Johdatus uuteen rippikoulusuunnitelmaan

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Yhteisöllisyys – utopiaa vai arjen tekoja
Advertisements

Seurakunnan syntyminen ja pioneerityö
Jäsentensä arjessa ja juhlassa
Kirkkovaltuusto § 29, liite nro 9 Strategia 2015
”Siellä minä olen heidän keskellään”
Seurakunnan rooli maaseudun kehitystyössä Voimistuvat kylät-seminaari Seinäjoki Markku Ylinen Johtava kappalainen P eräseinäjoen kappeliseurakunta.
Sosialisaatio Sosialisaation käsitteellä kuvataan prosessia, jossa yksilöstä kasvaa yhteisönsä jäsen. Uusi sukupolvi oppii ja se opetetaan kulttuurinsa.
Vastuun tasot Tukikohta-seurakunnassa
Keravan seurakunta - matkakumppanisi
Perhetyö.
Rippikoulun paikallissuunnitelmien tekeminen
Kirkon ja koulun uskontokasvatus
Seurakuntien varhaiskasvatuksen neuvottelupäivät "Kirkko iholla"
Oppimiskäsitys Käsitys ammattitaidosta
Pyhä pienen koululaisen arjessa - Learning by smiling 
Hyvän ohjauksen kriteerit perusopetukseen, lukiokoulutukseen ja ammatilliseen koulutukseen Juhani Pirttiniemi Opetusneuvos Opetushallitus Turku
NÄEN SEURAKUNNAN... Apt.2:41 -. Näky ohjaa Perus asiakirjat ovat: Arvot ja näky Matt.22:6.
Nuoren itsetunto ja sen vahvistaminen
Hankkeiden hyvät käytännöt ja erilailla tekeminen toimintakulttuuriksi Keväinen kv-koulutuspäivä Tampereella Tiina Sarisalmi.
OPPIVA OPS OPPIVA OPS –prosessin rakenne, keskeiset sisällöt ja valmennuksen tasot Ulla Rasimus PROkoulutus ja konsultointi ja Leena Nousiainen Rondo.
Keke-kasvatus: kriittistä tarkastelua & onnistumisen avaimia
Dynaamista kristinuskoa Afrikassa Auli Vähäkangas
Kristittyjen yhteys ja monikulttuurisuus seurakuntaelämän rikkautena
Raudaskylä Tapio Luoma. evoluutio = biologinen teoria elämän kehittymisestä ja sitä säätelevistä mekanismeista kolme keskeistä kohtaa: 1) lajit.
LÄHETYS JA USKONTOJEN KOHTAAMINEN Lähetys, uskonnot ja kohtaaminen - kolme yhteenkuuluvaa sanaa Teesejä ja kysymyksiä Timo Vasko KLK, SLN Suomen Lähetysneuvottelu.
Kirsi Nuorsaari ja Jonna Heikkilä
Ops seminaari Askola.
UUDET OPETUSSUUNNITELMAT – UUDENLAISIA TAITOJA
Katsaus opetussuunnitelmatyöhön Talous tutuksi 2013 Kristina Kaihari Opetusneuvos.
RUKOILEMALLA YHTEYTEEN
Espoo haluaa kehittää osallisuutta Osallistuva Espoo -kehitysohjelma
OPS 2016 teesit. Yleissivistävä koulutus uudistuu: Opetussuunnitelmatyö Esi-, perus- ja lisäopetuksen OPS-perusteet.
Lähetysopetus rippikoulussa Esimerkkejä lähetysoppitunnilla käsiteltävistä asioista.
ELÄMÄ TOTEUTUU SUHTEESSA MUIHIN Luku 11  Ydinsisältö.
Seppo Mentula ops-koordinaattori Tuusula 2015 Opetussuunnitelma uudistuu.
Seppo Mentula ops-koordinaattori Tuusula 2015 Opetussuunnitelma uudistuu.
Oppimiskäsitys- työpaja Aija Rinkinen Opetushallitus.
Toivon tiekartta Suomen Lähetysseuran strategia
Vanhempien mielipiteitä
Nuorisotyön ja koulun yhteistyötä Iisalmessa Esimerkkinä yhteistyöstä: HUPIA-päihdekasvatusrata HUPIA-päihdekasvatusrata.
Uuden suunnitelman äärellä Hämeenlinnassa
Uuden suunnitelman äärellä Tampereella
Lapsen osallisuus sosiaalityössä
A Rocha Suomi, Panu Pihkala
PARIKKALAN ESIOPETUSSUUNNITELMA
Nokian seurakunnan strategia
Yhteisöön kuulumisen etiikka
KAKSI IKKUNAA - USKONTO VARHAISKASVATUKSESSA
Kristinuskon synty ja alkuseurakunta
KRISTILLISEN KIRKON SYNTY (kpl 1)
Reformoitu opetus.
Lapsen osallisuus sosiaalityössä
KRISTILLINEN OPPI IHMISESTÄ JA ELÄMÄN TARKOITUKSESTA
Luterilaisuus Luterilaisuus on protestanttinen kristinusko
Lähetysopetus rippikoulussa
Kristinuskon oppi usko yhteen, kolmiyhteiseen Jumalaan : Isä (kaikkivaltias Luoja) – Poika (Jeesus Kristus, pelastaja) – Pyhä Henki (Pyhittäjä) pelastushistoria:
Luterilaisuus Luterilaisuus on protestanttinen kristinusko
Kirkkoherra Pekka Tuovinen Rautalammin seurakunta
1. Kristinuskon keskeiset piirteet
Kirkkona monikulttuurisessa yhteiskunnassa
Suuri ihme – rippikoulusuunnitelman keskeiset kehityssuunnat Rippikoulu on elämää Jumalan kasvojen edessä (elämä-usko-rukous) Yhteisöllinen.
Suomen evankelis-luterilaisen kirkon toiminnan suunta vuoteen 2020
Esitys Pirkanmaan pipliaseuran seminaarissa

Opiskeluhuollon palvelut
Tervetuloa rippikouluun!
KRISTILLINEN OPPI IHMISESTÄ JA ELÄMÄN TARKOITUKSESTA
Urjalan seurakunnan talvippikoulu 2019
Itsearviontikyselyn tuloksia 2018
Lähetysopetus rippikoulussa
Esityksen transkriptio:

Johdatus uuteen rippikoulusuunnitelmaan

Suuri ihme – rippikoulusuunnitelman keskeiset kehityssuunnat: Rippikoulu on kasteopetusta ja samalla elämää Jumalan kasvojen edessä. Sen näkökulmat ihmisen elämästä, uskosta ja rukouksesta nähdään kokonaisuutena, jotka liittyvät kristityn elämässä yhteen. Kokonaisvaltainen kristillinen ihmiskäsitys näkyy rippikoulun tavoitteissa. Oppimiskäsitys laajentuu yhteisöllisemmäksi ja aktiivisemmaksi. Nuorten osallisuutta ja kuulluksi tulemista vahvistetaan tietoisesti. Samalla vahvistetaan rippikoulun yhteisöllisyyttä.

Suuri ihme – rippikoulusuunnitelman keskeiset kehityssuunnat: Rippikoulun spiritualiteettia vahvistetaan edelleen: rippikoulu on rukouskoulu. Nuoria totutetaan hoitamaan hengellistä elämäänsä säännöllisellä ehtoollisella. Nuorten käsityksiin seurakunnasta hengellisenä yhteisönä ja kirkon jäsenyyden merkityksestä panostetaan. Tulevaisuusorientaatiota vahvistetaan sekä nuoren että kirkon näkökulmasta.

Suuri ihme – rippikoulusuunnitelman keskeiset kehityssuunnat: Reagoidaan toimintaympäristön muuttumiseen, erityisesti digitalisaatioon sekä moniuskontoisuuden ja uskontokritiikin lisääntymiseen. Rakennetaan riittävää yhteyttä perusopetuksen ilmiölähtöiseen ajatteluun. Näin rippikoulun 80 tuntia ja peruskoulun yläkoulun uskonnon opetuksen 100 tuntia asettuvat jatkumolle, joka tukee nuoren kasvua. Samalla kuitenkin koululla ja rippikoululla on selkeät omat profiilinsa.

Suuri ihme – rippikoulusuunnitelman keskeiset kehityssuunnat: Rippikoulu ja isostoiminta nähdään yhtenä kokonaisuutena ja niillä on sama toiminta-ajatus. Rippikoulun paikallisessa kehittämisessä ammennetaan sekä Suuri ihme-suunnitelmasta että Isoja ihmeitä - linjauksesta. Isosten roolia korostetaan. Perhenäkökulmaa, vanhempien kohtaamista ja kummiuden merkitystä vahvistetaan. Seurakunnan toimintaan osallistumista kehitetään käytännön kokemusten pohjalta. Konfirmaatiota kehitetään nuorten ja perheiden sekä seurakunnan yhteiseksi juhlaksi.

SUURI IHME Rippikoulusuunnitelma 2017 Toiminta-ajatus: Rippikoulu vahvistaa nuorten uskoa kolmiyhteiseen Jumalaan ja varustaa heitä elämään kristittyinä.

Johdanto: Ihmeiden äärellä 1. Rippikoulun lähtökohdat ja tehtävä Rippikoulu on elämää Jumalan kasvojen edessä Rippikoulu on kasteopetusta Rippikoulu kasvattaa ehtoolliselle Rippikoulu on rukouskoulu Rippikoulu vahvistaa ja varustaa Konfirmaatio on yhteyden juhla Rippikoulu lähettää

Työntekijän tavoitteet Nuoren tavoitteet Työntekijän tavoitteet Rippikoulun toteutus Kirkon tavoitteet

2. Rippikoulun tavoitteet

Nuoret ovat osallisia, tulevat kuulluiksi ja saavat vaikuttaa Jokainen nuori on ainutkertainen Nuoret ovat osallisia Dialogisuus on tapa olla ja puhua Oppiminen on monimuotoista ja aktiivista Rippikoulu koskettaa myös perhettä

Nuoret kokevat yhteyttä, turvallisuutta, pyhyyttä ja iloa. Yhteys ja yhdessä oleminen Turvallinen rippikoulu Rippikoulu on lähimmäisyyden koulu

Nuoret oppivat hoitamaan hengellistä elämäänsä toimien, hiljentyen ja osallistuen Jumalanpalveluselämä läpäisee rippikoulun Ehtoolliselle opitaan osallistumalla Raamattu on matkaopas kristittyjen elämään Musiikki on Luojan lahjaa ihmisille

Nuoret kantavat vastuuta itsestään, toisista ihmisistä ja luomakunnasta Kristittynä eläminen Vastuu itsestä Lähimmäisenä toiselle Kestävä elämäntapa

Nuoret löytävät merkityksiä kristinuskon keskeisten sisältöjen ja oman elämänsä välillä Rippikoulun keskeiset sisällöt ja oppimiskokonaisuudet Ulkoläksyillä tuetaan osallisuutta

Nuoret tahtovat kuulua Kristuksen kirkkoon. Kristityn identiteetti Seurakuntayhteys vahvistaa Kirkon jäsenyydellä on merkitystä

3. Rippikoulun suunnittelu ja toteutus Moniammatillinen rippikoulutiimi Yhdessä suunnittelu ja tekeminen Rippikoulun rakenne Yksi rippikoulu – monta tapaa toteuttaa Toimintaympäristön haasteet ja mahdollisuudet Paikallissuunnitelman rakentaminen Arviointi rippikoulun kehittämisen välineenä  

4. Liitteet

Aikataulu Piispainkokoukselle huhtikuussa 2017 Koulutukset hiippakunnissa 2017-18 Astuu voimaan 1.10.2018 Mitä sinussa herää? Mikä ilahduttaa? Mikä mietityttää? Mitä haluat kysyä?

Iloa ihmeiden parissa! Toivoisin, että sinulla olisi silmät joilla huomaat, kun sinua vastaan tulee tiellä ihme. Sillä ihmeisiin ei tarvita satuja, vaan näkevät silmät ja sydän, joka ymmärtää kiittää. (J. Zink)