Koulutuksen tavoite Tavoitteena on, kehittää sosiaali- ja terveydenhuollon henkilöstön valmiuksia havaita ja arvioida kotonaan asuvien asiakkaidensa palo-

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Asunnottomuuden ehkäisy Oulussa
Advertisements

Hallituksen esitys 67/ / Pirkko Mäkelä-Pusa.
Ulkoiluystäväksi iäkkäälle -toimintamalli. Lähtökohdat • Itsenäinen ja avustettu ulkoilu kuuluu laadukkaaseen vanhuuteen • Kaikki eivät kuitenkaan pääse.
Alueellinen terveyden edistäminen - Etelä-Pohjanmaan malli
Tampereen ympäristökuntien liikenneturvallisuussuunnitelma Kangasalan liikenneturvallisuusryhmän kokous
Vanhuspalvelulaki käytännön työssä
Kaupunginhallitus Kotouttamisohjelman päivitys ohjelma maahanmuuttajien kotoutumisen edistämiseksi
Rastor Oy, Itä- ja Pohjois-Suomen yksikkö
MIELIPIDEKYSELY SOSIAALI- JA TERVEYSPALVELUJEN TUOTTAMISESTA elokuu 2008.
Kotitapaturmien ehkäisykampanja 2013 Kaarina Tamminiemi, Erityisasiantuntija, kampanjan puheenjohtaja SOSTE Suomen sosiaali ja terveys ry.
PALVELUT PAKETTIIN – ASIAKKAAN HYVÄ
RISKIEN HALLINTA RAKENNUSTYÖMAALLA
KM, PsyK Jaana Laurinvaara
Turvallisuussuunnitelma 2010 RA-SK Oy Marko Lahtinen.
W w w. a m k. f i Terveyden ja hyvinvoinnin edistämisen verkko-opinnot, 15 op Terveyden ja hyvinvoinnin edistämisen opinnoissa hankitaan tietoperustaa.
Tinja Saarela ja Virpi Pennannen: Koulutuksen merkitys asiantuntijuuden vahvistamisessa SoveLin 20-vuotisjuhlaseminaari Mikko Vähäniitty.
Heinolan kaupungin opetussuunnitelma
TOIMINTAKYVYN EDISTÄMINEN JA KOTIKUNTOUTUS
T Personal SE assignment Project progress tracking and control.
Väli-Suomen Ikäkaste Pohjalaismaakuntien vanhustyön kehittämiskeskus Päivi Niiranen Projektikoordinaattori.
Tule Urheiluseuraan Liikkumaan -hanke. TUL:n Tule Urheiluseuraan Liikkumaan -hanke on uusi seurojen kehittämishanke. Hankkeen tavoitteena on saada urheiluseurojen.
KAUPPAKESKUKSEN TURVALLISUUSRISKIEN ARVIOINTI
Sosiaali- ja terveysjärjestöt kumppanina yhteispalveluissa Anu Kari Keski-Suomen sosiaali- ja terveyspolitiikan kehittämispäivät
MERTA - hyvät palvelut, hyvät käytännöt
TOIMINNALLISEN OPINNÄYTETYÖN RAPORTOINTI
Metalliteollisuuden yritysten ja aikuiskoulutuskeskusten verkosto (METEKADULT) TYKE –projekti Väliraportti.
MIELENTERVEYSTYÖ JA OMA JAKSAMINEN Copyright Tero Lappalainen 2011
Viestintäsuunnitelma
TYÖTURVALLISUUDEN AVAINASIOITA
MAAKUNNALLINEN PALLIATIIVISEN HOIDON TÄYDENNYSKOULUTUSMALLI
Valtakunnallisen alkoholiohjelman rahoituksen saanut kehittämishanke
© Turun Oppisopimustoimisto 2009 Nappaa Nuori Töihin oppisopimuskoulutuksella Varsinais-Suomessa joka kolmas päivä yksi nuori työllistyy oppisopimuksella.
PROSESSIKUVAUS YLÖJÄRVEN KAUPUNKI - TYÖLLISYYSPALVELUT
Ikääntyvä Suomi ja yhteistyö iäkkäiden kuntoutuksessa EIJA SORVARI säätiönjohtaja MIINA SILLANPÄÄN SÄÄTIÖ REHABILITATION FINLAND (RIFI) RY:N SEMINAARI.
Iäkkäiden henkilöiden kaatumistapaturmat KTL:n aineistoon pohjautuen IKINÄ-opas kaatumistapaturmien ehkäisyyn.
Iäkkäiden henkilöiden kodin paloturvallisuus Palonehkäisyn perinnepäivät Padasjoki Pelastuspäällikkö Seppo Männikkö Pirkanmaan pelastuslaitos.
Sosiaalinen markkinointi Monikulttuurinen ehkäisevä päihdekasvatus Ohjausryhmän suunnittelupäivä
Koulutus kotisairaanhoidon ja kotipalvelun sekä muita sosiaali- ja terveydenhuollon avopalveluja tuottaville työntekijöille Erityisryhmien asumisturvallisuusriskien.
Terveydenhuollon järjestämissuunnitelma Perusterveydenhuollon yksikkö - Lapin shp Ohjausryhmän kokous TÄNNE VOIT LISÄTÄ OMIA HUOMIOITASI,
Green Office –ympäristöjärjestelmä
SOTE-organisaatioihin liittyviä käsitteitä keskustelun pohjaksi
Nuorisotyön ja koulun yhteistyötä Iisalmessa
SOVITTU MIKÄ SOVITTU JOHTAMISSOPIMUSTEN UUDISTAMINEN 2017
Tutkija Heikki Harri Onnettomuustutkintakeskus
Ohjeistus kouluttajille
VASU:n jalkauttaminen Raumalla
Varhaiskasvatuksen tietotuotannon nykytila ja haasteet Tarja Kahiluoto, neuvotteleva virkamies Yleissivistävän koulutuksen ja varhaiskasvatuksen osasto.
Asiakastietojen sähköistä käsittelyä koskevan lainsäädäntötyöryhmän tavoitteet Maritta Korhonen Kehittämispäällikkö.
PONTTI –Pohjoista ohjausosaamista nuorisotakuuseen, 5op
Verkkokoulutuksen tietoisku
Kelpo-hanke Amisto
Koulutuksen merkitys asiantuntijuuden vahvistamisessa
ASIAKKAAN KOHTAAMINEN – VASTUUN JAKO
Asumisen paloturvallisuuden parantaminen Helsinki
Siviilivalmiusyksikön päällikkö Jussi Korhonen, SM/PEO
VAAROJEN TUNNISTAMINEN
Laki yksityisistä sosiaalipalveluista
Tarve PERA -hankkeelle syntyy
Ohjaus ja yhteistyö -korin tilanne - JORY 7. 5
Kehittämisprosessit VamO-hankkeessa
Työikäisten kuntoutus
Kehittämisprosessit VamO-hankkeessa
LAATU, ASIAKAS- JA POTILASTURVALLISUUS
Ohjaus ja yhteistyö -korin tilanne - JORY 7. 5
Tietoa perhehoidosta Ensimmäinen tapaaminen
Kuntoutussäätiön alueverkostotyö Malminkartanon alueella
IKINÄ- kaatumisten ehkäisyn verkostoiltapäivä
Webcast klo Koulutus työelämää koskevista yhdenvertaisuus- ja tasa-arvolain muutoksista Vuoden 2015 alussa tuli voimaan uusi yhdenvertaisuuslaki.
Työhyvinvointia varhaiskasvatuksessa
Kodin turvallisuus- valmennus
Esityksen transkriptio:

Koulutuksen tavoite Tavoitteena on, kehittää sosiaali- ja terveydenhuollon henkilöstön valmiuksia havaita ja arvioida kotonaan asuvien asiakkaidensa palo- ja tapaturmavaaroja ja ryhtyä tarvittaviin toimenpiteisiin yhteistyössä asiakkaan, asiakkaan omaisten ja muiden asiaan liittyvien viranomaisten kanssa. Erityisryhmiin kuuluvilla (vanhukset, vammaiset, mielenterveys- ja päihdeongelmaiset) on muuta väestöä korkeampi palo- ja kotitapaturmien riski. Tämän koulutuksen tavoitteena on kehittää em ryhmien parissa työskentelevien valmiuksia havaita ja arvioida kotona asuvien asiakkaidensa palo- ja tapaturmavaaroja ja ryhtyä tarvittaviin toimenpiteisiin yhteistyössä asiakkaan, asiakkaan omaisten ja muiden asiaan liittyvien viranomaisten kanssa. Tarkoituksena ei ole lisätä erityisryhmien parissa työskentelevien henkilöstöryhmien työtehtäviä tai vastuuta, vaan lisätä valmiuksia nähdä asiakkaan tilanne laajemmin myös palo- ja tapaturmaturvallisuuden osalta, jotta tapaturmien ennaltaehkäisy olisi mahdollista. Erityisryhmien parissa työskentelevät ovat avainasemassa turvallisuuden edistämisessä asiakkaan omassa asuinympäristössä. Koulutus on suunniteltu yhteistyössä Turunmaan saariston kuntien sosiaali- ja terveydenhuollon ja Kårkulla samkommunin henkilöstön edustajien kanssa ja koulutus on pilotoitu ko. kunnissa. Koulutus on mitoitettu puolen päivän mittaiseksi ja tiivistetty sisällöltään olennaisimpaan. Koulutuksen suunnittelu ja toteutus pelastuslaitoksen ja sosiaali- ja terveydenhuollon yhteistyönä kunnassa vahvistaa ja kehittää organisaatioiden välistä yhteistyötä. Onko esim. liikkuminen pihapiirissä turvallista? Miten apu pääsee perille? Kuva: Kristiina Juvas

Sisältö klo12-12.30 Tavoitteiden esittely. Tekijät jotka lisäävät erityisryhmien palo- ja tapaturmariskiä Fyysinen toimintakyky Havaintokyky Reaktiokyky Ymmärrys Tavat ja tottumukset Riskinarviointi: vaarat, olosuhteet ja henkilön ominaisuudet – todennäköisyys tapaturmille ja mahdolliset seuraukset Kartoituksen apuvälineet Erityisryhmien yhdistävänä tekijänä lisääntyneen palo- ja tapaturmariskin taustalla on alentunut toimintakyky. Koulutuksen ensimmäisenä osuutena tarkastellaan toimintakyvyn muutosten vaikutuksia turvallisuuteen ja tarkastella niitä suhteessa asumisympäristöön. Lisäksi käydään läpi olemassa olevia apuvälineitä palo- ja kaatumistapaturmien kartoittamiseen.

15.30 Loppukeskustelu ja päivän arviointi 12.30-13.00 Kaatumistapaturmat Riskit Toimenpiteet 13.00 – 13.15 Kahvitauko 13.15 -15.00 Paloturvallisuus 15.00 -15.30 Miten asiakas kohdataan – kun palo- tai tapaturmavaara on ilmeinen, miten toimitaan (meidän tapamme toimia tässä kunnassa) Mitä on sallittua tehdä, juridiset ongelmat Yhteistyö eri viranomaisten, hallinnonalojen ja organisaatioiden välillä (mm. pelastuslaitos, kiinteistötoimi, asuntotoimi, omaiset,) Vaitiolovelvollisuus 15.30 Loppukeskustelu ja päivän arviointi Kaatumistapaturmien osalta Kansanterveyslaitoksen Koti- ja vapaa-ajan tapaturmien yksikkö on julkaissut erinomaista materiaalia, joka soveltuu myös tämän koulutuksen tausta-aineistoksi ja tietolähteeksi (IÄKKÄIDEN HENKILÖIDENKAATUMISTAPATURMAT - Opas kaatumisten ja murtumien ehkäisyyn). Paloturvallisuuden osalta käsitellään kodin keskeiset paloturvallisuusriskit ja toimenpiteet palon ehkäisemiseksi ja oikeiksi toimintatavoiksi palon sattuessa. Koulutuksen viimeisenä osiona on yhteisten toimintamallien pohtiminen kyseisen kunnan alueella: miten meidän alueellamme on järkevintä ja tehokkainta toimia erityisryhmien asumisturvallisuuden kehittämiseksi. Koulutustilaisuus päättyy loppukeskusteluun ja tilaisuuden arviointiin.

Koulutuksen toteutus Johtavat viranhaltijat tutustuvat koulutuksen sisältöön ja linjaavat koulutuksen järjestämisen ja yhteistyötavat asumisturvallisuuden kehittämisessä alueellisesti: Mikä on meidän kunnassamme paras tapa toteuttaa koulutus? Valitaan kouluttajat ja sovitaan käytännön järjestelyistä koulutuksen toteuttamiseksi. Kaikki erityisryhmien parissa kotikäyntejä tekevät koulutetaan – jos palveluja ostetaan, myös ostopalvelujen tuottajat. On tärkeää, että johtavat viranhaltijat osallistuvat koulutuksen toteuttamiseen, koska koulutuksessa luodaan keskustelun ja yhteisen pohdinnan kautta uusia toimintakäytäntöjä. Asumisturvallisuuden edistäminen on kunnan organisaation ja pelastustoimen yhteinen asia kaikilla toiminnan tasoilla.