Varhaiskasvatuksen tietotuotannon nykytila ja haasteet Tarja Kahiluoto, neuvotteleva virkamies Yleissivistävän koulutuksen ja varhaiskasvatuksen osasto.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Terveys- ja sosiaalipalvelujen henkilöstö 2011
Advertisements

Jukka Vehviläinen, DiaLoog Tieto nuorten palveluiden tukena Nuorten elinolot -seminaari Forssa.
Sosiaali- ja terveyspalvelujen henkilöstö 2008 Reijo Ailasmaa.
Keskeiset tavoitteet Tasaveroiset toimintaedellytykset ja yhteiset pelisäännöt valvontaan yksityiselle ja julkiselle sosiaalipalvelualalle Palvelusetelin.
Varhaiskasvatus monikulttuuriseksi
Korkeakoulujen ja opetus- ja kulttuuriministeriön yhteinen tietohallintohanke, jota CSC koordinoi RAkenteellisen KEhittämisen Tukena TIetohallinto Korkeakoulujen.
Yksityisen sosiaali- ja terveydenhuollon lakien uudistaminen
V V V V V V V V V V V V Kuuden suurimman kaupungin lasten päivähoidon palvelujen ja kustannusten vertailu 2009 Kuuden suurimman kaupungin lasten päivähoidon.
V V V V V V V V Kuuden suurimman kaupungin lasten päivähoidon palvelujen ja kustannusten vertailu 2009 Kuuden suurimman kaupungin lasten päivähoidon palvelujen.
Kuntien sosiaali- ja terveyspalvelujen henkilöstö 2012 Reijo Ailasmaa.
Tampereen seutukuntien päiväkotihoidon kustannusvertailu 2013
Kuntien sosiaali- ja terveyspalvelujen henkilöstö 2010 Reijo Ailasmaa.
Tilastoraportin 13/2014 aineisto
Hallituksen sote- linjaukset kehysriihessä
Lasten päivähoito 2011 – Tilastoraportti 30/20121 Lasten päivähoito 2011 Salla Säkkinen ja Tuula Kuoppala.
S OSIAALIALAN T YÖNANTAJAT RY Kohti kunnallisvaaleja 2012 Yksityisen sosiaalialan kunnallisvaaliteemat yhteiset pelisäännöt valvonnan toteuttamiselle tasaveroiset.
Tuula Kuoppala ja Salla Säkkinen
MITÄ SUOMALAISET AJATTELEVAT SOSIAALI- JA TERVEYDENHUOLLON PALVELUISTA JA NIIDEN TULEVAISUUDESTA?
Sosiaali- ja terveydenhuollon henkilöstö 2009 Tietoja sosiaali- ja terveydenhuollon henkilöstöstä ja koulutuksesta vuoden 2009 lopussa (julkinen ja yksityinen.
Korkeakoulujen ja opetus- ja kulttuuriministeriön yhteinen tietohallintohanke, jota CSC koordinoi RAkenteellisen KEhittämisen Tukena TIetohallinto Korkeakoulujen.
Lasten päivähoito Kuntakyselyn osaraportti / Salla Säkkinen1 Lasten päivähoito 2013 Kuntakyselyn osaraportti Salla Säkkinen.
Lasten päivähoito 2010 Kuntakyselyn osaraportti Salla Säkkinen
Varhaiskasvatuksen kehittämisen haasteet Pirkanmaalla
Yksityinen palvelutuotanto sosiaali- ja terveyspalveluissa 2009
Salla Säkkinen ja Tuula Kuoppala
Vammaisten palvelut 2010 – Kuntakyselyn osaraportti Riikka Väyrynen.
Sosiaali- ja terveyspalveluiden henkilöstön kansainvälinen liikkuvuus 2010 Tilastoraportin 14/2013 aineisto.
Terveys- ja sosiaalipalvelujen henkilöstö 2012
Lasten päivähoito 2010 Salla Säkkinen ja Tuula Kuoppala
Sosiaali- ja terveydenhuollon eri-ikäisten peruspalvelut
Sosiaalihuoltolaki.
Kuntien sosiaali- ja terveyspalvelujen henkilöstö 2011 Reijo Ailasmaa.
Opetus ja kulttuuriministeriö Kuulemistilaisuus varhaiskasvatusoikeuden, yksityisen hoidon tuen ja henkilöstömitoituksen muuttamisesta Vantaan.
SOSIAALITURVA  Sosiaaliturva koostuu sosiaalihuollosta ja sosiaalivakuutuksesta  Sosiaalihuollolla tarkoitetaan 1. Sosiaalipalveluita.
Sosiaalimenot ja rahoitus 2014 Hannele Tanhua, Nina Knape Tilastoraportti 2/2016. Suomen virallinen tilasto, Sosiaalimenot. THL
Nuorten hyvinvoinnin indikaattorit Jenni Similä Suunnittelija.
JHS KUNTIEN TEHTÄVÄ- JA PALVELULUOKITUS Työryhmän 4. kokous Tommi Oikarinen.
MK. Ruotsinkielisessä vakassa nyt 106 lasta Virkkalassa päiväkoti Petter ja ryhmäperhepäiväkoti Lilla My Paikkoja Petterissä 21 ja Lilla My:ssä.
JHS KUNTIEN TEHTÄVÄ- JA PALVELULUOKITUS Työryhmän 3. kokous Tommi Oikarinen.
Palvelutarjotin – välineitä aktiiviasiakkuuteen * Kainuun sosiaali- ja terveydenhuollon kuntayhtymä / Terhi Kukkonen Terhi Kukkonen Aktiiviasiakashanke.
Terveys- ja sosiaalipalvelujen henkilöstö 2013 Reijo Ailasmaa.
Varhaiskasvatuksen arvioinnin lähtökohtia
Salla Säkkinen ja Tuula Kuoppala
Tuula Miettinen/ Espoon kaupunki
Miksi kannattaa tulla ensi vuonna foorumiin Joensuuhun?
Varhaiskasvatuksen talousarvio
Kansisivu, haluttu versio valitaan hiiren oikealla Asettelu-kohdasta
Terveisiä kentältä erikoissairaanhoidon näkökulmasta
LSSAVI Valvontaprosessin vaiheet varhaiskasvatuksessa
Asiakastietojen sähköistä käsittelyä koskevan lainsäädäntötyöryhmän tavoitteet Maritta Korhonen Kehittämispäällikkö.
Tutkimustietovarannon ohjausrakenne
Varhaiskasvatuksen lainsäädännön valmistelun eteneminen
Sote-tieto hyötykäyttöön -strategia 2020 ja sen toimeenpano - Kori 3: Tiedon jalostaminen ja tiedolla johtaminen.
Perusterveydenhuolto
VARDA-hankkeen esittely
Yhteenvetoa Selvitys asiakas- ja potilastietojen toissijaisen käytön kokonaisarkkitehtuurin nykytilasta
Ministeriön rooli kehittämisessä
VARDA-tietovarannon tietomalli
VARDA Tiedon välittyminen -työpaja
VARHAISKASVATTAJA LUO TURVALLISEN KASVU- JA OPPIMISYMPÄRISTÖN
Järjestöjen sosiaali- ja terveyspalvelut 2017
Minna Joensuu/ Espoon kaupunki
Palveluiden pohjana pärjäävyys – kuinka rakentaa Lapset puheeksi -työhön pohjautuva palvelurakenne? Mika Niemelä.
Kuntaliiton varhaiskasvatuskysely 2018 Selvitys kotihoidon tuen ja yksityisen hoidon tuen kuntalisistä ja niiden maksatusperusteista sekä palvelusetelistä.
Ajankohtaista VIRTA-opintotietopalvelussa ja oppijan tietovirroissa
Tähän tarvittaessa otsikko
Sote-valtakunnallisten toimijoiden yhteinen tavoitetila: Luova-virasto
Terveys- ja sosiaalipalvelujen työpaikat kunnan asukasluvun mukaan 2016 TOL2008 toimiala Q 2018 tilastokeskus.fi/alueonline.
= = 62 9 ∙ 7 - 1= 62 8 ∙ = 62 (3 + 5) ∙ 6 = : 2 ∙ (15 – 7) = ∙ = 48 7 ∙ : 3 = 48 ( ) : 3 +
Minna Joensuu/ Espoon kaupunki
Esityksen transkriptio:

Varhaiskasvatuksen tietotuotannon nykytila ja haasteet Tarja Kahiluoto, neuvotteleva virkamies Yleissivistävän koulutuksen ja varhaiskasvatuksen osasto

Tiedontuotannon nykytilasta Varhaiskasvatus osaksi kasvatus- ja koulutusjärjestelmää 1.1.2013 – Varhaiskasvatuslain (36/1973) 8 §:n mukaan lasten päivähoidon yleinen suunnittelu, ohjaus ja valvonta kuuluvat opetus- ja kulttuuriministeriölle. Asiantuntijavirastoksi Opetushallitus 1.8.2015; ei tilastoviranomainen -> luotava OKM:lle varhaiskasvatuksen lähtökohdista soveltuva tiedontuotanto ja tilastointi sekä huolehdittava tiedontuotannon edellyttämästä lainsäädännöstä Lakisääteisten tehtävien toteuttamiseksi tarvitaan ajantasaista tietoa varhaiskasvatuksen piiriin kuuluvista lapsista, heidän huoltajistaan, varhaiskasvatuksen henkilöstöstä sekä varhaiskasvatuksen kustannuksista. Nykyisiä tiedontuotannon haasteita kuvattu OKM:n selvityksessä ”Varhaiskasvatuksen historia, nykytila ja kehittämisen suuntalinjat (OKM 2014:12).

Tiedontuotannon nykytilasta, jatkuu Tilastoraportteja on pääosin laatinut THL ja tiedot on kerännyt pääosin Tilastokeskus ja THL. Tietoja kerää myös esim. Kela, Kuntaliitto ja aluehallintovirastot. THL on laatinut Tilastokeskuksen keräämän tiedon pohjalta vuosittain tilastoraportin viimeisin Lasten päivähoito 2014. (THL 28/2015) Vuosittaista tilastoraporttia täydentää 3 vuoden välein tehty ”erillisraportti” viimeisin Lasten päivähoito 2013 – Kuntakyselyn osaraportti (THL 16/2014)

Tiedontuotannon nykytilasta, jatkuu Muita THL:n tilastoraportteja, joissa ollut päivähoidon tietoja Kuntien terveys- ja sosiaalipalvelujen henkilöstö, Yksityiset sosiaalipalvelut (SVT-julkaisu), Sosiaali- ja terveyspalvelujen henkilöstö (SVT-julkaisu), Sosiaalimenot ja rahoitus (SVT-julkaisu), Sosiaali- ja terveysalan tilastollinen vuosikirja (SVT-julkaisu) sekä Yksityinen palveluntuotanto sosiaali- ja terveydenhuollossa (SVT-julkaisu). Lisäksi Kuntasektorin palkat –tilasto, Työssäkäyntitilasto ja koulutustilastot.

Tiedontuotannon nykytilasta, jatkuu Tilastotietoa saadaan vuosittain mm. lapsimääristä tilastoajankohtana 31.12., ikävuosittain päiväkoti, perhepäivähoito, leikkitoiminta, kokopäivähoito, osapäivähoito, hoitopäivien määrä Erillisselvityksestä saadaan lisäksi 3 vuoden välein tietoa: päiväkodin johtajista erityisen tuen tarpeessa olevista lapsista ja tukitoimista ryhmäperhepäiväkotien lukumäärästä vuorohoidossa olevien lasten määrästä maahanmuuttajataustaisten lasten määrästä lapsikohtaisen varhaiskasvatussuunnitelman laatimisesta lasten jakautuminen asiakasmaksun suuruuden mukaan Kela Yksityisen hoidon ja kotihoidon tuen käyttö

Haasteita ja kehittämistarpeita Tiedon kokoaminen haastavaa. Monia tietolähteitä ja kuntien keräämä tieto ei aina ole vertailukelpoista. Kunnissa eri tietojärjestelmiä käytössä. Käsitteiden epäyhtenäisyys. Tiedonkeruuta ei ole suunniteltu varhaiskasvatuksen lähtökohdista Ei henkilöpohjaista tiedonkeruuta – vaikeuttaa esim. taloudellisten vaikutusten arviointia. Etenkin henkilöstöstä saatava tieto ei ole riittävää eikä vastaa varhaiskasvatuksen kehittämisen tarpeisiin. Esim. nykyiset toimialaluokitukset ja lukuisat ammattinimikkeet eivät kohtaa tarpeita. Myöskään yksityisen palvelun tuottajan järjestämästä varhaiskasvatuksesta ei saada kattavasti tietoa – Valviran ylläpitämä Valveri-rekisteri ja Kelan tiedot tukien käytöstä.

Vardan tavoite Tavoitteeksi asetettu toteuttaa uudenlainen tapa tuottaa varhaiskasvatusalaa kuvaavaa tietoa. -> viranomaistiedon liikkuvuus ja hyödyntäminen nykyistä paremmin THL:n kanssa on sovittu tiedontuottamisen jatkuvuudesta erillissopimuksella vuosiksi 2016 ja 2017. Myös erillisraportti tehdään vielä vuodesta 2016. Tavoitteena, että varhaiskasvatuksen parissa työskentelevillä viranomaisilla olisi käytössään ajantasaiset ja kattavat tietovarannot 2018 lähtien.

Tietotarpeita Laaja-alaisesti tietoa varhaiskasvatuksen toiminnasta ja kustannuksista. Lainsäädännön valmistelu ja vaikutusten arviointi. Toiminnan ohjaus, kehittäminen, seuranta ja valvonta. Henkilöstön koulutuksen ja saatavuuden ennakointi. Tutkimuksellinen tiedon hyödyntäminen.