Eveliina Karjalainen.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Pihtiputaan seurakunta Miten kehittää v. työtä?
Advertisements

VAIKUTTAJAPÄIVÄT. VAIKUTTAJAPÄIVÄT 2014 • Vaikuttaja-päivät on vuosittain järjestettävä vantaalainen foorumi, jossa koulut, päiväkodit, muut.
Green Building Council Finland Sovitut toimintatavat
 Nuorten vaikuttajaryhmä, joka toimii paikallisten nuorten etujen hyväksi  Pidämme yhteyttä muihin nuorten vaikuttajaryhmiin ja teemme tiivistä yhteistyötä.
Lähihoitajaksi kouluttautuminen
Ronnie Djupsund Miten käy monialaisilta nuorten ohjaus- ja palveluverkostoilta rock’n roll.
Mitä nuorille kuuluu? Eveliina Karjalainen.  Toisilla näyttää menevän paremmin kuin koskaan, toisilla huonommin kuin koskaan. Molemmat ryhmät tuntuvat.
OPISKELIJAKUNTA O’DIAKO - Sinun opiskelijakuntasi.
EU-vaikuttaminen Suomessa
Keski-Suomen ry Toimintasuunnitelma 2012.
Toimintasuunnitelma 2011 Keski-Suomen ry. Missio edistää naisyrittäjyyttä sekä parantaa naisyrittäjien kannattavan toiminnan yleisiä edellytyksiä omalla.
Nuorten ohjaajien palaveri Muuramen Yritys ry Jalkapallojaosto
Fi.opasnet.org fi.opasnet.org/fi/Ydinvoima Haluamme tietää Sinun mielipiteesi. Äänestikö kansanedustajasi oikein ydinvoimasta? Kansalaisparlamentti ydinvoimasta.
Asukasdemokratia Lohjan Vuokra-asunnot Oy:ssä (Lova)
Opiskelijakunta Pekka Halosen akatemiassa Päivitetty
Finnan kehittämisideoiden hallinta LUONNOS Heli Kautonen ja Aki Lassila Konsortioryhmän kokous
Pedagogisen toimikunnan kolmannen kokouksen muistio
Ruuti - nuorten vaikuttaminen Helsingissä. Ruuti-toiminnan päämäärä Jokaisella nuorella on vähintään yksi myönteinen kokemus vaikuttamisesta.
Johtokunnat Hallinto- ja johtosäännön 8 §:n mukaan koulutuslautakunnan erityiseen ratkaisuvaltaan kuuluu nimetä johtokuntien jäsenet vanhempainkokousten.
Klubin arvojen määrittelyprosessi. Arvoprosessi Klubin tulee selvittää itselleen miksi arvot ovat tärkeitä. Arvoja ei kannata pohtia vain siksi, että.
11. tammikuuta 2015Sini Korpinen 1 Lapsen oikeus tulla kuulluksi Sini Korpinen Puheenjohtaja Suomen Nuorisovaltuustojen Liitto –
MEDIAVAIKUTTAMISEN MAHDOLLISUUDET RAUNA RAHJA KOORDINAATTORI MEDIAKASVATUSSEURA UUSI KOULU III -seminaari , Mikkeli.
Nuorten osallisuus Varkauden nuorisovaltuusto Wanuva.
Meidän lukio Meidän lukio Kuhmon yhteislukio. Kenelle? Sinulle, joka haluat pysyä juurillasi, kun siihen vielä on mahdollisuus (ja kyllä se äiti osaa.
Esitys aluetoimikuntamalliksi Vapaa-ajan asukaspalveluiden lautakunta §65.
Hesan Nuorten Ääni Lapset ja nuoret kokevat Helsingin kaupunkina, jossa heitä kuullaan ja he voivat vaikuttaa itselleen tärkeisiin asioihin. Kaikissa helsinkiläisissä.
Kesätyöntekijöiden kommentteja Opasnetistä ja ydinvoimatyöstä: ”Kun tulin kesätöihin minulla oli vain jokin suuntaa antava aavistus siitä mitä meinattiin.
Vip-opiskelija ja opiskelijafoorumi. Opiskelijafoorumien perustaminen jokaiseen opetuspisteeseen Tavoitteena opiskelijoiden äänen kuuleminen ja vaikutusmahdollisuuksien.
 Vaaleilla valitaan Sastamalaan 21-jäseninen Nuorisovaltuusto toimikaudeksi  Nuorisovaltuusto valitsee keskuudestaan.
OLETKO KIINNOSTUNUT VAIKUTTAMISESTA? HALUATKO EDISTÄÄ OPPILAIDEN ASIOITA KOULUSSA? TAHDOTKO TEHDÄ YHTEISTYÖTÄ ERI TAHOJEN KANSSA? NYT SIIHEN ON MAHDOLLISUUS:
N UORISOLAIN 8 §: N EDELLYTTÄMÄ NUORTEN OSALLISTUMINEN JA KUULEMINEN KUNNISSA Peruspalvelujen arviointi
Työ elämään 2015 nuorten ammatti- ja kesätyötreffit Ti klo Oulun kaupunginteatterilla Kaarlenväylä 2, Oulu.
NUORISOTAKUU ON ASENNE!. Jokainen järjestö ja toimija voi osaltaan tehdä nuorisotakuusta totta. On monia keinoja auttaa nuoria löytämään oma paikkansa.
Nuorisovaltuuston perustaminen.. Nuorten vaikuttamisesta on määrätty laissa Kuntien lakisääteinen velvollisuus on kuulla nuoria heitä koskevissa asioissa.
Sinustako NuVa-vaikuttaja? Eveliina Kunttu Nuorisovaltuutettu Nuorisovaltuuston puheenjohtaja.
Alakoulujen oppilaskuntien ja Turun Lasten Parlamentin yhteistyö.
Friday, September 23, Aloitekanava.fi Nuorten verkkodemokratiapalvelu.
Nuorisovaltuusto - Kokoaa äänet yhteen.  Nuorisovaltuusto eli NUVA on kaupungin nuorten äänenkannattaja päätöksenteossa. Se toimii nuorisotoimen alaisuudessa.
Toimi koulullasi vaikka näin Kerro muille hallituksen/valtuuston jäsenille kaupunkikokouksen valmisteluista eli käy saamasi materiaali läpi Yhteistyössä.
LOHJAN KAUPUNGIN UUSI ORGANISAATIO Uudet ideat siirretty hallintosääntöön Alueiden johtokunta
Ohjaamot alle 30-vuotiaille nuorille Seinäjoki
Lapsen oikeudet toteutuvat arjessa
Mikä ViNO? -tietovisa
Olympiakomitea - liikunnan aluejärjestöt - varsinaista toimintaa toteuttavat tahot
Kokemuksia pilottikouluista
ELÄMÄNI SANKARI RY.
kansanedustajasi oikein ydinvoimasta?
Maahanmuuttajanuoret ja rikollisuus
Vaajakosken koulun Vanhempainyhdistys Sokkeli ry
MIKSI LUKIOON???.
Aloitekanava.fi Nuorten verkkodemokratiapalvelu
Nuoret kunnan päätöksenteossa
Yhteistoiminnallinen kokous
Toimivan oppilaskunnan hallituksen valinta – kuinka temppu tehdään?
Mitä osallisuus voisi olla?
Hyviä käytänteitä, joita teillä jo on - saa esitellä useammankin Suunnitelkaa jokin happening, jota ei ole ennen järjestetty.
Vaalit
NUORISOVAALIT
Yhteisvastuukeräyksestä
MIKSI LUKIOON???.
vaikuttaminen - järjestötoiminnan perusteet ammattiin
Tapahtuman järjestämisen työpaja Combo -hanke MORO!
Osallisuuden ja osallistumisen edistämistä Lahdessa ja nuorisopalveluissa Oulun Kanuunaseminaari
Henkilöstöjohdon iltapäivä
Aikuisliikunnan asiantuntijatyö
NUORILTA NUORILLE!.
Osallistava kerhotoiminta
Opiskeluhuollon palvelut
PUHEENJOHTAJIEN TAPAAMINEN
Lapsivaikutusten arviointi LAVA
Esityksen transkriptio:

Eveliina Karjalainen

Ei pelkkää näennäisvaikuttamista, vaan oikeita ja toimivia väyliä nuorille tulla kuulluksi. Oppilaskunnat, Nuorisoparlamentti, Lasten ja Nuorten ääni, talotoimikunnat, Aloitekanava http://www.iltalehti.fi/

Alakouluissa Lasten ikä huomioitu lyhyillä kokouksilla, asiat usein erityisesti koulun tapahtumien ideointia. Kokouskäytäntöjen alkeita joustavasti. Kokemuksia? Yläkouluissa Tapahtumien ideoinnin ja toteutuksen lisäksi kokonaisvaltaisempaa kouluun ja opiskeluun vaikuttamista. Hieman tarkemmin kokoustekniikkaa. Erillinen hallitus.

2. asteella ainakin lukiossa ja Keudalla Lukiossa kokoukset säännöllisemmin ja tarkemmin esityslistaa seuraten. Vastuita jaetaan selkeämmin hallituksen jäsenille ja muille aktiiveille. Asiat hyvin vaihtelevia, kuka tahansa voi saada lähes minkä tahansa asian halutessaan käsiteltäväksi. Miten muissa oppilaitoksissa?

Kuinka monessa kaupungissa vastaava/kuinka moni ei tiedä varmasti? Järvenpäässä Nuorisoparlamentti on toiminut vuodesta 2001. Valitaan äänestyksellä (13-17v äänestävät). Kaupunginhallituksen alainen työryhmä, toimikausi 2 vuotta. 15 varsinaista ja 10 varajäsentä, 14-17v. Voi tehdä aloitteita ja esityksiä, kysytään usein lausuntoja eri hankkeisiin. 2 edustajaa joka lautakunnassa ja puheenjohtaja kaupunginvaltuustossa. Kaikilla läsnäolo- ja puheoikeudet. Kokoontuu vähintään 8 kertaa vuodessa. Kuva: http://www.immi.se/

Vuodesta 2006, Nuorisoparlamentti ollut suuressa roolissa. Lapset ja nuoret pystyvät hakemaan rahoitusta erilaisiin lähiympäristöään kehittäviin ja parantaviin ideoihin. Jokaiselta oppilaitokselta ja talotoimikunnalta voi tulla yksi ehdotus. Yleensä hakemukset koskevat koulujen oheistoimintaa, mutta esityksiä on tullut esim. uimalelujen hankkimisesta paikalliseen uimahalliin. Koulun opetusvälineistöä ei rahoiteta tätä kautta. Vuonna 2013 jaetaan yhteensä 20 000e eri sarjojen kesken. Lopullinen päätös rahoituksen jakamisesta tehdään huippukokouksessa, jossa hakijoiden edustajat ovat itse päättämässä.

Mahdollisuus nuorisotalojen toimintaan vaikuttamiseen. Yhteisöllistä, saman alueen nuoret voivat yhdessä pohtia mitä haluaisivat taloilla tehtävän. Usein myös vapaampaa hengailua. Järvenpäässä on viisi nuorisotaloa ja eri alueet ovat vahvasti edustettuina. Kokemuksia? Kuva: http://www.ravintolamedusa.fi/

Vuodesta 2009, nettisivu paikalliseen vaikuttamiseen. Kuinka monelle tuttu? Perusajatus: Nuoret voivat kirjautumisen jälkeen jättää ideoita muiden nuorten arvosteltavaksi ja kommentoitavaksi. Tarpeeksi kannatusta saaneista ideoista tehdään virallisia aloitteita päättäville elimille. Myös kunta voi kysyä nuorilta mielipiteitä. Ei ole oikein toiminut Järvenpäässä, muita kokemuksia?

Vielä useampien eri ryhmien äänen kuuluminen. Laajemman nuorisojoukon tavoittaminen eri väylien vahvuuksia hyödyntämällä. Vielä useampien eri ryhmien äänen kuuluminen. Tiedotus. Puitteet ovat kunnossa, mutta osataanko niitä hyödyntää? Erityisesti oppilaskuntien välillä on eriarvoisuutta, varattu aika ja muut resurssit vaihtelevat paljon. Kuva: http://inside.tru.ca/

Kehitettävää on, mutta niin on potentiaaliakin Kehitettävää on, mutta niin on potentiaaliakin. Monet kanavat toimivat jo hyvin. Mahdollisuus oikeaan vaikuttamiseen jo nuorena -> kynnys aktiivisuuteen aikuisenakin pienempi. Vaikuttaminen harrastuksena: esiintymistaidot paranevat yhteistyötaidot kehittyvät ja eri tahojen kanssa asiointi muodostuu luontevaksi kokouskäytäntöjen hallinnasta ei ainakaan haittaa työelämässä organisointikyky kehittyy ja ongelmatilanteita ratkomalla saa työkaluja myös oman elämän hallintaan.