Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Datan ja aineistojen avaaminen Finnan avulla

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "Datan ja aineistojen avaaminen Finnan avulla"— Esityksen transkriptio:

1 Datan ja aineistojen avaaminen Finnan avulla
Kuva: T. Ovaskainen, Sotamuseo, CC BY 4.0 Datan ja aineistojen avaaminen Finnan avulla Suunnittelija Piia Naukkarinen Finna-koulutus

2 Finna ja avoimuus Avoin lähdekoodi Avoin metadata Avoin rajapinta
Muiden palveluiden integroiminen mahdollista. Avoin metadata Avoin rajapinta Avoimet aineistot Avoimet ja osallistavat toimintatavat Kuunnellaan mukana olevia organisaatioita ja käyttäjiä.

3 Avoin metadata Finna.fi:n aineistojen kuvailutiedon lisenssi on CC0 Yleismaailmallinen Public Domain lausuma eli metadata on vapaasti käytettävissä. Metadatan CC0-lisenssi on Finnan palvelukonseptin mukainen edellytys mukaantulolle. Metadatan CC0-lisenssi ei koske linkitettyjä resursseja eli esim. kuvia, kirjojen kansikuvia, muita digitaalisia aineistoja, takakansitekstejä. käyttörajoitetuksi yksilöityä metadataa, joka rajataan pois Finna.fi:stä. kirjastoaineistojen kuvailutietoihin sisältyviä tiivistelmätekstejä. Finnan käyttäjien tuottamaa, kertovaa tekstiä sisältävää kuvailutietoa.

4 Avoin rajapinta Dokumentaatio ja käyttöehdot: api.finna.fi
CC0-metadata hyödynnettäväksi JSON/JSONP-formaatissa avoimen rajapinnan kautta ns. normalisoitu metadata alkuperäinen metadata. Tukee Finnan hakutoimintoja. Myös linkitettyjen resurssien (esim. kuvien) hyödyntäminen on mahdollista rajapinnan avulla, jos käyttöehdot mahdollistavat jatkokäytön. Etenkin aineistoihin liitetty geolokaatio- tai mahdollisimman tarkka paikkatieto on osoittautunut hyödylliseksi uusia käyttökohteita ajatellen.

5 Avoin rajapinta Swagger-työkalu rajapinnan käyttöön:
Ladattavissa: Swagger-käyttöliittymä: Dokumentoi rajapinnan. Tarjoaa lomakkeen rajapintaan tehtävien kyselyjen laatimiseen. Swagger Codegen –työkalu auttaa käyttäjää rajapintaa hyödyntävän ohjelmakoodin laatimisessa.

6 Avoimet aineistot Sallitut käyttötavat -suodatin Finna.fi-käyttöliittymässä. Suodatin rajaa museoiden ja arkistojen kuvallisia aineistoja sekä niitä kirjastoaineistoja, joihin on merkitty CC-lisenssi (MARC-kenttä 540 c).

7 Digitaalisten aineistojen käyttöoikeustiedot
Finnassa ei edellytetä sopimustasolla vapaasti verkossa saatavilla olevien digitaalisten aineistojen käyttöoikeustietojen merkitsemistä (vrt. esim. Europeana). Käyttöoikeustietojen puuttuminen aiheuttaa kuitenkin käytettävyysongelman. Suositellaan käyttöoikeustietojen merkitsemistä ja CC-lisenssien käyttöä, jos mahdollista. Lisätietoa: ohjeita aineistojen käyttöoikeustiedoista. Jos CC-lisenssejä ei ole mahdollista käyttää, ota yhteys: finna-posti[at]helsinki.fi Kuva-aineistojen avaajien kannattaa tutustua kuvakokosuosituksiin.

8 Esimerkkejä käytöstä: Finto

9 Esimerkkejä käytöstä: oppimisympäristöt

10 Esimerkkejä käytöstä: oppimisympäristöt

11 Esimerkkejä käytöstä: Annif
Annif-ohjelmalla voi tehdä automaattista sisällönkuvailua. Esittelyvideo ja demo: annif.org, mobiili: m.annif.org Hakee Finnasta YSO-termeillä kuvaillut aineistot. Näiden aineistojen nimekkeiden ja kuvausten saadaan sanajoukkoja, joiden avulla antaa uusille syötettäville teksteille asiasanat. Toimii suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi.

12 Esimerkkejä käytöstä Hackatonien satoa
Hack4fi Sovellus omien tuotteiden suunnitteluun Finna.fi-aineistoista (Muuses-demo): Memories of everyday items recorded – microhistorical cultural heritage (demo): Helsinki Digital Humanities Hackaton Historical Pasila – steps towards historical street view Joukkoistamissovelluksia kuville @Helsinkikuvaa Loki-palvelu merellisestä historiasta ja kulttuurista

13 Lisätiedot: finna-posti[at]helsinki.fi piia.naukkarinen[at]helsinki.fi
Kiitos! Lisätiedot: finna-posti[at]helsinki.fi piia.naukkarinen[at]helsinki.fi


Lataa ppt "Datan ja aineistojen avaaminen Finnan avulla"

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google