Eduskunnalle aluehallintouudistuksesta annettu selonteko, jatkotoimenpiteet 20.5.2013.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Matkustusstrategia – miten tästä eteenpäin
Advertisements

Suomen aluehallinto Hallinnon kehittämisosasto 2 Valtion aluehallinto uudistui  Valtion aluehallintoa uudistettiin laajalla kokonaisuudistuksella.
Tarkastaja Raija Jääskelä Työsuojelun vastuualue Julkishallinnon ryhmä p Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirasto.
FinELib 10 vuotta Kuntarakenteen muutoksesta kirjasto- ja tietopalvelujen kannalta Kristiina Kontiainen Etelä-Suomen lääninhallitus.
J Kangasniemi 2010 Valtion rahoittama opetustoimen henkilöstökoulutus Tätä kalvosarjaa päivitetään verkossa. Varmistathan että käytössäsi on viimeisin.
Keski-Suomen ELY-keskus Juha S. Niemelä
Yksityisen sosiaali- ja terveydenhuollon lakien uudistaminen
JYVÄSKYLÄN YLIOPISTO 2007 Hallituksen iltakoulu YLIOPISTOJEN TALOUDELLISEN JA HALLINNOLLISEN ASEMAN UUDISTAMINEN JA INNOVAATIOYLIOPISTON PERUSTAMINEN.
Laki muuttuu – miten se eroaa yhteispalvelulaista? Yhteispalvelupisteestä Asiointipisteeksi – seminaari Lainsäädäntöneuvos Sami Kouki.
Tietohallintostrategia
1 ALUEHALLINNON UUDISTAMINEN HALLITUSOHJELMASSA ”Hallintoa uudistetaan ja kansanvaltaistetaan. Lääninhallitusten, työvoima- ja elinkeinokeskusten, muiden.
SOSIAALI- JA TERVEYSMINISTERIÖ 1 Alueellinen seminaari, Hämeenlinna Sosiaalialan kehittämishanke – mitä vuoden 2007 jälkeen? Martti.
Keski-Suomen elinkeino-, liikenne ja ympäristökeskus
Valtion aluehallintouudistus - Onko palapeli valmis?
Uusien taidetoimikuntien ja jaostojen perehdytyspäivä Säätytalo Ylijohtaja Riitta Kaivosoja.
1 Kainuun maakuntakokeilun jatkonäkymät: Kainuun mallin 2013 valmistelusta Kajaani Kainuun malli 2013 jatkovalmistelun työvaliokunnan ja ohjausryhmän.
Ajankohtaista ammatillisessa koulutuksessa Ammatillisen koulutuksen säädöksiin muutoksia – opetussuunnitelmat tarkasteluun Jyväskylä Opetusneuvos.
Valtion PARAS –hankkeen tilanne Jaana Simola Päijät-Hämeen liitto, Hämeenkatu 9 A, LAHTI
ELINIKÄISEN OHJAUKSEN ALUEELLINEN KOORDINAATIO ELOa Pohjois-Savon ELY-keskuksessa Lisää viraston nimi, tekijän nimi ja osasto.
Etelä-Pohjanmaan peruspalveluohjelman toimeenpano -hanke Projektipäällikkö Mervi Lehtola , 050 –
Palvelukeskushanke ja tukipalvelujen kehittäminen Tiedotustilaisuus henkilöstölle
Aluehallintovirastojen hallinnollisten tehtävien kokoaminen
Ajankohtaista ALKU-asiaa Pääsihteeri Tapio Välinoro
KORKEAKOULUT UUDESSA ALUEHALLINNON RAKENTEESSA Lääninsivistysneuvos Pertti Kokkonen Itä- ja Pohjois-Suomen ammattikorkeakoulujen yhteistyöseminaari
Ohjaus ja yhteistyö -kori Tilannekatsaus Maritta Korhonen / Minna Saario.
Aluehallinnon uudistus Pohjois-Karjalan maakuntavaltuusto Kunta- ja uudistusministeri Anu Vehviläinen.
Johtaja Leila Helaakoski Pohjois-PohjanmaanTE-keskus EAKR-seurantakomitea
Tulevaisuuden kuntaa tekemässä - Hallituksen Tulevaisuuden kunta-reformi Nuorten vaikuttajien huipputapaaminen De unga beslutsfattarnas toppmöte.
Lapin aluehallintovirasto, ylijohtaja Kaisa Ainasoja Tervetuloa Lapin aluehallintovirastoon! Lapin Nuorisofoorumi 2/
HAVI Hallitusohjelman toimeenpano aluehallintovirastoissa Selvityshanke 9/2015-1/2016 Sidosryhmäyhteistyöhankkeessa
Valtion ja kunnallisen aluehallinnon sekä kuntien työnjakoa selvittänyt työryhmä.
Tietohallintolaki Hannele Kerola Lainsäädäntöneuvos.
JÄRJESTÖHAUTOMON TILAISUUS INFOA PELIYHTEISÖJEN FUUSIOSTA.
Verkkolaskutilastot 2016 Kum. Q1-Q2, ostolaskut Talous ja henkilöstö, maksuliike.
Hallinnon uudistus Väliraportin tulosten yhteenveto ja jatkotoimenpiteet Kaupunginjohtaja Esko Lotvonen Hallituksen iltakoulu
ELO-yhteistyöryhmän kokous
Tulevaisuuden kunta – parlamentaarinen työryhmä
Aluehallintovirastojen hallinnollisten tehtävien kokoaminen HALKO-projekti Tilannekatsaus
Tilannekatsaus valtakunnallisesta ja Pohjois-Karjalan valmistelusta
Sosiaali- ja terveydenhuolto viidelle sote-alueelle
Kunta- ja sote -uudistus hyvinvoinnin ja terveyden edistäjänä
Maakuntauudistuksen valmistelu TEM:ssä
SOVITTU MIKÄ SOVITTU JOHTAMISSOPIMUSTEN UUDISTAMINEN 2017
ILMOITUKSENVARAISTEN PALVELUJEN REKISTERÖINTI
Aluehallintovirastojen hallinnollisten tehtävien kokoaminen HALKO-projekti Tilannekatsaus
Asiakastietojen sähköistä käsittelyä koskevan lainsäädäntötyöryhmän tavoitteet Maritta Korhonen Kehittämispäällikkö.
Sote-tieto hyötykäyttöön -strategia 2020 ja sen toimeenpano - Kori 3: Tiedon jalostaminen ja tiedolla johtaminen.
Pelastustoimen uudistaminen
Maakunta- ja sote-uudistus Ministerin tilannekatsaus
Maakunnille siirtyvät tehtävät ja henkilötyövuodet
Maakunnille siirtyvät tehtävät ja henkilötyövuodet
Sote-uudistuksen muutoksen tuki
Toimintoanalyysin toimenpide-ehdotukset - Sivistystoimiala
AVIen asiakaslähtöinen toiminnan kehittäminen
Maakunnille siirtyvät tehtävät ja henkilötyövuodet
Vesiosuuskunnat ELY- keskuksen näkökulmasta
Työvoima- ja yrityspalvelujen alueelliset kokeilut 2017 ja
Maatalous-lomituksen valmistelu-projekti
Valvira Sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontavirasto
Ohjaus ja yhteistyö -korin tilanne - JORY 7. 5
Lainsäädäntö Valtion lupa- ja valvontaviraston on tarkoitus aloittaa toimintansa alkaen. Ehdotus Valtion lupa- ja valvontaviraston perustamisesta.
Espoo – Kauniainen – Kirkkonummi – Vihti -selvitys
Ohjausjärjestelmä yhdellä kuvalla
AJANKOHTAISTA VARASTOKIRJASTOSTA
Ohjaus ja valvonta (Ohjava) - teemaryhmä
POKE Pakolaistaustaisten ohjauksen kehittäminen ELO -foorumi 21. 9
Maakunta- ja sote-uudistus Ministerin tilannekatsaus
Sote-uudistuksen toimeenpano
Ohjaus ja yhteistyö -korin tilanne - JORY 7. 5
Esittäjän nimi ja päivämäärä
Esityksen transkriptio:

Eduskunnalle aluehallintouudistuksesta annettu selonteko, jatkotoimenpiteet 20.5.2013

OKM:n hallinnonalan tehtäväsiirrot ELY-keskuksista AVI:ihin Kirjasto-, liikunta- ja nuorisotoimen tehtävät, kulttuurin toimialan peruspalvelujen arviointitehtävät ja oppilaitosrakentamiseen liittyvät tehtävät siirretään aluehallintovirastoille. Valmistellaan hallituksen esitys kirjasto-, liikunta- ja nuorisotoimen tehtävien, kulttuurin toimialan peruspalvelujen arviointitehtävien ja oppilaitosrakentamiseen liittyvien tehtävien siirtämisestä ELY-keskuksilta aluehallintovirastoille siten, että esitys voidaan antaa eduskunnalle vuoden 2013 kevätistuntokaudella. Tehtävien ja henkilöstön siirtoon liittyvät toimenpiteet valmistellaan 30.9.2013 mennessä. Valmistelu tehdään virkatyönä akselilla VM-OKM-TEM Virastoja informoidaan valmistelun käynnistymisestä tiedotteella

Maistraatteja koskeva selvitys Maistraattien liittämisestä osaksi aluehallintovirastoja ja TE-toimistojen liittämisestä osaksi ELY-keskuksia tehdään selvitys. Maistraatteja koskeva selvitys tehdään aikavälillä 1.5. – 31.10.2013 Maistraattiselvityksen tekee selvityshenkilö Selvitysten edellyttämät säädösmuutokset valmistellaan niin, että ne voidaan antaa eduskunnalle viimeistään syysistuntokauden alussa 2014.

Ohjausmallin kehittäminen Ohjausmallia selkeytetään ja yksinkertaistetaan siirtymällä kaksiportaiseen ohjaus- ja suunnittelujärjestelmään. Määrärahapuitteet ja henkilöstökehykset määritellään aluehallintovirastojen tulossopimuksissa edelleen hallinnonaloittain ja ELY-keskusten tulossopimuksissa vastuualueittain ja yksiköittäin. Selvitetään tarve päätoimisiin ylijohtajiin ELY-keskuksissa. Suurin muutostarve ELY-keskuksissa Selonteon edellyttämät ohjausjärjestelmän keskeiset muutokset valmistellaan VM:n asettamassa työryhmässä. Tarvittavat säädösmuutokset valmistellaan niin, että esitys voidaan antaa eduskunnalle viimeistään vuoden 2014 kevätistuntokaudella. Aluehallintovirastojen ohjausmallia kevennetään vuotta 2014 koskevan strategisen tulossopimuksen valmistelun yhteydessä.

Toimivallan muuttaminen valtakunnalliseksi osassa tehtäviä Aluehallintovirastojen ja ELY-keskusten toimivaltaa muutetaan osassa tehtäviä valtakunnalliseksi (ml hallinnollisten tehtävien keskittäminen). Käynnistetään ja pääosin toteutetaan selvitykset aluehallintovirastojen toimivallan määrittelemisestä osassa tehtäviä valtakunnalliseksi toimivallaksi. Selvitys tehdään 1.8. – 31.12.2013

Tehtävien ja resurssien tasapainottaminen Aluehallintovirastojen ja ELY-keskusten toimintamenomäärärahat mitoitetaan siten, että toiminta ja määrärahat vastaavat toisiaan. Kehyspäätöksessä 27.3.2013 lisäykset AVIen ja ELYjen toimintamenomäärärahoihin. Selvitetään suoritteiden kustannusvastaavuuden nostaminen tulojen lisäämiseksi: maksuasetuksen valmistelu vuoden 2013 loppuun mennessä.

AVIen ja Valviran yhteistyö Aluehallintovirastojen ja Valviran yhteistyötä kehitetään ja Valviran roolia selkiytetään suhteessa aluehallintovirastoihin. Näiden organisaatioiden työnjakoa kehitetään ja resursoinnista huolehditaan työnjaon mukaisesti. Toteutuu STM:n asettaman työryhmän kautta, jossa valtiovarainministeriön kunta- ja aluehallinto-osaston edustus. Työryhmän toimikausi 18.2.-15.11.2013.

Poliisin vastuualueen lakkauttaminen Poliisin roolin ja tehtävien organisointi aluehallinnossa toteutetaan poliisin hallintorakenneuudistuksen (PORA III) linjausten mukaisesti siten, että aluehallintovirastojen poliisitoimen vastuualueet lakkautetaan ja vastuualueilla hoidettavat tehtävät siirretään muille poliisiyksiköille. Aluehallintovirastoille ja poliisilaitoksille asetetaan laissa velvoite toimia yhteistyössä alueellista varautumista, valmiussuunnittelua ja sisäistä turvallisuutta koskevissa asioissa sekä aluehallintovirastoille ja Poliisihallitukselle peruspalvelujen arviointia koskevissa asioissa. Toteutetaan aluehallintovirastojen poliisitoimen vastuualueiden lakkauttaminen ja aluehallintovirastojen ja poliisilaitosten yhteistyön organisoinnin edellyttämät toimenpiteet vuoden 2013 aikana. Tehtävien ja henkilöstön siirtoon liittyvät toimenpiteet valmistellaan 30.9.2013 mennessä.

Työsuojelun vastuualue ja hallintopalvelut Työsuojeluvalvonnan asemaa aluehallintovirastoissa kehitetään niin, että valvontaresurssien käyttöä tehostetaan, parannetaan valvonnan tasalaatuisuutta sekä edistetään työsuojeluviranomaisten tavoitettavuutta. Kehitetään aluehallintovirastojen hallintopalveluita ja selvitetään hallintopalvelujen tarjoamiseen työsuojelun vastuualueille liittyvät ongelmat yhteistyössä sosiaali- ja terveysministeriön työsuojeluosaston kanssa. Työryhmä asetettu 8.3.2013, määräaika 31.5.2013.

Aluehallintovirastorakenne Aluehallintovirastojen määrää ja aluejakoa arvioidaan. Käynnistetään ja pääosin toteutetaan selvitykset aluehallintovirastojen rakenteen uudistamisesta niin, että ne ovat tehtäviltään, toimialueiltaan ja henkilöstömääriltään nykyistä tasapainoisemmat Selvitys tehdään vuonna 2014

Aluehallinnon tietohallintopalveluyksikkö (AHTi) Aluehallinnon tietohallintopalveluyksikön (AHTin) tehtävät ja hallinnollinen asema uudistetaan. Julkisen hallinnon ICT-strategia ja valtionhallinnon toimiala-riippumattomien ICT-tehtävien kokoamishanke vaikuttavat merkittävästi AHTin tehtäviin. Työ- ja elinkeinoministeriö ja valtiovarainministeriö käynnistivät syksyllä 2012 selvitystyön tarvittavista toimenpiteistä. Selvityshanke valmistui 12.4.2013. Selvityksen mukaan AHTin toiminta jatkuu sellaisenaan, lukuun ottamatta valtion yhteiseen toimialariippumattomaan IT-palvelukeskukseen TORI-hankkeen kautta siirtyviä toimintoja. AHTin nykyisiä tehtäviä ja toimintamalleja tarkennetaan hiukan, mutta suuria muutoksia ei tule. Selvityksen mukaan mm.: AHTia tulosohjaavat työ- ja elinkeinoministeriö sekä valtiovarainministeriö yhdessä. AHTi on riippumaton erillisyksikkö, jonka talous perustuu talousarviomäärärahaan ja maksullisella toiminnalla saatuun rahoitukseen. Talous on erotettu omalle momentilleen toiminnan läpinäkyvyyden varmistamiseksi.