Kokemusasiantuntijaksi vain kouluttautumalla?

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Asiakkaan ja potilaan kohtaaminen
Advertisements

Palveluketjujen kehittäminen ja laadullisen vaikuttavuuden mittaaminen Sosiaalisen vahvistamisen kehittämistoiminta 2012–2014 Reetta Pietikäinen, kehityspäällikkö.
Joensuu EQUAL Aktivoivan ja sosiaalisen työllistymisen malli 1 Joensuu EQUAL Aktivoivan ja sosiaalisen työllistymisen malli.
VAPAAEHTOISTYÖSSÄ JAKSAMINEN OSAAMINEN Yhteiskunta Perhe Lähiyhteisö
Uusi Väylä Ammattiin 2- projektin aloitusseminaari
Uudistuva sosiaalihuoltolaki ja työelämäosallisuus
STARTTI PAREMPAAN ELÄMÄÄN!
Pelaajien ja läheisten vertaistuen kehittäminen. Projektin tehtävät Tarkoitus: Pelaajien ja läheisten hyvinvoinnin ja voimaantumisen tukeminen. Tavoitteena:
AURA-instituutti, Turku ja Laitila
Aikuissosiaalityön kehittämishanke – SOS – hanke
Avoin keskustelutilaisuus syömishäiriöiden hoidosta ja kuntoutuksesta
Täysivaltainen osallisuus – vammaisalan tulevaisuusseminaari
Työssä olemassa olevalla työkyvyllä Työssä jatkamisen tuki ja osatyökykyratkaisujen edistäminen.
Nuorten ryhmätoiminta sosiaalityön työmuotona osana pajatyötä
Kokemuskenttä - Nyt ja tulevaisuudessa
Työntekijän kokemuksia asiakkaan kohtaamisesta jalkautuvassa työssä
Kokemuskoulutustoiminnan yleiset tavoitteet Kokemuskoulutuksella pyritään vaikuttamaan siihen, että pitkäaikaissairaan, vammaisen tai läheisen kokemustieto.
Kulttuuri osana hyvinvointitoimintaa kunnassa
Motivointi, sitouttaminen, yhteisöllisyys
Vaikeasti työllistyvät – yhteinen haaste Kuntatalo Avaus Varatoimitusjohtaja Timo Kietäväinen.
ASLAK – työsuojeluvaltuutetun kokemuksia Työympäristöseminaari Työsuojeluvaltuutettu Heleena Havulehto.
Päihde- ja mielenterveystyö kuntoutujan näkökulmasta
1 Lapset ja nuoret lastensuojelun laadun määrittäjinä Maria Kaisa Aula Helsingin yliopisto
Asiakkaiden osallisuuden lisääminen sosiaalityössä SOS-hanke
OSALLISUUS JA KOKEMUSASIANTUNTIJA
Matalan kynnyksen päihdetyötä perusterveydenhuollossa
Aikuissosiaalityön kehittämishanke – SOS - hanke
KIRKONPALVELIJAN TYÖNOHJAUS
Avauspuheenvuoro Sosiaalialan AMK- verkostopäivillä Subjektiivisia näkökulmia sosiaalialan osaamistarpeeseen [ ] Juha Luomala.
A SVA - HOITAJAN TYÖ M ARTINLAAKSON TERVEYSASEMALLA.
MIEPÄ-projekti mielenterveys- ja päihdekuntoutujille – Asiakkaiden ja yhteistyötahojen näkemyksiä projektista.
Asiakkaan osallisuus kuntatoimijan näkökulmasta Seinäjoki Areena Miten asiakkaan ääni kuuluu terveydenhuollon palveluissa ? Pohjanmaan Potku.
Kaija Ray: Siirtymät sujuviksi Antti Maunu: Yhteisöjen aika Kommenttipuheenvuoro Petteri Ora Petteri Ora1.
Nuorten näköistä toimintaa Espoossa KOPPI Kohti kuntouttavampia työelämäpalveluita –hanke Projektisuunnittelija Hilla-Maaria Sipilä Tampere.
KOULU-NUORISOTYÖNTEKIJÄN AMMATTI- IDENTITEETTI Koulun erityisnuorisotyöntekijä Ritva Rantola Pieksämäen kaupunki
Vapaaehtoinen, vertainen ja kokemusasiantuntija – päihdetoipujan monet roolit Jyväskylä Päivi Rissanen, Mielenterveyden keskusliitto.
Lapsen ja nuoren tukeminen ja osallisuuden vahvistaminen kuntouttavilla elementeillä Petra Suonio 2012.
1 Yhdessä voimistuen – laadukasta sosiaalityötä lappilaisille - Sodankylään perustettu sosiaalityön kehittämisyksikkö Kehittämisen painopiste.
SUOMEN SOSIAALIPSYKIATRISTEN YHTEISÖJEN KESKUSLIITON KOULUTUSPÄIVÄT
Päihdepäivät Jyväskylä
Ohjaamot ja etsivä nuorisotyö
Kintas – Sosiaalisen kuntoutuksen toimintamalli nuorille aikuisille mielenterveys-kuntoutujille Jarmo Salonen, Eveliina Oksa, kokemusasiantuntija Virve.
Malli 8:Asiakkaiden osallistumisen toimintamalli
Ryhmäkuntoutus ammattilais-vertaisyhteistyönä
KOKEMUSASIANTUNTIJAKSI
Ensilinjan työntekijän rooli TOIKEssa
Impromptu-puheeseen vaadittavat taidot
Kiinnostus osallistua hankesuunnitteluun tai toteuttamiseen
Kuntoutus - kuntoutuminen
RYHMÄNOHJAAJANA TOIMIMINEN
PSYKOTERAPIA = HOIDOLLISTA VUOROVAIKUTUSTA, JOLLA VAIKUTETAAN PSYKOLOGISIN KEINOIN OIREHTIVAAN YKSILÖÖN TAI RYHMÄÄN - Keinoina mm. keskustelu, tehtävät,
Hyvä vanhemmuus (/Pia Salo 2014)
(Työ)elämän esiintymistilanteet
Vapaaehtoisten ja vertaisten kouluttaminen A-kiltatoiminnassa
Työpajatyöskentelyn yhteenveto
Sosiaalisuus ja sosiaalisen tarkastelu
Sosiaalisen kuntoutuksen valtakunnallinen kehittämishanke SOSKU
Uusi suunta työelämään -hanke
TYÖRYHMIEN YHTEENVETO SYÖMISHÄIRIÖPÄIVILLÄ
VIESTINTÄ MITÄ SE ON?.
Elintapaohjauksen toimintamallin ja palveluketjun kuvaus
Läheisen ohjaus terapiatyössä
Espoolaiset Työllisyystalkoot
ON PAREMPI NIMI KUIN ASIAKASOSALLISUUS
HUS-HYTE verkoston kehittämispäivä työryhmien tuotokset
Työikäisten kuntoutus
Näkemyksesi on arvokas – Ryhdy sosiaalityön kokemus- asiantuntijaksi!
Pohjois-Suomen Kaste -alueen vanhustyön kehittämishanke
Rovaniemen omaisten työryhmä
MIELI pt (personal trainer)
Esityksen transkriptio:

Kokemusasiantuntijaksi vain kouluttautumalla? Heikki Pokkinen 27.12.2017

Kokemusasiantuntija Kokemusasiantuntija toimii oman viiteryhmänsä ulkopuolella palveluissa ammattilaisen rinnalla vrt. vertainen toimii omassa viiteryhmässään, esim. AA-ryhmässä Kokemusasiantuntija tuo palveluihin oman näkemyksensä ja auttaa kehittämään asiakaslähtöisempiä palveluita Ammattilaiset puhuvat asiakaslähtöisyydestä mutta puhe pyörii organisaatiokeskeisenä Yhteys vertaistoimintaan tärkeätä kokemusasiantuntijalle Kokemusasiantuntijan tehtävät muotoutuvat Sovatek-säätiöllä yksilöllisesti Tehtäviin ja työpanokseen vaikuttavat yksilön kiinnostus, valmiudet, taidot, pohjakoulutus, kuntoutuminen sekä jaksaminen –työnohjaus tärkeätä Tulee ottaa huomioon, että kokemusasiantuntija usein on myös kuntoutuja, jonka vointi tai toimintakyky voi vaihdella, jolloin on tärkeä ottaa huomioon toiminnan vapaaehtoisuus sekä omatahtisuus – kokemusasiantuntijan oma kuntoutuminen ei saa vaarantua Kokemusasiantuntijuus tukee myös itse asiakkaan kuntoutumista. Kokemusasiantuntijana toimiminen on voimaannuttavaa. Omille vaikeille kokemuksille syntyy uusi merkitys oman tarinan kertomisen kautta. Kokemusasiantuntija on osallinen. Hän saa vaikuttaa, kehittää itseään ja tehdä itselleen merkityksellisiä asioita, opiskella On eri asia ihmisen identiteetin kannalta mieltääkö hän itsensä potilaaksi – asiakkaaksi – kuntoutujaksi –vai kokemusasiantuntijaksi tai opiskelijaksi AMMATTILAISET PUHUVAT ASIAKASLÄHTÖISYYDESTÄ MUTTA PUHE PYÖRII ORGANISAATIOKESKEISENÄ 27.12.2017

Kokemusasiantuntija- ja vertaistoiminta Sovatek-säätiön päihdepalveluissa Ohjatusta vertaistoiminnasta kokemusasiantuntijuuteen Ryhmämuotoista ohjattua vertaistoimintaa avohoidossa v:sta 2008 Henkilöstön yhteisöhoidon koulutus keskeistä Sovatekin avohoidon kehitysprosessissa Yhteisöhoidon elementtejä avohoitoon Korvaushoitoasiakkaiden vertaistoimintakeskus V:sta 2012 Yksi koulutettu kokemusasiantuntija, toimii myös OK-hankkeessa Työvalmennus - Kuntouttava työtoiminta Kokemusasiantuntijat osallistuvat asiakasvastaanottoihin, ryhmien ohjaamiseen, toiminnan kehittämiseen, rekrytointihaastatteluihin Korvaushoitoasiakkaiden OK-hanke aloitti 2016 kokemusasiantuntijakoulutus Esimerkkejä Kehittämistyössä toimiminen edellyttää kokemusasiantuntijalta riittävän pitkälle edennyttä kuntoutumisprosessia Tähän asti Sovatek-säätiön päihdepalveluissa ei kokemusasiantuntijakoulutus ole ollut välttämätöntä mutta kokemusasiantuntijakoulutus vahvistaisi asiakkaiden edellytyksiä erityisesti asiakasvastaanottotoimintaan, vertaisryhmätoimintaan, kouluttamistoimintaan, tiedottamiseen, neuvontaa ja ohjaamiseen jne. Sovatek-säätiöllä on mahdollista kulkea kuntoutumispolku vaikka vieroitushoidosta työllistymiseen ja kokemusasiantuntijat voivat kertoa kokemuksistaan tässä palveluketjussa Opioidikorvaushoidossa olevien sosiaalisen osallisuuden vahvistamisen kehittämishanke OK-HANKE 27.12.2017

Mitä sisältöä kokemusasiantuntijakoulutukseen Mitä sisältöä kokemusasiantuntijakoulutukseen? -OK-hankkeen kehittäjäasiakkaat 11.10.2016 Tietoa hoidosta - hoidon eri vaiheista. Oma tarina Yhteinen raamit kokemusasiantuntijatehtäviin Miten vaikeudet ja haasteet saa voimavaroiksi Oman yksityisyyden rajat Erilaisten ihmisten ja tilanteiden kohtaaminen Esiintymistaitoja, jännittämisen ja ahdistuksen hallinta – keinoja Tiimityöskentelytaitoja Kerro, jos on aikaa Millainen tilaisuus ja hanke 27.12.2017

Mitä seuraavaksi? Käyttäjäasiakas mukaan vertaistyöntekijäksi terveysneuvontatyön Katu-Visiittiin Vertaistoimijoita matalan kynnyksen vastaanottoon Kokemusasiantuntijan vastaanotto Asema-78:n ”kummitoiminta”, auttava puhelin 27.12.2017