Lapsen oikeudet toteutuvat arjessa

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Hyvä lapsuus kaikille! Maria Kaisa Aula
Advertisements

KANSALAISTAPAHTUMAVIIKKO TAMPEREELLA PÄÄN AVAUKSIA LAPSEN OIKEUKSIIN.
YK:n lapsen oikeuksien sopimus (LOS)
LAPSEN OIKEUDET.
Lasten oikeudet. Lapsen oikeuksien sopimus Maailman laajin ihmisoikeussopimus Hyväksyttiin 1989, Suomessa voimaan maata hyväksynyt, vain Yhdysvallat.
TORNION KAUPUNGIN NUORISOPALVELUT STRATEGIA
Innokylä 2.1 – Innovatiiviset julkiset hankinnat Innokylään
Lapsikeskeinen tilannearvio Lastensuojelutarpeen arviointi peruspalveluiden sosiaalityössä Vertaiskonsultaatioseminaari Metsä-Luostolla /
Lapsi- keskeinen yhteisökehitys Itä-Timorilla Lapsen oikeudet; oikeusperustainen ohjelmatyö – seminaari Elina Salonen, Plan Suomi Säätiö.
© Otava-konserni 1 Ympäristövastuu © Otava-konserni Otava-konserni.
Alakoulujen oppilaskuntien ja Turun Lasten Parlamentin yhteistyö.
Hippiäiset Varhaiskasvatussuunnitelma vuotiaiden sisarusryhmä Pieni, kodikas päiväkoti Päiväkotihistoriaa 40 vuotta, Hippiäiset 2004 alkaen.
Tesoman hyvinvointikeskus  Hyvinvointikeskuksen kehittämistyö kytkeytyy Tampereen kaupungin palvelumallityön uudistamiseen ja sen osalta tehtyihin.
TTS OHJAAJAKOULUTTAJA- TYÖRYHMÄ. 1.1 OHJAAJAKOULUTUKSEN JATKAMINEN JA KEHITTÄMINEN Toiminnan sisältöRahoitustarve - Koulutuksia järjestetään.
”Liikennevalomalli”; Lasten, nuorten ja perheiden segmentointi palvelutarpeen mukaan – soveltaminen toiminnan ja talouden ohjaukseen Arto Willman, Hyvinvointipäällikkö.
Toimintasuunnitelma vuodelle 2016 ETR/Aluekouluttaja- ja nuorisotuomariryhmä
Vaikuttavuuden arviointi
Vammaisten henkilöiden oikeuksista tehty yleissopimus (CRPD) ja sen valinnainen pöytäkirja Eveliina Pöyhönen Sosiaali- ja terveysministeriö.
LAPSEN ITSEARVIOINTI Alueelliset koulutukset Itäinen, Pohjoinen ja Eteläinen alue Syksy 2016.
Johdanto Kuvailuteksti harmaaseen palkkiin:
Lapsen näkemyksen huomioiminen iän ja kehitystason mukaan
Työpaikalla järjestettävän koulutuksen, ammattiosaa-misen näyttöjen ja tutkintotilaisuuksien suunnittelu Tavoitteena on, että työpaikkaohjaaja Tuntee tutkintorakenteen.
Toimintakulttuurin muutos
Vammaisneuvostojen asema uudessa kuntalaissa

Sähköisen hyvinvointikertomus hyvinvointiklinikalla
LARK 5 MERCURIAn osahanke
Kehitysvammaisten henkilöiden palkkatyöllistyminen ja osallisuuden toteutuminen työ- ja päivätoiminnassa. Vaalijala
Millaisin mittarein vaikuttavuutta voidaan mitata?
Nuoret kuntapalveluita kehittämässä
Mitä osallisuus voisi olla?
Kiinnostus osallistua hankesuunnitteluun tai toteuttamiseen
Maakuntaohjelmatyö Keski-Pohjanmaalla
Ops-iltapäivä Raumanmeri
Kumuloituvat ilmastovaikutukset ja hiilineutraali yhdyskuntarakenne
LAPE kutsuu ja haastaa ”En usko, että milloinkaan aiemmin seurakuntien tekemä pitkän linjan työ lasten, nuorten ja perheiden parissa on nostettu näin.
Lapsi-ystävällinen kunta
FibRobotics Ohjausryhmän 1. kokous Ravintola Newton, TTY
OULUN VANHUSNEUVOSTO 12/ /2014 4/2013 9/2014 5/2014 8/2014
OSALLISTU OIKEESTI! Varkauden järjestöpäivä
Tervetuloa Innopajaan
Nuorten tieto- ja neuvontapalvelut kansallinen koordinointi 2006
Yliopistojen intrapäivä
Lapsivaikutusten arviointi Anne Hujala
Ajankohtaista ennakkoarvioinnista Terve Kunta –verkostolle
Vasun toteutuminen näkyväksi -huoltajat ja lapset arvioimassa Mervi Räty, varhaiskasvatuksen vastaava, KM.
OT-keskus Erityistaso
Jokaisen kasvu osallisuuteen – millaiset yhteisöt sen mahdollistavat?
Lisää osallisuutta elämään ja työhön Hanketukipäivä 3. 2
Hankkeen tavoitteet Kehitetään ja levitetään lapsiystävällinen kunta- toimintamallia hankekunnissa Edistetään lapsen oikeuksia ja tietoperustaisuutta vahvistavaa.
Seudullinen työkokous
Päätösten lapsivaikutusten arviointi
THL:n tuki kehittämishankkeille
IKINÄ – kaatumisten ehkäisyn implementointi Vanhusten palveluiden ja kuntoutuksen vastuualueella Iiris Salomaa
KEIJO KEIJO
167. Sinettiseurojen tyytyväisyyskysely - Seuratoimijat ja valmentajat
Kalajoen viiden tähden koulureitit
EROTILANTEEN PALVELUILLA KOHTI SOVINNOLLISUUTTA Eroauttaminen Kainuussa 02/ Marika Uhlbäck, projektisuunnittelija Mukava Kainuu -hanke.
Yksikön toimintasuunnitelma
Liikkuva ja osallistuva amis – työkykyinen ja luova ammattilainen
Monikulttuurisuustyön avainhenkilöverkoston
Pohjois-Suomen sosiaalialan osaamiskeskus
Oulun kaupungin vuorovaikutussuunnitelma
Video 5: Yleisesti kysyttyjä kysymyksiä ja niihin annettuja vastauksia
Näkökulmia kunnalliseen nuorisotyöhön
Avoimen nuorisotyön arviointiväline: käyttöönotto Lounais-Suomessa (I aalto) Anu Gretschel, Erikoistutkija, FT, Nuorisotutkimusverkosto Pori,
Nuorten sarjatoiminta
Lapsivaikutusten arviointi LAVA
OmaLahti –yhdistystapaaminen Monitoimitalo Onni Yhteisen työskentelyn tulokset.
LAPSIVAIKUTUSTEN ARVIOINTI JOHTAMISEN TYÖVÄLINEENÄ -CASE JYVÄSKYLÄ
Esityksen transkriptio:

Lapsen oikeudet toteutuvat arjessa Oulu on sitoutunut kaksi vuotta kestävään kehitystyöhön lasten ja nuorten parhaaksi → Tavoitteena UNICEFin lapsiystävällinen kunta -tunnustus vuonna 2018 Tavoite: Lasten oikeudet otetaan huomioon entistä paremmin valmistelussa, päätöksenteossa ja toiminnassa. Päätöksenteossa huomioidaan aina lasten oikeuksien toteutuminen. Mukana kaikki kaupungin palvelualueet. Lapset ja nuoret ovat mukana kehittämässä Oulun mallia.

Millainen olisi lapsiystävällinen Oulu? Oululaisen lapsi- ja nuorisopolitiikan ohjenuorana on YK:n lapsen oikeuksien sopimus → lapsen oikeudet tunnetaan. Päätöksenteossa hyödynnetään lasten ja nuorten tietämystä omasta arjestaan ja arvioidaan päätösten lapsivaikutuksia. Lapsia kohdellaan tasa-arvoisesti. He ovat mukana suunnittelemassa, arvioimassa ja kehittämässä kunnan palveluja. Lapsen oikeus riittävään osuuteen yhteiskunnan voimavaroista näkyy kunnan talousarviossa.

YK:n yleissopimus määrittelee lapsen oikeudet Yhteinen käsitys lapsen hyvästä elämästä. Voimaan 1989, Suomi ratifioi 1991 Koskee kaikkia alle 18-vuotiaita Juridisesti velvoittava Lue lisää YK:n lapsen oikeuksien sopimuksesta Lue YK:n lapsen oikeuksien komitean suositukset Suomelle

Neljä yleisperiaatetta Syrjimättömyys Lapsen edun ensisijainen harkinta Oikeus elämään ja kehittymiseen Lapsen näkemyksen kunnioittaminen

Kehittämistavoitteet/rakennuspalikat Lapsen oikeudet tunnetaan. Kaikki oikeudet toteutuvat jokaisen lapsen kohdalla. Lapsilla on mahdollisuus osallistua heille tarkoitettujen palveluiden suunnitteluun, arviointiin ja kehittämiseen. Lapset voivat vaikuttaa julkisen tilan suunnitteluun ja kehittämiseen. Lapsilla on mahdollisuus vaikuttaa heille itselleen tärkeisiin asioihin. Lapset voivat osallistua kansalaistoimintaan. Lapsilla on ystäviä ja turvallisia aikuisia. Lapsia ja lapsuutta arvostetaan. Lapsia koskevia asioita tarkastellaan koordinoidusti kokonaisuutena niin, että lapsia koskevassa päätöksenteossa ja toiminnoissa harkitaan ensisijaisesti lapsen etu. Lapsia koskevaa tietoa hyödynnetään monipuolisesti päätöksenteossa. UNICEFin rakennuspalikat ja tarkistuslistat

Oulun toimintasuunnitelma 2016 ALKUSYKSY 2016: Käsittely lautakunnissa, kaupunginhallituksessa ja -valtuustossa, johtoryhmissä sekä Oulun nuorten edustajistossa ONEssa: mallin esittely ja alkukartoituksen täydentäminen sekä sitominen talousarviovalmisteluun. ONEn tekemän laajemman alkukartoitustyön ohjeistus. Nuorten vaikuttajapäivien ohjelmassa lokakuussa huomioidaan UNICEFin Lapsiystävällinen kunta -malli. LOPPUSYKSY 2016: Käsittely johtotiimeissä, sivistys- ja kulttuuripalveluissa aluepäälliköiden johdolla alueellisesti: mallin esittely ja alkukartoituksen täydentäminen, sitominen käyttösuunnitelmavalmisteluun. Yksiköiden edustajien perehdyttäminen ja koulutus muutamissa pilottiyksiköissä alkaa.  Alkukartoituksen aikana saatujen tietojen perusteella työryhmä määrittelee kehittämistyön tarkemmat tavoitteet ja tekee toteutusta ohjaavan toimintasuunnitelman yhdessä lasten ja nuorten edustajien kanssa. Ohjausryhmän 2. kokous: toimintasuunnitelman hyväksyminen ja seuraavan vuoden tarkempi aikataulutus. JOULUKUU 2016: Seurantatapaaminen UNICEFin edustajan kanssa. Käydään läpi toimintasuunnitelman valmistelu ja kehittämiskohteiden valinnat. Väliraportointi ja toimintasuunnitelma kaupunginhallituksessa.

Oulun toimintasuunnitelma 2017 KEVÄT 2017: Yksiköiden edustajien perehdyttäminen ja koulutus pilottiyksiköissä jatkuu (lapset ja nuoret mukana), käsittely lasten ja nuorten alueellisissa vaikuttajaryhmissä sekä lasten ja nuorten kaupunkikokouksessa, järjestöjen osallistaminen toimintaan. Ohjausryhmän 3. kokous: UNICEFIn seurantatapaamisen ja muiden ajankohtaisten asioiden läpikäynti. SYKSY 2017: Perehdyttäminen ja koulutus muissa kuin pilottiyksiköissä, yksikköjen lasten ja nuorten osallistaminen. Ohjausryhmän 4. kokous: toimintasuunnitelman toteutuksen läpikäynti ja lähetekeskustelu raportointiin. LOPPUVUOSI 2017: Raportointi kaupunginhallitukselle ja UNICEFiin, arviointi ja mahdollinen tunnustus.

Vinkkejä ja linkkejä Lapsiystävällinen kunta – Oulun sivusto Lapsen oikeuksien sopimus Lapsen oikeuksien seuranta (linkki Suomen saamiin suosituksiin Lapsiystävällinen kunta -materiaalipankki Ohjeita ja näkökulmia lapsivaikutusten arviointiin Lapsivaikutusten arviointi – hyvistä aikeista toiminnaksi Muistiinpanoja demokratiaoppitunnista Avoimen hallinnon tietokortit Lapsiystävällinen kunta – Oulun sivusto