PILKKU.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Lause, virke, päälause ja sivulause Jouni Viuhko 2010
Advertisements

Virkkeiden peruskunnostus
Jouni Viuhko 2010 Pilkun käyttäminen.
Pilkku.
PILKKU.
Pilkun käyttö PILKUN PÄÄSÄÄNTÖ: Pilkkua käytetään a) erottamaan eri lauseita toisistaan ja b) samanarvoisia lauseenjäseniä toisistaan. A-kohdan 1. poikkeus:
KIELENTUNTEMUS Kielioppi Metakieli Kielitietoisuus Kielioppi Metakieli Kielitietoisuus.
Lauseenvastikkeet AI 15.
Pilkulla jäsennetään virkkeen rakennetta ja palvellaan näin lukijaa. Sari Toivakka
Kymmenen keinoa pitää parisuhteen liekki palamassa.
Pilkku Kotilainen, Liedes, Luttinen, Meriläinen.  Pääsääntönä on, että virkkeen lauseet erotetaan toisistaan yleensä pilkulla.  Päälause erotetaan sivulauseesta.
Symmetria Rinnastaminen, kielen ”sopusuhtaisuus”.
1 Pardian uudet verkkopalvelut Yleisesittely Pardian koulutus/SM.
Matematiikkaa 3 a Kertausjakso – Geometria MATEMATIIKKAA 3 A © VARGA–NEMÉNYI RY 2016.
Tervetuloa koulutukseen!. Ohjelma Kuulumiskierros Toimintaa Itsensä virittäminen ennen ryhmätilannetta Kotitehtävän läpikäynti Tulevaisuustyöskentely.
♣♦♥♠ NT VÄRINKÄSITTELYN PERUSTEITA Kirjan sivut ja ♣♦♥♠ NT 1Bridgen peruskurssi 2. oppitunti.
Pilkku,.  PÄÄSÄÄNTÖ: PILKKU EROTTAA VIRKKEEN LAUSEET TOISISTAAN.  HÄH? MISTÄ TUNNISTAA VIRKKEEN JA LAUSEEN?
Innovaatioseteli INNOVAATIO-OSAAMISTA YRITYKSEESI
YLLÄPITÄJÄ Miten pääsen alakuun? …ja siitä sitten etiäpäin
MITÄ UUTTA? Tekstiviestihälytysjärjestelmä Toimikunta- ja maakuntarajat pois Hälytysryhmän jokaisen jäsenen tiedot päähälyttäjien lisäksi (väh. nimi,
Bridgekurssi BK-Slam ª©¨§
Tuotteen dokumentointi
Bridgekurssi BK-Slam ª©¨§
1. Monimuotoinen terveys
Ryhdistä yhdistystä treffille: Miten jäsenistä huolehditaan?
Yleistajuisemman artikkelin kirjoittaminen
Kertausta tärkeimmistä asioista
Asiatekstin rakennemalleja
PELIN IDEA.
Virke ja lause PL Sanojen liittoja + SL virke.
Opettajaopinnot kahdessa aineessa
Puolustus on puoli ruokaa - bridgessäkin
Miten oppilaiden vertaisarviointitaitoja tullaan kehittämään Mäntsälässä luokilla 1-9?
Lyh. Lyhenteet RUK tsto Miksi ja miten?
Asiatekstin rakennemalleja
Tekstin kokonaisrakenne ja argumentointi
Tekstinhuoltoa 3.
Mikromuovi.
Sivulauseen sanajärjestys
Taidefilosofia ja taidekasvatus tehtävät sl 2012
Elettiin vuotta 2004, eräässä pienessä kaupungissa nimeltään Laholm, missä turvallisuudesta ei ollut paljon tietoakaan. Sinne oli pieni ruskea nallekarhu.
Elinan kokemukset ja oppimiset Taitava Viestijä –kurssilla
POWERPOINT-DIAESITYS
Finský intensivní Titta Hänninen.
Epäsuora kysymyslause
Luku 13 – Raamatun tutkimus
OPETUSSUUNNITELMAN KIRJOITUSOHJEITA
Relativismi Eero Salmenkivi Opettajankoulutuslaitos.
Pää- ja sivulauseen erottaminen toisistaan pilkulla
Laadullisten tutkimusmenetelmien seminaari
(ja sen kaverit) Särmä s. 313
Valinnaisiaineista Valinnaiset tunnit ovat osa yhteisinä oppiaineina opetettavien taide- ja taitoaineiden opetusta ja ne myös arvioidaan osana tätä opetusta.
Tuottotehtävä tekstitaitokokeessa
Työmuistitesti Näet seuraavaksi 20 sanan listan.
Sosiaalinen kehitys Tarja Rauste
1 Uskomukset On vaikea tietää varmasti
Rajoitteet Iäkkään henkilön hoidossa käytetylle fyysiselle rajoittamiselle ei ole olemassa yhtä yleispätevää määritelmää. Yhteistä rajoitteille on kuitenkin.
Suomen kielen pilkutuksen logiikka
Kaksi erää Tässä ppt:ssä ohjeet pelin johtajalle Opus-työryhmä 2014
KVTES:n jaksotyöaikauudistus
Lähdin juoksemaan, niin että muut jäivät jälkeen.
Opintopsykologi Katja Hietanen
Tietopaketti kompostointipuiston vierailun jälkeen
Polut hoitoon ja kuntoutukseen – projekti OTE7
[Hankkeen nimi] [Tutkijan nimi]
Opetusharjoittelun valtakunnallinen opiskelijapalaute Yksilöllisyyden huomioon ottaminen opetuksessa Hämeenlinna Marita Kontoniemi.
OTA TÄMÄ VIESTI VAKAVASTI!
Ohjeistus Etene tässä olevien ohjeiden mukaan.
PERHEPÄIVÄHOIDON TUTKINTOTOIMIKUNNALLE
Asiatyylin ominaisuudet
Esityksen transkriptio:

PILKKU

Milloin pilkkua käytetään? Luetteloissa Virtaset pakkasivat mukaansa rantapyyhkeet, uimalasit, uimahousut ja aurinkolasit. Sanoja ei kuitenkaan eroteta pilkulla luettelossa, jos niiden välissä on rinnastuskonjunktio.

Rinnastuskonjunktioitahan ovat ja, sekä, sekä - että, -kä, eli, tai, vai, joko - tai, mutta, vaan

Irrallisissa lisäyksissä ja puhutteluissa Muita tavaroita, kuten rantaleluja, he eivät ottaneet matkaan. Kuulehan Matti, koeta yrittää vielä pari minuuttia.

Sanaparin mitä – sitä yhteydessä Mitä enemmän Repe lentopalloa pelasi, sitä vakuuttuneemmaksi hän kehittymisestään tuli.

Erottamassa lauseita toisistaan Jaakko pulahti välittömästi veteen, ja muu perhe seurasi häntä melkein heti. (PL, PL) Osku ei arvannut, että merivesi oli vielä aika kylmää. (PL, SL)

Lauseenvastiketta ei eroteta pilkulla Lauseenvastike on rakenne, jonka avulla kaksi lausetta saadaan tiivistetyksi yhdeksi lauseeksi. Tekstin sanamäärä vähenee, mutta ajatus pysyy entisellään. Kaksi lausetta: Hän tiesi, että hän oli menettänyt mahdollisuutensa. Sama lauseenvastikkeella: Hän tiesi menettäneensä mahdollisuutensa.

Esimerkkejä lauseenvastikkeista Kaksi lausetta: Jotta hän näkisi pimeydessä, hänen pitäisi löytää kadonnut taskulamppu. Lauseenvastikkeella: Nähdäkseen pimeydessä hänen pitäisi löytää kadonnut taskulamppu.

Poikkeus lauseenvastike-sääntöön Jos lauseenvastike on virkkeen keskellä tai lopussa esim. selityksenä, se voidaan erottaa pilkulla. Makkonen, taisteltuaan kiekosta ankarasti, joutui lopulta antamaan periksi.

Pilkku lauseiden välissä Pääsäännöt: Lauseet erotetaan yleensä toisistaan pilkulla. Päälause ja sivulause erotetaan aina toisistaan pilkulla. Opettele erottamaan lauseet toisistaan!

Milloin lauseita ei eroteta pilkulla? Poikkeus numero yksi: Päälauseiden välistä jätetään pilkku pois, jos lauseita yhdistää jokin rinnastuskonjunktio JA lauseilla on jokin yhteinen osa tai tekijä. Rinnastuskonjunktiot: ja, sekä, sekä-että, -kä, tai, vai, joko-tai mutta, vaan, sillä

Esimerkkejä Jonna keräsi rantapyyhkeet ja lähti hotellihuoneeseen suihkuun. Yhteinen osa on Jonna. Molemmat lauseet ovat päälauseita, joita yhdistää rinnastuskonjunktio ja. Jälkimmäisessä lauseessa subjekti on jätetty pois, koska se (Jonna) mainitaan ensimmäisessä lauseessa. Pilkkua ei siis tule.

Esimerkkejä Jonna meni rannalle pelaamaan, ja hän teki myös pienen juoksulenkin. Vaikka kahta päälausetta yhdistää rinnastuskonjunktio ja, pilkku tulee lauseiden väliin, koska niillä ei ole yhteistä osaa.Toisessa lauseessa tekijä on Jonna ja toisessa hän.

Esimerkkejä Jonna näki rannalla matkustajia, jotka olivat tulleet hänen kanssaan samalla lennolla Kanarialle. Pilkku tulee, koska virkkeessä on päälause ja sivulause. Sivulauseen tuntee aina sen aloittavasta sanasta (tässä joka –sanan taipunut muoto jotka; kyseessä on relatiivilause).

Poikkeus numero kaksi Sivulauseiden välistä jätetään pilkku pois, jos niitä yhdistää rinnastuskonjunktio. Yhteistä osaa ei tarvita. Rantavahti selitti Jonnalle, miksi uimaan ei saanut mennä ja miksi turvallisuusohjeiden noudattaminen on tärkeää. Ensin on päälause, jota seuraa kaksi sivulausetta. Niiden väliin ei tule pilkkua, koska sivulauseita yhdistää rinnastuskonjunktio.

Rantavahti selitti asian Jonnalle kuin aikuiselle, koska tämä oli mestariuimari, vaikka oli vasta 13-vuotias. Sivulauseiden väliin tulee nyt pilkku, koska niitä erottaa alistuskonjunktio (vaikka) – ei siis rinnastuskonjunktio.

Pilkuta näin 1. Erottele virkkeistä lauseet. 2. Jaa lauseet pää- ja sivulauseisiin 3. Erota lauseet pilkulla sääntöjen mukaan.