Parkinsonin tauti parkinsonismus idiopathicus

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Parkinsonin taudin ensioireet ja diagnosointi
Advertisements

Anni Lindberg Laura Lehtinen Aino-Maria Lahdensuo
Diabetes.
Matti, Atte, Olli ja Jasmin
Psoriasiskysely 2011 tulokset Helsingissä
Syöpätaudit. Yleistä syöpätaudeista  VUOSITTAIN UUSIA TAPAUKSIA YLI  N KUOLEE VUOSITTAIN SYÖPÄÄN  Suomen syöpärekisterin syöpätilastot.
Etsivä sairaanhoitaja INNOVAATIO  Eri ammattiryhmien yhteistyötä.  Sairaanhoitaja etsivässä, terveyttä edistävässä työssä.  Esim. polisin työparina.
Eläkkeellesiirtymisikä vuonna 2015 Jari Kannisto Kehityspäällikkö
Alkoholism i. Alkoholismi yleisesti Krooninen sairaus, jossa sairastunut kokee pakonomaista tarvetta juoda alkoholia. Ilmenee usein kohonneena toleranssina.
KILPIRAUHASEN VAJAATOIMINTA Hypotyreoosi Essi Järvelä & Roosa Kaivoluoto 2A.
Masennus eli pitkäkestoinen masentunut mieliala. Masennuksen yleisyys Joka viides suomalainen kärsii masennuksesta jossain vaiheessa elämäänsä Yli puolet.
Lihavuuden hoito L-PSHP:SSÄ  Alueellinen diabeteskoulutus.
20 Vaikuttavuustutkimukset osoittavat hoitojen hyödyn Ydinsisältö.
Ihmiselle tehtävät geenitestit Minttu Koskela 3A.
Epäily herää – miten toimia? K-Sshp, Läheisväkivallan ehkäisyn kansallinen osaamiskeskus-hanke: koulutuspäivät Noora-Maria Ahl psykologi Marja.
Rasitusmurtumat Harri M. Hakkarainen LL, LitM, valmentaja.
13 Mielenterveyden häiriöt ulottuvat lievistä vaikeisiin Ydinsisältö.
Muistisairaudet dementia ja Alzheimer. Miten syntyy ja mitkä tekijät vaikuttavat? Dementian yleisin syy on alzheimerin tauti (yli 50%) tai vaskulaarinen.
Kuume ja Flunssa. Kuume Kuume on tavallien oire monissa virusten ja bakteerien aiheuttamissa sairauksissa. Tulehdussairauksille on tyypillistä että kuume.
Muistihäiriöt Hilla ja Kati. Muistihäiriöt Muistihäiriöt voivat olla hetkellisiä ja lieviä muistivaikeuksia tai vaikeita ja pitkäkestoisia häiriöitä.
Syöpätaudit Konstantin Into ja Susanna Kankaanpää.
Allergia ja Astma. Astman hoito Astmaa hoidetaan lääkkeillä, jotka otetaan yleensä sisäänhengittämällä niitä keuhkoputkien limakalvolle, mutta sitä voidaan.
LIIKUNTAVAMMAISUUS.
Päivähoitoikäiset (10kk–6v) ikäryhmittäin
Perustettu vuonna 1927.
Tyypin 2 eli aikuistyypin diabeteksen lääkehoito
Tuki- ja liikuntaelinsairaudet
Parkinson.
18 Psyykenlääkkeet voivat auttaa selviämisessä
Opinnäytetöiden kirjaaminen Wilmaan huhtikuu 2015
14 Masennus on yleisin mielialahäiriö
6.4 Liikunnan merkitykset
Keuhkoahtaumatauti eli COPD
Kuume ja flunssa Mika ja Eerik.
Millaisin mittarein vaikuttavuutta voidaan mitata?
Rintasyöpä.
Keuhkosyöpä Keuhkosyöpä syntyy, kun keuhkoputken tai varsinaisen keuhkokudoksen solut muuttuvat pahanlaatuisiksi. Keuhkosyöpä on maailman yleisin syöpä.
Päihdyttäviä aineita.
Alzheimerin tauti Hoito Ennalta-ehkäisy Syyt, yleisyys
Mikromuovi.
Aivojen mielihyvärata ja päihteiden vaikutus mielihyvärataan
Alzheimerin tauti Hoito Ennalta-ehkäisy Syyt, yleisyys
diabetes mellitus tai sokeritauti
Hoito ja ohjaus Tekijä Tuuli Hämäläinen.
Raskaus ja HIV Tekijä Tuuli Hämäläinen.
MIELENTERVEYDEN HÄIRIÖT
SYÖPÄ.
Koulutuksen järjestämisen ja opintojen järjestämisen prosessit
Psyykkinen terveys.
Lääkeaineet Aspiriini oli ensimmäinen laboratoriossa valmistettu lääke. Asetyylisalisyylihappo eli aspiriini on maailman tunnetuin särkylääke, ja sen on.
Tuulivoima.
Mielenterveysmessut Dosentti, nuorisopsykiatrian el Max Karukivi
Mikä Kykyviisari? Maksuton työ- ja toimintakyvyn itsearviointimenetelmä työikäisille Perustuu vastajaan omaan arvioon tilanteestaan Arvioi suuntaa-antavasti.
Ms-tauti Jenina Pesonen.
Terve Kunta –verkostokokous / Sanna Ahonen
Taloustorstai Kuntaliiton kysely hallitusohjelman ja kehyspäätöksen vaikutuksista kuntatalouteen SÄÄSTÖKYSELY Mikko Mehtonen.
Mielenterveys- ja päihdetyön menetelmät opiskeluterveydenhuollossa - opas arviointiin, hoitoon ja käytäntöihin Essi Muinonen.
Mielenterveys- ja päihdepalvelujen jaosto: Psykoterapia-aiheesta Palkon suositukseksi
IKÄIHMISEN HYVÄ ELÄMÄ – OULUNKYLÄN SEURAKUNTA
luotettavaa tietoa lääkkeistä?
Etsivä sairaanhoitaja
Millainen on hyvä seulonta?
Järjestötoiminnan vuosi 2018
OTA TÄMÄ VIESTI VAKAVASTI!
Mitä jokaisen ammattilaisen tulee osata ja tietää nepsystä?
POTKA-verkoston arviointi - kyselyn tulokset
LANTIONPOHJAN TOIMINTAHÄIRIÖIDEN FYSIOTERAPIA, jatkokoulutus
Pohjois-Suomen sosiaalialan osaamiskeskus
ARKI NÄPPÄRÄSTI HALTUUN- Neuropsykiatrisesti oireilevien nuorten palveluiden kehittäminen Lohjalla ALKUTILANNE 1/2017 Mitä palveluita Lohjalla on nepsy-
Esityksen transkriptio:

Parkinsonin tauti parkinsonismus idiopathicus

Parkinsonin tauti on parantumaton sekä etenevä neurologinen sairaus Taudissa keskiaivojen mustatumakkeen dopamiinia tuottavat aivosolut tuhoutuvat vähitellen taudin edetessä Dopamiini on keskushermoston välittäjäaineena toimiva hormoni, jonka vähentyminen saa aikaan parkinsonin taudin oireet Tauti nimettiin James Parkinsonin mukaan, joka kuvasi taudin ensimmäisenä vuonna 1817

Oireet Parkinsonin taudin ensimmäisenä ilmaantuvia motorisia perusoireita ovat ovat lihasjäykkyys, lepovapina, posturaalinen instabiliteetti sekä liikkeiden hitaus Tyypillisesti taudin kehityksen alkuvaiheessa oireita ilmaantuu ainoastaan toisella puolella kehoa Näkyvien oireiden ilmaantumista edeltää vuosien mittainen piilevä vaihe Motoristen oireiden lisäksi taudilla voi olla myös neuropsykiatrisia oireita, joita ovat esimerkiksi puheen, mielialan, ajattelemisen ja käyttäytymisen häiriöt Neuropsykiatriset oireet voivat vaihdella lievistä vakaviin

Hoito Parkinsonin taudin varsinaista perussyytä ei tunneta, mutta sen etenemistä ja oireita voidaan hidastaa sekä lieventää lääkkeiden avulla Tautia hoidetaan keskushermostoon vaikuttavien lääkkeiden avulla, joista käytetyin on levodopa Lääkehoidon lisäksi käytetään fysioterapiaa, jonka avulla voidaan ehkäistä lihasjäykkyyden ja tasapainohäiriöiden tuottamia ongelmia Myös neurokirurgisesta hoidosta on hyötyä tietyissa tapauksissa

Esiintyvyys Parkinsonin tauti on kohtalaisen yleinen neurologisista sairauksista Tautia sairastaa arviolta 1-2 ihmistä tuhannesta Suomessa arvioidaan olevan noin 10 000 potilasta Yleisimmin tautia esiintyy noin 50-80 vuotiailla, mutta taudin toteaminen ennen 30 vuoden ikää on harvinaista Vuonna 2013 tehdyn arvion mukaan Parkinsonin tautiin kuoli noin 102 500 ihmistä maailmanlaajuisesti

Lähteet: http://www.terveyskirjasto.fi/terveyskirjasto/tk.koti?p_ artikkeli=dlk00055&p_haku=Parkinsonin%20tauti https://fi.wikipedia.org/wiki/Parkinsonin_tauti