Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Kokoelmayhdyshenkilötapaaminen to

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "Kokoelmayhdyshenkilötapaaminen to"— Esityksen transkriptio:

1 Kokoelmayhdyshenkilötapaaminen to 20.9.18
Varastokirjaston kokoelmakartoituksen hanke Sirpa Korhonen-Ritanen Varastokirjasto

2 Mikä hanke? OKM myönsi Varastokirjastolle vuodelle 2018 erillisen määrärahan Varastokirjaston kokoelmien karsinnan selvitystyöhön. Hankkeen tavoitteena on laatia esiselvitys siitä olisiko Varastokirjastossa aineistoa, joka voitaisiin tulevaisuudessa turvallisesti poistaa Varastokirjaston kokoelmista. Hankkeen aikataulu:

3 Aineiston mahdollista poistoa tarkastellaan Varastokirjaston näkökulmasta ja tarpeista lähtien eikä projekti liity Varastokirjasto – Kansalliskirjasto yhdistymisselvitykseen. Varastokirjaston omaa kokoelman huoltotyötä, jonka avulla pystyttäisiin tulevaisuudessa vapauttamaan tiloja uudelleen käyttöön. Ei olla laatimassa uusia säilytysohjeita kirjastoverkolle.

4 Pyritään hahmottamaan , tavoittamaan ja nimeämään niitä aineistoja, jotka voisi turvallisesti karsia kokoelmasta. Mitä aineistoryhmiä on ja kuinka paljon? Mitä aineistoja esim. löytyy avoimesti, alkuperäistä identtisesti vastaavana ja rajoituksetta verkosta? Karsittavien aineistojen tulisi olla sellaisia, jotka käyttäjät varmasti saavat helposti muualta ja joiden säilytys on taattu. Pääteemoina turvallisuus ja pysyvyys.

5 Tässä hankkeessa ei ole tarkoituksena ryhtyä konkreettisesti poistamaan vielä mitään Varastokirjaston kokoelmista, vaan tehdä suunnittelutyötä. Jos kokoelman karsintaan joskus tulevaisuudessa päädyttäisiin, niin tällöin kirjaston käyttäjien ja kirjastoverkon mielipidettä kysytään ja kuunnellaan.

6 Jonkin verran on jo hahmotettu ja nimetty aineistokokonaisuuksia, jotka olisivat turvallisesti karsittavaa aineistoa: Kotimaiset kausijulkaisut, jotka löytyvät digitoituina näköispainoksina ja ovat vapaasti verkossa käytettävissä, pysyväistallenteina.  Kansalliskirjaston digitoimat aikakauslehtien näköispainokset Kansalliskirjasto on digitoinut myös klassikkokirjoja, joista voisi löytyä myös päällekkäisyyttä Varastokirjaston kokoelmaan.

7 Varastokirjaston Vaariin huonokuntoiseksi merkityt ja lainauskelvottomat aineistot. Kuinka paljon kokoelmassa on huonokuntoista materiaalia? Duplikaatit, triplat jne. Varastokirjaston kokoelmaan on ajoittain otettu useita kappaleita samaa teosta, mm. muuttumattomia lisäpainoksia. Paljonko näitä on ja onko karsintaperusteita? Braille-pistekirjoituskokoelman nykyinen käyttö selvitetään konsultoimalla Celia –kirjastoa. Mitä muita aineistoryhmiä?

8 Varastokirjasto on perinteisesti ollut paperisen, painetun aineiston kokoelma ja varastokokoelma, mikä edelleen tiedostetaan ja pidetään selvityksen ohjenuorana. Pohdittava onko tarvetta säilyttää painettuja kuitenkin eräänlaisina varmuuskappaleina ja jos niin missä määrin? Mietittävä myös erilaisten aineistojen käyttökokemuksia Paperi versus digi käytettävyys? Hankkeesta kootaan yhteenveto joulukuun loppuun mennessä.


Lataa ppt "Kokoelmayhdyshenkilötapaaminen to"

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google