Ruokailuun sekä painon seurantaan ja laihtumisen ehkäisemiseen tulee kiinnittää huomiota jo sairauden alkuvaiheista lähtien Alussa ruokahalun laskemisen takia paino voi pudota Heikentynyt lihasvoima Nielemisvaikeudet
Säännöllinen painonseuranta Käy vaa’alla säännöllisesti, vähintään kerran kahdessa viikossa Painonseuranta on paras mittari energian saannin sopivuuden arvioimisessa Painon laskuun on helpompi puuttua varhaisessa vaiheessa Jos tahatonta laihtumista yli 5% kuukaudessa tai yli 10% 6kk aikana merkittävä painonlasku Suositeltava painoindeksialue19-24, iäkkäille 24-29. Lievä ylipaino on hyväksi!
Ravitsemushoidon tavoitteet Tavoitteena on ylläpitää riittävä energian, proteiinin ja nesteen saanti Vajaaravitsemus pahentaa lihasheikkoutta ja heikentää hengitys- ja immuunijärjestelmän toimintaa Jaksaminen Elämänlaadun ylläpitäminen Turvallinen ravitsemus
Säännöllinen ateriarytmi Syö ainakin 1 pääateria ja lisäksi 3-4 välipalaa päivän aikana Useimmille sopiva ateriarytmi sisältää aamupalan, lounaan, välipalan, päivällisen ja iltapalan Jos syöt vain vähän kerralla, yritä syödä 2-3h välein Säännöllinen ateriarytmi pitää verensokerin tasaisena, jolloin olo on virkeämpi Säännöllinen ruokailu vähentää ummetusta ja rytmittää päivää Runsaat ja rasvaiset ateriat lisäävät väsymyksen tunnetta Ota tarvittaessa nokkaunet ennen ruokailua
Energian saannin lisääminen Tiheämpi ateriarytmi Valitaan runsasenergiaisia välipaloja: vanukkaat, rahkat, pirtelöt, karjalanpiirakka ja munavoi, vispipuuro, täydennysravintojuomat… Lisätään ruokaan margariinia (tai voita) tai öljyä ja kasviksille salaatinkastiketta Kerma, smetana, ranskankerma, sulatejuustot, tuorejuustot ja juustoraasteet ruoanvalmistuksessa Maitojauhe esim. velleissä, puuroissa, perunasoseessa, kastikkeissa ja laatikkoruokien munamaidossa Kermavaahto jälkiruokien päällä, sokeri ja hunaja Valitaan rasvaisempia elintarvikkeita
Jos ruoka ei maistu Useat pienet ateriat Kaunis kattaus ja ruoan esille laitto Musiikin kuuntelu, lukeminen, TV:n katselu syödessä Muiden seurassa ruokailu Liikkuminen ja ulkoilu
Nesteen tarve Nesteen tarve on 30ml/kg Ruosta tulee nestettä n. 500-1000ml Päivittäin 1-1,5 litran nesteen juominen ja ruoasta saatava noin 1 litran vesimäärä tyydyttävät aikuisen nesteentarpeen normaalitilanteessa
Ruoan rakennemuutokset Puheterapeutti arvioi sopivan ruoan ja juoman rakenteen sekä ohjaa kompensaatiokeinot ja oikeat asennot Pehmeä Sosemainen Nestemäinen Pehmeä rakenne tai haarukalla helposti hienonnettavissa. Ei vaadi voimakasta pureskelua Niin pehmeä rakenne, ettei tarvitse pureskella Sileä sosemainen ei sisällä lainkaan kokkareita Niin ohutta, että voidaan juoda pillillä tai nokkamukista Keitetty peruna, Pehmeä leipä, Tuore mansikka Hienonnettu liha Kypsennetyt kasvikset Perunamuusi, Puuro, Mansikkasose Jauheliha / lihasose Kasvissose Perunavelli, Kauravelli, Mansikkakeitto Lihasosekeitto