Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Datan ja aineistojen avaaminen Finnan avulla

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "Datan ja aineistojen avaaminen Finnan avulla"— Esityksen transkriptio:

1 Datan ja aineistojen avaaminen Finnan avulla
Kuva: T. Ovaskainen, Sotamuseo, CC BY 4.0 Datan ja aineistojen avaaminen Finnan avulla Palvelusuunnittelija Maria Virtanen Finna-koulutus

2 Finna ja avoimuus Avoin lähdekoodi Avoin metadata Avoin rajapinta
Muiden palveluiden integroiminen mahdollista. Avoin metadata Avoin rajapinta Avoimet aineistot Avoimet ja osallistavat toimintatavat Kuunnellaan mukana olevia organisaatioita ja käyttäjiä.

3 Avoin metadata Finna.fi:n aineistojen kuvailutiedon lisenssi on CC0 Yleismaailmallinen Public Domain lausuma eli metadata on vapaasti käytettävissä. Metadatan CC0-lisenssi on Finnan palvelukonseptin mukainen edellytys mukaantulolle. Metadatan CC0-lisenssi ei koske linkitettyjä resursseja eli esim. kuvia, kirjojen kansikuvia, muita digitaalisia aineistoja, takakansitekstejä. käyttörajoitetuksi yksilöityä metadataa, joka rajataan pois Finna.fi:stä. kirjastoaineistojen kuvailutietoihin sisältyviä tiivistelmätekstejä. Finnan käyttäjien tuottamaa, kertovaa tekstiä sisältävää kuvailutietoa.

4 Avoin rajapinta Dokumentaatio ja käyttöehdot: api.finna.fi
CC0-metadata hyödynnettäväksi JSON/JSONP-formaatissa avoimen rajapinnan kautta ns. normalisoitu metadata alkuperäinen metadata. Tukee Finnan hakutoimintoja. Myös linkitettyjen resurssien (esim. kuvien) hyödyntäminen on mahdollista rajapinnan avulla, jos käyttöehdot mahdollistavat jatkokäytön.

5 AvoinGLAM-blogissa julkaistun lehdistötiedotteen alkua, http://avoinglam.fi/tag/finna/

6 Avoimet aineistot Sallitut käyttötavat -rajain Finna.fi-käyttöliittymässä. Rajain hyödyntää tällä hetkellä museoiden LIDO- ja arkistojen EAD-formaateista saatavia digitaalisten aineistojen käyttöoikeustietoja eli toimii toistaiseksi vain visuaalisilla verkkoaineistoilla. Jatkossa rajainta kehitetään hyödyntämään myös kirjastojen metadatan käyttöoikeustietoja.

7 Digitaalisten aineistojen käyttöoikeustiedot
Finnassa ei edellytetä sopimustasolla vapaasti verkossa saatavilla olevien digitaalisten aineistojen käyttöoikeustietojen merkitsemistä (vrt. esim. Europeana). Käyttöoikeustietojen puuttuminen aiheuttaa kuitenkin käytettävyysongelman. Suositellaan käyttöoikeustietojen merkitsemistä ja CC-lisenssien käyttöä, jos mahdollista. Lisätietoa: ohjeita aineistojen käyttöoikeustiedoista. Jos CC-lisenssejä ei ole mahdollista käyttää, ota yhteys: finna-posti[at]helsinki.fi Kuva-aineistojen avaajien kannattaa tutustua kuvakokosuosituksiin.

8 Esimerkkejä käytöstä: Finto

9 Esimerkkejä käytöstä: oppimisympäristöt

10 Esimerkkejä käytöstä: oppimisympäristöt

11 Esimerkkejä käytöstä Hackatonien satoa
Hack4fi Sovellus omien tuotteiden suunnitteluun Finna.fi-aineistoista (Muuses-demo): Memories of everyday items recorded – microhistorical cultural heritage (demo): Helsinki Digital Humanities Hackaton Historical Pasila – steps towards historical street view Joukkoistamissovelluksia kuville @Helsinkikuvaa Loki-palvelu merellisestä historiasta ja kulttuurista

12 Lisätiedot: finna-posti[at]helsinki.fi maria.virtanen[at]helsinki.fi
Kiitos! Lisätiedot: finna-posti[at]helsinki.fi maria.virtanen[at]helsinki.fi


Lataa ppt "Datan ja aineistojen avaaminen Finnan avulla"

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google