Konetta vastaan sisällönkuvailun tulevaisuudesta

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Kirjasto ja kirjastonhoitaja kirjallisuus- instituutiossa Informaatiotutkimuksen päivät 1. – Pirjo Tuomi.
Advertisements

Kaisa Koskinen Gradunteon eväät
AFO-yhdistelmäontologia Sisällönkuvailun asiantuntijaverkoston kokous Esko Siirala Helsingin yliopiston kirjasto,
Asiantuntijuus ja työelämäorientaatio
Semantiikka/ Kysy kirjastonhoitajalta 05/2008. Semanttinen vastausliittymä Prototyyppi Opas luotiin FinnOnto-projektin osana (2006). Opas sisälsi vastaajan.
KIRJASTOSEKTORIEN VÄLINEN YHTEISTYÖ : TAITOJEN JA TIETOJEN JAKAMINEN Työkierto Jyväskylän kirjastoissa – mistä kaikki alkoi.
SLS vaalii ja kehittää Suomen ruotsinkielistä kulttuuriperintöä.
AMMATILLINEN KASVU Ammatillinen kasvu on jatkuva prosessi;
ComPa- projektin aloitusseminaari Muurmansk TOIMINTATUTKIMUS KEHITTÄMISEN VÄLINEENÄ KYÖSTI KURTAKKO PROFESSORI LAPIN YLIOPISTO.
Kolme Puheenvuoroa OISista Miten OIS toteutui? Mirja Kontio OIS-ajattelun johdanto Integrointiesimerkkejä Savonia-amk Laura Ahonen ja Teemu Itkonen Rabitthinking.
Ilmoittautuminen korkeakouluihin ja opetushallitus RAKETTI-OPI:n TIETO-asiantuntijaryhmä Antti Mäki,
Korkeakoulujen ja opetus- ja kulttuuriministeriön yhteinen tietohallintohanke, jota CSC koordinoi RAkenteellisen KEhittämisen Tukena TIetohallinto Korkeakoulujen.
LIIKUNTAPALVELUT Estakari, Hietanen, Jokijärvi ja Tapiola.
K 4.3. Kandidaatin tutkielma ja tutkielmaopinnot (10 op) Ryhmäkokoontuminen Martin Ubani, FT, TM Uskonnon didaktiikan yliopistonlehtori SOKLA.
Tutkintosuoritusten arviointi
Päijät–Hämeen ennakointiverkoston seminaari TULOKSISTA TULEVAISUUTEEN Risto Ilomäki Lahti
Prosessi- ja ympäristötekniikan osasto Eetu-Pekka Heikkinen, yliopisto-opettaja Prosessimetallurgi(n)a Oulun yliopistossa P i e t a r i B r a h e n R o.
Opinnäytetyön tekijä: Etunimi Sukunimi
Tutkimusviestintä: tiivistelmä
Kondiittorilajin tiimimäinen toiminta Aktiivinen valmennustoiminta aloitettu v Valmennustoimintaa on järjestetty aktiivisesti 2- vuoden syklein lajipäällikön.
Tampereen yliopiston auditointi kirjaston näkökulmasta Mirja Iivonen.
JYVÄSKYLÄN YLIOPISTO 2007 Teoria yhteiskuntatieteessä  teoria voi tarkoittaa –yleistä viitekehystä, kohdeilmiötä koskevaa aiempaa tieteellistä keskustelua.
Korkeakoulujen ja opetus- ja kulttuuriministeriön yhteinen tietohallintohanke, jota CSC koordinoi RAkenteellisen KEhittämisen Tukena TIetohallinto Tutkimushallinnon.
Luku- ja tenttivihjeet 5 Eero Salmenkivi Opettajankoulutuslaitos.
Korkeakoulujen ja opetus- ja kulttuuriministeriön yhteinen tietohallintohanke, jota CSC koordinoi RAkenteellisen KEhittämisen Tukena TIetohallinto Tutkimushallinnon.
Ajatuksia AMK-opintoihin valmentavan koulutuksen sisällöistä Metropolia / Riitta Metsänen.
Tutkijan identifiointi - kansallisen tason toteuttamisvaihtoehdot CSC:n toteuttama esiselvitys OKM:n toimeksiannosta Hanna-Mari Puuska CSC – Tieteen tietotekniikan.
Miksi lasten suojelu hämmentää? mirja satka helsingin yliopisto
Tietoaineistot sisällönkuvailulla tietoresurssiksi – miksi, mitä, miten ? MATRI-seminaari Tietoaineistojen sisällönkuvailu ja sanastot Maj-Lis.
TYÖELÄMÄÄN TUTUSTUMINEN (TET)
Välipalaute Moduuli 3 Mitä tästä voimme oppia? Mitä parantaa?
Organisaatioiden muutosvalmius nopeasti muuttuvassa toimintaympäristössä Organisaatioiden muutosvalmius nopeasti muuttuvassa toimintaympäristössä Arna.
Tietostrategiaa monimuotoisesti
Tutkijoiden osaamiskoulutus Työpajankooste
STUDIO-projekti Toimintalinja 3: Osuvuutta ja kysyntälähtöisyyttä aikuisopiskeluun tieto-, neuvonta ja ohjauspalvelujen valtakunnallisella kehittämisohjelmalla.
W w w. h a m k. f i / a o k k Opettajan pätevyydestä Eveliina Grönberg, opintojen ohjaaja HAMK Ammatillinen opettajakorkeakoulu.
ENNAKKOTIETOJA SYYSKUUSSA 2013 JULKAISTAVASTA T-MEDIAN LUOTTAMUS & MAINE -TUTKIMUKSESTA: Julkaisemme yhdessä Talouselämän kanssa listan Suomen hyvä- ja.
Tietoasiantuntijoiden roolit ja toiminta koulutuksen ja työelämän kehittämishankkeissa Tapaustutkimus tietokäytäntöjen ja innovatiivisten tietoyhteisöjen.
Tiedonhallinnan ohjausryhmän ohjaamat palvelut ja asiantuntijaryhmät
Problematiikka Hakija ottaa paikan vastaan ja saa myöhemmin tiedon että on myös saannut mieluisampi paikka  vastaanottotieto ei voi muuttaa Hakija.
Työelämän uudet valvonnan muodot
Henkilökohtainen osaamisen kehittämissuunnitelma (HOS)
Päällekkäisyys ja AFO-ontologia Tulevaisuus? YSO + AFO  KOKO?
Kansalliskirjaston auditorio Tuomas Palonen, Finto
SO-Tieto -iskuryhmä Select slide template from Format > New Slide and little arrow next to it. Menu shows different templates for slides
Datan hallinnan asiantuntijan työnkuva ja siinä tarvittava osaaminen
Kuvailustandardien kansallisen kehittämisryhmän kokous,
Kaikki Käy Koulua -toimintamallin arviointitutkimus
Ilmoittautuminen korkeakouluihin ja opetushallitus
HALLINTOTIETEEN OPINTOSUUNTA
NORMATIIVISEN ETIIKAN TEORIAT
YhdistysviestinNÄN MUUTTUVAT KEINOT
Informaatikot Päivi Kanerva ja Minna Toikka
Tulkkauksen merkitys oikeusturvan toteutumiselle
VIRTA-opintotietopalvelu korkeakoulujen toiminnan tukena –kysely Palaute Synergiaryhmältä ja KOOTuelta Helena Majamäki
Medikalisaatio.
Avoin tiede ja tutkimus - viitearkkitehtuuri
Uskonto ja kriisit nuoren elämänkulussa
OSAO Myllytulli Taina Kylmänen, Marjo Ahola
LAPE kutsuu ja haastaa ”En usko, että milloinkaan aiemmin seurakuntien tekemä pitkän linjan työ lasten, nuorten ja perheiden parissa on nostettu näin.
Kansallinen metatietovaranto Vuoden 2018 suunnittelu
Tieto odottaa käyttäjäänsä - välineitä tiedon löytämiseen-
Metatietopalvelukokonaisuus
AMMATILLISELLA KOULUTUKSELLA
Sosiaalisten verkostojen analyysi (ja Web2.0)
Jari Kähkönen, koulutuspäällikkö
Musiikin metatiedon asiantuntijaryhmä Muusa esittäytyy
1. Biologia On elämän tiede.
Esiintyminen ammattiin
KALLIOLAN SETLEMENTTI Tuhat Suomalaista / Maaliskuu 2019
Esityksen transkriptio:

Konetta vastaan sisällönkuvailun tulevaisuudesta Mirja Anttila Sisällönkuvailun asiantuntijaryhmä 4.5.2017 Automat Edward Hopper 1927

Mitä sisällönkuvailijalta vaaditaan Tiedonhaun teorian ja käytännön tuntemukseen perustuvaa asiantuntijuutta, taitoa analysoida tietoa, ymmärtää käsitteitä ja käyttää niitä johdonmukaisesti, sekä usein myös aineiston aihealueen substanssi- osaamista ja monipuolista kielitaitoa. Käytännössä tämä tarkoittaa korkea- asteen koulutusta sekä kirjasto- ja informaatioalan opintoja. Tieteen, tutkimuksen, median ja julkaisualan aktiivinen seuraaminen sekä kouluttautuminen ja verkostoituminen oman alan toimijoiden kanssa ja hyvä yleissivistys kuuluvat ammattitaitoon.

Tiedonhaun teorian ja käytännön tuntemukseen perustuvaa asiantuntijuutta, taitoa analysoida tietoa, ymmärtää käsitteitä ja käyttää niitä johdonmukaisesti, sekä usein myös aineiston aihealueen substanssiosaamista ja monipuolista kielitaitoa. Käytännössä tämä tarkoittaa korkea-asteen koulutusta sekä kirjasto- ja informaatioalan opintoja. Tieteen, tutkimuksen, median ja julkaisualan aktiivinen seuraaminen sekä kouluttautuminen ja verkostoituminen oman alan toimijoiden kanssa ja hyvä yleissivistys kuuluvat ammattitaitoon.

Tuleeko kuvailusta mekaanista? Liian yleisiä termejä, jotka tuottavat hakijalle liian suuria tulosjoukkoja? Tunnistaako kone olennaisen? Muuttaako automaattinen kuvailu sanastotyötä, tunnistaako kone uusia käsitteitä? Ihmistyö on kirjavaa, mutta onko se huono asia? Tuleeko koneen tekemistä kuvailuista liiankin samankaltaisia? Voisiko tuoda jotain hyvää?

Apuvälineenä voisi olla erinomainen

"Henkilökuntaa on edelleen paikalla saman verran kuin aiemminkin".