Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

MITÄ HISTORIA ON? Johdantoluku, s. 8–13.

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "MITÄ HISTORIA ON? Johdantoluku, s. 8–13."— Esityksen transkriptio:

1 MITÄ HISTORIA ON? Johdantoluku, s. 8–13

2 Mitä historia on? Sana ’historia’ tarkoittaa kolmea asiaa:
kaikki, mitä menneisyydessä ennen meitä on tapahtunut kertomus menneisyydestä menneisyyttä tutkiva tieteellinen oppiala.

3 Menneisyydestä säilyneet jäänteet
kertovat oman aikansa ihmisistä ja elämästä.

4 Tämän pari tuhatta vuotta vanhan luurangon
tutkiminen paljastaa paljon muinaisista roomalaisista.

5 Miten historiaa tutkitaan?
Mistä historiantutkimus saa tietonsa? arkeologiset lähteet, esimerkiksi hautalöydöt kirjalliset lähteet, esimerkiksi kirjeet suulliset lähteet, esimerkiksi perimätieto

6 Kuvassa on Pääsiäissaaren kivipäitä noin 100–1100-luvuilta.
Selvitä , mitä tietoa niistä on olemassa. Mitä muita arkeologisia lähteitä keksit?

7 Arkeologisia lähteitä tutkitaan myös muiden tieteiden avulla.
Esimerkiksi roomalaista luurankoa tutkitaan mm. arkeologian, luonnontieteiden, lääketieteen ja geenitutkimuksen menetelmin. Tuloksia verrataan kirjoitettuihin lähteisiin, joita on säilynyt Rooman valtakunnan ajoilta.

8 Mitä lähteitä nämä ovat?
TT Mitä lähteitä nämä ovat? Maailmankartta vuodelta 1581 esittää Jerusalemin kaupungin maailman keskipisteenä. Samalla se paljastaa tekijänsä ja aikansa maailmankuvan. Minkälaisia asioita sähköpostien perusteella voidaan päätellä? Huomioi vastaanottaja, lähettäjä ja viestien sisältö. Olavinlinna Olaus Magnuksen kirjassa Pohjoismaisten kansojen historia (1555). Mistä voi päätellä linnan omistajavaltion? Kuvassa on kaksi Tre kronor -vaakunaa.

9 Millaista tietoa tässä välitetään?
Taiteilija maalaa kuvaa intiaanien ja valkoisten taistelusta ja kertoo samalla tarinoita sodista nuoremmalle kuuntelijalle. Kuva vuodelta 1902. Haastattelu on nykytutkijan tapa käyttää suullista perimää menneisyyden tutkimuksessa.

10 Tieteellisen historiantutkimuksen tunnusmerkit:
dokumentoidut (todistetut) lähteet kriittisyys objektiivisuus eli tasapuolisuus, puolueettomuus. Historia on menneisyyden tulkintaa, johon vaikuttavat: käytetyt lähteet aiemmat tutkimukset ja tulkinnat oman ajan arvot ja näkemykset tutkijan kokemus ja ammattitaito.

11 Lähdekritiikki Lähdekritiikillä lähteen käyttökelpoisuutta ja luotettavuutta arvioidaan eri näkökulmista. Sen avulla selvitetään mihin tarkoitukseen lähde on tehty mihin sen tekijä pyrkii milloin lähde on tehty kuka tai ketkä lähteen on tehnyt. Ääriesimerkkejä lähdekritiikin tarpeesta ovat propagandakuvat: Amerikkalainen juliste vuodelta 1917 esitti Saksan hirviönä ja oman maansa kauniina neitona. Saksalaiset puolestaan kuvasivat Saksan uljaana neitohahmona vuonna 1914.


Lataa ppt "MITÄ HISTORIA ON? Johdantoluku, s. 8–13."

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google