen metadata Työryhmän työskentely vielä kesken Erkki Tolonen.
Kansallinen digitaalinen kirjasto Pitkäaikaissäilytys Kirjastoverkkopäivä Esa-Pekka Keskitalo.
Opinnäytetyön tekijä: Etunimi Sukunimi
A! Aalto University 1 Historiaontologia HISTO Antti-Jussi Nygård ja Eero Hyvönen Semantic Computing Research Group (SeCo) Aalto University and University.
Tietopalvelu verkkoympäristössä Nina Granlund 2006.
KANSALLISKIRJASTO - Kirjastoverkkopalvelut Käyttöoikeuksien selventäminen Finnassa – metadata ja digitaaliset objektit Erkki Tolonen ja Maria Virtanen.
KANSALLISKIRJASTO - Kirjastoverkkopalvelut Kuvailun muutoksen ohjaus Ryhmien roolit KUMEA:n kokous
Haravointi & indeksointi Mitä on hyvä tietää, kun omia aineistoja tuo Finnaan Kirjastoverkkopalvelut vastaa kansallisella tasolla kirjastoverkon.
Omien aineistojen tuonti Finnaan KIRJASTOVERKKOPALVELUT Tietueiden haravointi  Kansalliskirjasto tekee keskitetysti  Haravoidaan ja indeksoidaan.
Haravointi & indeksointi … mitä on hyvä tietää, kun omia aineistoja tarkistaa Finnassa Kirjastoverkkopalvelut vastaa kansallisella tasolla kirjastoverkon.
Historia tarkoittaa aikaa tästä hetkestä taaksepäin. Historia on tiedettä, tutkimusta menneistä tapahtumista. Lähteet kertovat menneisyydestä: Arkelogiset.
KANSALLISKIRJASTO - Kirjastoverkkopalvelut Finnan tunnusluvut Timo Laine 23. huhtikuuta 2015.
KANSALLISKIRJASTO - Kirjastoverkkopalvelut Finna-Facebook Finnan viestintä- ja markkinointi -työpaja
KANSALLISKIRJASTO - Kirjastoverkkopalvelut Erkki Tolonen Kuva: Helsingin kaupunginmuseo,
KANSALLISKIRJASTO - Kirjastoverkkopalvelut Erkki Tolonen Kuva: Joel Nokelainen, Helsingin kaupunginmuseo,
Haravointi & indeksointi Mitä on hyvä tietää, kun tuo omia aineistoja Finnaan
Haravointi & indeksointi Mitä on hyvä tietää, kun tuo omia aineistoja Finnaan
KANSALLISKIRJASTO - Kirjastoverkkopalvelut Finnan käyttäjäkysely 2014 Eri aineistojen kiinnostavuus aineistotyypeittäin ja sektoreittain.
KANSALLISKIRJASTO - Kirjastoverkkopalvelut Arkistojen mukaantulon tilanne Finnassa Konsortioryhmän kokous Piia Naukkarinen.
Datan ja aineistojen avaaminen Finnan avulla
Juulin kehittäminen: tilannekatsaus
Yhtenäisen metatiedon tärkeys loppukäyttäjän kannalta
Teema 3: Haasteet Uudet kuvailukäytännöt ja tarpeet: RDA, e-aineistot, avoin tieto Nina Hyvönen
Yliopistojen ja ammattikorkeakoulujen opinnäytteiden pitkäaikaissäilytys Ajatuksia Kansallisarkiston, Kansalliskirjaston ja korkeakoulusektorin yhteistyöhön.
Leena Paaskoski & Mikko Sola Finnan konsortioryhmä
Oikeuksien hallintaan liittyvät metatiedot -työryhmän tuloksia
Teema 2: Haasteet Maailma ympärillä muuttuu
Datan ja aineistojen avaaminen Finnan avulla
Kansallinen metatietovaranto E-aineistot Melindassa
Finnan ulkoasu uudistuu
Mukaan Finnaan - liittymisprosessin vaiheet
Finna-tilannekatsaus
Finna: ulkonäköuudistus
Kuvailusäännöt, formaatti ja kirjastojärjestelmä
Melinda-päivän musiikkitunti
Korkeakoulukirjastojen tulokset
Finnan käyttäjäkysely 2016
Yleisten kirjastojen tulokset
Finnan käyttäjäkysely 2016
Finna: ulkonäköuudistus
Tuottotehtävä tekstitaitokokeessa
Datan ja aineistojen avaaminen Finnan avulla
Finna-tilannekatsaus
Organisaatioiden yhteistyö
Mitä historia on?.
Finna-perehdytys Konsortio
Datan ja aineistojen avaaminen
Poimintoja käytettävyystesteistä ja palautteesta
Aineistotyyppi työpaja
finna ja aineistotyypit
Organisaatioiden yhteistyö
Datan ja aineistojen avaaminen
Ydinpalvelu: käytettävyyden parantaminen
Photograph:Eeva Rista, Helsingin kaupunginmuseo,
Haravointi & indeksointi Mitä on hyvä tietää, kun tuo omia aineistoja Finnaan Kirjastoverkkopalvelut vastaa kansallisella tasolla kirjastoverkon.
Datan ja aineistojen avaaminen
THL – SÄHKÖINEN JULKAISEMINEN MÄÄRITTELYTYÖPAJA
Aineistotyyppityöpajat
Espoon kaupunginmuseon museoarkiston palvelut yhdistyksille
Melindan laatuohjelma Lähtotietokyselyn tulokset ja toimenpiteet
Kokoelmayhdyshenkilötapaaminen to
DATAN JA AINEISTOJEN AVAAMINEN FINNAN AVULLA
Kooste työpajan kysymyksista
Datan ja aineistojen avaaminen Finnan avulla
Kuva: Samuli Paulaharju, 1907, Museovirasto, CC BY 4.0
Miten omat aineistot saadaan Europeanaan?
SFX:n haravointi Finnaan
Esityksen transkriptio:

Aineistotyyppityöpajat Riitta Peltonen, johtava käytettävyyssuunnittelija Finnan sektoritapaamiset 6.-9.2.2018

Työpajojen / tapahtumien aikataulu Työpaja 8.12.2017 : Selvyyttä aineistotyyppeihin: sisältötyypin ja mediatyypin erottaminen - uhka vai mahdollisuus? Työpaja Alustava päivä ti 10.4.2018 Alustava aihe: Käyttäjän näkökulma aineistotyyppeihin – Miten rajaan ja puuttuuko jotain? Muodostetaan ajantasaisempi yhtenäisempi näkemys Miten kuvailudata tulisi mapata Finnaan, jotta se edistää erilaisten aineistojen löytymistä? Puuttuuko jotain oleellisia sisältötyyppejä? Koulutus (Kesällä tai syksyn alussa) Alustava aihe: Mahdollisesti päivitetyn ohjeistuksen viestintä ja löydettyjen hyvien käytäntöjen kommunikointi Myös etäosallistumismahdollisuus Seuraavaksi

8.12.2017 työpajan perusteella identifioituja toimia, joiden mahdollisuutta lähdetään selvittämään Finna-tiimi identifioinut toimia, joilla mahdollisesti lähteä ratkomaan isoimpia ongelmia, näitä lähdetään analysoimaan ja selvittämään lisää Tutkitaan useamman kuin yhden aineistotyypin sallimista aineistolle UI vaikutus analysoitava Mahdollistaisi uusien aineistojen monipuolisemman kuvailun Mahdollistaisi vanhojen ongelmallisempien aineistojen kuvailun tarkentamisen Rajatuissa tapauksissa verkossa saatavan aineiston automaattinen tunnistus ja analysointi (kuvat) Kaiken verkossa saatavilla olevan aineiston automaattinen analysointi olisi järjestelmien suorituskyvylle liikaa Hyvin rajatuissa tapauksissa kenties mahdollista Aluksi lähdetään selvittämään voisiko museoiden ja arkistojen verkossa saatavilla olevat kuvat tunnistaa automaattisesti ja tämän perusteella rikastaa kuvailudataa automaattisesti Vähentäisi manuaalista ongelma-aineistojen uudelleen kuvailua, mikäli aineistolle sallittaisiin useampi aineistotyyppi Edellyttää selvitystä: millaista lisäpanostusta tarvittaisiin (kapasiteetti ja kehitystyö)? Tutkitaan RDA-standardin mukaisesti kuvailtujen aineistojen tapauksessa mahdollisuutta mapata myös saatavilla olevaa tarkempaa kuvailutietoa, mitä ei kaikkea tähän mennessä olla hyödynnetty Lähdetään muodostamaan yhteneväisempiä kuvailu- ja mappauskäytäntöjä yhteistyössä organisaatioiden kanssa 10.4. työpaja keskittyy tähän vielä tarkemmin Mahdollisesti lisätään joitain uusia aineistotyyppejä

Joulukuu 2017 työpajan tulokset

8.12.2017 työpajasta esiin nousseita teemoja Digitoiduissa aineistoissa on tarve pystyä kuvailemaan molemmat niin alkuperäinen paikka/esine/tms. kuin digitoitu ilmentymä Kumpaankin liittyy omanlaisensa aineistotyyppi Verkossa saatavilla olevaan digitaaliseen ilmentymään liittyy myös (aineistotyypin lisäksi) käyttöoikeudet / tekijänoikeudet Ominaisuudet Esim. kuvalle mv/väri, pysty/vaaka, resoluutio Musiikkiin kesto Digitoinnin laatu (musiikki) Alkuperäiseen fyysiseen ilmentymään liittyy tieto kuinka sitä pääsee tarkastelemaan   Onko lainattavissa vai ei  Jos lainattavissa, niin millainen laite itsellä mahdollisesti pitää olla sen tarkasteluun (formaatti) Säilytyspaikka ja mahdollisuuden päästä tarkastelemaan/kuuntelemaan sitä Alkuperäisen ilmentymän kunto Joidenkin arkistojen näkökulmasta aineistolla voi olla vielä useampikin ilmentymä kuin alkuperäinen ja digitoitu ilmentymä ja kaikki pitäisi pystyä kuvailemaan erikseen ja linkittämään toisiinsa Tämä ehkä ennemmin ratkaistavissa linkitetyllä datalla ja aineistojen tuomisina hierarkkisina kokoelmina? Miten käyttäjät löytävät valtavat digitoimattomat arkistoaineistot (usein tekstimuotoista)? Tietyillä aineistotyypillä kuten esineillä ja opinnäytetöillä olisi tarve pystyä luokittelemaan ne useammaksi sisältötyypiksi (nykyinen aineistotyyppi) Esim. museossa oleva vanha lautapeli joka on sekä lautapeli & juliste, ja se on digitoitu valokuvan muotoon Esim. taidekoulujen opinnäytteet (opinnäyte & sarjakuva, opinnäyte & kirja jne.) 

8.12.2017 työpajasta esiin nousseita teemoja Esiin nousseet lisäaineistotyyppi (joko oma tai alaluokka esineelle) Pelit Fyysiset pelit, lautapelit tms. Videopelit Äänikirja (MARC 21: 256 a Äänikirja (koodi; kesto) Tarve jakaa aineistotyyppi esine alaluokkiin Museoesine Kirjaston lainattava käyttöesine Pitäisikö opinnäytetyö luokittelu olla jotain muuta kuin aineistotyyppi? Aineistotyyppinä kirja, sarjakuva, taideteos tms. ja opinnäytetyö informaatio poimia ihan erikseen ja tehdä opinnäytteiden etsimiseen ihan oma fasettinsa kk-kirjastojen näkymien käyttöön Erilliseen opinnäytetyö fasetin voisi suunnitella vapaammin vastaamaan nimenomaan kk-kirjastojen tarkempia tarpeita esim. yrittää saada Laitoksen informaatio irti jostain kentästä tms.

8.12.2017 työpajasta poimintoja esiin nousseista huolenaiheista / ongelma-alueista Isoin huoli uudelleen kuvailu todella työlästä ja hidasta, mistä resurssit ja aika -> Ratkaisuissa koitettava minimoida uudelleen kuvailun tarvetta Eihän tule liian monimutkaista Tiettyjä aineistoja hankala luokitella Tekstiongelma: Asiakirja, pienpainate, juliste, näytelmä-käsikirjoitus Ääniongelmia: haastattelu-äänite Video-ongelmia. Tapahtumatallenne (-> video?) Mitä laulujen sanat ovat? Musiikkia? Tekstiä? Mitä on pienpainate, arkistomateriaalia? kuva? Mitä ovat rataprofiilit? Artikkeliväitöskirjat: Opinnäyte muttei kirja Käyttörajoitukset