Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Seurakunnan syntyminen ja pioneerityö

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "Seurakunnan syntyminen ja pioneerityö"— Esityksen transkriptio:

1 Seurakunnan syntyminen ja pioneerityö
STI, Pentti Marttila

2 Johdanto Lähetystehtävä ei ole vielä loppuun saatettu. Vielä on paljon lähetystyötä tekemättä. Maailmassa on vielä monia kansoja, joita on vähän saavutettu evankeliumilla. Kansat ilman kristillistä kirkkoa. Kansat ilman luterilaista kirkkoa. Kansat esim. seuraavissa maissa: Saudi-Arabia, Turkmenistan, Somalia jne. Kansat, jotka elävät vähemmistöinä eri maissa.

3 Johdanto Maailmassa on useita alueita, joissa tarvitaan pioneerilähetystyötä. Uusilla alueilla lähetys ei ole kirkkojen välistä työntekijävaihtoa Erityisesti teologeja tarvitaan pioneerityössä. Tarvitaan seurakuntien istuttajia! Vähiten saavutetuilla alueilla on vähiten lähetystyöntekijöitä, suuri tarve teologeista!

4 Apostolien tekojen kuvaus alkuseurakunnasta
”Seurakunta kuunteli ja noudatti uskollisesti apostolien opetusta. Uskovat elivät keskinäisessä yhteydessä, mursivat yhdessä leipää ja rukoilivat.” (Apt. 2:42) Alkuseurakunnan olemukseen kuuluivat seuraavat elementit: Opetus Rukous Ehtoollinen (usein myös ateriayhteys) Uskovat auttoivat myös toisiaan ja hädässä olevia (diakonia).

5 Seurakunnan syntyminen on lähetystyön keskeinen kysymys
Ei riitä, että joku yksittäinen ihminen tulee uskoon ja pelastuu, vaan jokaiselle kristitylle tarvitaan seurakunta. Ilman seurakuntaa ja sen tukea yksittäisen uskovan on hyvin vaikea pysyä uskossa. Sanonta "ilman kirkkoa ei ole pelastusta" on käytännössä totta.

6 Uuden työn lähtökohtia
Keskeinen lähtökohta on kielen ja kulttuurin hyvä tunteminen. Toinen lähtökohta on paikallisten ihmisten hyvä tunteminen: Tulee tutustua naapureihin, kauppiaisiin, viranomaisiin ja yleensä vastaantuleviin ihmisiin hyvinkin ennakkoluulottomasti. Usein uusi seurakunta alkaa kotikokouksesta tai raamattupiiristä. Voidaan kutsua tuttuja kotiin, jossa yhdessä tutkitaan Raamattua ja opetetaan sitä.

7 Seurakunta syntyvaiheessa
Kokoontumisia tulee jatkaa säännöllisesti: tietty aika ja paikka. Kokoontumisten jatkuessa voidaan aloittaa kasteopetus. Milloin aloitetaan kasteopetus ja kastetaan? Kasteopetusta seuraa kaste Jeesuksen opetuslapsiksi. Kastettaessa tärkeää ei ole uskon määrä, vaan halu seurata Jeesusta. Luterilaisen opetuksen mukaan seurakunta on siellä, missä sana ja sakramentit (kaste, ehtoollinen) toimivat. "Myös opetetaan, että aina ehdottomasti on ja pysyy yksi, pyhä, kristillinen seurakunta. Se on kaikkien uskovien yhteisö, joiden keskuudessa evankeliumi puhtaasti saarnataan ja pyhät sakramentit evankeliumin mukaisesti jaetaan." (Tunnustuskirjat 1948, s. 27).

8 Seurakunnan järjestäytyminen
Kasteen jälkeen voidaan viettää säännöllisesti Herran pyhää ehtoollista. Ehtoollisesta vastaa seurakunnan paimen. Alkuvaiheessa paimenen virkaa voi hoitaa lähetti, mutta mahdollisimman pian tehtävään tulee löytää koulutettu kansallinen kristitty. Paimenen ohella seurakunnan paimenuutta hoitaa vanhimmisto/johtokunta. Vanhimmisto tukee paimenta työssään. Seurakunnan omistajuus tulee olla kansallisilla kristityillä, seurakunta on alusta alkaen heidän omansa.

9 Nuoren seurakunnan elämää
Uusi seurakunta ei synny tyhjästä, vaan se vaatii työtä ja vaivaa. Tämä tapahtuu usein monien ongelmien keskellä. Seurakunnan syntyminen on loppujen lopuksi Jumalan suurta armoa. Seurakunnan tulee saada säännöllistä opetusta, jossa se voi kasvaa ja vahvistua. Seurakunnan opetuksen tueksi tarvitaan hengellistä kirjallisuutta. Tarvitaan myös lauluja jumalanpalvelus- ja muuhunkin käyttöön. Seurakunta tarvitsee tukea koko hengellisessä elämässään.

10 Nuoren seurakunnan elämää
Seurakunnan alkuvaiheessa suurin osa opetuksesta on luonnollisesti lähettien vastuulla. Kuitenkin kansallisille voi ja tulee antaa opetusvastuuta jo alusta lähtien. Opetukset tulee valmistaa yhdessä kansallisten opettajien kanssa. Aikuistyön ohella lapset ovat keskeisessä asemassa. Heille tulee aloittaa pyhäkoulu ja muu opetustoiminta. Lisäksi tulevat muut työmuodot.

11 Nuoren seurakunnan elämää
Kirkkokuri on olennainen osa seurakunnan kaitsentaa. Kuitenkin sen toteuttaminen ei ole helppoa. Seurakuntaa tulee tukea terveessä kasvussa. Myös ilmeneviin väärinkäytöksiin täytyy puuttua. Seurakunta on syntynyt, ja se elää evankeliumista. Lain julistuksen tulee pysäyttää ja evankeliumin julistuksen tulee vapauttaa. Ihmiset saattavat tulla ja mennä, mutta seurakunta on ja pysyy. "Te ette siis enää ole vieraita ja muukalaisia, vaan kuulutte Jumalan perheeseen, samaan kansaan kuin pyhät. Te olette kiviä siinä rakennuksessa, jonka perustuksena ovat apostolit ja profeetat ja jonka kulmakivenä on itse Kristus Jeesus." (Ef. 2:19-20)


Lataa ppt "Seurakunnan syntyminen ja pioneerityö"

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google