Ruoasta saatavat ravintoaineet

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Vitamiinit ja kivennäisaineet
Advertisements

Lasten ja nuorten urheilijoiden ruokailu
Ylipaino on yksi keskeisimmistä terveysuhkista sekä Suomessa että maailmanlaajuisesti. Selvitä suomalaisten ylipainon syntyyn vaikuttavia tekijöitä sekä.
Nuoren painijan ravitsemus
SIKAKIN KYLLÄSTYY YHTEEN RUOKAAN, ENTÄ SIE??
Energia- ja nestetasapaino liikunnassa
Ravitsemusterapeutti Satu Aaltonen
JUOKSUA HARRASTAVAN RAVITSEMUS
Esittää.
Liikunnan puute Runsas suolan käyttö Runsas alkoholin käyttö Stressi
Ihminen.
Ravintoaineet ja niiden merkitys ihmiselle
S Ruoka ja terveys s
Syöpäpotilaan ravitsemus
Urheilijan ravitsemus
Kotiläksy Tehtävä 7 sivulta 41.
© Sanni Virta ja Liisa-Maija Rautio
Ravitsemuksen ABC Kuopion Reippaan Voimistelijat Ry
Ravinto nuoren urheilijan harjoittelussa
Pituus- ja paksuuskasvu
Sydän- ja verisuonitaudit
Kaisa Lahti 2B & Ira Ekholm 3A
Kolesteroli Kaarlo Hyytinen 3c.
URHEILIJAN RAVITSEMUS
Suomalaiset ravintosuositukset
Erilainen ruokavalio – oma valinta Hurtig
1. Hiili – elämän alkuaine
BLUES TERVEYSTIETOA. BLUESIN TERVEYSTIETOA / SISÄLTÖ: 1) Terveyden edistäminen seuratoiminnassa 2) Fyysinen ulottuvuus 3) Psyykkinen ulottuvuus 4) Sosiaalinen.
NUOREN URHEILIJAN TASAPAINOINEN RUOKAVALIO Nuoren urheilijan koneisto tarvitsee oikean polttoaineen.
KESKEISET SISÄLLÖT : RAVINTO:
Kotitalous: ravitsemus  Suomalaisten ravitsemussuositukset – Valtion ravitsemusneuvottelukunta vuodesta 1954  A- ja D-vitamiinin lisääminen margariineihin.
6. RAVINTOAINEET HALTUUN
Hurtig TE1 Ruoka ja terveys. Ravitsemussuositukset tiivistettynä - Suositusten tavoitteena on väestön hyvä ravitsemus ja kansanterveyden edistäminen.
PELAAJAN KEHITTYMINEN LTV 1. TEHTÄVÄ: Juttele parisi kanssa miten pelaaja kehittyy? Suomen Jääkiekkoliitto / Kalle Väliaho ja Arto Pyykkö.
Copyright © 2007 Wellou.fi 1 Woimapyramidi. Copyright © 2007 Wellou.fi 2 Woimapyramidi  Rasva ja sokeri  Maitovalmisteet  Liha-kala  Kasvikset  Viljavalmisteet.
Ravintoaineet Proteiinit Hiilihydraatit Rasvat Vitamiinit Kivennäisaineet Suositeltava määrä saadaan syömällä monipuolista ruokaa ! 12. Ravitsemus.
Ongelmaperustainen oppiminen peruskoulussa Kemian opetuksen päivät Jyväskylässä Helena Muilu FL Kemian ja fysiikan lehtori Yläkoulun rehtori,
Aikaisemmin kysyttyä Mitä tarjoukset kertovat kauppojen elintarvikemainonnasta ja -markkinoinnista? Miten arvioit ravitsemussuositusten toteutumista jos.
Kotitehtävä Ruokapäiväkirja kolmelta vuorokaudelta (normi reenipäivä, lepopäivä, kisapäivä) Huomioita, havaintoja?
Ihmisen ravinto.
Lapin yläkouluakatemia Ravitsemus © Sanni Virta ja Liisa-Maija Rautio.
Ruokakolmio Nuoren ravinto Juomat eivät pidä nälkää kuten kiinteä ruoka, ja sokeroituina niissä on yleensä paljon energiaa. Sokeriset juomat vaurioittavat.
7. Syö hyvin TERVEYSTIETO 7. Terveellinen ruokavalio Monipuolinen ruokavalio edistää terveyttä ja hyvinvointia. 1. Mitä syön? Valitse monipuolisesti ruokapyramidin.
14. Aminohapot ja valkuaisaineet  Aminohapon rakenteessa on sekä aminoryhmä -NH 2 ja karboksyyliryhmä –COOH  Aminoryhmä on yleensä liittynyt karboksyyliryhmän.
Ravinto. Proteiinit Proteiinin lähteet : Kananmuna, Liha, Kala, ja monista palkokasveista. Suomalainen proteiinisuositus on 10%-20% ravinnosta Proteiini.
Solujen kemiallinen rakenne.  Solujen yleisimmät alkuaineet: o Hiili (C) o Vety (H) o Happi (O) o Typpi (N)  Solujen yhdisteet voivat olla: o Orgaanisia.
RAVINTO. Suomalaisen ravitsemussuosituksen mukainen ruoka edistää terveyttä. Runsasta ja vaihtelevaa kasvisten syöntiä suositellaan ja kovan rasvan, suolan.
TE1 Ravinto Hurtig
Kehon energiantuotto.
Ruoansulatus-elimistön rakenne ja toiminta
Eläimen aineenvaihdunta
Nuoren urheilijan ravitsemus
Ruuansulatus Ihminen koostuu: vedestä, noin 63% painosta
Kuinka eläintuotanto voisi vaikuttaa ympäristöön?
RAVINTO Elmo & Leevi Syksy -16.
Ravinto ja painonhallinta
LIIKUNTA JA TERVEYS.
Avoketjuisen rakenteen lisäksi monosakkaridit esiintyvät heterosyklisinä rengasrakenteina, joissa karbonyyliryhmän happi on osa rengasrakennetta.
Ravinto ja liikunta Urheilijan tai terveysliikuntaa harrastavan ihmisen haaste ravinnossa on löytää ruokavalioon sopiva energian määrä.
Energiaa tarpeeseen mutta ei tarpeettomasti
Miten lihas tuottaa energiaa?
1.Kemiaa kaikkialla Kemia on kokeellinen luonnontiede, jossa tutkitaan aineiden ominaisuuksia, rakennetta ja aineiden välisiä reaktioita Tutkimuksia tehdään.
Ravitsemus Ruoansulatuselimistö (Terve 4) Ravintoaineet (Terve 1)
Ruokatrendit.
Ravintoaineet Hiilihydraatit pilkkoutuvat ruuansulatuksessa glukoosimolekyyleiksi. Verenkierron kautta glukoosi imeytyy soluihin. Soluhengityksessä glukoosi.
Solujen energian sitominen ja energian vapauttaminen kpl 7-8
Gluteeniton ruokavalio/FODMAP-ruokavalio
Ruokaoppia.
Terveyden ja sairauksien historian tutkimista
Esityksen transkriptio:

Ruoasta saatavat ravintoaineet

ravintoaineet Ravintoaineita ovat energia- ja suojaravintoaineet. Monipuolisessa ruokavaliossa on sopivasti kumpiakin ravintoaineita. Ihmiselle ravinnon tärkein merkitys on antaa energiaa elintoimintoihin. Edelleenkin maapallon yleisin ravitsemuspulma on riittämätön energian saanti, vaikka tämä ongelma onkin Suomessa muuttunut harvinaiseksi viime vuosikymmeninä. Ruoassa on pääasiassa kolmenlaisia energiapitoisia ravintoaineita: hiilihydraatteja, proteiineja eli valkuaisaineita sekä rasvoja.

Energiaravintoaineita ovat hiilihydraatit , rasvat ja proteiinit Energiaravintoaineita ovat hiilihydraatit , rasvat ja proteiinit . Ne tuottavat energiaa mm. kasvamiseen, lihastyöhön, ruoan sulattamiseen ja ruumiinlämmön ja verenkierron ylläpitämiseen. Suojaravintoaineisiin kuuluvat ravintoaineet, joiden puute aiheuttaa niille ominaisen puutostaudin. Suojaravinteita ovat vitamiinit ja kivennäisaineet

Lähteet: Terveyskirjasto.fi Tervekoululainen.fi Tohtori.fi