Erityisasiantuntija Jaana Joutsiluoma

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Kunnat kilpailukykyisen ja sosiaalisesti oikeudenmukaisen Euroopan tekijöinä Kunnat ja maakunnat Euroopassa -seminaari Varatoimitusjohtaja Timo.
Advertisements

Jyväskylä Keski-Suomen sosiaali- ja terveydenhuollon palvelurakenneselvitys Integraatioseminaari Pauli Partanen, valtuuston puheenjohtaja.
KU-selvitys Demokratiamallit Järvenpää-talo.
Hallituksen sote- linjaukset kehysriihessä
Lapin sosiaali- ja terveysalan järjestöjen yhteistyöhanke / Marko Palmgren 1 Järjestöjen rooli strategioissa Lapin sosiaali- ja terveysalan järjestöjen.
Sosiaalihuoltolaki.
Miten kunnat makaavat? Kunta-alan ajankohtaiskatsaus Kunnat haasteiden edessä -kuntaseminaari Joensuu Toimitusjohtaja Jari Koskinen
LAKI POTILAAN ASEMASTA JA OIKEUKSITA Potilaan keskeiset oikeudet Oikeus hyvään terveyden- ja sairaanhoitoon ja siihen liittyvään kohteluun Pääsy hoitoon.
Uusi kuntalaki (410/2015) Vaikutukset vammaisneuvostojen toimintaan ja kuntalaisten osallistumis- ja vaikuttamismahdollisuuksiin Kunta- ja aluehallinto-osasto.
Ravitsemushoidolla vaikutuksia kansantalouteen Ravitsemishoidon strategiaseminaari FinnMedi 5 Tampereen yliopistollinen sairaala Timo Keistinen,
Uusi kuntalaki (410/2015) VVM. Uusi kuntalaki voimaan Uudistuksen taustalla yli kahden vuoden valmistelu: Valmistelutyöryhmät ja parlamentaarinen.
1 Vammaislakien yhdistäminen Keijo Kaskiaho Kouvolan Vammaisneuvosto Keijo Kaskiaho.
Palveluntuottajajärjestöjen rooli tulevaisuudessa SOSTE
Kaikki käyttävät sosiaali- ja terveyspalveluita, mutta missä palvelut määritellään? Antti Kuopila Erityisasiantuntija Kuntaliitto
Järjestöt Satasotessa
Yhteistyösopimuksen laadinta
SOTE-organisaatioihin liittyviä käsitteitä keskustelun pohjaksi
Sosiaali- ja terveydenhuolto viidelle sote-alueelle
Ajankohtaista sote- ja maakuntauudistuksen valmistelussa maakunnissa - Palvelustrategia ja palvelulupaus Sote-taustaryhmän kokous Erityisasiantuntijat.
Ennakkotuloksia toimeentulotuen Kela-siirrosta
Mitä valinnanvapaus tarkoittaa minulle
Vammaisneuvostojen asema uudessa kuntalaissa
Päijät-Hämeen alueverkosto
Asiakastietojen sähköistä käsittelyä koskevan lainsäädäntötyöryhmän tavoitteet Maritta Korhonen Kehittämispäällikkö.
Toimijoiden yhteistyö ja verkostoituminen
Maakuntauudistus Pohjois-Karjalassa
Malli 8:Asiakkaiden osallistumisen toimintamalli
Ajankohtaista sote-uudistuksesta ja valinnanvapaudesta
Vaikuttamistyö – Tavoitteet maakunnallisiin strategioihin (Maakuntastrategia ja sen osana tehtävä sote-palvelustrategia ja palvelulupaus) Erityisasiantuntijat.
Jaana Joutsiluoma ja Minttu Ojanen
Miksi ja miten järjestöyhteistyötä maakunnassa ja kunnissa?
Maakunta- ja sote-uudistus Ministerin tilannekatsaus
Vaikuttamistyö – Tavoitteet maakunnallisiin strategioihin V-S sote-valmistelun järjestöryhmä/intressiryhmien kuulemiset Erityisasiantuntija.
PoSoTe - työryhmäkokous
Sote-järjestöt ovat jykevä laiva IHMISET jäsentä vapaaehtoista vertaistukijaa ammattilaista työllistettyä YHDISTYKSET.
PoSoTe – työryhmän kokous
Järjestö 2.0: Pohjanmaan järjestöt mukana muutoksessa
Asiakkaan valinnanvapaus
Pirkanmaan sote- ja maakunta uudistuksen valmisteluun osallistuvat järjestötoimijat Toimijoiden yhteistyö ja verkostoituminen (kolmas tapaaminen)
Toimijoiden yhteistyö ja verkostoituminen (toinen tapaaminen)
Erityisasiantuntija Jaana Joutsiluoma
Sote-uudistuksen muutoksen tuki
Matkalla Meijän maakuntaan
Valinnanvapauspilotit
Järjestöjen sosiaali- ja terveyspalvelut 2017
Sote-ratkaisu ja terveydenhuollon palveluvalikoima
Sote-tietojohtamisen tietojärjestelmästä Kommenttipyynnöt sivuilla: 26
Kristiina Kontiainen, ylitarkastaja, ESAVI
Ehdotus: sote-viestinnän strategiset painotukset 2017
Valinnanvapauslaki- luonnos Ylitornio
Asiakassuunnitelma sote-integraation välineenä
Maakunta- ja sote-uudistus - ajankohtaiskatsaus
Osallisuus maakunnissa ja niiden valmistelussa
Kuntarakenneselvityksen toimeksianto
Maakunnan digipalvelut järjestämistehtävässä
Mikä muuttuu HYTEssä ja SOTEssa 2021?
Päätöksenteko ja osallistuminen maakunnissa
Asukkaat maakunta- ja sote-uudistuksen keskiöön
Asiakasmaksulainsäädännön uudistaminen
Päijät-Hämeen maakunta- ja sote-uudistus
Toimijoiden yhteistyö ja verkostoituminen (toinen tapaaminen)
Kehittämisen toimijat – systeeminen taso
Maakunta- ja sote-uudistus Ministerin tilannekatsaus
Valtakunnallisen valmistelun tilanne järjestönäkökulmasta
Keski-Suomen alueverkosto -Kolmikko
Käsitemäärittely Osallisuus / Osallistuminen / osallistaminen
Kys. 8. Maakunnan talouden ohjaus perustuu erityisesti maakuntalakiin ja maakuntien rahoituslakiin. Ohjaavatko maakuntien rahoitusmalli ja maakuntalain.
Sote- ja maakuntauudistus
-Yksi kuntamuoto: KUNTA
Vammaislainsäädännön uudistaminen-
Esityksen transkriptio:

27.4.2017 Erityisasiantuntija Jaana Joutsiluoma K-S sote- ja maakuntauudistuksen valmisteluun osallistuvat järjestötoimijat 27.4.2017 Erityisasiantuntija Jaana Joutsiluoma

Järjestöjen yhteinen kannanotto Järjestöjen vetoomus ministeri Rehulalle SOSTE: Aikalisä valinnanvapauslain valmisteluun Kuntien sote-johtajat epäilevät sote-uudistuksen onnistumista + infografiikka

Asukkaiden osallistumisoikeus Maakuntalaki Maakuntalain 23 §:n 3 momentin perusteella asukkaiden osallistumis- ja vaikutusmahdollisuudet koskevat myös kaikkia niitä palveluntuottajia, jotka tuottaisivat maakunnan järjestämisvastuulle kuuluvia palveluja. Momentin mukaan maakunnan olisi sisällytettävä asukkaiden oikeuksia turvaavat velvoitteet myös maakunnan järjestämisvastuulle kuuluvia palveluja tuottavien yritysten, yhteisöjen ja säätiöiden kanssa tehtäviin sopimuksiin. Sen perusteella näiden palveluntuottajien olisi huolehdittava toiminnassaan osallistumis- ja vaikuttamismahdollisuuksien toteuttamisesta yhdenmukaisesti.

Jatkuu… Pykälän 2 momentissa olisi sosiaali- ja terveydenhuollon järjestämiseen liittyvää osallistumis- ja vaikuttamismahdollisuutta koskeva täydentävä säännös. Sen mukaan asukkaiden näkemykset on otettava huomioon valmisteltaessa maakunnan asukkaiden palvelujen kannalta keskeisiä asioita, joita ovat maakunnan palvelulupaus, maakuntien yhteistyösopimus sekä yhteistyö- alueen ehdotus sosiaali- ja terveysministeriölle Laki mahdollistaa myös palveluiden käyttäjien valitsemisen maakunnan toimielimiin. Tällä edistetään palvelunkäyttäjän, eri väestöryhmien ja luottamushenkilöiden vuorovaikutusta. Säännöksen velvoittavasta sanamuodosta huolimatta suoran demokratian laajuus ja muodot jäävät kuitenkin pitkälti maakunnan valtuuston päätettäviksi.

Maakunnan liikelaitos Maakunnan liikelaitos tulisi lakiesityksen mukaan toimimaan maakunnan osana, eikä se olisi itsenäinen oikeushenkilö. Liikelaitoksen perustaminen edellyttäisi erikseen tehtävää päätöstä. Maakuntavaltuusto päättäisi liikelaitokselle asetettavista toiminnan ja talouden tavoitteista, palvelujärjestelmän yhteensovittamisesta sekä muista palvelujen tuotannon edellytyksistä ja velvoitteista. Maakuntavaltuusto valitsee myös liikelaitoksen johtokunnan. Liikelaitoksen johtokunnalla on merkittävä rooli. ansanvallan toteutumisen näkökulmasta laaja yhtiöittämisvelvollisuus siirtää palvelutuotannon valinnanvapauspalvelujen osalta perinteisen hallinnon ohjauksen sijaan markkina-, sopimus- ja omistajaohjauksen piiriin. Siinä ohjausmahdollisuudet ovat sekä lainsäädännön että käytännön kokemuksien perusteella rajatumpia ja heikompia. Demokratian toteutumisen kannalta keskeinen kysymys on, miten maakuntavaltuutetut pystyvät seuraamaan, ohjaamaan ja valvomaan valinnanvapausjärjestelmän toteutumista. Kuinka hyvin valtuuston hyväksymässä palvelustrategiassa pystytään vaikuttamaan tarkoituksenmukaisen ja maakunnan asukkaiden kannalta yhdenvertaisen palvelurakenteen syntymiseen?

Mitä sosiaalihuollon palvelua sote-keskus tarjoaisi? 1.1.2019 alkaen tarjottaisiin sosiaalipalvelujen neuvontaa ja ohjausta. Se tarkoittaisi, että asiakas voidaan ohjata maakunnan liikelaitokseen, jos hän tarvitsee laajemmin palveluita tai viranomaispäätöksiä. Maakunnan liikelaitoksen toimipiste voi olla esimerkiksi sosiaaliasema tai vammaispalvelujen yksikkö. Asiakas voidaan ohjata myös järjestön vertaistuen piiriin, jos varsinaisille sosiaali- ja terveyspalveluille ei ole tarvetta. Vuoteen 2021 mennessä maakuntien pitäisi myös laajentaa kaikkien sote-keskusten palveluvalikoimaa asiakkaan tilapäisesti ja lyhytaikaisesti tarvitsemilla sosiaalipalveluilla. Näitä palveluja ovat esimerkiksi sosiaalityö, asumispalvelut, päihde- ja mielenterveystyö ja perheneuvolat.