Energiaa tarpeeseen mutta ei tarpeettomasti

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
HOMMA HALTUUN –luento Terve –kampanja
Advertisements

SIKAKIN KYLLÄSTYY YHTEEN RUOKAAN, ENTÄ SIE??
Unitutkimus.
JUOKSUA HARRASTAVAN RAVITSEMUS
Terveelliset elämäntavat
S Ruoka ja terveys s
RINGETTEPELAAJAN RAVINTO
Kilpailu- ja turnausmatkojen ateriarytmi, Välipalat ja Tuoteselosteet
HYVÄÄ OLOA SYÖMÄLLÄ HYVÄÄ!
Liikunta ja ravinto Tuomas Sallinen.
Mistä koirat saa energiaa
Jääpalloilijan ravinto
Ravinto nuoren urheilijan harjoittelussa
Urheilevan nuoren ravitsemus
Ruokavalio-ohjeet odottavalle äidille, jolla verensokerit ovat koholla
Lehmätutkimus - Väitetään että lehmät tuottavat enemmän maitoa, kun niille soitetaan musiikkia. -
RAVINTOLUENTO FHV KEHITYSKOLMIO Harjoittelu Ravinto Lepo Kehon huolto KEHITYS.
Nuoren urheilijan ravitsemus Kaisa Sipiläinen ravitsemusasiantuntija (ETK) ‏
Hyvän ateriarytmin sovittaminen harjoitusrytmiin © Sanni Virta ja Liisa-Maija Rautio.
Urheilijan ravitsemus Tuija Levälampi SH, ETK. Harjoittelu, Ruoka ja Lepo - urheilijan peruspilarit LepoRavinto Urheilija Harjoittelu Pelkkä lahjakkuus.
 Huipulle tähtäävän urheilijan tulee kiinnittää ruokavalioon yhtä paljon huomiota kuin harjoitteluun ja lepoon -> Urheilija pysyy terveenä, jaksaa harjoitella,
Muut tekijät sydänterveyttä edistävässä ruokavaliossa.
Juomat aktiivisen elämäntavan tukena -opetuspaketti asiantuntijat Leena Valta ETyo ja Anna Ojala ETM.
13. Karboksyylihapot, esterit ja rasvat. Karboksyylihapot  Ovat heikkoja happoja  Heikko happo ja vahva happo, mitä tarkoitetaan?  Vahva happo luovuttaa.
Copyright © 2007 Wellou.fi 1 Woimakello. Copyright © 2007 Wellou.fi 2 Woimakello  Woimakello kertoo millainen on hyvä päivän ateriarytmi  Woimakellon.
Lapin yläkouluakatemia Ravitsemus © Sanni Virta ja Liisa-Maija Rautio.
RUUAN REITTI: LIHA SUOMALAISIA TUOTANTOELÄIMIÄ LIHAA LAUTASELLE Suomessa käytetään lähinnä lypsylehmistä, nautakarjasta, broilereista, sioista ja lampaista.
14. Aminohapot ja valkuaisaineet  Aminohapon rakenteessa on sekä aminoryhmä -NH 2 ja karboksyyliryhmä –COOH  Aminoryhmä on yleensä liittynyt karboksyyliryhmän.
Ravinto. Proteiinit Proteiinin lähteet : Kananmuna, Liha, Kala, ja monista palkokasveista. Suomalainen proteiinisuositus on 10%-20% ravinnosta Proteiini.
RAVINTO. Suomalaisen ravitsemussuosituksen mukainen ruoka edistää terveyttä. Runsasta ja vaihtelevaa kasvisten syöntiä suositellaan ja kovan rasvan, suolan.
URHEILIJAN HYVÄ RAVITSEMUS
Ravinto-opas Vihjeitä viisaisiin valintoihin
Tuotteen dokumentointi
Kouluruokailun tyytyväisyyskysely 2016
Oppilaskysely 2017 Perusopetuspalvelut
Rasvattoman maidon juominen: koulutusryhmien väliset erot Kainuussa
Nuoren urheilijan ravitsemus
5 Ravinto Energiaravintoaine Suojaravintoaine
RAVINTO Elmo & Leevi Syksy -16.
RAVINNON MERKITYS KIEKKOJUNNULLE(1
Suomalais-ugrilinen koulu
Nimi: Oskari Valo Luokka:7b Päivämäärä:
Liikunta+ravinto.
Syöpää aiheuttavia elintapoja
Ruokatrendit.
Ruoasta saatavat ravintoaineet
Alueleirin ohjelma TYTÖT POJAT Lauantai
I AINEET YMPÄRILLÄMME Kemia on … Aineen eri muodot Maailmankaikkeus
Ruokaa ja välttämättömyystarvikkeita, kun kauppaan ei pääse
Benecol®-tuotevalikoima Suomessa (lokakuu 2014)
KOTITALOUS VALINNAINEN / LISÄKURSSI
Benecol®-tuotevalikoima Suomessa (marraskuussa 2016)
Ruokailuun sekä painon seurantaan ja laihtumisen ehkäisemiseen tulee kiinnittää huomiota jo sairauden alkuvaiheista lähtien Alussa ruokahalun laskemisen.
Messages valinta avaa sinun viestilaatikkosi.
ASA ASA rekisteri Laki 716/2000 Vna työhön liittyvän syöpävaaran torjunnasta Laki 717/2001 Syöpäsairauden aineille ammatissaan altistuvien rekisteristä.
Ruokaoppia.
JUNIORI-ÄSSÄT F2-IKÄLUOKKA OIKEUDENMUKAISUUS AVOIMUUS
SYÖPÄSAIRAAN RAVITSEMUS.
MITÄ ON OHJELMOINTI? Toimintaohjeiden antamista.
KITEEN EVANKELINEN KANSANOPISTO
MINÄ JA VASTUULLISET RUOKAVALINNAT
Valmentajakoulutus taso 1 osa 1 Nuorten seuravalmennus suunnistusseurassa Viikonlopun aikataulu (alustava) Lauantai 10:00 Avaus ja virittäytyminen 12:00.
NUOREN JÄÄKIEKKOILIJAN RAVINTO
ILMOITUS ERITYISRUOKAVALIOSTA YSAO SAKKY
Esityksen transkriptio:

Energiaa tarpeeseen mutta ei tarpeettomasti KPL 33

Energiaa tasapainoisesti Energiaa pitäisi saada ruoasta ja juomisesta kohtuullisesti eli sen verran kuin kuluttaa perusaineenvaihduntaan, kasvamiseen, elintoimintoihin ja liikkumiseen. Saat tarpeeksi energiaa kun syö lautasmallin mukaisen lautasellisen lounaalla ja päivällisellä ja syö terveellisesti aamulla, välipalalla ja illalla.

Huomaa piilorasvat Energian saanti ei pysy kohtuullisena, jos rasvaa syödään liikaa. Silloin lihoo helposti. Lihomista pidetään pahana koska se altistaa monelle sairaudelle. Näkyvän rasvan saantia on helppo seurata kun leivän päälle vähemmän rasvaa tai mitään ruoanvalmistetuksessa käytettävää rasvaa. Rasvaa jota et näe sanotaan piilorasvaksi. Sen saantia ei huomaa ellei tiedä mitkä ruoka-aineet sisältävät reilusti rasvaa.

Päivän ateriat: -Aamupala (15-25% päivän energiatarpeista) -Lounas (25-35% päivän energiatarpeista) -Välipala (5-30% päivän energiatarpeista) -Päivällinen (25-35% päivän energiatarpeista) - Iltapala (5-20% päivän energiatarpeista)

Energiaa ruuasta 25-30 % päivän energiantarpeesta tulisi saada pääsääntöisesti kasviras-voista. Tällöin leivän päälle laitetaan kasvimargariinia, käytetään kasviöljyä ruoanlaitossa ja salaatinkastikkeissa, juodaan rasvatonta maitoa ja valitaan vähärasvaisia maito- ja lihavalmisteita. Lisäksi energiaa on hyvä saada 12-15 % proteiineista. Proteiineja saa eläinkunnan tuotteista kuten maidosta, lihasta, kalasta, kanasta, ja kananmunasta.