Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Sote- ja maakuntauudistus

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "Sote- ja maakuntauudistus"— Esityksen transkriptio:

1 Sote- ja maakuntauudistus
Hallituksen esitysluonnoksen ja valinnanvapauslinjausten mukaisesti

2 Vastuu yhdelle toimijalle
5/11/2019 Vastuu yhdelle toimijalle

3 Sote-uudistuksen tavoitteet
Asukkaille nykyistä yhdenvertaisemmat sosiaali- ja terveyspalvelut järkevillä kustannuksilla. Sosiaali- ja terveyspalvelut ovat asiakaskeskeinen kokonaisuus. Asiakkaalla on nykyistä monipuolisempi valinnanvapaus. Digitalisaation hyödyt otetaan käyttöön Kustannusten kasvu taittuu. Palvelujen yhdenvertaisuus, saatavuus ja vaikuttavuus on parempi. Ihmisten hyvinvointi- ja terveyserot vähenevät.

4 Uusi sote-rakenne

5 tähän välilehti kuvalla tai väri pintana
Lainsäädäntö

6 Sote- ja maakuntauudistuksen lainsäädäntö
Sosiaali- ja terveydenhuollon järjestämislaki Järjestämislain ja maakuntalain voimaanpanolaki Maakuntalaki (perussäädös itsehallintoalueista) Maakuntajakolaki Maakuntien rahoituslaki (valtionrahoitus maakunnille) Uusi kunnan peruspalveluiden valtionosuuslaki Tuloverolain ja muun verolainsäädännön muutokset Vaalilain ja vaalirahoituslain sekä hallintolain, julkisuuslain, kielilain yms. hallinto-oikeudellisen ja informaatio-oikeudellisen yleislainsäädännön muutokset Viranhaltijoita, virka- ja työehtosopimusjärjestelmää sekä eläkejärjestelmää koskevat muutokset (henkilöstö) Hallinnon yleislakien muutokset Tekstidia Dian voi valita Uusi dia (tekstisivu)

7 Järjestämislaki Järjestämislailla säädetään, millä tavoin maakunnan
pitää järjestää asiakkaiden lakisääteinen sosiaali- ja terveydenhuolto. Laki koskee julkisen sosiaali- ja terveydenhuollon järjestämistä, kehittämistä, ohjausta ja valvontaa. Lain tarkoituksena on edistää ja ylläpitää väestön hyvinvointia ja terveyttä sekä varmistaa yhdenvertaiset, kustannusvaikuttavat ja tuottavuudeltaan hyvät sosiaali- ja terveyspalvelut koko maassa. Tekstidia Dian voi valita Uusi dia (tekstisivu)

8 Tärkeimmät ehdotukset
(2/3) Tärkeimmät ehdotukset Maakunta vastaa siitä, että palvelut toteutetaan väestön tarpeiden mukaan lähellä asiakkaita. Maakunnan palveluja voivat tuottaa julkiset, yksityiset ja kolmannen sektorin toimijat. Maakunta vastaa siitä, että palveluista muodostuu asiakkaille sujuvat kokonaisuudet ja palvelu- ja hoitoketjut. Asiakkaan valinnanvapaus on jatkossa pääsääntö perustasolla ja soveltuvin osin käytössä erikoistason sosiaali- ja terveyspalveluissa.

9 Tärkeimmät ehdotukset
(3/3) Tärkeimmät ehdotukset Maakunnan omasta palvelujen tuotannosta vastaavat maakunnan liikelaitos ja maakunnan yhtiöt. Liikelaitoksen viranhaltijat voivat tehdä viranomaispäätöksiä ja käyttää julkista valtaa. Maakunta vastaa siitä, että asukkaat saavat palveluja myös silloin kun niitä ei ole markkinaehtoisesti saatavilla. Maakunnan pitää yhtiöittää tuottamansa palvelut silloin, kun maakunta hoitaa sote-tehtäviä kilpailutilanteessa markkinoilla ja palvelut ovat asiakkaan valinnanvapauden piirissä.

10 Henkilöstö

11 Maakuntien palvelukseen yli 215 000 työntekijää
Sote- ja maakuntauudistus on Suomen työmarkkinahistorian ylivoimaisesti suurin henkilöstön uudelleenorganisointi. Uudistuksessa noudatetaan hyvää henkilöstöpolitiikkaa.

12 Talous ja omaisuus

13 Maakuntien rahoitus 1 (1/2) Tekstidia
Dian voi valita Uusi dia (tekstisivu)

14 Sosiaali- ja terveyspalvelut

15 Maakunta vastaa palvelujen yhteensovittamisesta
Maakunta vastaa siitä, että sosiaali- ja terveyspalvelut ovat yhteen sovitettuja kokonaisuuksia ja ne toteutetaan väestön tarpeiden mukaan lähellä asiakkaita. Erityisesti paljon palveluja käyttäville annetaan ohjausta ja tehdään laaja-alainen palvelutarpeen arvio ja asiakassuunnitelma. Kaikki rahoitus kulkee maakunnan kautta palvelujen tuottajille. Palveluntuottajien on noudatettava maakunnan määrittelemiä palvelukokonaisuuksia ja -ketjuja. Palveluntuottajien on osaltaan varmistettava, että palvelujen integraatio toteutuu. Maakunta vastaa siitä, että tietojärjestelmät toimivat yhteen. Kuvallinen sivupohja, oikea kuva oikealla ja rajaava elementti siirrettävissä. Ohje: Vaihda kuva klikkaamalla kuvan päällä hiiren kakkospainikkeella: Muuta kuvaa. Valkoisen reunan paikkaa voi myös siirtää tällä dialla. HUOM! Tätä pohjaa ei löydy Uusi dia-valikosta. Kuvasivun voi kopioida klikkaamalla hiiren oikealla diavalikossa dian päällä -> Monista dia.

16 Valinnanvapaus

17 Valinnanvapaus on osa sote-uudistusta
Tavoitteena on, että valinnanvapaus nopeuttaa ihmisten pääsyä sosiaali- ja terveyspalveluihin ja lisää mahdollisuuksia vaikuttaa omiin palveluihin. Asiakas voi valita maakunnan omistaman yhtiön, yksityisen yrityksen tai järjestön valinnanvapauden piiriin kuuluvissa palveluissa. Asiakasmaksu on sama tuottajasta riippumatta. Uudistuksen on tarkoitus tulla voimaan

18 Sote-keskus ja hammashoitola
Asiakas voi valita sosiaali- ja terveyskeskuksen ja hammashoitolan. Sote-keskuksesta saa hoitajan ja lääkärin palveluita sekä sosiaalipalveluihin liittyvää neuvontaa ja lyhytaikaista sosiaalipalvelua. Asiakas voi saada sote-keskuksesta tai hammashoitolasta maksusetelin yksittäisten palvelujen hankkimiseen muilta tuottajilta (esim. fysioterapia). Lakiluonnos asiakkaan valinnanvapaudesta

19 Maakunnan liikelaitoksen palvelut
Maakunnan liikelaitos tarjoaa ne palvelut, joita ei saa sote-keskuksesta tai hammashoitolasta (päivystys ja suurin osa erikoissairaanhoidosta ja sosiaalipalveluista). Maakunnan liikelaitoksen toimipisteitä ovat esimerkiksi sairaalat ja sosiaaliasemat. Tarvittaessa maakunnan liikelaitos arvioi asiakkaan palvelutarpeen ja tekee asiakkaan kanssa asiakassuunnitelman. Asiakas voi saada asiakassetelin tai henkilökohtaisen budjetin, jolla hankkii tarvitsemiaan palveluja.

20 Maakunnalla on kokonaisvastuu palveluista
Maakunnalla on kokonaisvastuu palveluista. Sote-keskuksella ja hammashoitolalla on vastaava vastuu palvelujensa toteutumisesta

21 Palvelujen valintaan saa apua
Verkkopalvelut, asiakasneuvojat ja palveluohjaajat opastavat asiakasta sopivien palvelujen valinnassa. Erityistä apua tarvitseva henkilö voi saada tukihenkilön, joka selvittää vaihtoehdot siten, että asiakas ymmärtää ja voi tehdä ratkaisut omaehtoisesti. Jos asiakas ei halua itse valita palvelua, maakunnan liikelaitos ohjaa sopivaan palveluun. ,

22 Valinnanvapaus-HE ja sen toimeenpano
Pilottimaa- kuntien valinnan- vapaus koko valikoimalla voimassa Koko valinnanvapaus voimassa Vv-lain 15 § mukainen palveluvalikoima Suunhoidon tuottajat ilmoit-tautuvat 9/18 Sote-keskus- tuottajat ilmoittautuvat 1/19 Laki hyväksy- tään 9/17 Asiakkaat valitsevat 4/19 Sote- keskukset aloittavat 7/19 HE edus- kuntaan 5/17 Pilotit alkavat 1–7/18 Koko laki voimaan Maakunnan hakemuksesta siirtymäaika, jos välttämätöntä EK- käsittely 2017 2018 2019 2020 2021 2022 2023 Suunhoidon yksikön valinta Suoran valinnan piirissä: Suunterveys Asiakassetelit Henkilökohtainen budjetti Sote-keskukset asiakkaan suoraan valittavissa

23 Palvelujen tuottaminen

24

25 Palvelujen tuottaminen
Maakunnan palvelustrategia: mitä palveluja asukkaille tarjotaan ja miten sovitetaan yhteen valinnanvapauden piirissä olevat palvelut ja muut sosiaali- ja terveyspalvelut. Myös palveluntuottajan on varmistettava, että palvelukokonaisuudet toteutuvat ja palveluketjut toimivat sovitusti. Maakunnan palvelustrategiassa on määriteltävä, mikä osa hankinnoista kilpailutetaan innovatiivisuutta ja kustannusvaikuttavuutta parantavien uusien ratkaisujen kehittämiseksi. Uusi laki sosiaali- ja terveyspalvelujen tuottamisesta (ns. palveluntuottajalaki) säätelee maakunnan tuottamia sosiaali- ja terveyspalveluja sekä yksityisiä sosiaali- ja terveyspalveluja. Lailla halutaan varmistaa asiakkaan ja potilaan turvallisuus sekä laadultaan hyvät palvelut. Lisäksi halutaan vähentää yrittäjien hallinnollista taakkaa.

26 Kärkihankkeissa kehitetään palveluja uuteen toimintaympäristöön

27

28 Osatyökykyisille tie työelämään (OTE)
OTE-kärkihankeen tavoitteena on, että osatyökykyiset ihmiset jatkavat työelämässä tai työllistyvät avoimille työmarkkinoille. Kärkihankkeessa tehostetaan palvelujärjestelmän toimintaa toteutetaan kaikissa maakunnissa työkykykoordinaattorikoulutus alueellisissa kokeiluissa rakennetaan maakunnalliset toimintamallit osatyökykyisten henkilöiden hoitoon ja kuntoutukseen pääsyyn sekä työllistymiseen ja osallisuuteen lisätään vammaisten yrittäjyyttä madalletaan osatyökykyisten rekrytointikynnystä sekä parannetaan työkyvyttömyyseläkkeen ja ansiotulojen yhteensovittamista.

29 Muutoksen toimeenpano

30 5/11/2019

31 @STM-Uutiset #sote, #sote2019
Lisätietoja: alueuudistus.fi Uutiskirjeiden tilaus: alueuudistus.fi/uutiskirjeet Twitter: @STM-Uutiset #sote, #sote2019 SOSAALI- JA TERVEYSMINISTERIÖ ● VALTIOVARAINMINISTERIÖ Etunimi Sukunimi


Lataa ppt "Sote- ja maakuntauudistus"

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google