Kemialliset yhdisteet

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Molekyylien sidokset Juha Taskinen
Advertisements

KEMIA T1.
Fysiikan ja kemian perusteet ja pedagogiikka Kari Sormunen Kevät 2012
YHDISTELMÄ-DNA-TEKNIIKKA
Alkuaine, yhdiste vai seos?
Kemia on sähköä Kemiallisia reaktioita, joissa elektroneja siirtyy kutsutaan hapetus-pelkistysreaktioiksi (tai redox-reaktioiksi) Kun alkuaine luovuttaa.
Palaminen Esimerkki tehtävä Nimi……. Luokka…...
Veden ionitulo Vesi voi toimia sekä happona että emäksenä, joten kahden vesimolekyylin välinen protoninsiirtoreaktio on mahdollinen H2O(l) + H2O(l) ⇌ H3O+
Puhtaat aineet ja seokset
Yhdisteiden nimeäminen
Kemiallisia reaktioita ympärillämme
Kemiallinen reaktio Kohti uusia aineita.
Kemiallista kielioppia!
Homogeeninen kemiallinen tasapaino
Polymeerit Ovat aineita, jotka koostuvat pienistä molekyyleistä, monomeereista, jotka ovat liittyneet toisiinsa kovalenttisin sidoksin Polymeerien tarkat.
Fotosynteesi.
Atomin rakenne Ytimestä ja elektronipilvestä Protonit ja neutronit Elektronit.
Karboksyylihapot. Rakenne  Karboksyylihapot koostuvat hiilestä, hapesta ja vedystä  Karboksyyliryhmä –COOH sisältää karbonyyli-ja hydroksyyliryhmän.
HIILIVEDYT IVA VITANOVA, SANNI SILVENTOINEN JA JONNA JALKANEN.
1. Arkipäivän fysiikkaa ja kemiaa
Fysiikan ja kemian sanaston luomiseen ja käsitteiden selventämiseen tähtäävä harjoitus. VUOSILUOKILLE 7-9 OTSO JARVA, SAARNILAAKSON KOULU AVAINSANAT Euroopan.
KE2 Jaksollinen järjestelmä ja sidokset. 13. Jaksollinen järjestelmä Alkuaine on aine, joka koostuu atomeista, joilla on sama protonien määrä Alkuaine.
1. FYKE:ä oppimaan Mitä ovat fysiikka ja kemia?
Solun toiminta tarvitsee energiaa
KE1 Aineiden tutkiminen ja mallintaminen. Johdanto : Mitä kemia on? Kemia on luonnontiede, joka tutkii aineita, niiden ominaisuuksia ja reaktioita Kemia.
Solujen kemiallinen rakenne.  Solujen yleisimmät alkuaineet: o Hiili (C) o Vety (H) o Happi (O) o Typpi (N)  Solujen yhdisteet voivat olla: o Orgaanisia.
Tekijä: lehtori Zofia Bazia - Hietikko
Kemia 1ov sosiaali- – ja terveysala
Luku2, Alkuaineita ja yhdisteitä
7. Aineet ovat seoksia tai puhtaita aineita
III VAHVAT SIDOKSET Ionisidos Metallisidos Kovalenttinen sidos
Tiivistelmä 3. Puhdas aine ja seos
Eliöt rakentuvat soluista
Lukion kemia 3, Reaktiot ja energia
MONIPUOLINEN HIILI Elollisen luonnon molekyylien runkoalkuaine on hiili. Sillä on kaksi ominaisuutta, jotka tekevät siitä alkuaineiden joukossa poikkeuksellisen:
SIDOKSEN POOLISUUS Tarkoittaa sidoselektronien epätasaista jakautumista Sidos on pooliton, jos sitoutuneet atomit vetävät yhteisiä elektroneja yhtä voimakkaasti.
Jaksollinen järjestelmä
Miksi metaanin eli maakaasun kiehumispiste (–162 °C) on huomattavasti alhaisempi kuin veden kiehumispiste (100 °C)? Miksi happi ja vety ovat kaasuja,
Tiivistelmä 5. Alkuaineet
Tiivistelmä 1. Atomi Alkuaine sisältää vain yhdenlaisia atomeja, jotka on nimetty kyseisen alkuaineen mukaan. Atomin pääosat ovat ydin ja elektronipilvi.
Kemikaaleja kaikkialla
Kovalenttinen sidos ja metallisidos
Elinympäristömme alkuaineita ja yhdisteitä
2,4,4-trimetyyli-2-penteeni Avaruusrakenne Hiiliatomin sp2-hybridisaatio Hiiliatomin sp2-hybridisaatiossa sekoittuvat yksi 2s-atomiorbitaali ja kaksi.
Rakennekaavoja.
ILMA Emma ja Vilma 5B.
Metallit Rauta Kupari Alumiini Nikkeli Sinkki Litium Kromi Lyijy Tina
1.Kemiaa kaikkialla Kemia on kokeellinen luonnontiede, jossa tutkitaan aineiden ominaisuuksia, rakennetta ja aineiden välisiä reaktioita Tutkimuksia tehdään.
Kovalenttinen sidos ja metallisidos
Kemialliset sidokset – vahvat ja heikot
II ATOMIN RAKENNE JA JAKSOLLINEN JÄRJESTELMÄ
Tiivistelmä 3. Jaksollinen järjestelmä
Reaktio 3 Reaktiot ja energia
I AINEET YMPÄRILLÄMME Kemia on … Aineen eri muodot Maailmankaikkeus
Aine rakentuu atomeista
Polymeerien rakennuspalikat
Kaikenlaisia sidoksia: ioni-, kovalenttiset ja metallisidokset
Alkeenien yleinen kaava
Tehtävä 74 Miten eroavat toisistaan ionihilan ja poolisen molekyylihilan a. rakenneyksiköt b. hilaa koossa pitävät voimat c. sulamispisteet
Jaksollinen järjestelmä
Kovalenttinen sidos Kovalenttinen sidos muodostuu epämetallien välille. Molemmat epämetalliatomit luovuttavat sidokseen yhden , kaksi tai kolme elektronia,
Elinympäristömme alkuaineita
Millainen on kemian mikromaailma
Tehtävä 87 Tutki, millä seuraavista yhdisteistä on eniten ioniluonnetta: vetyfluoridi, natriumfluoridi,alumiinifluoridi. Perustele. Millä sidoksilla atomit.
Jaksollinen järjestelmä ja alkuaineet
Kertauskirja kpl 2, 3, 4.
KEMIA 1osp Tekijä lehtori Zofia Bazia-Hietikko.
Kemiallinen merkki   59Co3+ protonit neutronit elektronit
1. Atomi Massaluku kertoo protonien ja neutronien yhteismäärän.
2 Palaminen ja päästöt Biomassan poltto
Esityksen transkriptio:

Kemialliset yhdisteet Kemialliset yhdisteet koostuvat vähintään kahdesta eri alkuaineesta. Vesi on kemiallinen yhdiste, joka muodostuu H2O-molekyyleistä. Puhtaat aineet voidaan jakaa alkuaineisiin ja kemiallisiin yhdisteisiin. Kemiallisessa reaktiossa atomit järjestäytyvät uudella tavalla. Kemiallisia reaktioita kuvataan reaktioyhtälöillä. Kemiallisessa reaktiossa vapautuu tai sitoutuu lämpöä.

Alkuaine ja kemiallinen yhdiste Puhdas aine on joko alkuaine tai kemiallinen yhdiste. Alkuaineessa kaikki atomit ovat samaa atomilajia. Kemiallisessa yhdisteessä on vähintään kahden alkuaineen atomeja. Kemiallisella yhdisteellä on kaava, joka kertoo, mitä alkuaineita yhdiste sisältää.

Kemiallinen reaktio Kemiallisessa reaktiossa atomit ryhmittyvät uudelleen. Reaktioon osallistuvia aineita sanotaan lähtöaineiksi. Reaktion tuloksena saatuja aineita sanotaan reaktiotuotteiksi. Kemiallista reaktiota kuvataan reaktioyhtälöllä. Esimerkkejä kemiallisista reaktioista: hiiliatomi + happimolekyyli  hiilidioksidimolekyyli C + O2  CO2 kaksi vetymolekyyliä + kaksi happimolekyyliä  kaksi vesimolekyyliä 2 H2 + O2  2 H2O