Vihreän ja terveellisen rakentamisen mahdollisuudet

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Metsäteollisuuden ympäristö- ja vastuullisuussitoumukset
Advertisements

ENERGIATODISTUS 2013 Mikä muuttuu, mitä todistus kertoo?
INNOVAATIOT JULKISISSA HANKINNOISSA Rahoitusta hankintojen kehittämiseen 1.
6Aika-strategian esittely Toukokuu Suurimpien kaupunkien kestävän kehittämisen strategia •Uuden EU:n rakennerahasto-ohjelmakauden 2014−2020 yhtenä.
Jukka Heinonen, tutkija
Marjukka Vainio, Kiinteistöliitto
Energiaseminaari eduskunnassa
ESKEH-projekti Esteettömyyden arviointimenetelmän ja kartoituslomakkeen kehittäminen RAY:n rahoitus 2007 – 2008 Helsingin kaupungin rahoitus (Helsinki.
Materiaalitehokkuuden edistäminen Lahden kaupungissa
RATKAISUNA RAKENNETTU YMPÄRISTÖ. RAKENNETTU YMPÄRISTÖ  Aiheuttaa 40 % kasvihuonekaasupäästöistä  Kuluttaa 40 % energiasta  Teollisuutta tai liikennettä.
RAKENNETTU YMPÄRISTÖMME NYT/2025. RAKENNETTU YMPÄRISTÖMME NYT Rakennetussa ympäristössä asutaan, liikutaan, tehdään työtä ja vietetään vapaa-aikaa. Rakennettu.
NEO-ACT OY Kierrätysalan sosiaalisen yrityksen toimintamalli
1 Kaakkois-Suomen Venäjä kasvusopimus. hallitusohjelma, joka korostaa kaupunkipolitiikkaa, kaupunkiseutulähtöisyyttä ja suurten keskuskaupunkien merkitystä.
Edelläkävijämarkkinaohjelma Fiksu kysyntä luo uutta ohjelmavalmistelu Tekes Asiantuntija Sampsa Nissinen.
Laatu LAATU EI TARKOITA SITÄ, ETTÄ TUOTE TAI PALVELU ON ABSOLUUTTISESTI HYVÄ VAAN SITÄ ETTÄ SEN TEKEMISEEN KÄYTETTÄVÄT MENETELMÄT JA TOIMINNOT ON DOKUMENTOITU.
SUOMI UUSILLE RAITEILLE  Miten torjua lamaa vihreistä lähtökohdista Tarja Cronberg
VIHREIDEN TYÖPAIKKOJEN MAHDOLLISUUKSIA Ville Niinistö
Irti fossiileista Puusta uusiutuvaa materiaa ja voimaa.
Finnvera - rooli pk-yritysten rahoittajana ja tulevaisuuden näkymät Yrittäjävaltuuskunnan kokous Timo Kekkonen Elinkeinoelämän keskusliitto,
Esteettömyys – kestävää kehitystä! Verkostoseminaari Aila Korpivaara
Hinku- hanke Uusikaupunki MEREMME TÄHDEN – lähivesistämme Itämereen HINKU- Kuntien kehittäminen vihreän talouden keinoin Kari Koski Uudenkaupungin.
Älykäs verkostomainen kaupunki Keski-Uudenmaan kaupungin visio.
PuuEra-puukerrostalon hiilijalanjälki: Rakennusliike Reponen, Versowood, Koskisen Oy Bionova Consulting 13. kesäkuuta 2011.
1 Mitä kuntani voi tehdä ilmastonmuutoksen suhteen? Kuntapäättäjän ja kansalaisjärjestön yhteistyö Ilmastovastaava Leo Stranius.
Terho Salo Infra 2010 –kehittämisohjelman aloitusseminaari.
Ympäristöystävällinen insinööri
Huippuostajat Fiksu kysyntä luo markkinoita yritysten uusille ratkaisuille Tekes Asiantuntija Sampsa Nissinen.
Energiaratkaisut kestävässä taloudessa –avoimet energiaverkot
Nelostieseminaarin loppusanat Eduskunta Samuli Pohjamo Maakuntahallituksen puheenjohtaja.
”MITEN TURVATA INFRAOSAAMINEN 2020” Turun ammattikorkeakoulu Infrarakentaminen muutoksessa – uudet osaamistarpeet Eero Nippala TAMK, Terttu Vainio.
Ympäristöministeriö ja Suomen Kuntaliitto Seudun kuntien yhteinen maapolitiikka - Kuntien maapolitiikan yhteistyön mahdollisuudet ja haasteet.
Innovatiiviset julkiset hankinnat – yritysten mahdollisuudet uuteen liiketoimintaan Tuomas Lehtinen HSY Älykäs Vesi
Kestävä ja ilmastoystävällinen aluetason elintarvikeketju (KESTI) Suomen ympäristökeskus
1 Korjausrakentamisen strategian toimeenpano Korjausrakentamisen koulutuksen tila ja kehityssuunnat -iltapäiväseminaari Juha-Pekka Maijala.
Avoimen tuotteen hallintamalli Tuotteenhallinnan työpaja
Innovatiiviset hankinnat vauhdittamaan SOTE-kehitystä Kansliapäällikkö Päivi Sillanaukee STM, Meritulli.
Asumista tukeva palveluliiketoiminta Satu Åkerblom, ohjelmajohtaja Uudenmaan asumisen osaamiskeskus Joensuun Tiedepuisto Oy,
© HAUS Vaikuttavuus ja palvelukyky Taloudelliset resurssit ja mahdollisuudet Uudistuminen ja henkilöstön työkyky Rakenteet ja prosessit Viihtyisä ja toimiva.
Energiarenessanssi Mahdollisuudet ja haasteet. Hallitus Huolto Isännöinti Asukkaat Taloyhtiö Osakkaat Sidosryhmät Muut kuin kaupungin 1.Kiinteistöliitto.
Kulutus ja jätehuolto.
Prioriteringar i Österbotten
Kohti hiilineutraalia kuntaa (HINKU) - edelläkävijäkuntien yhteisö
Helsingin energiarenessanssi
Rakennusten energiatehokkuus arktisissa yhteisöissä
Kemian opetuksen visiot kemianteollisuuden näkökulmasta
Hinku-päästölaskenta ja 2030-tiekartta - esimerkkinä Hämeenkyrö
Smart Tampere Tero Blomqvist © SRV/Studio Libeskind.
1.6. Matkakeskus 1. Keskustan kehittäminen Kustannukset: Aikataulu:
Ympäristöviisas biotalous 2050
Hyvän hallinnon ja kyvykkyyksien tärkeydestä digitalisaatiossa
Kiertotalouden ja resurssiviisauden toteuttaminen Pohjois-Savossa
PUDASJÄRVEN HIRSIKORTTELIHANKE 2009 – 2012 KARHUKUNNAS
SDP:N PUOLUEVALTUUSTO
Logbook Yhteisöllisen nuorisotyön päällikko Kimmo Hölkki.
Maaseutuohjelman tavoitteet nyt ja rahoitus tulevaisuudessa Kehittäjä Matchmaking –tapahtuma Marianne Selkäinaho Maa- ja metsätalousministeriö.
Yhdyskunta ja ympäristö Hanna Salminen Koulutuskeskus Salpaus 2009
Vähähiiliset hankkeet, esimerkkejä
Soile Juuti, ohjelmapäällikkö
Vauhtia kiinteistö- ja rakentamisalan digitalisaatioon.
Energiarenessanssi kaavoituksessa
Mikä on tuotteen ELINKAARI?
EU-rahoitus -info: HYVÄÄ KEHITTÄMISTÄ POHJOIS-SAVOSSA
<Hankkeen nimi>
Energiatehokkuus suunnittelun lähtökohtana
Kimmo Tiilikainen, asunto-, energia- ja ympäristöministeri
Tiekartta hyviin lähiöihin
Kestävää kasvua ja työtä – Suomen rakennerahasto-ohjelma
Soile Juuti, ohjelmapäällikkö
Vihreä kasvu – yhdistelmä monesta!
Hyteairo-esiselvitys pilotointiympäristöjen perustamiseksi kodin ja itsenäisen asumisen robotiikan ja tekoälyn edistämiseksi ja vaikuttavuuden tutkimiseksi.
Esityksen transkriptio:

Vihreän ja terveellisen rakentamisen mahdollisuudet Kuntamarkkinat 13.09.2017 Kimmo Tiilikainen Asunto-, energia- ja ympäristöministeri

Kohti YK:n kestävän kehityksen tavoitteita rakennetussa ympäristössä.

Kansallinen kestävän kaupunkikehityksen ohjelma Vähähiiliset kaupungit Vähähiilisyys Kiertotalous, resurssitehokkuus Kestävä ruokajärjestelmä, ravinnekierrot, lähiruoka Puurakentaminen Innovatiiviset ja kestävät julkiset hankinnat Älykkäät kaupungit Liikenne ja kestävä liikkuminen Älykäs infra ja älykäs energia Älykkäät palvelut ja palveluketjut Sosiaalisesti kestävät kaupungit Segregaation torjunta Eriarvoisuuden kaventaminen Terveelliset kaupungit Terveet sisä- ja ulkotilat Viheralueet, virkistys, ekosysteemipalvelut, luontopohjaiset ratkaisut Esteettömyys

40 % 30 % 50 % primääri- energiasta kasvihuone- kaasuista raaka- aineista Rakennettu ympäristö kuluttaa paljon energiaa ja materiaaleja sekä tuottaa runsaasti päästöjä.

Huomio rakennusten koko elinkaareen Tähän saakka keskitytty energiatehokkuuteen Purku Käyttö Rakentaminen Valmistus Jatkossa uusia keinoja parantaa vähähiilisyyttä Huomio rakennusten koko elinkaareen

Esimerkki rakennuksen hiilijalanjäljen muodostumisesta Taustatiedot: Ruuska & Häkkinen: ”The significance of various factors for greenhouse gas emissions of buildings.” International Journal of Sustainable Engineering, 2014. Energian käyttö Elinkaaren muut vaiheet Osuus kasvussa Rakennus-materiaalien valmistus Rakentaminen Korjaukset Rakennusvuosi 2012 6 kerrosta + kellari 2 500 kem2 Energialuokka A Laskennallinen elinkaari 50 vuotta Purku

Vähähiilisen rakentamisen tiekartta Uudisrakentamisessa siirrytään rakennuksen elinkaaren hiilijalanjäljen sääntelyyn. Energiatehokkuuden ohella tarkastellaan myös materiaalien valmistuksen päästöjä. Kytkentä energiatehokkuuden ohjaukseen määritellään tiekartan toteutuksen aikana. Pyritään joustavaan ohjaukseen, jossa vähähiiliseen rakentamiseen pääsee useaa reittiä. Hiilijalanjälkilaskennan tulee olla kustannustehokasta, riittävän yksinkertaista eikä se saa heikentää rakentamisen muita ominaisuuksia. Hiilijalanjälkilaskenta perustuu eurooppalaisiin standardeihin (EN 15978).

Vaiheittain vähähiiliseen rakentamiseen 1. vaihe: Testaus ja menetelmät 2017- Ohjausjärjestelmän vaikutusarvioinnit Hiilijalanjäljen laskentamallin ja päästötietokannan kehittäminen Osaaminen ja työkalut Testaus julkisissa rakennushankkeissa ja yksityisellä sektorilla 2. vaihe: Ohjausjärjestelmän laatiminen 2019- Säädösohjauksen ja mahdollisten kannusteiden valmistelu Kytkentä kaavoitukseen ja energiaohjaukseen Pilottihankkeiden laajentaminen Rakennusten päästötietojen seurannan ja tilastoinnin valmistelu 3. vaihe: Ohjaus käyttöön 2025 mennessä Mahdollinen ilmoitusvelvollisuus ennen sitovia raja-arvoja Rakennuskanta voidaan kytkeä ohjaukseen vaiheittain Rakennuskannan päästötietojen seuranta

Julkiset rakennushankkeet vähähiilisyyden edelläkävijöiksi 7 mrd EUR / v = Hankinta-ilmoitusten vuosittaisesta arvosta. 30% Pudasjärven koulu Kuva: Juha Nyman

Hankintalaki mahdollistaa ympäristöystävälliset valinnat Uusi hankintalaki antaa mahdollisuuksia valita ympäristöä säästäviä ratkaisuja Ympäristöministeriö tarjoaa kriteerit tarjousten laatimiseen ja vertailuun

Vähähiilisen rakentamisen hankintakriteerit Soveltuvuus Osaaminen Mahdollistetaan uusien toimijoiden mukaantulo Energia Säädöksiä parempi energiatehokkuus Energiatehokkuu-den parantaminen työmaalla Materiaalit Uusiutuvia tai kierrätettyjen materiaalien käyttö Hiilijalanjälki lasketaan Innovaatiot Kannustetaan uusia vähähiilisyyden ratkaisuja Kustannukset Koko elinkaaren kulut huomioon Soveltuvuus  Energia Materiaalit Innovaatiot Kustannukset €

Terveiden tilojen vuosikymmen

Fiksun rakentamisen kuntakierros 27.10.2017 Pääkaupunkiseutu ja kehyskunnat 9.11.2017 Tampere 11.12.2017 Jyväskylä 18.01.2018 Turku 22.01.2018 Joensuu 01.02.2018 Oulu Aikataulu on alustava

Kiitokset mielenkiinnosta! Kimmo Tiilikainen Asunto-, energia- ja ympäristöministeri