Ennaltaehkäisevän päihdetyön malli lapsille ja nuorille

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointifoorumi 2010 ja Terveyden edistämistoimijoiden yhteistyöseminaari Kommenttipuheenvuoro ”Kumppanin kylijessä”
Advertisements

KiVa Koulu -ohjelma Kiusaamista ennaltaehkäisevä ja vähentävä toimenpideohjelma Kehitetty Turun yliopistossa Opetusministeriön rahoituksella.
Kohtaamisia ja kohtauksia nuorten arjessa. Avausvalmennus  ABC Niiralan avaus toukokuussa 2010  Yhteistyön avaus Nuortenpalvelun kanssa ja toimintasuunnitelma.
Varhaisvaiheen toimintamalli sosiaali- ja terveyskeskukseen: päihteet ja mielenterveys (työikäiset) Päivitetty xx/2013 Lähde: Välittäjä hankeen toimintamalli.
N UORTEN PÄIHTEETTÖMYYDEN TUKEMINEN - VANHEMPAINILTAMALLI.
OHJAUKSEN PAIKAT Anitta Huotari, Innostus ky..
NOPS – hanke Hyria Karankatu 3-5 NOPS -seminaari
Tukevasti alkuun, vahvasti kasvuun –hanke, Helsinki
Huolen herääminen ja yhteydenotto Jatkohoito
Lastensuojelun asiakkaat (kriteeri: lapsen kasvu/kehitys tai terveys vaarassa, välitön ls-tarve) vanhemman/huoltajan päihteiden käyttö (lapsen hoito vaarantuu,
TURVALLISUUS JA HYVINVOINTI KOULUSSA
Timo Määttä ja Virpi Kemppainen
Heinolan kaupungin opetussuunnitelma
Lastensuojelu nuoren tukena
MONIAMMATILLINEN YHTEISTYÖ KANTA-HÄMEEN POLIISILAITOKSEN ALUEELLA
4-vuotiaan lapsen havainnointi neuvolassa
AKAtk:n arviointikokous
Idolien ja esikuvien rooli. Keskustelunaiheita. Tehtävät
Tupakan vaikutukset hyvinvointiin
Epäasiallinen käyttäytyminen
Akateeminen terveyskeskus Nuorten tupakan ja alkoholin käyttöön vaikuttaminen Kirsi-Marja Jekkonen-Cavenius.
ESIOPPILAASTA KOULULAISEKSI
OPPILAS- JA OPISKELIJAHUOLTOLAKI JA OPPILASHUOLLON OPETUSSUUNNITELMA
TUPAKOINTI KOULUAIKANA
Tupakan vaikutukset hyvinvointiin
Tupakoinnin aloittaminen ja käyttö
Kehittämishanke: Nuorten tupakan ja alkoholin käyttöön vaikuttaminen Akateeminen terveyskeskus / STM Perustana Mari Heikkisen ja Kaarina Järvenpään tutkimukset.
Kuraattorin näkökulmia Simo Säippä
Vältä koukkua – Nuorten tupakan ja alkoholin käyttöön vaikuttaminen
Nuorten tupakan ja alkoholin käyttöön vaikuttaminen
Aihe 1. -hanke Nelivuotinen ( ) Kolmivaiheinen - toteutetaan kolmessa vaiheessa, kolmella pilottipaikkakunnalla, mukana kolme kieli- ja kulttuurivähemmistöä.
Tupakan vaikutukset hyvinvointiin
Markkula1 Ehkäisevän päihdetyön toimintaohjelma – mitä ikäihmisille? Kaikki hyvin kotona – Iäkkään arjen turvallisuus ja mielen hyvinvointi
Päihteet ja Mielenterveys. Pohdittavaksi Miten suhtaudut nuorten tupakointiin? Miten koulussasi ehkäistään tupakointia? Miksi tupakoinnin lopettaminen.
Sisältö Hankkeen tausta, tarkoitus, tavoite ja tulokset Terveystottumuksiin vaikuttaminen Toimenpideohjelmat: tupakkatuotteiden ja päihteiden käytön vähentäminen.
Vanhempainyhdistysten verkosto1 Info- ja keskustelutilaisuus NUORTEN PÄIHTEIDEN KÄYTÖSTÄ Järvenpään lukion Areena Illan alustuksena.
Kanta-Hämeen poliisilaitos Nuorten rikoksiin ja häiriökäyttäytymiseen sekä perhe- ja parisuhdeväkivaltaan puuttuminen Sirkku Nurmi vanhempi konstaapeli,
TERVETULOA! Opiskeluhuollon oppimisverkosto Marke Hietanen-Peltola Johanna Jahnukainen.
Seminaarin kokoava puheenvuoro LasSe –hankkeen päätösseminaari Kehittämispäällikkö Arja Hastrup.
1 Arviointi Lapin päihdeklinikalla Minne menet lappilainen päihdetyö?
KLAARI HELSINKI, NUORISOASEMA JA KOULUYHTEISTYÖ. PÄIHDEKASVATUSPILOTTI Lähtötilanne: Eri toimijoilta yhteydenottoja kannabikseen liittyvissä asioissa.
ÄKKILÄHTÖ 2016 Oulun malli. Punaisen Ristin valtakunnallinen valmiusharjoitus lauantaina Harjoitellaan ja kehitetään osastojen auttamisvalmiutta.
NUOREN SISÄINEN KAMPPAILU LAPSEN MAAILMA -lyhytjänteisen toiminta - leikin ja holhouksen suoman turvallisuuden maailma NUORI AIKUISEN MAAILMA - pitkäjänteinen.
Päihdeilmiö-rastirata Vastaukset. Rasti 1. Totta vai tarua päihteistä 1. Yli 90 % tupakoivista aikuisista on aloittanut tupakoinnin alaikäisenä. Totta.
Nuorisotyön ja koulun yhteistyötä Iisalmessa Esimerkkinä yhteistyöstä: HUPIA-päihdekasvatusrata HUPIA-päihdekasvatusrata.
KATAJAINEN -ryhmämuotoinen päivätoiminta
ELÄMÄNI SANKARI RY.
PERUSOPETUKSEN OPPILASHUOLTO
Vaajakosken koulun Vanhempainyhdistys Sokkeli ry
Tupakan haittavaikutukset
Keskustelua nikotiinituotteista
Kasvatuskeskustelu- ja rangaistuskäytänteet
Päihdyttäviä paineita
Tehostetun tuen lapsen 1. luokalle ottaminen
Hyvinvointioppiminen - OPS2016 Hyvinvointi ja turvallinen arki- Kyselyt 4-16-vuotiaille Tarja Tuomainen.
Esiopetuksen vuosiympyrä
ånni-projektin oppitunnit 5.-6.luokkalaisille syksy 2014/ pilotointi
Tampere: Linnainmaan kouluikäiset lapsiperheet
TERVEYSTIETO 8 4. Perheen merkitys.
Ohjaamo Porvoo/ Navigatorn Borgå
Mikä muuttuu HYTEssä ja SOTEssa 2021?
Varhainen tuki ja palvelujen integraatio
18. TUPAKOINTI VAARANTAA TERVEYDEN
HUS-HYTE verkoston kehittämispäivä työryhmien tuotokset
Vapaa aika, ulkoiset uhat ja muut esiin tulleet asiat
Yleisen tuen lapsen 1. luokalle ottaminen
PÄIHDEILMIÖ-RASTIRATA Tehtäväkortit
KOULUTERVEYDENHUOLLON TEHTÄVÄT Oppilaan terveyden ja hyvinvoinnin
Fysioterapeutit kouluille
Koulurauhalaki ja sen mukanaan tuomat uudet käytänteet ja toimintamallit Jämsän kaupunki
Esityksen transkriptio:

Ennaltaehkäisevän päihdetyön malli lapsille ja nuorille Sari Mehtonen, Leena Naumanen SiunSote, kouluterveydenhuolto Ennaltaehkäisevän päihdetyön malli lapsille ja nuorille

OPPITUNTI SAVUTTOMUUDESTA 5 lk oppilaille Terveydenhoitaja järjestää Joensuussa kaikille 5 –luokan oppilaille oppitunnit. Tarvittaessa oppitunneilla on mukana syöpäyhdistyksen sairaanhoitaja ja suuhygienisti SiunSotelta. Oppitunneille varataan Semppi-salkku kansanterveydenkeskuksesta.

OPPITUNNIN SISÄLTÖ 1. Esittäytyminen (5 min.) 2. Mitä tarkoittaa tupakkatuotteet? (5 min.) 3. RYHMÄTYÖT – 3 ryhmää. Kaikki oppilaat kiertävät kaikki rastit. Aikaa/ rasti on 10 min. Yhteensä max. 30 min.

RYHMÄTYÖT RASTI 1. Tupakoinnin vaarat SUUN TERVEYS OPPILAAT POHTIVAT RYHMISSÄ MINKÄ VUOKSI TUPAKKATUOTTEIDEN KÄYTTÖ ON VAARALLISTA

RYHMÄTYÖT RASTI 2. Pillihengitys Raha – 2200 EUROA Terva Paidat Oppilaat saavat kokeilla, miltä tuntuu, kun keuhkot ovat vioittuneet tupakoinnin myötä. Tehtävänä on hengittää pillin läpi ja samalla hyppiä.

RYHMÄTYÖ RASTI 3. Kiitos EI! Miten kieltäytyä tarjotusta tupakasta. Tupakoitsijan ravintoympyrä

LOPUKSI Lopuksi kaikki miettivät yhdessä millainen on päihteetön nuori? Koti

Lasten ja nuorten savuttomuuden /päihteettömyyden tukeminen Ennalta ehkäisevä työ Kun huoli herää: Huolen taso Huolelle tyypilliset ominaisuudet Toimintaprosessi; ml. Toimijat ja vastuut Kotona Koulussa Vapaa-ajalla Toimijat: Vanhemmat/huoltajat, Perusopetus Sosiaali- ja terveydenhuolto Nuorisotoimi Poliisi Järjestöt Lievä -ALAKOULU energiajuomat -YLÄKOULU tupakointi, nuuskaaminen, päihdekokeiluja – ei vaikuta päivittäisiin toimintoihin/ arjen sujumiseen, ei terveysvaikutuksia. - Ihailevat ajatukset - Kaveripiiri käyttää Nuori itse Huoltajat Kenelle huoli tulee Koulu/ Koulu th MINI INTERVENTIO Tuntuva ALAKOULU tupakointi, nuuskaaminen, rikkeitä YLÄKOULU alkoholi ja imppaaminen, rikkeitä Moniammatillinen puuttuminen SEURANTAKÄYNNIT! OHJAUS TOISELLE TYÖNTEKIJÄLLE NUORISOASEMA LASTENSUOJELU Vakava ALAKOULU – muut päihteet , kuin tupakkatuotteet , tupakkatuotteiden aiheuttamat terveysvaikutukset YLÄKOULU Päihteiden aih. terveysvaikutukset Alkoholin jatkuva käyttö, Huumeet, Sekakäyttö/ Lääkkeiden väärinkäyttö. Koulunkäynnin vaikeutuminen Rikoskierre NUORI ITSE NUORTEN TIIMI/ POLIISI LÄÄKÄRIN ARVIO – tarvittaessa lähete ERIKOISSAIRAANHOITOON

KIITOS https://www.youtube.com/watch?v=tA6rnf2kHt4