Uusi sote ja pieni kunta – vaikea yhtälö

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Elämää ja elinvoimaa maaseudulla
Advertisements

SOTE-ESITYKSEN ARVIOINTIA Juhani Lehto
Ohjelma Klo 8.30 – 9.00 Tervetulokahvitarjoilu
Näkökulmia luomun kannattavuuteen
Yritystoiminnan raportti
Tietoyhteiskunnan kehittämisen tavoitteet ja edellytykset Turku
Tekesin organisaatio, verkosto ja budjetti. Tekes DM Kasvu- yritykset Nuoret yritykset Suuret yritykset ja julkiset organisaatiot.
Yksityisen sosiaali- ja terveydenhuollon lakien uudistaminen
Projekti: Iso rinkeli.
Projektin nimi: Iso rinkeli
ESPOON KESKUS METROPOLISSA Espoon kuntalaiskuuleminen Cay Sevón Kuntajakoselvittäjä.
Tekesin ja innovaatiotoiminnan vaikutukset 2014
Tekesin organisaatio, verkosto ja budjetti. Tekes DM Kasvu- yritykset Nuoret yritykset Suuret yritykset ja julkiset organisaatiot.
Läntisen alueen sosiaali- ja terveysasema -hanke
Hyvinvointialan yrittäjyyden kasvuohjelma HYRRÄ Ohjelmajohtaja Jarmo Kauppinen Joensuun Seudun Kehittämisyhtiö JOSEK Oy Alueet ja hyvinvointi.
Itä-Suomen EAKR-SKOM NSPA – Pohjoisen harvaan asuttujen alueiden politiikkalinjaukset Satu Vehreävesa ohjelmapäällikkö, Pohjois-Savo.
TYÖELÄMÄN LAATU Menesty-hanke
Pirkko Karjalainen, YTL Toimintakykyisenä kotona – haasteita sote-uudistukselle Miten pärjään kotona - vanhanakin.
KESKI-SUOMEN LIITTO Sepänkatu 4, Jyväskylä KESKI-SUOMEN MATKAILUELINKEINON STRATEGIA Suomalaisin Suomi – viihdy ja voi.
ETELÄ-POHJANMAAN PERUSPALVELUOHJELMA 2030
KESKI-SUOMEN LIITTO Sepänkatu 4, Jyväskylä KESKI-SUOMEN MATKAILUELINKEINON STRATEGIA 2010 Suomalaisin Suomi – viihdy ja voi hyvin.
Miksi UusiKunta? Jyrki Myllyvirta Lahden kaupunki.
IKÄÄNTYVÄN VÄESTÖN TOIMINTAKYVYN JA ITSENÄISEN SELVIYTYMISEN EDISTÄMINEN Korkeakoulujen aluekehitysstrategia Keski-Suomen maakuntasuunnitelma Maakuntasuunnitelma.
Digitalisaatio julkisissa palveluissa Julkisen hallinnon ICT osasto Lähde: Tietoja valtion tietohallinnosta 2014.
Ruokolahden strategia 2016–2021. Yhteistyökykyinen Taloudelliset realiteetit tunnistava Muuntautumiskykyinen Arvomme.
SOSIAALI- JA TERVEYSMINISTERIÖ PSO/Päihderyhmä Kari Haavisto PÄIHDEPALVELUT 2006 Nykytila ja haasteet Kari Haavisto, STM.
ARKI JA HYVINVOINTI Sanna Kuussaari SOTE TOIMINTAJÄRJESTELMÄ Toimeentuloturva: Toimeentuloturva: 1.Sosiaalivakuutus, vakuuttaa meidät erilaisten.
KOTI Kotipalvelu Perhetyö Järjestöt Koulu Vertais- tuki Kulttuuri- ja liikunta- palvelut Harras- tukset Päihde- ja mielen- terveys- palvelut Päihde- ja.
Kainuun alueverkoston ohjelma Kajaanin Työvoimayhdistyksen esittely Kainuun soten suunnittelija Niina Komulainen kertoo hyvinvoinnin palvelutarjottimesta.
Hyvinvointipalvelujen (sote) uudistaminen SDP POHDINTAA.
Innovatiiviset hankinnat vauhdittamaan SOTE-kehitystä Kansliapäällikkö Päivi Sillanaukee STM, Meritulli.
Rakennetaan kumppanuutta Pohjois-Savossa Seija Korhonen Järjestöfoorumi Kuopio
Koulutusyhteistyöpäivä Henkilöstöjohtaja Timo Tammilehto.
Tutkimus- ja kehittämistoiminta 2014, Pohjois-Savon ja Kuopion seudun asema Lähde: Tilastokeskus, tutkimus- ja kehittämistoiminta (tietokanta) Tekes, Teknologiateollisuus.
HealthHUB Mika Vuori Tampereen kaupunki
Pohjois-Savon kuntapäivä- valinnanvapaus sote-palveluissa
Terveisiä kentältä erikoissairaanhoidon näkökulmasta
Mitä valinnanvapaus tarkoittaa minulle
Tuhat uutta työpaikkaa Pohjois-Karjalan Työvoima- ja yrityspalvelujen alueellinen kokeilu Pohjois-Karjalan ELY-keskus.
Tutkimus- ja kehittämistoiminta 2015, Pohjois-Savon ja Kuopion seudun asema Lähde: Tilastokeskus (aluejako ), tutkimus- ja kehittämistoiminta.
METSÄNTUTKIMUSLAITOKSEN ALUEYKSIKKÖUUDISTUKSEN KUULEMISTILAISUUS
Matkalla Meijän maakuntaan Maakuntavaltuusto
21 Kansantalous on koko Suomen talous s
Sote-uudistus ja Porin kaupunki
1. Järjestöjen työ näkyväksi tietoa kunnille, Siun sotelle
SAK:n luottamushenkilöpaneeli 11/2016
Asiakkaan valinnanvapaus
Tutkimus- ja kehittämistoiminta 2016, Pohjois-Savon ja Kuopion seudun asema Lähde: Tilastokeskus (aluejako ), tutkimus- ja kehittämistoiminta,
Yritystuet ja yritysten kansainvälinen kilpailukyky
Ulkomaalaiset Lapissa
Mitä sote-uudistus tarkoittaa minulle
Maakuntahallituksen puheenjohtaja
Vauhtia kiinteistö- ja rakentamisalan digitalisaatioon.
Risto Kuronen Vastuuvalmistelija
Sote-ratkaisu ja terveydenhuollon palveluvalikoima
Miina Sillanpää Seuran ja Valtaa vanhuus –liikkeen seminaari
Keski-Suomen valmistelutilanne kevät 2018
Valinnanvapauslaki- luonnos Ylitornio
Tarja Myllärinen Johtaja, sosiaali ja terveys Kuntaliitto
Mikä muuttuu HYTEssä ja SOTEssa 2021?
Mitä sote-uudistus tarkoittaa minulle
Kuntien tehtävät ”hytessä” Kunnilla säilyy vastuu hyten edistämisestä: Hyten ja niihin vaikuttavien tekijöiden seuraaminen väestöryhmittäin.
Kunta matkalla tulevaisuuteen
Siun sote tehdään NYT Siun sotessa tehdään uusi malli sosiaali- ja terveydenhuollon palvelujen tuottamisesta ja organisoinnista Pohjois-Karjalan ja Heinäveden.
Kuntien tehtävät ”hytessä” Kunnilla säilyy vastuu hyten edistämisestä: Hyten ja niihin vaikuttavien tekijöiden seuraaminen väestöryhmittäin.
…miten kilpailu kehittyy?
Tutkimus- ja kehittämistoiminta 2017, Pohjois-Savon ja Kuopion seudun asema Lähde: Tilastokeskus, tutkimus- ja kehittämistoiminta, Business Finland, avoin.
Maakunta- ja sote-uudistuksen jälkeen
Kuntaliiton ajankohtaispäivä Etelä-Savo
Moninainen kulttuurialan kolmas sektori
Esityksen transkriptio:

Uusi sote ja pieni kunta – vaikea yhtälö

Kapeneva toimintavara 3 - 3.5 %;n kasvusta 1 %:n kasvuun, P-Savo: 20 m€ vähemmän 2019-2024. Uusien rakennusten poistot ja pääomakulut. Mikä verotulokehitys pidemmällä tähtäimellä (yritysverotuskilpailu valtioiden välillä) ?

Yksityissektori Yksityiset tuottavat nyt 21 % Yksityinen sektori - Varkauden leikkaustoiminta 29% halvempi kuin KYS. Rantasalmi/Terveystalo: ”Toimintamme ansiosta 14.7 % erik.sh. kust. alas”

Kilpailutilanne haastaa julkisen sektorin Lääketieteellinen laatu Hoitoprosessin laatu Kohtelu / nopeus Nettisivut, Mehiläinen: kännykkäsovellus, lääkäri 29 €, hoitaja 9 € = todellinen kilpailija  

Pieni kunta – julkiset palvelut Kenen asialla uusi maakuntavaltuusto ? HS: 69 paikkaa, Kuopio 51, Warkaus 7, Iisalmi 4, S-järvi 4, K-vesi 2, L-lahti 1 Minkä logiikan mukaan uusi masote saa avainhenkilökuntaa pienille syrjäisille paikkakunnille jos nykyinen julkinen sektori ei sitä tee (Kaavi: esim. sosiaalityöntekijät, hammaslääkärit..) ?

Asukkaiden hyvinvointi Kunnan asukkaiden hyvinvoinnin edistäminen osana kunnan strategiaa (KuntaL §37) nousee uuden kuntalain myötä yhä keskeisempään asemaan.

Liikkuva-/etä-/sähköinen palvelu Sähköisten palvelujen kehitys sen kertoo  lähipalvelut murroksessa Pidetäänkö kiinni seinistä - miten enemmän kuin nyt - olemmeko säilyttäjiä vai uudistajia ?  Digitalisaatio

Liikkuva-/etä-/sähköinenpalvelu Kauppalehti: Singapore painii samanlaisten haasteiden kanssa kuin Suomi. Maan terveydenhuolto ei pyörisi ilman robotteja. ”Henkilöstön määrää ei ole vähennetty automatisaation takia. Emme hae säästöjä vaan tehokkuutta, että pysymme toimintakykyisinä. Potilasmäärämme kasvaa vuosittain kymmenellä prosentilla, teimme mitä tahansa. Ilman automatisaatiota kaikki romahtaisi”, Winn sanoo.

Miten palvelu säilytetään ? Digi Julkisen ja yksityisen sektorin yhteistoiminta pienissä kunnissa Yksityissektori vaihtoehto, mutta: Haluavatko ihmiset valita kotikuntansa ulkopuolisen toimijan luottaen siihen, että lähi- = usein digipalvelut toimivat ? Onko edes tietoteknistä osaamista ja laitteita ? Valinta vaikuttaa merkittävästi pitkän aikaa. Viitteitä kilpajuoksusta pienille paikkakunnille,  1 vai 2 toimijaa ?

Yksittäisiä huomioita Omaishoitajat olleet tärkeitä kumppaneita (Kunta: omaishoidon tuki, vuorohoito, kotihoito, siivous..) Maakunta saa asiakasmaksut, ei tuottaja Jos hammashoidossa samat asiakasmaksut kuin nyt julkisessa hammashoidossa = + 400 m€

Yksityinen sote-keskus ? Piloteissa ei mielenterveys- ja päihdepalveluja, nykyisillä yksityisillä toimijoilla ei juurikaan täyden palvelun osaamista. Max 40 prosenttia keskuksen liikevaihdosta voi tulla päätuottajan ulkopuolisilta yrityksiltä. Päätuottaja on vastuussa kumppaneidensa palveluista ja joutuu asettamaan vakuuden maakunnalle.