VALIDOINTI JA RINNASTAMINEN ELI TUTKINTOJEN TUNNUSTAMINEN

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
TUTKINTOJEN TUNNUSTAMINEN JA VERTAILU
Advertisements

| Maailma haltuun Tutkinto-opiskelijaksi ulkomaille © Kansainvälisen liikkuvuuden ja yhteistyön keskus CIMO, 2013.
Välivuoden hyödyntäminen  paranna pääsymahdollisuuksiasi lisäopinnoilla  hanki työkokemusta ja opiskelurahaa  paranna kielitaitoasi ja hanki elämänkokemuksia.
Lähihoitajaksi kouluttautuminen
ECVETin ABC ECVET liikkuvuudessa ja opettajan työssä
Opiskelijan arviointi työpaikalla
| Maailma haltuun Tutkinto-opiskelijaksi ulkomaille.
Näyttötutkintojärjestelmä Tutkinnot Erilaiset tavat suorittaa tutkinto
Mohammed Kertoo itsestään:
Täydennyskoulutus Yhdessä tekemällä – hanke 2010
ITSETUNTEMUS JA OMA OSAAMINEN
Suomalainen koulutusjärjestelmä
Oulun aikuislukio 2014.
AIEMMIN OPITUN TUNNISTAMINEN HOLLANNISSA
OSAAMISEN KARTOITUS AMMATILLISISSA OPPILAITOKSISSA
AHOT– aikaisemmin hankitun osaamisen tunnistaminen ja tunnustaminen
Tutkintosuoritusten arviointi
Osaamisen ja sivistyksen asialla Kansainväliset yhteistohtoriohjelmat Opetusneuvos Carita Blomqvist.
Suomen koulutusjärjestelmä
Osaamisen ja sivistyksen parhaaksi Yhteistutkinnoista myönnettävät todistukset Opetushallitus ja opetus- ja kulttuuriministeriö päivittivät marraskuussa.
W w w. h a m k. f i / a o k k AMK-opintoihin valmentava koulutus maahanmuuttajataustaisille Riihimäki Vesa Parkkonen ja Riitta Metsänen.
Päivi Koski-A. Suomalais-venäläinen koulu
| Maailma haltuun Tutkinto-opiskelijaksi ulkomaille © Kansainvälisen liikkuvuuden ja yhteistyön keskus CIMO, 2012.
Työpaikkakouluttajan ABC
Opetussuunnitelmaviestinnän kohderyhmät ja viestinnän kohdistaminen (ryhmätehtävä)
Työpaikkakouluttajan ABC
Ritva Kareketo kouluttaja
VALVIRA / Ohry Alustus Valvira tarvitsee tietoja Virrasta 3 tapauksessa: opiskelijan (valmistunut) aloitteesta, opiskelijan (valmistunut) puolesta.
Oulun seudun ammattikorkeakoulu. Ammattikorkeakoulu suomalaisessa koulutusjärjestelmässä Oppivelvollisuuskoulutus Perusopetus Esiopetus Ylioppilas- tutkinnot.
Opettamisesta osaamiseen Ammattikorkeakoulun osaamisjärjestelmät käyttöön Projektiasiantuntija Raimo Jaakkola HAAGA-HELIA Ammatillinen opettajakorkeakoulu.
Välipalaute Moduuli 3 Mitä tästä voimme oppia? Mitä parantaa?
Tutkinto-opiskelu ulkomailla. Tutkinnon suorittaminen ulkomailla Tutkintoon johtavaa opiskelua, jonka kesto riippuu suoritettavasta tutkinnosta: 2. asteen.
Osaamisen osoittaminen työ- tai opiskelupaikkaa varten  Kielitaito  kielitaidon osoittaminen  Osaamisen tunnistaminen  työkokemus.
| Maailma haltuun Tutkinto-opiskelijaksi ulkomaille © Kansainvälisen liikkuvuuden ja yhteistyön keskus CIMO, 2015.
Miten kerron koulutuksestani ja työkokemuksestani suomeksi?
Säännellyt ammatit ja ulkomaisten tutkintojen tunnustaminen Onnistuneella yhteistyöllä tutkintoon –hanke.
Tuuleta Osaamistasi Euroopassa  Työ- tai opiskelupaikan hakeminen ja osaamisen osoittaminen ulkomailla  Näin kokoat Europassin: mistä.
Tuuleta Osaamistasi Euroopassa  Työ- tai opiskelupaikan hakeminen ja osaamisen osoittaminen ulkomailla  Näin kokoat Europassin: mistä.
STUDIO-projekti Toimintalinja 3: Osuvuutta ja kysyntälähtöisyyttä aikuisopiskeluun tieto-, neuvonta ja ohjauspalvelujen valtakunnallisella kehittämisohjelmalla.
AHOT Humakissa AHOT– aikaisemmin hankitun osaamisen tunnistaminen ja tunnustaminen 1 Syksy 2015 HUMANISTINEN AMMATTIKORKEAKOULU.
OSAAMISEN TUNNISTAMINEN JA TUNNUSTAMINEN Onnistuneella yhteistyöllä tutkintoon –hanke.
Tutkinto-opiskelu ulkomailla
Merja Öhman Kielten lehtori Karelia ammattikorkeakoulu
Henkilökohtainen osaamisen kehittämissuunnitelma (HOS)
Tutkinto-opiskelu ulkomailla
YHTEISHAKU 2015 Aikataulut Valintaperusteet
Erilaisia vaihtoehtoja….
Koulunkäynnin ja aamu- ja iltapäivätoiminnan ohjauksen ammattitutkinto
Mitä peruskoulun jälkeen?
Kauhavan lukion vanhempainilta Opinto-ohjaaja Henna Teikari
TYÖHARJOITTELU.
Vanhempainilta Tervetuloa!
oppisopimuskoulutuksena
Osaamisen näytön prosessi
Ammatillinen koulutus
Työpaikalla oppiminen - Tietoa ja terminologiaa (TET, TOP, työssäoppiminen, työharjoittelu, oppisopimus)
AMMATILLISELLA KOULUTUKSELLA
Merja Öhman Kielten lehtori Karelia ammattikorkeakoulu
Tiedot, taidot ja osaaminen – osaamisesta kertominen
OSMo Monikulttuurista osaamista Ohjaamoihin –projekti
Vauhtia ja motivaatiota opiskeluun työtä opinnollistamalla
Ammatillisen koulutuksen reformista
YHTEISHAKU 2019.
Muualla kuin Haaga-Helia:ssa hankittu osaaminen
Osaamisperusteisuus todeksi – käytäntöjä ja työkaluja
Ajankohtaista OSAOssa Koulutuspalvelupäällikkö Tiina Kuokka
OSAAMISKANSIO Nimi.
Opettajan pedagogiset opinnot Humanistinen koulutusala
Korvaavuudet syksy 2019 varhaiskasvatuksen koulutus
Osaaminen esille Europassilla
Esityksen transkriptio:

VALIDOINTI JA RINNASTAMINEN ELI TUTKINTOJEN TUNNUSTAMINEN Maija-Leena Pusa 3.11.2016

RINNASTAMINEN - Hakeminen Lähetä hakulomake + liitteet OPETUSHALLITUKSELLE. Liitteet, joita tarvitset, voit lukea hakulomakkeessa. Hakemus on sivulla http://www.oph.fi/koulutus_ja_tutkinnot/tutkintojen_tunnustaminen/paatoksen_hakeminen Opetushallitus lähettää hakijalle sähköpostitse tiedon hakemuksen vastaanottamisesta 1 kk:n aikana. Joskus hakijan täytyy kirjoittaa lisää tai lähettää lisää dokumentteja Opetushallitukselle. Tavallisesti päätös kestää n. 3 - 4 kuukautta. Opetushallitus tarkistaa, ovatko kaikki tiedot oikein. Päätös lähetetään postitse hakijalle tai hänen yhteyshenkilölleen Suomessa. Lasku lähetetään erikseen samaan osoitteeseen.

Maksut Tutkintojen tunnustamishakemusten maksut: ■Päätös korkeakoulututkinnon tason rinnastamisesta 213 € ■Päätös korkeakouluopintojen rinnastamisesta tiettyyn tutkintoon tai tiettyihin opintoihin 340 €* ■Päätös ammattipätevyyden tunnustamisesta 340 €* ■Lopullinen päätös ammattipätevyyden tunnustamisesta tai korkeakouluopintojen rinnastamisesta 40 € *Hintaan sisältyy mahdollinen lisäpäätös korkeakoulututkinnon tason rinnastamisesta.

Milloin kannattaa hakea rinnastamista eli tutkinnon tunnustamista Tutkintojen tunnustaminen tarkoittaa Suomen viranomaisten päätöstä siitä, millaisen kelpoisuuden ulkomainen tutkinto antaa työhön tai jatko-opintoihin (esim. yliopistossa) Suomessa. Jos haet julkisen sektorin työhön (esim. Suomen valtion tai kunnan/kaupungin tehtävään tai virkaan), jonka kelpoisuusvaatimuksena on vähintään kolmivuotinen korkea-asteen tutkinto. Perusedellytys tutkinnon tunnustamiselle on, että oppilaitos ja sen myöntämä tutkinto kuuluvat maan viralliseen koulutusjärjestelmään. Esimerkiksi toisessa EU-maassa ihmisen, joka on opiskellut opettajaksi, tutkinnon tunnustamisesta vastaa Opetushallitus. Opetushallituksessa jokainen hakemus käsitellään erikseen ja päätös on maksullinen.

Ammatinharjoittamisoikeus = saat tehdä tätä työtä Suomessa Jos haluat työskennellä tietyissä ammateissa Suomessa, tarvitset viranomaisen luvan (lupa). Ammatin­harjoittamisoikeuden tarvitsevat ESIMERKIKSI terveydenhuollon ammatinharjoittajat, eläinlääkärit, tilintarkastajat, asianajajat ja merenkulun ammatinharjoittajat. Lupia ulkomailla ammattiin opiskelleille, jotka haluavat harjoittaa ammattiaan Suomessa myöntävät: • Sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontavirasto eli VALVIRA (terveydenhuollon ammattihenkilöt) • Suomen asianajajaliitto (asianajajat) • Elintarviketurvallisuusvirasto (eläinlääkärit) • Liikenteen turvallisuusvirasto TRAFI (merenkulun ammattilaiset, esim. merikapteenit)

OSAAMISEN TUNNISTAMINEN JA TUNNUSTAMINEN = VALIDOINTI AMMATTIKOULUSSA (NUORET JA AIKUISET) KORKEAKOULUSSA (AMMATTIKORKEAKOULUT JA YLIOPISTOT) OPETTAJA TAI OHJAAJA KATSOO SINUN PAPERIT JA HAASTATTELEE SINUA TAI PYYTÄÄ SINUA TEKEMÄÄN TEHTÄVIÄ TAI JOTAKIN TYÖTÄ ja päättää, pitääkö sinun opiskella kaikki asiat tai osaatko jotakin niin hyvin, että sinun ei tarvitse opiskella tätä asiaa enää uudestaan TÄMÄN JÄLKEEN OPETTAJA TEKEE SINULLE OMAN OHJELMAN, JONKA MUKAAN sinun pitää opiskella. Jos osaat jo jotakin hyvin, sinun ei tarvitse opiskella tätä asiaa enää. Jos se on uusi ammatti, jota et osaa, sinun pitää opiskella kaikki asiat JOSKUS joku osaa kaikki asiat niin hyvin, että hän voi mennä suoraan testiin eli tutkintotilaisuuteen (siellä on 3 ihmistä: opettaja, työkaveri ja työpaikan esimies (=pomo) ja he arvioivat (katsovat, mitä sinä osaat) Sen jälkeen, kun osaaminen on arvioitu (ennen koulutusta ja koulutuksen aikana opitut asiat), voi saada tutkintotodistuksen.

MITÄ OSAAMISTA TUNNISTETAAN? INFORMAALI OSAAMINEN Mitä olet oppinut työssä tai harrastuksissa FORMAALI OSAAMINEN Mitä olet oppinut ammattikoulussa tai korkeakoulussa (sinulla on tutkintotodistus eli diplomi tai sertifikaatti) NON-FORMAALI OSAAMINEN Mitä olet oppinut jollakin lyhyellä kurssilla (esim. kansalaisopistossa ATK tai kielet)

OPM:n työryhmämuisto 2007:4 KÄSITTEISTÖÄ OPM:n työryhmämuisto 2007:4 FORMAALI OPPIMINEN: tapahtuu tavallisesti oppilaitoksissa, on järjestelmällistä oppimistavoitteiden, käytetyn ajan ja tuen osalta, opiskelija saa todistuksen, on oppimisen näkökulmasta tarkoituksellista EPÄVIRALLINEN OPPIMINEN: on järjestelmällistä oppimistavoitteiden, käytetyn ajan ja tuen osalta; oppimisen näkökulmasta tarkoituksellista. Esim. vapaa sivistystyö, työpaikkakoulutus. ARKIOPPIMINEN: oppiminen päivittäisissä työhön, perheeseen tai vapaa-aikaan liittyvissä toimissa; ei ole järjestelmällistä oppimistavoitteiden, käytetyn ajan tai tuen osalta, ei todistusta

Maahanmuuttajan osaamisen yhteensovittaminen MAAHANMUUTTAJAN OSAAMISVARANTO: TYÖKOKEMUS KOULUTUS LÄHTÖMAAN KULTTUURI- OSAAMINEN KIELITAITO SUOMALAISEN TYÖELÄMÄN AMMATTITAITO- JA OSAAMISVAATIMUKSET TOIMINTAKULTTUURIN HALLINTA

Maahanmuuttajan ammatillisen osaamisen kulmakivet Eri ammateissa lähtötasovaatimukset vaihtelevat Miten lähtömaassa hankittu osaaminen tunnistetaan ja arvioidaan ? Hankittu ammatillinen perusosaaminen Suomen kielen taito Sosiaalinen ja kulttuuriosaaminen Kehittyy vuorovaikutuksessa suomalaisten kanssa, työyhteisön merkitys suuri