2. Solun hienorakenne.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
YHDISTELMÄ-DNA-TEKNIIKKA
Advertisements

Ravintoaineet ja niiden merkitys ihmiselle
Proteiinit.
IHMISEN BIOLOGIA: SOLU
Hiilihydraatit Monosakkarideillä on sekä suoraketjuinen että rengasrakenteinen muoto Renkaat voivat liittyä toisiinsa polykondensaatioreaktiolla, jossa.
Geenit.
Bakteerien rakenne ja patogeeniset bakteerit
Solukalvon tarkka rakenne ja toiminta
Reaktioita ruoanvalmistuksessa
Perimä evoluution todisteena. Yksilö perii geeninsä vanhemmiltaan Perimän tarkempaa vertailua tehdään tutkimalla -tuman kromosomien määrää -kromosomien.
9. Dna.
1. Hiili – elämän alkuaine
2. KASVISOLUKOT Vain pieni osa kasvisoluista jakautuu jatkuvasti, muut erilaistuvat tehtäviinsä ja muodostavat erilaistuneita solukoita.
SOLUN AINEENVAIHDUNTA
TERVETULOA SOLUN JA PERINNÖLLISYYDEN MAAILMAAN
KASVIEN VESI- JA RAVINNETALOUS
Ravintoaineet Proteiinit Hiilihydraatit Rasvat Vitamiinit Kivennäisaineet Suositeltava määrä saadaan syömällä monipuolista ruokaa ! 12. Ravitsemus.
Hiilivedyt.
Juomat aktiivisen elämäntavan tukena -opetuspaketti asiantuntijat Leena Valta ETyo ja Anna Ojala ETM.
1. Arkipäivän fysiikkaa ja kemiaa
EYKARYOOTTEIHIN ELI AITOTUMAISIIN KUULUVA HYVIN RUNSASLAJINEN KUNTA SIENET.
1. FYKE:ä oppimaan Mitä ovat fysiikka ja kemia?
Eliömaailman luokittelu jäsentää elämän monimuotoisuutta
DNA:n & RNA:n rakenne ja toiminta
5. Entsyymit pilkkovat ja rakentavat molekyylejä.
Solun toiminta tarvitsee energiaa
ELIÖKUNNAT KÄYTÖSSÄ KUUDEN KUNNAN JÄRJESTELMÄ MILLÄ PERUSTEILLA ELIÖT SIJOITETAAN KUNTIIN? S RAKENTEELLINEN (solut,elimistö) SAMANKALTAISUUS,
14. Aminohapot ja valkuaisaineet  Aminohapon rakenteessa on sekä aminoryhmä -NH 2 ja karboksyyliryhmä –COOH  Aminoryhmä on yleensä liittynyt karboksyyliryhmän.
BIOS BIOS 2 jakso 1 Geenit ohjaavat proteiinien rakentumista 4 aminohappo DNA emäskolmikko geeni Golgin laite koodaava juoste lähetti-RNA mallijuoste Avainsanat.
Solujen kemiallinen rakenne.  Solujen yleisimmät alkuaineet: o Hiili (C) o Vety (H) o Happi (O) o Typpi (N)  Solujen yhdisteet voivat olla: o Orgaanisia.
Kehon energiantuotto.
KPL 6 Solun energian vapauttaminen
Kertaus Aineenvaihdunta katalyytti entsyymi substraatti
Solu ottaa ja poistaa aineita
Ruuansulatus Ihminen koostuu: vedestä, noin 63% painosta
Eliöt rakentuvat soluista
9. Solut lisääntyvät jakautumalla s.66
MONIPUOLINEN HIILI Elollisen luonnon molekyylien runkoalkuaine on hiili. Sillä on kaksi ominaisuutta, jotka tekevät siitä alkuaineiden joukossa poikkeuksellisen:
9. Eläimen kudokset ja lihasten toiminta
Miksi metaanin eli maakaasun kiehumispiste (–162 °C) on huomattavasti alhaisempi kuin veden kiehumispiste (100 °C)? Miksi happi ja vety ovat kaasuja,
HORMONIT Elimistön kemiallisia lähettejä (vrt. hermosto)
Proteiinit.
Solut lisääntyvät jakautumalla
Mitkä ovat ihmisen rakennusaineet?
Avoketjuisen rakenteen lisäksi monosakkaridit esiintyvät heterosyklisinä rengasrakenteina, joissa karbonyyliryhmän happi on osa rengasrakennetta.
15. Hiilihydraatit ovat hiilen, hapen ja vedyn yhdisteitä
Kpl 1-3 SOLU.
KASVIEN RAVINNETALOUS
2. Mitä elämä on?.
I AINEET YMPÄRILLÄMME Kemia on … Aineen eri muodot Maailmankaikkeus
11. Perinnöllisyys ja ympäristö
Solujen energian sitominen ja energian vapauttaminen kpl 7-8
Elävän luonnon kemialliset reaktiot tapahtuvat
Yhteyttäminen.
Atomi, perushiukkaset ja perusvuorovaikutukset (kappale 10)
Innovatiiviset rakennusmateriaalit
5 Solun toimintaohjeet ovat geeneissä.
Orgaaniset yhdisteet Biomolekyylit C + O C + N C + H Alkoholit Amiinit
Elinympäristömme alkuaineita
Vesi Veden erityisominaisuudet Veden erityisominaisuudet
Kertauskirja kpl 2, 3, 4.
Perinnöllisyystieteen perusteita
Tietopaketti kompostointipuiston vierailun jälkeen
KEMIA 1osp Tekijä lehtori Zofia Bazia-Hietikko.
Solun perusrakenne I Solun perusrakenne.
II Ekologia.
Lukion biologia Eliömaailma BI 1.
Innovatiiviset rakennusmateriaalit
Lämpö ja infrapunasäteily
Esityksen transkriptio:

2. Solun hienorakenne

Solulima täyttää usein suurimman osan solusta Solulima täyttää usein suurimman osan solusta. Suurin osa solusta on vettä, jossa on siihen liuenneita aineita. Suurin osa liuenneista aineista on suurimolekyylisiä orgaanisia yhdisteitä, jotka saavat soluliman vaikuttamaan limamaiselta. Todella ohuet proteiinisäikeet vaikuttavat solun muotoon sekä soluelinten sijaintiin. Aitotumaisten eliöiden solulimassa on monia soluelimiä eli organelleja. Soluelimet ovat tiettyihin tehtäviin erilaistuneita soluliman osia. Solulimassa on paljon myös solulimakalvostoa, jonka haarakkeet hoitavat proteiinien ja rasva-aineiden muokkausta ja osallistuvat aineiden kuljetukseen. Osassa solulimakalvoston pintaa on runsaasti ribosomeja, joissa valmistuvat solun proteiinit.

Solukalvo ympäröi solulimaa, pitää sen ja muut solun osat sisällään ja vaikuttaa solun muotoon. Solukalvon tehtävänä on huolehtia solun aineiden otosta ja poistosta. Eläinsoluissa solukalvo on samalla solun ulkopinta, mutta esimerkiksi kasveilla sen päällä on soluseinä. Tuma on solun toimintojen säätelykeskus. Valmiissa, tehtäväänsä erilaistuneessa solussa tuma määrää esimerkiksi sen, mitä aineita solu milloinkin valmistaa. Tumaa ympäröi tumakotelo, jonka uloin kalvo on yhteydessä solulimakalvostoon. Kromosomit sijaitsevat tuman sisällä nestemäisessä solulimassa. Perintötekijät eli geenit sijaitsevat kromosomeissa. Tuma ohjaa geenien avulla solun elintoimintoja, ja geenit määräävät yksilön ominaisuudet. Kromosomien sisältämä perimä on DNA-molekyyleissä, ja kullakin lajilla on tietty sille tyypillinen kromosomiluku.

Muistiinpanot kappaleesta 2 Solujen pääosat ovat solulima, solukalvo ja tuma. Soluliman kaikissa osissa on solulimakalvostoa sekä muita soluelimiä. Valkuaisaineet valmistuvat solulimakalvoston pinnalla olevissa ribosomeissa. Solukalvo huolehtii solun aineiden otosta sekä poistosta. Kunkin lajin tumassa on tyypillinen määrä kromosomeja. Kromosomeissa olevat geenit ohjaavat solun toimintoja.

3. Solun kemiallinen rakenne ja entsyymit

Pääosa solun orgaanisista yhdisteistä on hiilihydraatteja, lipidejä ja proteiineja. Solun elintoiminnat ovat aina pohjimmiltaan kemiallisia tapahtumia. Solun toimintojen kannalta erityisasemassa ovat myös nukleiinihapot, DNA ja RNA. Ne sisältävät solun perimän tai osallistuvat sen sisältämien ohjeiden toteuttamiseen. Hiilihydraatit Sokerit ovat pienimolekyylisiä hiilihydraatteja, ja ne toimivat solujen keskeisinä energianlähteinä. Glukoosi (rypälesokeri) ja fruktoosi (hedelmäsokeri) ovat tärkeimpiä monosakkarideja eli yksinkertaisia sokereita. Ruokosokeri on disakkaridi, eli se koostuu kahdesta monosakkaridimolekyylistä. Koska solussa ei saa olla liikaa sokeria, solu muuttaa sitä liukenemattomaan muotoon erilaisiksi suurimolekyylisiksi hiilihydraateiksi, polysakkarideiksi (kasveissa tärkkelykseksi, eläimissä glykogeeniksi)

Lipidit eli rasva-aineet Lipideihin luetaan eliöissä syntyneet rasvat sekä liukoisuudeltaan niitä muistuttavat rasvamaiset yhdisteet. Eläinten elimistö muuttaa ravintoa rasvoiksi pitkäaikaista varastointia varten. Rypsin ja muiden öljykasvien siementen vararavinto on suureksi osaksi rasvaa. Proteiinit eli valkuaisaineet Proteiinit ovat aminohappomolekyylien muodostamia pitkiä ketjuja, ja ne toimivat ennen kaikkea solujen rakennusaineina ja elintoimintoja ohjaavina entsyymeinä. Valkuaisaineen aminohappojärjestystä kutsutaan sen primaarirakenteeksi. Proteiinimolekyylin sekundäärirakenne syntyy molekyylin kiertyessä spiraalille tai laskostuessa nauhaksi. Kolmas molekyylin järjestystaso on tertiaarirakenne, joka syntyy kierteisen tai laskostuneen proteiinimolekyylin taipuessa sykkyrälle.

Entsyymit Solun monet entsyymit tekevät mahdolliseksi sen, että solu suorittaa eliöden aineenvaihduntareaktiot normaalioloissa. Keianteollisuudessa se onnistuu vain korkeissa lämpötiloissa. Entsyymeissä on suuri proteiiniosa sekä yleensä myös vaikutusosa eli koentsyymi, joka on usein jokin vitamiini tai metalli-ioni. Entsyymit voivat tuhoutua helposti, sillä kukin entsyymi toimii vain sille edullisissa pH-oloissa ja lämpötiloissa. Liian suuressa lämpötilassa entsyymit alkavat tuhoutua eli ne denaturoituvat. Monet myrkylliset aineet haittaavat tai estävät entsyymin toimintaa. Tällaiset aineet toimivat ehkäisijöinä eli inhibiittoreina.

Muistiinpanot kappaleesta 3 Solun tärkeimpiä orgaanisia yhdisteitä ovat hiilihydraatit, lipidit eli rasva-aineet, proteiinit eli valkuaisaineet sekä nukleiinihapot (DNA &RNA) Hiilihydraatit toimivat pääasiassa solujen energinlähteenä. Proteiinimolekyylin aminohappojärjestys on molekyylin primaarirakenne. Proteiinin kolmiulotteisella tertiaarirakenteella on merkitystä proteiinin toiminnan kannalta. Entsyymimolekyylit koostuvat proteiinista ja vaikutusosasta eli koentsyymistä, joka on usein vitamiini tai metalli-ioni. Entsyymit toimivat vain tietyissä happamuus- ja lämpöolosuhteissa.