Havainnointi tutkimus-menetelmänä

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Tutkielman teko Esityksen perustana on käytetty dos. Marja-Leena Sorjosen 1998 tekemää ohjetta: Ohjeita tutkielman tekoon. Tuula Marila
Advertisements

Artikkelin kriittinen arviointi - havainnoivat tutkimukset
Metodologian ja menetelmien valinta
Tutkimussuunnitelma…
”Siellä minä olen heidän keskellään”
PS Tutkijan etiikka Psykologian alalla on paljon ilmiöitä, joita ei eettisistä syistä voida tutkia. Mieti esimerkkejä ja perustele! Tutkimusaiheen.
Psykologinen tutkimus
Vertaismentorointi & Minä mentorina
ComPa- projektin aloitusseminaari Muurmansk TOIMINTATUTKIMUS KEHITTÄMISEN VÄLINEENÄ KYÖSTI KURTAKKO PROFESSORI LAPIN YLIOPISTO.
Kansainvälinen julkaiseminen. Konferenssijulkaisut Journaalit Antologiat Monografiat.
Matematiikan oppiminen.
USKONTO/aineenopettajat AD 4 Ryhmäkokoontuminen Martin Ubani, FT, TM Uskonnon didaktiikan yliopistonlehtori SOKLA.
Työrauha ja haastavat tilanteet
Marjo Vesalainen / AinO-keskus:
Kvantitatiivisen aineiston keruu ja analyysi (kl.2011) -harjoitukset pääaineopiskelijoille Mira Kalalahti Käyttäytymistieteiden laitos
Johtava sosiaalityöntekijä terveyssosiaalityön toimijana
ComPa- projektin lopetusseminaari Muurmansk HANKKEEN TEORIAA - TOIMINTATUTKIMUS JA PRAGMATISTINEN FILOSOFIA KOULUTUKSEN KEHITTÄMISESSÄ KYÖSTI.
YHTEISTOIMINNALLINEN & YHTEISÖLLINEN OPPIMINEN
TEORIALÄHTÖINEN (eli MÄÄRÄLLINEN TUTKIMUSPROSESSI
Kokemuksellinen oppiminen (Kolb, Jarvis, Boud)
Ä IDINKIELEN OPETUSTIETEEN TUTKIMUSMENETELM Ä T Yleist ä tutkimuksen luonteesta ja menetelmist ä Kokeellinen tutkimus Ex post facto – tutkimus Seurantatutkimus.
Kirjasto avoimena oppimisympäristönä – Tiedonlähteitä.
Opetussuunnitelmatyö - keskiössä OPSviestintä Katariina Alha Jyväskylän yliopisto
Miten vaikuttavuudesta puhutaan? Pirjo Hiidenmaa Suomen Akatemia.
JYVÄSKYLÄN YLIOPISTO 2007 Teoria yhteiskuntatieteessä  teoria voi tarkoittaa –yleistä viitekehystä, kohdeilmiötä koskevaa aiempaa tieteellistä keskustelua.
Kognitiivinen psykologia tutkii
Ihmissuhteet ja vuorovaikutus, kehittämisen isoin haaste
Validiteetti ja reliabiliteetti
Oppimisorientaatioita
Laadullisten tutkimusmenetelmien kurssi Liisa Ilomäki Verkko-oppimisen ja tiedonrakentelun tutkimuskeskus Psykologian laitos, Helsingin yliopisto
1 Lastensuojelun tieto lapsesta Mirva Makkonen Kehittäjä-sosiaalityöntekijä Oulun seudun lastensuojelun kehittämisyksikkö.
Tutkimustyypit ja tutkimusasetelmat
Ops seminaari Askola.
ERILLISET ERITYISOPETTAJAN OPINNOT Tervetuloa Helsingin yliopistoon! Alkuinfo
LET Kandiryhmä Piia Näykki & Jonna Malmberg.
Hyvä tuutori, parempi ryhmä Tuutorikoulutus 2016 © 2016 Johanna Tikkanen |
Yrittäjyyden ja muiden tulevaisuuden taitojen edistäminen nykykoulussa Juho Norrena Yrittäjyyskasvatus Seinäjoki.
KIRKKOHISTORIA Mitä se on ja miten sitä tutkitaan?
1 MINNA HAVERI 2015 ETNOGRAFIA JA VISUAALINEN ETNOGRAFIA.
Seppo Mentula ops-koordinaattori Tuusula 2015 Opetussuunnitelma uudistuu.
Sosiaalinen oppiminen ● Hyödyntää sekä behavioristisia että kognitiiviisia näkemyksiä ● Ihminen oppii tarkkailemalla toisia – tarkkailu tapahtuu sosiaalisessa.
Lapsihavainnointi on lapsen arvostamista ja kuuntelemista Petra Suonio 2011.
Märta Kinnunen1 TUNNE OPPIMISTYYLISI JA KÄYTÄ SITÄ HYVÄKSESI.
Tutkimuksen suunnittelu
Tutkimustyypit ja aineistonkeruun menetelmät
Kvantitatiivinen ja kvalitatiivinen tutkimus
Määrällinen tutkimus.
Mikä EduMAP? Rahoitus EU Horizon2020-ohjelmasta Tampereen yliopiston johtama hanke, yhteistyössä Foredata Oy & 7 kumppania Euroopasta.
Laaja-alainen osaaminen
Uuden opetussuunnitelman mukainen arviointi Mukkulan koulussa
Tutkimustyypit ja tutkimusasetelmat
Katrina Vartiainen, Turun normaalikoulu
PARIKKALAN ESIOPETUSSUUNNITELMA
Kieli itseilmaisun välineenä
Katsomusaineiden didaktiikka, yhteiset ryhmät Ryhmätehtävä 1
Sosioemotionaalinen kehitys
Opin ja opetan tekijänoikeuksia Opettajan kolme roolia
Tutkimusaihe: luotettavuus ja tutkimuksen teko
3. Terveystottumusten tutkiminen
Millainen oppija sinä olet?
Kielen kehityksen avainkohdat
TAIDOT EDELLÄ © Petteri Elo OPS-koulutus 2016
Tutkimusaihe: luotettavuus, tutkimuksen teko
Miten persoonallisuutta voidaan tutkia?
Lecture series – lean in office and knowledge work
Laadullisten tutkimusmenetelmien seminaari
K 4.3. Kandidaatin tutkielma ja tutkielmaopinnot (10 op)
TIETEELLINEN TUTKIMUS (7ET)
Sosiaalisuus ja sosiaalisen tarkastelu
Hiljainen tieto Kala ei tiedä että se ui ,ennen kuin se joutuu vedestä pois Rutiininomaista, ohjaa kaikkea toimintaa Periaatteessa kaikki tieto ja osaaminen.
Esityksen transkriptio:

Havainnointi tutkimus-menetelmänä

Observointi Huolellista, hyväksyttyjen metodien mukaan toteutettua ja tarkkaa havainnointia tutkimuskohteesta Tutkimushavainnointi myös muuta kuin katsomista; voi olla myös kuuntelemista, tuntemista, haistamista tai maistamista. Havainnoija ei koskaan havainnoi ilman omia tunteitaan ja tuntemuksiaan Tutkimushavainnointi ihmisen kokonaisvaltaista ja tietoista ilmiöiden, asioiden ja tapahtumien aistimista suhteessa siihen, missä ne ilmenevät

Havainnointi vs. observointi Havainnointi kattaa sekä laadullisella että määrällisellä tutkimusmenetelmällä tehdyn havainnoinnin Observointi viittaa lähinnä ulkopuoliseen tarkkailuun ja siten määrällisen tutkimusmenetelmän käyttämään havainnointitapaan Tieteellinen tutkimus perustuu aina luotettaviin havaintoihin, jotka ovat ongelmanasettelun, menetelmien ja teoreettisen viitekehyksen kannalta olennaisia.

Määrällinen/laadullinen ote havainnoinnissa Määrällisessä tutkimuksessa ei pidetä niin luotettavana, koska havainnointi on ainutkertainen tapahtuma, eikä havainnointia voi näin ollen toistaa. Eri havainnoijat saisivat samasta tilanteesta erilaisia havaintoja tutkittavakseen. Määrällisessä tutkimuksessa käytetään yleensä jäsenneltyä, systemaattista havainnointia – tarkasti rajatut tilat (labrat)

Laadullisessa tutkimuksessa havainnointia pidetään hyvin tärkeänä aineiston keräämisen tapana Usein käytetään ns. vapaata, osallistuvaa havainnointia, jossa tutkija osallistuu tutkimuskohteensa toimintaan (vuorovaikutus)

Havainnointitavat Tarkkaileva havainnointi (ulkopuolinen havainnointi) Osallistuva havainnointi (sisällä toiminnassa) Aktivoiva osallistuva havainnointi (toimintatutkimus) Kokemalla oppiminen (etnografia) Piilohavainnointi

Tutkimuskohteen ympäristöt Materiaalinen ympäristö (tila, tilajako, rakennus, sijainti y,.) Taloudellinen ympäristö (millä tavalla raha ja taloudelliset asiat säätelevät ympäristöä) Sosiaalinen ympäristö (millaisia normeja ja sääntöjä ympäristössä käytetään) Kulttuurinen ympäristö (mikä on ympäristön kulttuurinen merkitys) Semanttinen ympäristö (puhe ja tekstit ympäristöstä, miten siitä puhutaan) ihmisympäristö

Hiljainen tieto eli tacit knowledge Tieto, joka on hankittu aistimalla, tekemällä ja harjaantumalla Tieto muodostuu henkilökohtaisen kokemuksen avulla esimerkiksi seuraamalla ja toistamalla toisen tekemistä Ammatillinen tieto ja taito, ajattelutapa ym. Siirtyvät ammattilaissukupolvelta toiselle Ammatillisessa tekemisessä noudatetaan aina jonkinlaisia sääntöjä tai ohjeita, jotka opitaan seuraamalla, eikä niitä ole kirjattu mihinkään.

Hiljainen tieto tutkimuskohteessa on löydettävä eläen, kokemalla ja oppimalla Havainnointi tutkimusaineiston keräämisen tapana toimii, kun tutkitaan toisia koskevaa hiljaista tietoa Lisää tietoa teoksessa Vilkka, Hanna 2007. Tutki ja havainnoi. Helsinki: Tammi.