Lääkeaine Kemia.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Tunne lääkkeesi Katse oman lääkehoidon onnistumiseen
Advertisements

Syöpälääkehoito.
Muovien kierrätys.
Tunne lääkkeesi Katse oman lääkehoidon onnistumiseen
TE3 KIVUN HOITAMINEN Hurtig KIPU= ELIMISTÖN VAROITUSMERKKI  Varoittaa kudosvauriosta tai sen uhkasta  Sen voi aiheuttaa jokin elimellinen.
LÄÄKKEIDEN ANTOTAVAT JA LÄÄKEMUODOT
Syöpätaudit. Yleistä syöpätaudeista  VUOSITTAIN UUSIA TAPAUKSIA YLI  N KUOLEE VUOSITTAIN SYÖPÄÄN  Suomen syöpärekisterin syöpätilastot.
TOSITIETOA Kannabis. Yleistä kannabiksesta Hamppukasvista valmistettava päihde- ja lääkeaine Sisältää kymmeniä kannabinoideja Tetrahydrokannabinoli eli.
Raskausajan ja synnytyksen jälkeinen seksielämä. Raskaudet ja synnytykset voivat muuttaa seksielämän nautittavuutta suuntaan tai toiseen: jokaisen naisen.
Eläkkeellesiirtymisikä vuonna 2015 Jari Kannisto Kehityspäällikkö
Adoption Adoptio. 1.Kun kuulet sanan adoptio, mitä tulee ensimmäiseksi mieleen 2. Mitä kokemuksia sinulla on ollut adoptiosta, henkilökoht, suvussa,
Fysiikan ja kemian sanaston luomiseen ja käsitteiden selventämiseen tähtäävä harjoitus. VUOSILUOKILLE 7-9 OTSO JARVA, SAARNILAAKSON KOULU AVAINSANAT Euroopan.
20 Vaikuttavuustutkimukset osoittavat hoitojen hyödyn Ydinsisältö.
1. FYKE:ä oppimaan Mitä ovat fysiikka ja kemia?
PowerPoint Esitysgrafiikkaohjelma. Esitysgrafiikka ohjelmaa voi käyttää moniin eri tarkoituksiin  Tärkein on ehkä suullisen esityksen täydentäminen.
Allergia ja Astma. Astman hoito Astmaa hoidetaan lääkkeillä, jotka otetaan yleensä sisäänhengittämällä niitä keuhkoputkien limakalvolle, mutta sitä voidaan.
Konformaatioisomeria
Vaikuttavuuden arviointi
Kissa Onni Salminen.
KEHITYSKESKUSTELU - Ennalta sovittu ja suunniteltu keskustelu esimiehen ja työntekijän( voi olla myös tiimin) välillä Tuija Takkula,
Miten Aloittaa Valokuvaus Liiketoimintaa
Tyypin 2 eli aikuistyypin diabeteksen lääkehoito
Tuki- ja liikuntaelinten sairaudet
Bridgekurssi BK-Slam ª©¨§
Ihmiskielellä on monta käyttötarkoitusta
18 Psyykenlääkkeet voivat auttaa selviämisessä
TE1 Itsehoito ja hätäensiapu
Ydinviestit Ihmiset pärjäävät paremmin arjessa, kun heillä on riittävät voimavarat toimia ja ottaa vastuuta elämästään. Ammattihenkilöt tarvitsevat mahdollisuuden.
Siirtohaut Opintopolussa keväällä 2016
Puolustus on puoli ruokaa - bridgessäkin
Ihminen ympäristön ja yhteiskuntien muutoksessa Hi1
Unikauhukohtaus (night terror)
Päihteet Minna, elias ja kalle.
Lääkeaineet Ennen laboratorion lääkeaineita ihmiset käyttivät lääkkeinä luonnosta saatavia aineita kuten piharatamoa ja pajunkuorta. Kasvit ovat parantamistaidon.
Huumeet.
Päihdyttäviä aineita (kpl 22)
Ravinto ja liikunta Urheilijan tai terveysliikuntaa harrastavan ihmisen haaste ravinnossa on löytää ruokavalioon sopiva energian määrä.
Päihdyttäviä aineita.
Aivojen mielihyvärata ja päihteiden vaikutus mielihyvärataan
Nuuska
Huumeet: pelottava terveysvaara
Reaktio 3 Reaktiot ja energia
Yhteyttäminen.
Koulutuksen järjestämisen ja opintojen järjestämisen prosessit
Lääkeaineet Aspiriini oli ensimmäinen laboratoriossa valmistettu lääke. Asetyylisalisyylihappo eli aspiriini on maailman tunnetuin särkylääke, ja sen on.
Lääkehoidon toteuttaminen 1,5ov
Lämpimästi tervetuloa Kumpulan tiedekampukselle!
Eläinkokeet sekä eläinten hoito ja käyttö ravintona
Millainen on kemian mikromaailma
KE6 – Kemian kertauskurssi
Keskenmenopotilaan henkinen tukeminen
ETIIKAN KÄSITTEITÄ s
Työkokous - palkkatuki ja sen vaikuttavuus
Koulutuskeskus Salpaus Hanna Salminen 2011
OSA IV SÄÄSTÄMINEN JA TALOUDEN SUUNNITTELU
Ms-tauti Jenina Pesonen.
Lainsäädäntö / nostotyö ½ (
Muutokset matematiikan opetuksessa
KEMIA 1osp Tekijä lehtori Zofia Bazia-Hietikko.
Tilaustoimitusprosessin kuvaus
Ummetuksen lääkehoito
Asiointipalveluiden laatu - Asiakasarvioinnit
Yritysesite Toiminta-ajatus kannattaa kirjoittaa tähän
LASTEN EKG -AIHEITA TUTKIMUKSELLE
Lähtökepit jokkis Timo Palmen, Säkylän Ua sähköposti lajipäällikölle ja lajiryhmälle Pyytäisin että ottaisitte käsittelyyn ja mahdollistettaisiin.
MINÄ JA VASTUULLISET RUOKAVALINNAT
Jesuiitat Jeesuksen seura.
Vinkkejä juridiikan opiskeluun
Vaatteet vastuullisesti
Esityksen transkriptio:

Lääkeaine Kemia

Mitä on lääkeainekemia? Lääkeainekemia on yksi Kemian osa-alue, jossa tutkitaan lääkeaineita. Lääkket on aineita, jotka auttavat parantamaan, ehkäisemään ja lievittämään erilaisia sairauksia, kipuja.  Lääkkeen tarkoitus on palauttaa elimistön normaali fysiologinen toiminta. Lääkeainekemiassa yhdistyy farmaseuttisia, biologisia ja lääketieteellisiä näkökulmia. Lääkeainekemiassa orgaaninen kemia yhdistyy biokemiaan, laskennalliseen kemiaan ja muihin kemian aloihin. Lääkeainekemia tunnetaan myös nimellä farmaseuttisena kemiana.

Lääkkeiden isomeria: * Isomeria on molekyylin samanlainen kemiallinen kaava mutta molekyyleillä voi olla erilaisia rakenteita. * Tämän vuoksi lääkkeiden molekyylit voivat olla samanlaisia kemialliselta kaavaltaan mutta erilaisia rakenteeltaan, mistä voi seurata haitallisia vaikutuksia. Tunnetuin tapaus kemian historiassa oli tali- domidi. Kyseessä oli raskaana oleville naisille kehitetty unilääke, joka helpotti raskauden aikaista pahoinvointia. Kuitenkin talidomidi-lääkkeen isomeria aiheutti sikiölle raajojen ja elinten epämuodostumia ja vajautta. * Nykyisin lääkkeiden isomeria on mahdollista valmistaa tarkasti – tosin valmistus on nykytekniikalla kallista. * Erilaisia isomerioita merkitään kirjaimilla esimerkiksi R-talidomidi ja S-talidomidi. * Ibuprofeeni tarkoittaa isomerioiden erilaisuutta lääkkeen kiputiloihin vaikuttavuuden ja lääkkeen sivuvaikutusten olemattomuuden suhteen. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että jokin isomeeri vaikuttaa kipuun, toinen taas ei vaikuta ja jokin isomeeri ei aiheuta minkäänlaisia sivuvaikutuksia. Näin lääkkeen isomeerit ovat turvallisia, erottelua ei tarvita, mikä taas vähentää taloudellisten resurssien tarvittavuutta.

Lääkkeiden annostelu Eri lääkkeet annostellaan eri tavalla. Yleensä lääke otetaan suun kautta, mutta se voidaan ottaa myös injektiona, nenään, suun limakalvoille, silmiin, ihon kautta tai peräsuoleen. Lääke voidaan ottaa esimerkiksi nesteenä, kapseleina, tabletteina tai jauheena veden kera, joka mahdollistaa sen, että vaikuttava lääkeaine pysyy ehjänä mahdollisimman pitkään, ja että sen vaikutus kohdistuisi oikeaan kohtaan elimistössä. Lääkkeiden annosteluun on olemassa erilaisia apuvälineitä, jotka helpottavat etenkin lasten ja vanhusten lääkkeiden ottoa. Esimerkiksi joitakin tabletteja on helppo puolittaa tabletin puolittajilla, tai niitä voi murskata jauheeksi murskaimella.

Lääkkeiden kehittäminen Lääkkeiden kehittäminen on pitkä, kallis sekä riskialtis prosessi. Siihen voi liittyä vakavia haittavaikutuksia tai jos lääkkeen tehokkuus ei toimi sen kehittäminen joudutaan keskeyttämään. Uuden, toimivan lääkkeen kehittäminen kestää usein yli 10 vuotta. Ja se voi maksaa jopa miljari euroa. Lääkkeen kehitys lähtee siitä, että oletetaan tiettyjen aineiden vaikuttavan johonkin tietyllä tavalla. Ideaan jälkeen lääkekemisti etsii tietokoneen avulla tietoa molekyyleistä ja valitsee potentiaalisimpia molekyylejä, jotka voisivat vaikuttaa tarvittavalla tavalla. Kun uusi lääkeidea on keksitty lääkemolekyyli patentoidaan, vaikka sen toimivuudesta ei vielä olisi tarkempaa tietoa. Usein patenttisuoja on n.20 vuotta josta n. 15 vuotta menee sen tutkimiseen. Monien tuhansien molekyylien joukosta valitaan vain muutama, joista yhtä lähdetään lopuksi kehittämään lääkeaineeksi. Molekyylille tehdään tutkimukset soluviljelmillä, jonka tarkoituksena on saada tieto lääkkeen turvallisuudesta. Soluviljelmätutkimuksen jälkeen tehdään eläinkokeita minkä tarkoituksen on saada tarkempaa tietoa lääkkeen vaikutuksesta ja käyttäytymisestä elimistössä.

Lähteet: https://peda.net/siikalatva/siikalatvan- lukio/oppiaineet/kemia/ke1/orbitaali-1- 20160720/sisalto2/kmu/l%C3%A4%C3%A4keainekemiaa https://fi.wikipedia.org/wiki/L%C3%A4%C3%A4keainekemia http://www.laaketeollisuus.fi/laakkeet/laakkeet https://www.google.fi/search?q=l%C3%A4%C3%A4keainekemia&espv=2& biw=1366&bih=638&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwibu4n7k YfQAhWFNJoKHQQIAAcQ_AUIBigB#imgrc=dIKTHPs11YXILM%3A http://www.tohtori.fi/laakeopas/artikkelit/L%C3%A4%C3%A4kkeiden%20a nnostelu https://www.terve.fi/laakeopas/apuvalineita-laakkeiden-annosteluun-1 https://www.terve.fi/laakeopas/laakkeiden-kehittaminen