Fuusioenergia Elina Kallijärvi LV15J Jaakko Köykkä 15IBB

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
ENERGiA JA iLMASTONMUUTOS
Advertisements

The Blue Day Book Bradley Trevor Greive (ISBN: )
Uusiutuvat energialähteet
Tulevaisuuden auto Kemianluokka Gadolin Huhtikuu 2010 kuukaudentyö
Copyright © Tekes Cleantech-yritykset ”Viisi tähteä”
YMPÄRISTÖLIIKETOIMINTA JA
Kestävä Kehitys Jarno, Jimi ja Jami.
Irti fossiileista Puusta uusiutuvaa materiaa ja voimaa.
Ryhmä A: Anna, Hanna, Henna, Mirja ja Tapani AIDS-rokotteen kehittäminen •rokotteella pyritään ennaltaehkäisevään suojaan -> valtaisat markkinat •mikropartikkelien.
Rakkaat ystäväni!.
8. Energiavarat.
Fi.opasnet.org fi.opasnet.org/fi/Ydinvoima Haluamme tietää Sinun mielipiteesi. Äänestikö kansanedustajasi oikein ydinvoimasta? Kansalaisparlamentti ydinvoimasta.
Slideshare koonti Mervi Isola.
YHDELLÄ AJOLLA TÄYDELLISTÄ BIOPOLTTOAINETTA TAI VÄRJÄTTYÄ HAKETTA!
Johtamiskorkeakoulu Tay
Metsät ja ilmasto Miksi istuttaa puu tai mieluummin useampikin?
Tiedeopiskelu CERNissä. Ohjelman tavoite  Kiinnostuksen herättäminen fysiikkaan kansainvälisen huippututkimuksen avulla Kehittää modernin fysiikan opetusta.
Energiaratkaisut kestävässä taloudessa –avoimet energiaverkot
Energia ja energiapolitiikka kouluopetuksessa
Teesit ydinvoimakeskusteluun TEESI 1: Ydinvoima ja ilmastonmuutos TEESI 2: Ydinvoima ja uusiutuvat TEESI 3: Uraanikaivosten ongelmat TEESI 4: Ydinaseiden.
LHC – Hiukkaskiihdytin Rakennetaan parhaillaan Sveitsin CERNissä. LHC = 27 km pitkä ympyrän muotoinen hiukkaskiihdytin tunnelissa, 100 m syvyydessä. Tulee.
UUSIUTUVAT ENERGIANLÄHTEET
Aurinkokunta on vain pieni osa maailmankaikkeutta
KIVIHIILEN KORVAAMINEN ENERGIAN TUOTANNOSSA
Kivihiilen korvaaminen energiantuotannossa. Lahden energiankulutus v  Lämpöä: 1500 GWh  Sähköä: 901GWh  Energiankulutuksesta n. 70% tuli hiilivoimasta.
Maailmankaikkeuden rakenne
Perusvuorovaikutukset
PC-liitäntä AtMega32:lle Viestin lähetys / vastaanotto Sekä laitteen konfigurointi.
ISLANNIN LUONNONOLOT.
4. Tulevaisuuden mahdollisuuksia energiantuotannossa.
Aurinkoenergia meillä ja muualla. Juulianna Ylisaukko-oja.
YDINVOIMA. Ydinvoima on energiantuotantoa, joka perustuu raskaiden atomiytimien hajoamiseen eli fissioon. Tšernobylin ydinvoimalaonnettomuus: - Tšernobylin.
7. Lämpö laajentaa Lämpötila on fysiikan perussuure, joka kuvaa kuinka kuuma aine tai kappale on Lämpötilan tunnus on T (tai t) Lämpötilan perusyksikkö.
Aurinkokunta on vain pieni osa maailmankaikkeutta Kun katsotaan tähtiin, ei katsota tulevaisuuteen vaan kauas menneisyyteen. Taivaankappaleiden väliset.
Jätteet energiantuotannossa. Miten jätettä tuotetaan? Me kaikki tuotamme jätettä joka päivä. Suomalainen tuottaa jätettä yli 500 kiloa vuodessa, josta.
Kaukolämpöä Helsinkiin Kuvaus ideasta Kaukolämpöä Helsinkiin Nesteellä syntyy paljon hukkalämpöä, joka siirtyy nykyisin jäähdytysvesiverkon.
Fysiikka ja kemia Antiikin aikoina ja pitkään sen jälkeen tutkijat pohtivat laajasti luonnonilmiöitä. Sama tiedemies saattoi tutkia geometrisiä ongelmia,
Uusiutuvan energian kuntakatselmukset Tampereen seudulla
Ilkka Reko, myyntijohtaja
Työelämän uudet valvonnan muodot
Kehon energiantuotto.
Energiantuotannon riskit/tulevaisuus s. 90
Vesa Kanninen / Aalto-yliopisto Monikeskuksisuus, keskusverkko
Bridgen jatkokurssi 2 – lähtökortit jatkuvat
Paperikoneen sähkökäytöt
Kierrätyksen etiikka.
Ilmaston vaikutus maatalouteen
Kuinka eläintuotanto voisi vaikuttaa ympäristöön?
Tiivistelmä 12. Energian tuotanto ja käyttö
by Amanda Auvinen & Santeri Neuvonen
Ilmastonmuutos.
Vety energiaNlähteenä
Öljy energianlähteenä
Tulevaisuuden energiantuotanto
Tiivistelmä 1. Atomi Alkuaine sisältää vain yhdenlaisia atomeja, jotka on nimetty kyseisen alkuaineen mukaan. Atomin pääosat ovat ydin ja elektronipilvi.
Ravinto ja liikunta Urheilijan tai terveysliikuntaa harrastavan ihmisen haaste ravinnossa on löytää ruokavalioon sopiva energian määrä.
OPETUSVINKKI.
4. Työ, teho ja hyötysuhde Fysikaalinen työ
14 Makrokosmos ihminen: 100 m = 1m  Suomi: 106 m
Maailmankaikkeuden ja aineen rakenne sekä perusvuorovaikutukset
Ydinjäte Aleksi Nurminen.
Energi, energiformer, energikällor
Vaatteideni vaikutus ympäristöön
Lämpö energiamuotona Lämpövoimakone muuttaa lämmön mekaaniseksi energiaksi. Lämpövoimakoneita: lämpövoimalaitokset, auton polttomoottori. Energian huononeminen.
Alisa, Saara, Wilma Tähdet.
Kemian opetuksen päivät
Muutokset atomin elektronirakenteessa
YDINPOMMI Saa räjähdysvoimansa ydinfuusiosta tai –fissiosta
Mars-planeetan olosuhteiden kehitys
Arvioinnista arkipäivää
Esityksen transkriptio:

Fuusioenergia Elina Kallijärvi LV15J Jaakko Köykkä 15IBB Jenni Leskinen LV15J Lilja Suominen LV15J

Fysikaalinen periaate Fuusioenergia perustuu fuusioreaktioon. Fuusioreaktio on ydinreaktio, aivan kuten fissioreaktio (mikä tapahtuu ydinvoimaloiden ydinreaktoreissa), mutta reaktio tapahtuu päinvastaisesti. ​ Fuusioreaktio tapahtuu kun kaksi (tai enemmän) atomin ydintä tuodaan niin lähelle toisiaan, että ne yhdistyvät, eli fuusioituvat. ​ Tämä reaktio vapauttaa suuria määriä energiaa muun muassa lämmön muodossa, jota voidaan käyttää sähköenergian tuotossa.​ Fuusioreaktorissa käytettävän polttoaineen pitää olla valtavan kuumaa sekä plasmatilassa että reaktio voisi tapahtua. Tämä tuottaa ongelmia sillä plasman hallitseminen vaatii todella suuren määrän energiaa, ja reaktorilla suuremman määrän tuottaminen olisi hankalaa. ​ Fuusioreaktio ei tuota radioaktiivista jätettä kuten fissioreaktio, mutta se ei kuitenkaan ole täysin puhdasta. Pitkän käytön jälkeen itse reaktorin omat rakenteet alkavat säteillä, reaktion tuottaman suuren neutronimäärän vuoksi.​ Fuusioreaktorin polttoaineena voidaan käyttää Deuteriumia joka on erittäin helposti saatavilla sekä halpaa. Sitä löytyy maan valtameristä. 

Hyviä ja huonoja puolia Hyvät puolet Fuusioenergia on hyvin energiatehokasta, ja siksi se olisi ratkaisu ihmiskunnan energiaongelmiin.​ Se hidastaisi ilmastonlämpenemistä, koska se vähentäisi fossiilisten polttoaineiden käyttöä.   ​ Polttoaineen erinomainen saatavuus, koska polttoaineena käytettävää vedyn isotooppia deuteriumia on lähes loputtomasti valtamerissä.​ Sen on turvallista, sillä fuusiossa ”reaktion karkaaminen” tai ”sydämen sulaminen” ei ole mahdollista​. Se on puhdasta ja uusiutuvaa energiaa eli ympäristöystävällistä, jos se saadaan toimimaan kunnolla.​ Se ei tuota radioaktiivista jätettä. Huonot puolet Suurimman haasteen luovat materiaalit, koska ei ole vielä kehitetty sellaista materiaalia, joka kestäisi fuusioreaktion vaatiman valtavan lämpötilan.​ Myös plasman koossapito ja hallinta ovat osoittautuneet ongelmallisiksi. ​ Vielä tällä hetkellä fuusioreaktori ottaa enemmän energiaa kuin tuottaa.​ Teknologia ei ole vielä fuusioreaktorin vaatimaa tasoa, joten fuusioreaktorin kehittämiseen ja kaupallistamiseen menee vielä paljon työtunteja, aikaa ja rahaa. Vaikka radioaktiivista jätettä ei synny, niin fuusioreaktiossa vuosien aikana vapautuneet elektronit säteilyttävät reaktorin omia rakenteita.

Käyttöaste Elämää maapallolla ylläpitävän auringon kuten myös kaikkien maailmankaikkeuden tähtien toiminta perustuu fuusioreaktioon, jossa vety-ytimet yhdistyvät heliumatomeiksi tuottaen samalla valtavia määriä fuusioenergiaa. Melkein kaikki maapallolla oleva energiantuotanto perustuu auringosta sitoutuneen energian hyödyntämiseen, jolloin voidaan teknisesti ajatella, että suurin osa tämänhetkisestä energiantuotannosta perustuu auringon fuusioenergian hyödyntämiseen. Vielä nykypäivänä ihmisten itse tuottaman fuusioenergian määrä on kuitenkin vielä nolla, sillä vaikka fuusioreaktioon tarvittavat olosuhteet on keinotekoisesti saavutettu, niin johtuen liian kehittymättömästä teknologiasta, ei pitkäaikaista positiivista hyötysuhdetta omaavaa fuusioreaktiota ole kuitenkaan vielä pystytty todistamaan. Jos kuitenkin tulevaisuudessa fuusioenergian tuoton useat ongelmat kyetään ratkaisemaan ja pysyvän positiivisen hyötysuhteen omaava fuusioreaktori kyetään rakentamaan, niin on arvioitu, että fuusioenergiaa voidaan tuottaa tarpeeksi, jotta sillä voidaan kattaa koko maailman energiantarve jopa tulevaisuudessa, jossa energiantarpeen on arvioitu moninkertaistuvan.

Tulevaisuus Alan tutkijat uskovat että, noin kymmenen vuoden päästä saataisiin jo jonkinlaista fuusioenergiaa.​ Kunnollista energiantuotantoa saadaan luultavasti vasta noin 30-40 vuoden päästä.​ Fuusioenergialla näyttäisi olevan hyvä tulevaisuus, sillä se ei vahingoita ympäristöä ja sen polttoainetta on runsaasti ympäristössä.​ Fuusiolla tuotettu energia voi aluksi osoittautua aika kalliiksi.

Lähteet Fysiikka 2 – Lämpö (Painos 2009) https://fi.wikipedia.org/wiki/Fuusioreaktori (3.4.2016) https://fi.wikipedia.org/wiki/Fuusioreaktio (5.4.3016) http://energia.fi/energia-ja-ymparisto/energialahteet/fuusioenergia (5.4.2016) https://www.tut.fi/smg/tp/kurssit/SMG-4050/seminaarit10/ryhma14_fuusio.pdf (5.4.2016) http://elearn.ncp.fi/materiaali/kainulainens/energiaverkko/energian_tuotanto/fuusioenergia.htm (5.4.2016) http://www.hs.fi/tiede/a1376633272508 (5.4.3016) http://www.kaleva.fi/blogit/kampus-kaleva/opiskelijan-aani/161/fuusio-on-ydinvoiman-tulevaisuus/5583/ (5.4.2016) http://masik.puheenvuoro.uusisuomi.fi/209639-fuusioenergia-voi-olla-lahempana-kuin-luulitkaan (5.4.2016) + Hyperlinkit kuvissa