Ruokailuun sekä painon seurantaan ja laihtumisen ehkäisemiseen tulee kiinnittää huomiota jo sairauden alkuvaiheista lähtien Alussa ruokahalun laskemisen.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Lasten ja nuorten urheilijoiden ruokailu
Advertisements

Ylipaino on yksi keskeisimmistä terveysuhkista sekä Suomessa että maailmanlaajuisesti. Selvitä suomalaisten ylipainon syntyyn vaikuttavia tekijöitä sekä.
SIKAKIN KYLLÄSTYY YHTEEN RUOKAAN, ENTÄ SIE??
AMMATTITAITOKILPAILUIHIN VALMISTAUTUMINEN Espoo Meripuisto.
Unitutkimus.
Suomen muistiasiantuntijat
JUOKSUA HARRASTAVAN RAVITSEMUS
Suolistosyöpäpotilaan ravitsemus
Kasviskampanja Etelä-Pohjanmaalla
Terveelliset elämäntavat
Kohti puolimaratonia! THE GRIND
Pelaajan muistilista PELAAJAN MUISTILISTA PELEIHIN JA HARJOITUKSIIN 1. Herää peliaamuna riittävän ajoissa, jotta voit syödä aamiaisen n. 2h.
Syöpäpotilaan ravitsemus
RINGETTEPELAAJAN RAVINTO
Kilpailu- ja turnausmatkojen ateriarytmi, Välipalat ja Tuoteselosteet
HYVÄÄ OLOA SYÖMÄLLÄ HYVÄÄ!
Liikunta ja ravinto Tuomas Sallinen.
Painonpudotushaaste 6. kuidut
Ikäihmisten ravitsemus -ei vuosia elämään vaan elämää vuosiin
Jääpalloilijan ravinto
TERVEET ELÄMÄNTAVAT APUNA TYYPIN 2 DIABETEKSEN HOIDOSSA
Ravinto nuoren urheilijan harjoittelussa
Urheilevan nuoren ravitsemus
Ruokavalio-ohjeet odottavalle äidille, jolla verensokerit ovat koholla
Kaisa Lahti 2B & Ira Ekholm 3A
URHEILIJAN RAVITSEMUS
Suomalaiset ravintosuositukset
RAVINTOLUENTO FHV KEHITYSKOLMIO Harjoittelu Ravinto Lepo Kehon huolto KEHITYS.
Täytä harjoituspäiväkirjaa päivittäin (lepo/ravinto/liikunta) valmentajiesi ja alla olevien ohjeiden mukaan. Kirjan alussa on ravintoon ja lepoon liittyviä.
Hyvän ateriarytmin sovittaminen harjoitusrytmiin © Sanni Virta ja Liisa-Maija Rautio.
Ravitsemuskertomus Ravitsemuskertomukset ◦ Vuodesta 1995 alkaen ◦ Uusin vuodelta 2003 (5. järjestyksessä) ◦ Päätulokset Suomessa tehdyistä ravitsemuksen.
Mitä välipalaksi? Tavoitteet: Pohtia omia välipalatottumuksia ja vaihtaa ajatuksia muiden kanssa. Ymmärtää, millainen on hyvä välipala. Oppia itse valmistamaan.
 Huipulle tähtäävän urheilijan tulee kiinnittää ruokavalioon yhtä paljon huomiota kuin harjoitteluun ja lepoon -> Urheilija pysyy terveenä, jaksaa harjoitella,
6. RAVINTOAINEET HALTUUN
Keski-Pohjanmaa / Kainuu / Oulunkaari / Lappi Syö muistaaksesi! ravinto osana aivoterveyden edistämistä Lähteet: Satu Jyväkorpi, Syö muistaaksesi, Suomen.
PELAAJAN KEHITTYMINEN LTV 1. TEHTÄVÄ: Juttele parisi kanssa miten pelaaja kehittyy? Suomen Jääkiekkoliitto / Kalle Väliaho ja Arto Pyykkö.
Muut tekijät sydänterveyttä edistävässä ruokavaliossa.
NUOREN URHEILIJAN RUOKAILU 1. Ravitsemuksen A, B, C Urheilusuoritus on aina stressitilanne elimistölle. Hyvä syöminen auttaa jaksamaan, tehostaa palautumista.
Pysy hyvässä työvireessä TOUKOKUU. ISTOCK Jätteenkuljettajat tuntevat väsymystä työpäivän aikana Näin jäteautonkuljettajat vastasivat kyselyssä ”Improving.
Copyright © 2007 Wellou.fi 1 Woimapyramidi. Copyright © 2007 Wellou.fi 2 Woimapyramidi  Rasva ja sokeri  Maitovalmisteet  Liha-kala  Kasvikset  Viljavalmisteet.
Nepalilainen Ruoka- projekti Aino vitikainen. ruokaProjektin Esittely Projektini aloitin tutkimalla Nepalilaista ruokakulttuuria ja tekemällä siitä lyhyen.
Ihmisen ravinto.
Valmisruoat Pakasteet Kuivatut ruokavalmisteet Puolisäilykkeet Täyssäilykkeet.
Copyright © 2007 Wellou.fi 1 Woimakello. Copyright © 2007 Wellou.fi 2 Woimakello  Woimakello kertoo millainen on hyvä päivän ateriarytmi  Woimakellon.
KOTIATERIAN RUOKALISTA Elannontie 3, Vantaa ● vaihde 09 – ● Erityisruokavaliomerkinnät: vl=vähälaktoosinen, l=laktoositon, m=maidoton,
Lapin yläkouluakatemia Ravitsemus © Sanni Virta ja Liisa-Maija Rautio.
Hyvä ruokavalio Ateriarytmi Ruokailu arjessa Painonhallinta.
RAVINTO. Suomalaisen ravitsemussuosituksen mukainen ruoka edistää terveyttä. Runsasta ja vaihtelevaa kasvisten syöntiä suositellaan ja kovan rasvan, suolan.
Pysy hyvässä työvireessä
URHEILEVAN NUOREN RUOKAVALIO
Urheilijan syöminen ja energiatankkaus
Nimi:tuomas Luokka: 7b Päivämäärä:
Nuoren urheilijan ravitsemus
RAVINTO Elmo & Leevi Syksy -16.
Nimi: Taru Tuominen Luokka: 7B Päivämäärä:
Ravinto ja liikunta Urheilijan tai terveysliikuntaa harrastavan ihmisen haaste ravinnossa on löytää ruokavalioon sopiva energian määrä.
Energiaa tarpeeseen mutta ei tarpeettomasti
Nimi: Luokka: Päivämäärä:
Nimi: Elsa Lindholm Luokka: 7B Päivämäärä:
Vajaaravitsemus ruokapalvelun palvelukonseptissa
Ruokaoppia.
SYÖPÄSAIRAAN RAVITSEMUS.
Esityksen transkriptio:

Ruokailuun sekä painon seurantaan ja laihtumisen ehkäisemiseen tulee kiinnittää huomiota jo sairauden alkuvaiheista lähtien Alussa ruokahalun laskemisen takia paino voi pudota Heikentynyt lihasvoima Nielemisvaikeudet

Säännöllinen painonseuranta Käy vaa’alla säännöllisesti, vähintään kerran kahdessa viikossa Painonseuranta on paras mittari energian saannin sopivuuden arvioimisessa Painon laskuun on helpompi puuttua varhaisessa vaiheessa Jos tahatonta laihtumista yli 5% kuukaudessa tai yli 10% 6kk aikana  merkittävä painonlasku Suositeltava painoindeksialue19-24, iäkkäille 24-29. Lievä ylipaino on hyväksi!

Ravitsemushoidon tavoitteet Tavoitteena on ylläpitää riittävä energian, proteiinin ja nesteen saanti Vajaaravitsemus pahentaa lihasheikkoutta ja heikentää hengitys- ja immuunijärjestelmän toimintaa Jaksaminen Elämänlaadun ylläpitäminen Turvallinen ravitsemus

Säännöllinen ateriarytmi Syö ainakin 1 pääateria ja lisäksi 3-4 välipalaa päivän aikana Useimmille sopiva ateriarytmi sisältää aamupalan, lounaan, välipalan, päivällisen ja iltapalan Jos syöt vain vähän kerralla, yritä syödä 2-3h välein Säännöllinen ateriarytmi pitää verensokerin tasaisena, jolloin olo on virkeämpi Säännöllinen ruokailu vähentää ummetusta ja rytmittää päivää Runsaat ja rasvaiset ateriat lisäävät väsymyksen tunnetta Ota tarvittaessa nokkaunet ennen ruokailua

Energian saannin lisääminen Tiheämpi ateriarytmi Valitaan runsasenergiaisia välipaloja: vanukkaat, rahkat, pirtelöt, karjalanpiirakka ja munavoi, vispipuuro, täydennysravintojuomat… Lisätään ruokaan margariinia (tai voita) tai öljyä ja kasviksille salaatinkastiketta Kerma, smetana, ranskankerma, sulatejuustot, tuorejuustot ja juustoraasteet ruoanvalmistuksessa Maitojauhe esim. velleissä, puuroissa, perunasoseessa, kastikkeissa ja laatikkoruokien munamaidossa Kermavaahto jälkiruokien päällä, sokeri ja hunaja Valitaan rasvaisempia elintarvikkeita

Jos ruoka ei maistu Useat pienet ateriat Kaunis kattaus ja ruoan esille laitto Musiikin kuuntelu, lukeminen, TV:n katselu syödessä Muiden seurassa ruokailu Liikkuminen ja ulkoilu

Nesteen tarve Nesteen tarve on 30ml/kg Ruosta tulee nestettä n. 500-1000ml Päivittäin 1-1,5 litran nesteen juominen ja ruoasta saatava noin 1 litran vesimäärä tyydyttävät aikuisen nesteentarpeen normaalitilanteessa

Ruoan rakennemuutokset Puheterapeutti arvioi sopivan ruoan ja juoman rakenteen sekä ohjaa kompensaatiokeinot ja oikeat asennot Pehmeä Sosemainen Nestemäinen Pehmeä rakenne tai haarukalla helposti hienonnettavissa. Ei vaadi voimakasta pureskelua Niin pehmeä rakenne, ettei tarvitse pureskella Sileä sosemainen ei sisällä lainkaan kokkareita Niin ohutta, että voidaan juoda pillillä tai nokkamukista Keitetty peruna, Pehmeä leipä, Tuore mansikka Hienonnettu liha Kypsennetyt kasvikset Perunamuusi, Puuro, Mansikkasose Jauheliha / lihasose Kasvissose Perunavelli, Kauravelli, Mansikkakeitto Lihasosekeitto