Äi9 Aineistopohjainen essee

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Kypsyysnäyte Kypsyysnäyte on oppimiskokemus ja työnäyte sekä väline opinnäytetyön esilletuontiin.
Advertisements

 Valitse otsikko, jonka varmasti ymmärrät  Kopioi otsikko oikein  Kirjoitusvirhe, esim. ”? ” puuttuu = -2p  Otsikko muutettu tai se puuttuu = -5p.
Argumentaatioanalyysi tekstitaidon tehtävänä
Tutkielman teko Esityksen perustana on käytetty dos. Marja-Leena Sorjosen 1998 tekemää ohjetta: Ohjeita tutkielman tekoon. Tuula Marila
Selkeän kirjoittamisen huoneentaulu
Mitä on kirjoittaminen? (s. 55)
ja kuinka sitä tulisi soveltaa
KE Teknillisen kemian seminaarikurssi. Seminaariesitykset Ti klo 9-10 Ohjeita esim. –J. W. Niemantsverdriet: How to give successful oral.
Kommentti ÄI1.
Referointi ja referaatti
 Valitse otsikko, jonka varmasti ymmärrät  Kopioi otsikko oikein  Otsikko muutettu tai se puuttuu = -5p.
A4. Argumentointi ja retoriikka
Huumorin lajeja.
Nauru kritiikin keinona
Nauru kritiikin keinona.  Naurun avulla voi vahvistaa vallitsevia käsityksiä.  Toisaalta nauru on keino purkaa valtarakenteita.  Nauru etäännyttää.
Huumorin lajit.
Tekstitaidon vastauksen eteneminen
2. a. Pareittain esittele kirjoittamasi esittelyteksti ja valitsemasi lehtijutut. 2. b. Tarkastelkaa yhdessä valitsemianne lehtijuttuja ja merkitkää juttuihin.
Asiatekstejä moniin tarkoituksiin
ESSEEN KIRJOITTAMINEN
Tehtävänanto, otsikko, aloitus ja lopetus esseekokeessa
Essee on kirjoitelma, jossa on paljon kirjoittajan omia ajatuksia.
JYVÄSKYLÄN YLIOPISTO 2007 Teemaseminaari  Tutkimusaiheen valinta –keskustellaan seminaarin osallistujien pohtimista aihepiireistä –rajataan aihetta.
Analyysissä huomioitavaa
Tekstien moniäänisyys
AINEISTOPOHJAINEN KIRJOITELMA
Aineistoessee Aineiston käyttöä oman tekstin kudelmana Sari Toivakka, Kauhavan lukio 1.
Aineistoessee Aineiston käyttöä oman tekstin kudelmana Sari Toivakka, Kauhavan lukio 1.
Aineistoon viittaaminen Intertekstuaalisen kirjoittajan tärkeä taito!
AI8 Tekstin keinot, uutinen Tekstin keinot Kappalejaolla voidaan auttaa lukijaa hahmottamaan tekstiä ja sen pääkohtia. – Kappaleen alussa tulee.
Tekstin moniäänisyys tutkittavana
38 Diplomatia ja puolustusvoimat maan turvana s
Proosatekstin analyysi
Referointi eli tiivistäminen
ÄIDINKIELI JA kIRJALLISUUS 1. KURSSI
mielipidekirjoitelma
Tutkielman teko-ohjeet
LÄHTEIDEN KÄYTTÖ.
Aineistoaine Särmä s. 359 Vastaa Särmä-kysymyksiin TK:sta s. 96
Tekstitaidon ylioppilaskoe
Työelämän tekstejä sähköposti.
TEKSTITAIDON VASTAUS Ks. Särmä s. 392.
Yhteenvetoa mediatekstien vaikutuskeinoista
Mitä tehtävänanto voi määrätä?
TEKSTINTEKIJÄN KIELELLISET VALINNAT
Ylioppilastutkintolautakunnan kriteereitä
DOKUMENTTIELOKUVA.
Tehtävänanto yleensä jokin seuraavista:
Tieteellinen kirjoittaminen
Huumoria ja vertauskuvia
Tekstin kokonaisrakenne ja argumentointi
Tietoa välittävä puheenvuoro
AI8 Argumentatiiviset tekstit
Asiatekstien tyylilaji: asiatyyli
Kuvat ja teksti
ESSEE.
Vaikuttavan tekstin erittelyä = argumentaatioanalyysi
Aineiston käyttö oman tekstin pohjana
Pikaohje perustelemisesta
Konteksti polttopisteessä
AI8 muistiinpanot Ti
’POHTIVA KIRJOITELMA’
ÄI1 Tekstit ja vuorovaikutus
Essee ÄI5-kurssi.
Aineistosta kirjoittaminen
Mielipiteen, kannanoton, vastineen kirjoittamisesta
Tekstitaitovastauksen kertausta
Tekstin moniäänisyys tutkittavana
Kirjoittamisen perusoppeja
Kirjallisuusessee Essee: lyhyt, tav. yleistajuinen esitys jostakin tieteen tai varsinkin taiteen, kirjallisuuden alalta. (Nykysuomen sanakirja)
Esityksen transkriptio:

Äi9 Aineistopohjainen essee referointi ja lainaus, tyyli

Etsi tekstistä perustiedot Kirjoittaja, tekstin julkaisuaika ja –paikka - vaikuttaako konteksti? Mikä tekstilaji? Mikä on tekstin pääkäsite? Mikä on tekstin teesi, eli pääväite? Mikä on tekstin esittämä ongelma? Mitä teksti tavoittelee? Mihin laajempaan yhteyteen teksti liittyy? Keille se on tarkoitettu? Keitä tekstillä pyritään puhuttelemaan? Keihin pyritään vaikuttamaan? Mitä seurauksia ongelmasta tekstin mukaan on? Mitä ratkaisu- tai parannusehdotuksia ongelmalle annetaan? Tee suunnitelmaan lista tekstin tärkeimmistä perusteluista. Millainen on tekstin sävy? Onko tekstin kirjoittaja tosissaan? Vai ironinen? Muista, ettei tekstistä provosoituminen anna sinusta uskottavan kirjoittajan kuvaa.

Muista käyttää tekstiä kokonaisuudessaan, älä siis takerru pohjatekstin havainnollistaviin yksityiskohtiin. Käytä täsmällisiä käsitteitä tekstilajista riippuen (argumentaatioanalyysin käsitteet, kaunokirjallisuuden käsitteet, kuvan lukemisen käsitteet, jne.) Muista liittää oma näkemyksesi tekstin kirjoittajan aloittamaan keskusteluun. MUISTA REFEROIDA OMIN SANOIN, EI KOPIOIMALLA SUORAAN TEKSTISTÄ! Yritä tuoda uusia näkökulmia tekstin aiheeseen. Muista kappalejako ja kielenhuolto!

Aineistopohjaisen kirjoittamisen erityisongelmia Pohjatekstin ohittaminen Pohjatekstin paloitteleminen Kritiikitön suhtautuminen pohjatekstiin Pohjatekstin tulkinnan keskeneräisyys Pohjatekstin puutteellinen esittely Epätarkoituksen mukainen tai epäjohdonmukainen referoiminen

referointi ja siteeraus, OK s. 342-345 b) Teuvo Arolainen arvioi, että ”- - tuoreiden tutkimusten tulokset olivat sekä laihoja että ennalta- arvattavia.” c) sitaatti: ”- - monet havainnot vastaavat sitä, mihin muut ovat aiemmin päätyneet - -” referointi: Arolaisen mukaan tässä tutkimuksessa ei paljastunut juuri mitään uutta.

e) Arolainen ihmettelee, ”miksi rikollisuutta tutkivat kriminologit sitten tarttuvat näin innokkaasti mediaan?” f) ”Miksi rikollisuutta tutkivat kriminologit sitten tarttuvat innokkaasti mediaan?” Arolainen kysyy. g) Arolaisen mukaan nykyään myös tutkimukset voivat niittää mainetta mediaseksikkäillä aiheillaan, kuten iltapäivälehdet ovat tehneet jo kauan. h) Arolaisen mukaan mediaseksikkäät aiheet ovat vain ”hyvä keino päästä otsikoihin”.

Tyylivalintoja: huumori ja sen muoto ironia Ironia on ilmaisumuoto, jossa todellinen merkitys ja käytetyt sanat ovat ristiriidassa. Ironiaan sisältyy ajatus siitä, että asiat eivät ole sitä, miltä ne näyttävät tai mitä niiden väitetään olevan. Ironia on tyypillisesti tilannesidonnaista eikä ironia sen vuoksi paljastu ellei ymmärrä asiayhteyttä. Ironia on huumorin alalaji, mutta se ei ole yksinomaan hauskaa eikä ironian päätarkoituksena ole huvittaa tai viihdyttää. Usein ironinen huomautus on tarkoitettu peitellyksi hyökkäykseksi tai loukkaukseksi Usein kommentin sarkastisuus ilmenee piilomerkityksenä tai päinvastaisena, mitä lauseen suora merkitys on (esimerkiksi "Olipa viisaasti tehty" väärin tehneelle ihmiselle).