Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Yleisohje Pitkä matematiikka

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "Yleisohje Pitkä matematiikka"— Esityksen transkriptio:

1 Yleisohje Pitkä matematiikka
Yo-kirjoitukset Yleisohje Pitkä matematiikka

2 Koetehtävät Koe koostuu kahdesta osasta: A ja B.
B osa jaetaan vielä kahteen osaan: B1 ja B2. Yhteenveto: Yhteensä vastataan enintään 10 tehtävään. Mahdolliset a), b) ja c)-kohdat kuuluvat kaikki tehtävän ratkaisuun. Toki tehtävissä voi olla sisäistä valinnaisuutta! Kaikki tehtävät arvoltaan 6 pistettä. Maksimi 60 pistettä!

3 A-osa A-osana on A4-kokoinen nelisivuinen vihko, jossa on 4 tehtävää.
Vihkossa ovat sekä tehtävänannot että tila ratkaisuille. Tehtävät siis ratkaistaan tehtävävihkoon! Jos tila loppuu kesken, jatketaan tehtäviä erillisille puoliarkeille. Jatketaan vain yhtä tehtävää/arkki! Kokelaat saavat käyttöönsä paperia niin paljon, että he voivat käyttää puoliarkkeja myös ratkaisujen luonnosteluun. Kaikki 4 tehtävää ovat pakollisia ja ne perustuvat pakollisten kurssien oppimäärään.

4 A-osa tehdään ilman laskinta. Taulukkokirja on sallittu.
A-osan voi palauttaa milloin haluaa, kuitenkin viimeistään 3 tunnin kuluttua kokeen alkamisesta. Vasta tällöin kokelas saa laskimensa. A-osan tehtävävihon välissä tulee palauttaa kaikki osan tehtäviin liittyvät lisäpuoliarkit, jos sellaisia on tarvinnut. Palautus tapahtuu nostamalla omalla paikallaan käsi ylös. Opettaja hakee A-osan paperit pois ja antaa laskimen. YTL:

5 B-osa B-osana on A4-kokoinen korkeintaan nelisivuinen vihko, jossa ovat sekä B1- että B2-osien tehtävät. Myös B-osan vihko jaetaan heti kokeen alussa, joten siihen voi jo vapaasti tutustua ja tehtäviä alkaa ratkomaankin. Vihkossa ovat pelkästään tehtävänannot. Ratkaisut kirjoitetaan erillisille puoliarkeille (A4). Tehtävä 5 vastataan kuitenkin A3-kokoiselle kokoarkille. Vain yksi tehtävä/paperi. Jos loppuu tila, jatketaan tehtävää uudelle puoliarkille. Tehtävän eri kohdat (a,b,…) lasketaan samalle papereille! Älä kirjoita marginaaleihin ja väljä esitysasu! Mahdolliset tehtävään liittyvät kuviot piirretään samalle paperille ratkaisun kanssa.

6 Paperia voi käyttää luonnosteluun eli suttupaperina myös B-osassa.
B-osassa myös laskin on sallittu! Laskimen saa käyttöönsä vasta sitten, kun palauttaa A-osan. B1- ja B2-osista vastataan molemmista enintään 3 tehtävään. B2-osassa ovat vaativammat tehtävät. Syventävien kurssien MAA11-13 tietoja testataan sekä B1- että B2-osissa. Nämä tehtävät ovat osien lopussa. YTL: ”Kokeesta on mahdollisuus saada täydet 60 pistettä pelkästään pakollisten kurssienkin tiedoilla.” (Voi silti olla, että äärettömyyttä, jakokulmaa jne. tarvitaan perustehtävissäkin…) Kun palautat B-osan, kokoa tehtävät numerojärjestykseen tehtävän 5 vastauspaperin eli ainoan A3-kokoisen. Jos et tehnyt tehtävää 5, kokoa paperit tyhjän, vain nimitietosi sisältävän A3-arkin sisään kokoarkin sisään.

7 Koepapereista Kirjoita A-osan tehtävävihkoon ja mahdollisille lisäarkeille, kaikkiin B-osan vastauspapereihisi sekä kaikkiin suttupapereihisi: lukion numero (1415) ja nimi (jollei jo ole), kokelasnumerosi (ei paikan numeroa) sekä nimikirjoituksesi ja nimenselvennös. YTL: Kokelas jättää arvosteltavaksi tarkoitetut lopulliset ratkaisut selvästi ja siististi kirjoitettuina. Yliviivaa vastauspapereistasi ne suoritukset, joita et halua arvosteltavaksi. Myös luonnosteluun käytetyt suttupaperit on yliviivattava. Älä kumita! Jos laadit tehtävän ensin suttupaperille, ole tarkkana, kun kirjoitat sen puhtaaksi. Merkkejä jää helposti kirjoittamatta…

8 Suttupaperille kirjoita luonnostelujen lisäksi mahdolliset tarkistuslaskelmat yms. Niitä ei kannata kirjoittaa varsinaisiin vastauspapereihin. B-osan tehtävät kootaan valvojan toimesta lopuksi A3-arkin sisään, jos B- osan vihko ei ole 4-sivuinen.

9 Kirjoitusvälineet Lyijykynä (HB tai nro 2). Paina niin lujaa, että jälki on vaivattomasti luettavissa. Vain piirroksia tehtäessä saa käyttää värikyniä. Punakynää EI SAA käyttää.

10 Apuvälineet Piirustusvälineet: harppi, piirtokolmio, viivain. Ottakaa mukaan ja käyttäkää niitä tarvittaessa! Laskin B-osassa: kaikki sallittuja. Muistit on nollattava itse jo ennen laskimen tuomista tarkastukseen. Tarkkana asetusten kanssa: deg/rad, derivointi päälle jne. Ohjekirjoja ei sallita. Taulukkokirja: merkintöinä sallitaan vain nimitiedot ja todettujen painovirheiden korjaukset. Laskin ja taulukkokirja tuotava tarkastettavaksi edellisenä päivänä klo 12 mennessä kansliaan. Muistakaa laittaa nimilaput päälle. Kokeen aikana kaverilta ei lainata mitään! Valvojalla on muutama varalaskin.

11 Koetehtävien käsittely
Hyväksytyssä suorituksesta käyvät ilmi: - tarvittavat laskut, - muut perustelut, - lopputulos. Pelkkä vastaus ilman perusteluja ei ole hyväksytty suoritus! Perustele ja selitä laskujasi myös sanallisesti. Koordinaatistot, diagrammit, kuviot ja funktioiden kuvaajat on esitettävä selkeästi.  Hahmotelma voi olla epätarkahko, mutta jos käsketään piirtää, niin piirrä hyvin!

12 Vapaamuotoisia lyhenteitä tulee välttää.
On suositeltavaa käyttää oppikirjoissa esiintyviä loogisia ja matemaattisia merkkejä. Yksiköt huomioitava silloin, kun niitä on tehtävässä. Tulos aina tarkkana arvona ellei erikseen pyydetä likiarvoa tai lähtöarvot eivät ole likiarvoja.  Likiarvona vastaus sopivalla tarkkuudella.

13 Yo-lautakunta laskimen roolista:

14  Käytä laskintasi rohkeasti laskujen tarkistamiseen ja myös yhtälöiden ratkomiseen, integroimiseen jne.


Lataa ppt "Yleisohje Pitkä matematiikka"

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google