TE1 Tartuntataudit Hurtig 2016-2017.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Elimistö puolustautuu
Advertisements

ASEPTIIKKA Elävän kudoksen tai steriilin materiaalin suojaaminen mikrobikontaminaatiolta poistamalla, estämällä tai tuhoamalla mikrobit ASEPTINEN mikrobeilta.
Mikrobiologian ryhmätehtävä
Aseptiikan käsitteitä
Elimistö puolustautuu
Kappale 18 Tartuntataudit leviävät mikrobin välityksellä eliöstä toiseen. Tartuntataudit leviävät pisaratartuntana tai kosketustartuntana. Mikrobit pääsevät.
Elimistön puolustusjärjestelmä
Tartuntataudit s
7. MIKROBIT JA ELIMISTÖN PUOLUSTUSMENETELMÄT
KEINOT TARTTUVIA TAUTEJA VASTAAN
Bakteerien rakenne ja patogeeniset bakteerit
PUOLUSTUSJÄRJESTELMÄ
HIV JA AIDS. Mikä on HIV? Human Immunodeficiency Virus, suomeksi ihmisen immuunikatovirus aiheuttaa pysyvän infektion, jonka seurauksena elimistön puolustusjärjestelmään.
Yo-tehtävä syksy -07 Suomessa on tuhansia rockyhtyeitä. Pohdi, minkälaisia terveysvaikutuksia tähän harrastukseen tai työhön voi liittyä.
Syöpätaudit. Yleistä syöpätaudeista  VUOSITTAIN UUSIA TAPAUKSIA YLI  N KUOLEE VUOSITTAIN SYÖPÄÄN  Suomen syöpärekisterin syöpätilastot.
Tartuntataudit - infektiotaudit Normaalifloora – satoja bakteerilajeja, suolistossa, limakalvoilla, iholla > suojaa, estää haitallisten mikrobien kasvua.
KOKEESEEN KERTAAMINEN. ENNEN LUKEMISTA  Herätä kiinnostuksesi:  Mieti, mikä sinua kiinnostaa luettavassa  Mihin tarvitset tietoa, jota olet ryhtymässä.
IMMUNITEETTI puolustuskeinomme. Syöpäsolut ja mikrobit ovat uhkana elimistölle.
Orientaatio opintojaksoon Eläintenhoidon perusteet S15LELHOA JA S15LELHOB ANNIKA HEIMONEN.
Evoluutiota tutkitaan monella tavalla
Kansanterveys. Kansanterveystyö Kansanterveystyön keskeisenä tavoitteena on väestön tai sen osan terveydentilan ja hyvinvoinnin parantaminen Kansanterveyttä.
KILPIRAUHASEN VAJAATOIMINTA Hypotyreoosi Essi Järvelä & Roosa Kaivoluoto 2A.
Tupakointi BELIEVE ME, SMOKING MAY KILL YOU…. Mitä on tupakka? >Tupakkaa valmistetaan tupakkakasvin lehdistä >Tupakkaa käytetään polttamalla, nuuskaamalla,
Työn nimi (=eläinlaji) Työn tekijä Tallenna tämä sivu luokan omaan kansioon > Omat tiedostot > Biologia > Nisäkkäät > Nisäkkään ja tekijöiden nimet. Noudata.
Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Kokonaisuus 2 Mistä luotettavaa tietoa lääkkeistä? Lääkekasvatustunti 7–9-luokkalaisille Oppimistavoite: Tavoitteena.
Eliömaailman luokittelu jäsentää elämän monimuotoisuutta
Kuume ja Flunssa. Kuume Kuume on tavallien oire monissa virusten ja bakteerien aiheuttamissa sairauksissa. Tulehdussairauksille on tyypillistä että kuume.
Hurtig TE1 Tartuntataudit. Infektio/tartuntataudit Yleisimmät tartuntataudit: hengitystietulehdukset, suolistoinfektiot, sukupuolitaudit Taudinaiheuttajia:
3. ELÄMÄNKULKU JA TERVEYS TERVEYSTIETO 7. IKÄJANA  Asiantuntijaryhmät: Lapsuus 0-11v Nuoruus 12-18v Aikuisuus 19-64v Vanhuus 65  v  Perehtykää apukysymysten.
Yh 2 - taloustieto Kurssin tenttiminen.
Vrt. Tartuntatautien osuus kuolinsyynä…
Lääkeaine Kemia.
Väestöllinen huoltosuhde 1865–2060
1. Monimuotoinen terveys
7. Taudit ja tuholaiset.
Eliöt rakentuvat soluista
Terveysteknologia Tutustutaan, mitä kaikkea terveysteknologialla voidaan tarkoittaa ja miten se auttaa terveyden hoidossa ja sairauksien ehkäisyssä.
TE1 Terveyden perusteet
BIOTERRORISMI JA BIOASEET
Millaisin mittarein vaikuttavuutta voidaan mitata?
Syöpää aiheuttavia elintapoja
Keuhkosyöpä Keuhkosyöpä syntyy, kun keuhkoputken tai varsinaisen keuhkokudoksen solut muuttuvat pahanlaatuisiksi. Keuhkosyöpä on maailman yleisin syöpä.
Yleisimpiä tarkasteltavia näkökulmia (1/3):
Terveystiede oppiaineena
Raskaus ja HIV Tekijä Tuuli Hämäläinen.
HIV -Mikä on human immunodefiency virus? -Miten se tarttuu?
Tartuntatautien ehkäisy
TE3 HYVINVOINTITEKNOLOGIA
SYÖPÄ.
Äidinkielen yo-koetyyppi keväästä 2007 alkaen: oma tekstilajinsa
Tartuntatautilaki Uusi Tartuntatautilaki (1227/2016) tuli voimaan Laki korvaa aiemman vuodelta 1986 peräisin olleen lain. Merkittävimmät muutokset.
Oppiainerajat ylittävä tehtävä
Ehkäisevä päihdetyö EHYT ry
GE3 Haasteiden maailma.
Finanssialalle.fi – alan koulutus, urapolut ja oppimateriaalit
Perinnöllisyystieteen perusteita
Käyttöturvatiedotteet
Tietopaketti kompostointipuiston vierailun jälkeen
IKINÄ – kaatumisten ehkäisyn implementointi Vanhusten palveluiden ja kuntoutuksen vastuualueella Iiris Salomaa
A2-kieli-info.
Kansanterveys ; koko väestön terveys
Tuokio possujen elämästä Ilmajoen Kampuksen sikalassa
KPL 12: Tartuntataudit.
MINÄ JA VASTUULLISET RUOKAVALINNAT
ASEPTIIKKA Elävän kudoksen tai steriilin materiaalin suojaaminen mikrobikontaminaatiolta poistamalla, estämällä tai tuhoamalla mikrobit ASEPTINEN mikrobeilta.
Ajanhallinta opiskelussa
Puolustuskeinot: 1. ulkoinen puolustus 2. sisäinen puolustus
Kehittämispäällikkö Eija Lappalainen
Hyvinvointi- ja terveyserot -sivusto
Esityksen transkriptio:

TE1 Tartuntataudit Hurtig 2016-2017

Infektio/tartuntataudit Yleisimmät tartuntataudit: hengitystietulehdukset, suolistoinfektiot, sukupuolitaudit Taudinaiheuttajia: bakteerit, virukset, sienet, loiset (esim. alkueläimet ja madot) sekä prionit (rakenteeltaan virheelliset proteiinit) Tauteja aiheuttavat mikrobit = patogeeneja Tartuntareittejä: pisaratartunta, kosketustartunta, limakalvokontakti, verikontakti + elintarvikkeiden/ulosteiden/hyönteisten (=vektori) välityksellä

Tartuntatautien leviäminen Mikrobien taudinaiheuttamiskyky (virulenssi) vaihtelee ↓ Infektiotaudit edelleen yleisimpiä sairauksia, vaikka yleinen elintaso, hygienia, antibiootit, rokotteet ja terveydenhuolto parantaneet tilannetta ↑ Nykyisin matkustelu, väestön lisääntyminen, asutuksen tihentymät ja muutokset ihmisten käyttäytymisessä (seksuaalinen aktiivisuus, ruokailutottumukset) edistäneet tartuntatautien leviämistä

Tehtävä 1 sivulta 163 Vertaile seuraavia käsitepareja keskenään. Kerro ensin, mitä yhteistä käsitteillä on tai miten ne liittyvät toisiinsa. Selitä sen jälkeen, miten käsitteet eroavat toisistaan. Normaali mikrobisto – patogeeninen mikrobi Epidemia – pandemia Antibiootti – probiootti Synnynnäinen immuniteetti – hankittu immuniteetti

Epidemia = tuttua sairautta esiintyy normaalia enemmän jollain alueella (esim vatsatauti noroviruksesta) Pandemia = uusi, helposti tarttuva tauti, joka leviää 1-2 vuodessa koko maapallolle (esim sikainfluenssa) Endemia = tauti, jota esiintyy tietyllä alueella jatkuvasti ja runsaasti eli on paikallistauti ( esim malaria)

Elimistön puolustuskyky: 1) synnynnäinen ja 2) hankittu Immuniteetti = elimistön kyky suojautua tarttuvia tauteja vastaan Synnynnäinen immuniteetti = iholla ja limakalvoilla elävät hyödylliset bakteerit (normaalifloora) - kehittää: synnytys, imetys, probiootit, kuitupitoinen ruoka - tuhoaa: antibioottikuurit, antiseptiset pesuaineet Hankittu immuniteetti = tunnistaa tutun taudinaiheuttajan ja tuhoaa sen (syömällä tai vasta-aineilla) Käynnistyy mikäli synnynnäinen ei pystynyt torjumaan mikrobeja > Aktivoituminen voi kestää joitakin päiviä Mikrobit muuntautuessa immunologisesta muistista ei ole hyötyä

Tehtävä Määrittele seuraavat käsitteet: Autoimmuunisairaus Hygieniahypoteesi Antibioottiresistenssi

Tartuntatautien käsitteitä Autoimmuunisairaus = elimistön puolustusjärjestelmä tuhoaa omia rakenteita ja soluja Hygieniahypoteesi= puolustusjärjestelmä ei kehity normaaliksi, jollei saa riittävästi harjoitusta varhaislapsuudessa Antibioottiresistenssi = mikrobin (esimerkiksi bakteerin) vastustuskyky yhtä tai useampaa mikrobilääkeainetta kohtaan

Tehtävä Tutustu ja tutki, kuinka rokotus aiheuttaa immunologisen suojan virusta tai bakteeria vastaan Mitä laumaimmuniteetti tarkoittaa, ja kuinka se syntyy?

Rokotukset Rokotuksilla elimistöön siirretään heikennettyjä mikrobeja tai niiden osia, mikä saa elimistön tuottamaan kyseistä virusta tai bakteeria vastaan vasta-aineita → immunologinen suoja Kun tarpeeksi suuri osa väestöstä rokotettu laskee tartunnan vaara myös rokottamattomilla → laumaimmuniteetti

Virusten muuntuessa täytyy uusia rokotteita kehittää ja jakaa (esim Virusten muuntuessa täytyy uusia rokotteita kehittää ja jakaa (esim. influenssarokote vuosittain) Jäykkäkouristusrokote syytä uusia tasaisesti, sillä jäykkäkouristusbakteeri yleinen maaperässä Kansallinen rokotusohjelma tarjoaa maksuttomat rokotukset (neuvola, koulu, armeija, riskiryhmät)

Monet taudit on kokonaan (isorokko) tai lähes kokonaan hävitetty rokotuksilla (Suomessa mm. tuhkarokko, sikotauti ja vihurirokko). Rokotuksia tulee kuitenkin edelleen jatkaa myös näiden tautien varalle, koska ne ovat yleisiä monissa maailman maissa. Poliorokotusten tarvetta on viime vuosina kevennetty, koska poliota esiintyy enää harvoissa maissa. (tosin mm. Afganistanissa ja Intiassa jälleen epidemioita)

Infektiotartuntojen ehkäisyssä tärkeää: Hyvä käsihygienia Lähikontaktin välttäminen sairaisiin, erityisesti runsaasti yskiviin, ihmisiin Hyvä ruoka- ja vesihygienia Rokotukset ja antibiootit Kondomin käyttö

Kotitehtävät 1.Selitä seuraavat käsitteet ja havainnollistakaa esimerkein patogeneesi = tartuntatapa = antibioottiresistenssi= synnynnäinen ja hankittu immuniteetti = 2. Nimeä 4 eri patogeenista mikrobia ja anna 2 esimerkkiä patogeenisten mikrobien aiheuttamista sairauksista (2 sairautta / patogeeninen mikrobi) 3. Mistä antibioottiresistenssi johtuu? Pohdi antibioottiresistenssin ehkäisyä yksilö- yhteiskunta - ja globaalitasolla (miten voidaan ehkäistä, haasteellisuus, miltä tulevaisuus näyttää?). Hyödynnä seuraavia sivustoja tehtävää tehdessänne Tuberkuloosikannat venäjällä Antibiootit lihatuotannossa antibioottiresistenssin seuranta Suomessa ANTIBIOOTTIRESISTENSSIN TORJUNTA 4. Kuvaile perustellen, miksi joidenkin influenssapandemioiden kulkua on tärkeä hidastaa. Minkälaisia keinoja influenssapandemian hidastamiseen on käytettävissä?