Tutkimuksen objektiivisuus

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Tutkielman teko Esityksen perustana on käytetty dos. Marja-Leena Sorjosen 1998 tekemää ohjetta: Ohjeita tutkielman tekoon. Tuula Marila
Advertisements

Kaisa Koskinen Gradunteon eväät
Oppimisen sykli ja kokemuksellisen oppimisen malli
Valitse sanomapalkissa Ota muokkaus käyttöön,
USKONTO/aineenopettajat AD 4 Ryhmäkokoontuminen Martin Ubani, FT, TM Uskonnon didaktiikan yliopistonlehtori SOKLA.
Palautetaidot ja opponointi
TEKSTITYYPIT RK s. 238.
Vaillinaiset apuverbit: must
Vaillinaiset apuverbit: can
Kvantitatiivisen aineiston keruu ja analyysi (kl.2011) -harjoitukset pääaineopiskelijoille Mira Kalalahti Käyttäytymistieteiden laitos
Valmennuskurssi sosiaalitieteiden tutkinto-ohjelmaan
TEORIALÄHTÖINEN (eli MÄÄRÄLLINEN TUTKIMUSPROSESSI
TOIMINNALLISEN OPINNÄYTETYÖN RAPORTOINTI
Opinnäytetyön tekijä: Etunimi Sukunimi
Tutkimusviestintä: tiivistelmä
Palautetaidot ja opponointi
FSD:n seminaari Tutkimusmenetelmien oppimateriaalit ja verkko-opetus Tampere Tapani Alkula, HY Esimerkkinä on Helsingin yliopiston sosiologian.
JYVÄSKYLÄN YLIOPISTO 2007 Teoria yhteiskuntatieteessä  teoria voi tarkoittaa –yleistä viitekehystä, kohdeilmiötä koskevaa aiempaa tieteellistä keskustelua.
Validiteetti ja reliabiliteetti
2. a. Pareittain esittele kirjoittamasi esittelyteksti ja valitsemasi lehtijutut. 2. b. Tarkastelkaa yhdessä valitsemianne lehtijuttuja ja merkitkää juttuihin.
Journalistisia tekstilajeja
Asiatekstejä moniin tarkoituksiin
Vaillinaiset apuverbit: may
 aihealue on selkeästi rajattu ja rajausta on perusteltu  valittu näkökulma on innovatiivinen ja uutta luova  käsiteltävä aihe on kuvattu tarkoin mutta.
KRIITTINEN ELI KOMMENTOITU REFERAATTI
Tieteellisen tekstin konventioita Anna Hermiö
Tieteellisen tekstin konventioita
Laboratoriotyö Putoamiskiihtyvyyden määrittäminen Yksin tai parin kanssa.
OA julkaisemisen lisenssit Terhi Manninen, Kansalliskirjasto Tämä teos on lisensoitu Creative Commons Nimeä 4.0 Kansainvälinen -käyttöluvalla. Tarkastele.
FINSKÝ PRAKTIKUM Titta Hänninen MOI KAIKILLE!
UNIVERSITY OF JYVÄSKYLÄ Tutkimussuunnitelma Jaakko Seikkula
Palautetaidot ja opponointi Rinna Toikka. Opponoinnin tarkoitus Oppia lukemaan kriittisesti Laajentaa näkökulmaa Synnyttää tieteellistä keskustelua Auttaa.
VERB Rosenberg – VT2016. Ordklasser Tempus INFINITIIVI On verbin perusmuoto. Usein vaatii virkkeessä eteensä ”att” –infinitiivimerkin. PREESENS Ilmaisee.
Itä-Suomen yliopiston julkaisu- ja datapolitiikka
Mitä et ole itse tehnyt, voi olla suojattua
OPINNÄYTETYÖN RAKENNE
Kvantitatiivinen ja kvalitatiivinen tutkimus
Määrällinen tutkimus.
Hypoteesi Oman hypoteesini mukaan analysoimalla mediaa, vertaamalla sen julkaisemaa sisältöä valtion virallisiin linjauksiin ja tarkastelemalla tuloksia.
Passiivin aikamuodot Passiivin preesens.
Passiivi S
Tieteellisen tekstin piirteitä
preesens – imperfekti – perfekti – pluskvamperfekti - futuuri
Tieteellisen tekstin konventioita
Tutkimusraportin perusrakenne
Persoonallisuuspsykologian peruskysymyksiä (kertaus)
Tutkielman teko-ohjeet
Miten kerrotaan tekemisestä?
Ohjeita….
Aineistoaine Särmä s. 359 Vastaa Särmä-kysymyksiin TK:sta s. 96
Vaillinaiset apuverbit: can
TE3 - TUTKIMUS 1-3 hlö:n ryhmissä JOKIN TERVEYSTOTTUMUS
Teoriat ja havainnot HYPOTEETTIS-DEDUKTIIVINEN MENETELMÄ
EHTOVIRKEPARIT YHTEENVETO.
Miten kerrotaan tekemisestä?
Englanti 8. lk LV – 2017.
MITÄ HISTORIA ON? Johdantoluku, s. 8–13.
Posterin otsikko Ohjeita Alaotsikkko
Luonnontiedeaiheinen projekti
KRIITTINEN ELI KOMMENTOITU REFERAATTI
Verbin aikamuodot.
Verbien taivutus -yhden säännön taktiikalla
Tutkimusaihe: luotettavuus, tutkimuksen teko
ÄI1 Tekstit ja vuorovaikutus
Kielen- ja tekstinhuoltoa
Palautetaidot ja opponointi
Perfekti: mitä on tapahtunut have/has + pääverbin 3. muoto
K 4.3. Kandidaatin tutkielma ja tutkielmaopinnot (10 op)
TIETEELLINEN TUTKIMUS (7ET)
Välimerkkejä Särmä s
Esityksen transkriptio:

Tutkimuksen objektiivisuus Menetelmällinen objektiivisuus Kielellinen objektiivisuus

Menetelmällinen objektiivisuus Puolueettomuus tutkimuksen suorittamisessa tutkimuksen toistaminen samoista lähtökohdista mahdollista lähteet valitaan ja niitä tulkitaan huolellisesti lähde- ja tutkimusaineisto esitetään rehellisesti, vaikka se olisi ristiriidassa omien käsitysten kanssa

Kielellinen objektiivisuus Asioiden etäännyttäminen Tutkimustuloksia tarkastellaan kiihkottomasti ja tasapuolisesti Persoona häivytetään; kirjoittaja itse pitää persoonansa kurissa Huomio on itse asiassa, ei kirjoittajassa Lukijalla mahdollisuus häiriöttömään tulkintaan ja päättelyyn

Objektiivisuus ja persoona Tieteellisessä tekstissä käytetty paljon verbin kolmatta persoonaa esim. Tutkija oli toisaalta luomassa empiriaa - - Korrelaatiosta voi päätellä - - Korrelaatiot osoittavat, että - - Tämä tutkimus tukee teoriaa siitä, että - -

Objektiivisuus ja persoona Myös passiivia käytetään paljon esim. Tässä tutkimuksessa strategialla tarkoitetaan - - Tämä teoria on pelkistetty tässä niin, että - - Kirjoittaja viittaa itseensä esimerkeissä Yleispäteviä totuuksia ja yleisesti tunnettua tietoa ilm. usein passiivilla

Objektiivisuus ja persoona Minä-muodon käyttäminen vaatii tyylitajua. Minä-muodossa tekstistä tulee helposti kertomus. Minä-muotoakin voi käyttää, mutta varovasti -> kirjoittaja ei saa tuoda tarpeettomasti itseään lukijan ja asian väliin. Me-muoto viittaa useampaan tekijään!

Aikamuotojen käyttö Yleisohjeena voidaan pitää seuraavaa: preesensillä ilmaistaan yleispätevyyttä ja imperfektillä yksittäistapauksia johdanto ja pohdinta preesensissä menetelmät ja tulokset imperfektissä

Preesens Perusmodus: ilmaisee tekemisen, tapahtumisen tai tilan nykyhetkeä myös futuuri soveltuu termien selityksiin, yleisluonteisiin väittämiin tai määritelmiin, joilla on yleinen pätevyys soveltuu teorian esittelyyn ja teoriasta johdettuihin väittämiin ja oletuksiin taulukoihin ja kuvioiden viittaamiseen

Imperfekti Ilmaisee tekemisen tai tapahtumisen menneeksi viitattaessa aiemmin julkaistuihin tutkimuksiin, oman tutkimuksen kulkuun ja omiin ja muiden tuloksiin. Kirjoittaja toteaa aiemman tutkijan ajatuksen, mutta ei ota kantaa sen paikkansapitävyyteen.

Perfekti Ilmaisee imperfektin tavoin mennyttä aikaa, muuta imperfektistä poikkeavaa on se, että perfektillä ilmaistu tekeminen on kestänyt nykyhetkeen asti tai sillä on merkitystä vielä nykyhetkenä. Ero ei ole kovin selvä. Perfekti osoittaa kuitenkin selvemmin lähteen merkityksen kirjoittajalle.

Pluskvamperfekti Ilmaisee tekemisen tapahtuneeksi ennen puheena olevaa tai ajateltua mennyttä ajankohtaa tai kestäneeksi tällaiseen ajankohtaan asti. Tieto on saatu muilta, kyse referoidusta tiedosta.