Biologian YO-koe: syyskuun 18. päivänä (maanantai)

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Matematiikan yo-ohjeita. Yleisohjeita  Laskimet ja taulukot on tuotava tarkastettaviksi vähintään vuorokautta (24h) ennen kirjoituspäivää kansliaan.
Advertisements

ÄIDINKIELEN YLIOPPILASKOE
Tervetuloa vanhempainiltaan!
Reaalikoe Fysiikan ja kemian yo-ohjeita
Essee Eero Salmenkivi Opettajankoulutuslaitos.
YO-ILMOITTAUTUMISOHJE 2014 SYKSY. Täytä kuulakärkikynällä Huom! Jos erityisjärjestelyitä, lukitodistuksia, lääkärinlausuntoja on käytössä, nämä asiat.
Ylioppilaskirjoitukset
Muistin apuvälineet ennen koetta
Matematiikan yo-ohjeita. Yleisohjeita Laskimet ja taulukot on tuotava tarkastettaviksi vähintään vuorokautta (24h) ennen kirjoituspäivää kansliaan. Laskimien.
Englannin YO-koe Tehtävätyypit.
Matematiikan yo-ohjeita Yleisohjeita  Laskimet ja taulukot tuotava tarkastettaviksi vähintään vuorokautta ennen kirjoituspäivää kansliaan.  Laskimien.
Kemian tentit ja yo-kirjoitukset 2014
Kurssivalinnat Ykköset, syksy Kurssit valitaan O Pääsääntöisesti numerojärjestyksessä O (opinto-opas s , 77) O etenkin VIERAAT KIELET, ÄI,
OHJEITA YLIOPPILASKIRJOITUKSIIN VALMISTAUTUVALLE.
YLIOPPILAS - KEVÄT 2016 LUKION KURSSIT YLIOPPILASKIRJOITUKSET
ESSEEN KIRJOITTAMINEN
Tietokone asiantuntijan työvälineenä ICT01D Tietokoneen toiminta Juhani Merilinna.
Ylioppilaskirjoitukset Syksy Kirjoitusaineet Pakol.äidinkieli + 3  suomi (A- tai B-taso)  englanti (A- tai C-taso)  (1) reaalikoe  matematiikka.
Esseen kirjoittaminen
2. Vuosikurssi 2. vuosikurssin vanhemmille
Ohjeita ykkösille yo suunnitelmia varten Hanna Närhi 2013.
YO-kokeen tehtävätyypit Terve 4, s Määrittelytehtävä 2. Aineistotehtävä 3. Johdantotehtävä 4. Oppiainerajat ylittävä tehtävä 5. Tutkimustehtävä.
- Vastauspaperit koululta - KAIKKIIN papereihin NIMI ja kokelasnumero - Koepaperiin VAIN TEHTÄVÄN NUMERO (esim TE1, TE+9) - Ensimmäinen vastaus kokoarkille,
FILOSOFIAN KOE YLIOPPILASKIRJOITUKSISSA. Kokeen sisältö -Koetehtävät perustuvat kursseihin FI1-FI tehtävään riittävät 1. kurssin tiedot -Myös oppiainerajat.
Äidinkielen yo-koetyyppi keväästä 2007 alkaen: oma tekstilajinsa.
Näin toimit yo-kokeessa Schildtin lukio Jyväskylä.
Vanhoja tekstitaidon yo-kokeita
YO-INFO SYKSY aikuislukio
YO-info syksy Koetilanne  Omia koepapereita ei tuoda, koetilanteessa annetaan tarvittava määrä paperia.  Koepaperiin jätetään marginaali.  Jokaisessa.
OHJEITA MATEMATIIKAN YLIOPPILASKIRJOITUKSIIN AJANKOHTA Tarkista päivämäärä YTL:n sivuilta.
YLIOPPILASTUTKINTO Lukiolaki (766/2004, 18, 18a ja 18b §) Laki ylioppilastutkinnon järjestämisestä (672/2005) Asetus ylioppilastutkinnosta (915/2005) YLEISTÄ.
UUDISTUVA YO-TUTKINTO
Toinen kotimainen kieli Tutkintoon voit liittää ylimääräisiä kokeita:
38 Diplomatia ja puolustusvoimat maan turvana s
AINEVALINTAINFO 1. ja 2. VUOSIKURSSI
Ohjeita valintaa varten
Syksyn 2017 kirjoituksissa huomioitavia seikkoja
Abien YO-INFO Viherlaakson lukio 2016.
SÄHKÖISEN YO-KOKEEN RAKENNE FYSIIKASSA JA KEMIASSA
ABI-INFO Lyseon lukion ylioppilaskirjoitusten toimeenpano syksyllä 2017 paperiset yo-kokeet (äidinkieli, fysiikka, biologia, englanti, matematiikka, kemia)
Ainereaali- uhka vai mahdollisuus?
Tutkielman teko-ohjeet
Ilmoittautuminen syksyn 2016 kirjoituksiin, info
YLIOPPILASTUTKINTO Kokelas on itse vastuussa siitä, että on selvillä yo-tutkintoon liittyvistä määräyksistä ja yo-kokeiden suoritusohjeista ja noudattaa.
TEKSTITAIDON VASTAUS Ks. Särmä s. 392.
Terkan preppaustentti
YO-info Syksy 2017.
ÄIDINKIELEN SÄHKÖINEN YLIOPPILASKOE
YO-TUTKINTO Kokelas on itse vastuussa siitä, että on selvillä yo- tutkintoon liittyvistä määräyksistä ja yo-kokeiden suoritusohjeista ja noudattaa niitä.
Abiturientin ohje syksy 2017
Ilmoittautuminen kevään 2017 kirjoituksiin, info
Toinen kotimainen kieli Tutkintoon voit liittää ylimääräisiä kokeita:
Matematiikan YO (uudistetut ohjeet ).
Tavoitteet ja arviointi
Kurssit lukion kolmantena vuonna
Äidinkielen esseekoe Lukemisen, kirjoittamisen ja kypsyyden koe
Näin toimit yo-kokeessa
Terveystiedon ainereaali
OHJEITA MATEMATIIKAN YLIOPPILASKIRJOITUKSIIN
Terveystiedon ainereaali
Kokeeseen vastaaminen
Maantieteen preppaus.
Äidinkielen yo-koetyyppi keväästä 2007 alkaen
Yleisohje Pitkä matematiikka
Viherlaakson lukio Kevät 2017
Lukemisen, kirjoittamisen ja kypsyyden koetyyppi
Ylioppilastutkinnosta
Kevään 2019 kirjoituksissa huomioitavia seikkoja
Vinkkejä juridiikan opiskeluun
SYKSYN 2019 kirjoituksissa huomioitavia seikkoja
Esityksen transkriptio:

Biologian YO-koe: syyskuun 18. päivänä (maanantai) - Syksyllä 2017 biologian YO-kirjoitukset viimeisen kerran kynällä ja paperilla Mittaa aineen hallintaa lukion OPS:n sisältöjen mukaisesti ja kokelaan kypsyyttä. Kokeessa on yhteensä 12 tehtävää, joista kaksi viimeistä ovat jokeritehtäviä (+11 ja +12). Valitset KAHDEKSAN tehtävää, joihin vastaat Katso ettet vastaa useampaan, sillä silloin parhaiten pisteitä tuottanut vastaus hylätään! Tehtävät arvostellaan kokonaisin pistein 0 – 6 p. Poikkeuksena jokeritehtävät, joista voi saada 0-9 p. Kokeesta on siis mahdollista saada yhteensä 54 p (6 + 6 + 6 + 6 + 6 + 6 + 9 + 9)

Muutamia käytännön seikkoja kokeeseen: - Lue huolella tehtävänanto ja tutki mitä todella kysytään! Jokaisen tehtävän vastaus kirjoitetaan omalle konseptille! Laadi ensimmäinen vastaus kaksinkertaiselle konseptille. Kirjoita tehtävien numerot. Älä otsikoi. (huom. ero äidinkielen ja kielten kokeisiin!) Jos tehtävän vastaus jatkuu toiselle konseptille kirjoita selkeästi, esim. ”t. 5 jatkuu ” Teksti ei saa ylittää reunoissa olevia marginaaliviivoja. Kirjoita selkeällä käsialalla ja pehmeällä lyijykynällä. Allekirjoituksesi ja pakolliset henkilötiedot tulee olla jokaisessa paperissa niille osoitetuilla paikoilla. Konseptien määrää/ kokelas ei rajoiteta; käytä tyhjiä konsuja suunnitteluun. Ennen vastauspapereiden palauttamista suunnittelupaperit tulee ruksaamalla merkitä Ei arvosteltaviksi papereiksi. Niissäkin tulee olla henkilötietosi ja allekirjoituksesi, vaikka niitä ei lähetetäkään YTL:ään. Voit ottaa kokeeseen mukaasi puuvärejä mahdollisten piirrosten laatimista varten. Punaista väriä ET SAA KÄYTTÄÄ – se on varattu opettajan alustavaa tarkastutyötä varten. Koe toimii myös kypsyyskokeena - kirjoita siis asiallista tekstiä, oikeinkirjoitussääntöjä unohtamatta. Laadi johdonmukainen kappalejako. Se auttaa myös tekstin jäsentelyssä ja tekee siitä helposti luettavan. Kun olet valmis aseta vastauskonseptisi numerojärjestykseen niin, että numeroltaan suurin, esim. +12, on viimeisenä. Sujauta koko nippu ensimmäisenä laatimasi (kaksinkertaisen A3-) vastauskonseptin väliin. Palauta 1.- valvojalle kaikki paperit – myös ” suttupaperit”

Millaisia tehtävät ovat? Tehtävien joukossa on yleensä yksi tai kaksi oppiainerajat ylittävää integroivaa tehtävää kemia, terveystieto, maantiede. Esim. Kevät 2010 teht. 7. YO_kevat_2010 Perustehtävät ovat tehtäväsarjan alkupäässä ja loppupäästä löytyy mm. soveltamista edellyttäviä tai laaja-alaisia vaativampia tehtäviä. Jopa puolet tehtävistä voi sisältää pakollisten kurssien (1 ja 2) aihepiirejä Tehtävissä voi olla useampia osia (a, b …) Jokaiseen kohtaan tulee silloin vastata annetussa järjestyksessä. Tällaisissa tehtävissä yleensä myös kunkin kohdan pisteet ilmoitetaan - Etenkin jokeritehtävissä huolellinen jäsentely on hyvän vastauksen edellytys

YTL:n arvosteluohjeet: Biologian ylioppilaskokeessa arvioidaan kokelaan   - biologisen ajattelun ja tietämyksen kehittyneisyyttä  kykyä esittää vaadittavat asiat jäsennellysti ja oikealla tavalla asiayhteyteen  sidottu-na.  kykyä tarkastella ilmiöiden vuorovaikutus‐  ja syy‐  seuraussuhteita.  Peruskäsitteiden ja  ‐ilmiöiden hallintaa taitoa  tulkita kuvia, kuvaajia, tilastoja ja ajankohtaista tietoa sekä perustella vasta-uksensa.

Hyvä  vastaus - tarkastelee ilmiöitä monipuolisesti ja havainnollistaa niitä esimerkein. syitä ja seurauksia tarkastellaan asianmukaisesti eri näkökulmista kokonaisuus on jäsennelty ja asiasisällöltään johdonmukainen - esitetyt tiedot on liitetty laajempiin asiayhteyksiin - avoimissa essee-tehtävissä ”suttupaperille” tehty suunnitelma käsitekarttana tai ranskalaisin viivoin on ehdottoman tärkeää - biologian käsitteet ovat hallinnassa - tehtävässä annettua aineistoa käsitellään tarkoituksenmukaisesti - diagrammien, tilastojen, kuvien ja esim. ajankohtaisten tietojen onnistunut tulkinta (turhaa aineistoa ei tehtävässä ole!) - perustuu  faktoihin,  ei  perustelemattomiin  mielipiteisiin.  Väitteet on perusteltu.  - kokelaan laatimat taulukot,  kuvaajat ja piirrokset on esitetty selkeästi.   

Heikon vastauksen piirteitä: Asiavirheitä Jäsentelemätön teksti, epäselvä ilmaisu Kappalejako puuttuu, ei johdonmukaista etenemistä Tehtävänanto on ymmärretty väärin tai vastaus keskittyy epäolennaisuuksiin. Faktojen sijaan vastaus rakentuu mielipiteiden varaan. Esitettyjä faktoja ei ole perusteltu HYVÄ VASTAUS VAATII HARJOITTELUA… OPISKELE MYÖS HYVIN KURSSIEN PERUSASIAT JA KESKEISET KÄSITTEET KUN YMMÄRRÄT ASIAT JA NIIDEN KESKINÄISET RIIPPUVUUSSUHTEET MYÖS TIETOJEN SOVELTAMINEN ONNISTUU.