Ihminen ympäristön ja yhteiskuntien muutoksessa Hi1

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
TEHOA OPISKELUUN.  Tee läksysi ja lue oppikirjaa ja muistiinpanoja kurssin aikana.  Tee tehtävät ennen seuraavaa tuntia pystyäksesi seuraamaan kurssia.
Advertisements

Ihminen, ympäristö, kulttuuri Hi1 Karhulan lukio.
KOKEESEEN KERTAAMINEN. ENNEN LUKEMISTA  Herätä kiinnostuksesi:  Mieti, mikä sinua kiinnostaa luettavassa  Mihin tarvitset tietoa, jota olet ryhtymässä.
ONKO VERKKO-OPPIMINEN RIKKI ?. PERUSOPETUKSEN TIETO- JA VIESTINTÄTEKNIIKAN OPETUSKÄYTÖN SEKÄ OPPILAIDEN TIETO- JA VIESTINTÄTEKNIIKAN PERUSTAITOJEN KEHITTÄMISSUUNNITELMA.
Koti ja perhe voimavarana Hurtig Vanhemmuuden roolit Vanhemmuuteen kuuluu monia rooleja: 1. Rakkauden antaminen 2. Huoltaja 3. Rajojen asettaja.
Turvallisuustekniikan neuvottelukunta (TENK), Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes) ja Kemianteollisuus ry Kirsi Levä I Turvallisuusosaamisen kehittäminen.
FILOSOFIAN KOE YLIOPPILASKIRJOITUKSISSA. Kokeen sisältö -Koetehtävät perustuvat kursseihin FI1-FI tehtävään riittävät 1. kurssin tiedot -Myös oppiainerajat.
IHMINEN, YMPÄRISTÖ JA KULTTUURI Johdatus ympäristön historiaan.
Lääkekasvatus -ohje apteekeille Katri Hämeen-Anttila, FaT dosentti, kehittämispäällikkö Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimea.
7. Pyhien kirjojen tulkinta ja tutkimus Ydinsisältö.
Ulos WSOY Oppimateriaalit & Jari Honkanen Ihminen, ympäristö ja kulttuuri Historian opiskelu ja historiatiede Mitä historia on? Mitä lähteet ja lähdekritiikki.
Erja Vihervaara, Turun iltalukio Nilsiässä
Tuloksia THL:n ja harjoittelukoulujen yhteistyöstä eNorssi -seminaari, Hämeenlinna Anne-Marie Rigoff.
SEMINAARI Eija Kumpulainen Oulun normaalikoulun lukio.
MAAILMANKUVA, MAAILMANKATSOMUS, ELÄMÄNKATSOMUS. MITÄ TARKOITTAVAT KÄSITTEET: Maailmankuva Maailmankatsomus Elämänkatsomus.
Miksi aikuislukioon? Lukio on yleissivistävä oppilaitos Voit opiskella kieliä, luonnontieteitä, humanistisia aineita… Olet viisaimmillasi lukiossa Sivistys.
Datan ja aineistojen avaaminen Finnan avulla
Arviointi osana oppimisprosessia
Mikä EduMAP? Rahoitus EU Horizon2020-ohjelmasta Tampereen yliopiston johtama hanke, yhteistyössä Foredata Oy & 7 kumppania Euroopasta.
Suomen sota ja Haminan rauha 1809
Kodin ja koulun yhteistyö Lähde (diat 1-5): Laatua kodin ja koulun yhteistyöhön, Opetushallitus ja Suomen Vanhempainliitto Ensisijainen ja kokonaisvaltainen.
Biologian ja maantiedon kenttä- ja harjoituskurssi
HI04- Eurooppalaisen maailmankuvan kehittyminen
oppikirjana Magnet , kurs 3 (WSOY)käytetyt kirjat sähköinen materiaali
Terveysteknologia Tutustutaan, mitä kaikkea terveysteknologialla voidaan tarkoittaa ja miten se auttaa terveyden hoidossa ja sairauksien ehkäisyssä.
Kurs 4 i svenska språket! VÄLKOMNA TILLBAKA efter jullovet
TE1 Terveyden perusteet
Psykologian 2. kurssi ”Miten minusta tuli minä?”
Millaisin mittarein vaikuttavuutta voidaan mitata?
Vanhempainilta -15 Keuruun lukio internetissä
Kieli, kirjallisuus ja identiteetti
Oulun normaalikoulun lukio
HISTORIAN KURSSIEN TAVOITTEET, SUORITTAMINEN JA ARVIOINTI
Mitä kautta tietoa saadaan?
Liikesaksan perusteet I
Energian tuotanto ja ympäristövaikutukset
4 Työ, teho ja hyötysuhde.
TAIDOT EDELLÄ © Petteri Elo OPS-koulutus 2016
Terveystiedon ainereaali
Kanit-ja jyrsijät opintojakso
Terveystiedon YO-kirjoituksiin valmistava kurssi
Kotitehtävä, tehtävä 1.
Vinkkivideo työnhausta
6.1 SELKÄRANGATTOMIEN ELINTAVAT JA MUODONVAIHDOS
Kemian yo-kirjoitukset Ressun lukiossa
Tiedon hallinnan viitearkkitehtuurin osa-alueet
Datan ja aineistojen avaaminen
Äidinkielen yo-koetyyppi keväästä 2007 alkaen: oma tekstilajinsa
KE6 – Kemian kertauskurssi
Sisältöalueet esiopetuksessa
HI8 – Historian abikurssi
Koulutuskeskus Salpaus Hanna Salminen 2011
SUKUTUTKIMUS Kaikki pystyvät tutkimaan sukuaan helposti ja kiinnostavasti Koko tutkimus tehdään tietokoneella Jokainen opiskelija tutkii itsenäisesti.
Ohjeita posterin (seuraava slide) käyttöön Voit käyttää koko pohjaa tai valita soveltuvat osat Tulosta H3 lopetustilaisuuteen posterisi koossa A3 Tiedot.
TEHTÄVÄT KIITETTÄVÄ = Keskityin tehtäviin koko ajan. Yritin parhaani. Sain tehtyä kaikki tehtävät. Suurin osa vastauksista oli oikein. Korjasin / täydensin.
Maakuntakirjastokokous
PDPP-työpaja Mitä tehdään?.
Yrittäjyys- ja innovaatiotoiminta ammatillisessa koulutuksessa ja korkeakouluissa Johanna Kolhinen Juha Vettenniemi Anni Tuurnas Kansallinen koulutuksen.
Nuorten seuravalmennus suunnistusseurassa Välitehtävät
Asiointipalveluiden laatu - Asiakasarvioinnit
Koulutusiltapäivä lk. 7-9 opettajille
Projektiorganisaatio:
Opinnäytteiden sähköinen arkistointi yliopistoissa
LCB-5800 Ruotsinkielinen yritysviestintä 1
OSAAMISKANSIO Nimi.
Inarin nuorisovaltuuston kärkihankelista
ARKISTOINTI – järjestämistä ja säilyttämistä
IPPO työkalu uuden opetussuunnitelman mukaiseen toimintaan
Varsinais-Suomen Kylät ry:
Kirjamessupäivystäjien perehdytys
Esityksen transkriptio:

Ihminen ympäristön ja yhteiskuntien muutoksessa Hi1 Karhulan lukio

Arviointi Monipuolinen näyttö: tuntityö, tehtävät, ryhmätyöt, viittaaminen ym. Tuntiaktiivisuus Itsearviointi Koe koeviikolla

Säännöt 1. Poissaolot selvitettävä Helmeen 2. Ei luvattomia poissaoloja: seuraa lisätehtäviä, lopulta ei kurssisuoritusta 3. Myöhästymiset: 3 kpl = 1 poissaolo 4. Työrauha tunneilla Kurssin tehtävät peda.nettiin Tunneilla mukana tietokone ja kirja (sähköinen tai sähkötön)

Ohjeita Lue kirjan kappale kotona käsittelytunnin jälkeen (helpottaa huomattavasti koeviikkoa) Tee tehtävät ja muistiinpanot Seuraa tunneilla Ole aktiivinen Kysy, jos jokin jäi epäselväksi tai et ymmärtänyt

Mikä on olennaista 1. kurssissa? Miten ihminen on tullut toimeen eri aikoina? Miten talous on muuttanut ihmisen elämäntapaa? Miten ihminen on hyödyntänyt luontoa ja mitä vaikutuksia luonnolle on ollut hyödyntämisestä? Miten väestö on kehittynyt eri aikoina?

Miksi historiaa opiskellaan? Oman ja muiden kulttuurien ymmärtäminen Auttaa ymmärtämään nykyisyyttä ja suunnittelemaan tulevaa Vankka pohja yleissivistykselle Ihmiskunnan yhteinen muisti

Historialliset aikakaudet Esihistoria (ennen 3000 eKr.) Vanha aika (3000 eKr- 400 eKr.) Antiikki (800 eKr.- 400 jKr.) Keskiaika (400-1500) Uusi aika (1500-1789) Uusin aika (1789-1914) Nykyaika (1914-)

Miten historiaa tutkitaan? Historiaa tutkitaan lähteiden avulla (menneisyydestä säilyneiden jäänteiden avulla). Kirjalliset lähteet: kirjeet, vanhat kirjat, asiakirjat, päiväkirjat, sanomalehdet.. Kuvalliset ja esineelliset lähteet: työkalut, valokuvat, maalaukset, vanhat rahat.. Suulliset lähteet: haastattelut, tarinat, kansanperinne Historian tutkijan pitää suhtautua kriittisesti lähteisiin: onko lähde aito? (ulkoinen lähdekritiikki) Onko lähteen tieto luotettavaa (sisäinen lähdekritiikki)

Kansallisarkisto Helsingissä

Maakunta-arkistot ja niitä johtava Kansallisarkisto muodostavat arkistolaitoksen. Maakunta-arkistot sijaitsevat Hämeenlinnassa Joensuussa Jyväskylässä Mikkelissä Oulussa Turussa Vaasassa Esineitä säilytetään museoissa, esim. Vellamo (Kymenlaakson maakuntamuseo)

Kirjallinen lähde: Ylistaron kirkonkirja v. 1864

Kirjallinen lähde: Mikael Agricolan ABC-kirja (1543)

Kuvallinen lähde: valokuva Karhulasta 1960-luvulta

Esineelliset lähteet: kampakeraaminen ruukku (n. 4200 eKr Esineelliset lähteet: kampakeraaminen ruukku (n. 4200 eKr.) ja vasarakirves (n. 3200 eKr.)

Ulkoinen lähdekritiikki: komissaari Nikolai Yezhov on poistettu kuvasta ja teloitettiin v. 1940