Opiskelijat yleisen asumistuen piiriin alkaen

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Palkkatuki.
Advertisements

NUORET JA TYÖTTÖMYYSTURVA
KESKUSTELLAANKO KOKOOMUKSESSA PERUSTULOSTA? - EI TÄLLÄ HETKELLÄ Harri Jaskari kansanedustaja Kokoomuksen eduskuntaryhmä.
Välivuoden hyödyntäminen  paranna pääsymahdollisuuksiasi lisäopinnoilla  hanki työkokemusta ja opiskelurahaa  paranna kielitaitoasi ja hanki elämänkokemuksia.
OPINTOTUKI Kela Etelä-Pohjanmaan vakuutuspiiri Kimmo Koppelomäki
Ajankohtaista Melasta
Köyhyys ja asuminen Vuokra-asumisen tulevaisuus Suomessa -seminaari
© Mela 2011 Vakuutukset Melasta. © Mela 2011 Täysi hyöty Melan vakuutuksista MYEL-vakuutus on jokaisen viljelijän, kalastajan, poronhoitajan ja metsätilallisen.
eläkkeensaajan asumistuki
Sosiaaliturvan viidakossa
KESÄTYÖSETELI 2011 HML kaupungin maksama tuki työnantajalle, joka palkkaa vuosina syntyneen hämeenlinnalaisen nuoren kesätyöhön kesätyösetelillä.
Uudistuva asumistuki, Yleisen asumistuen uudistaminen
Perintö ja testamentti – yhteenvetoja:
Esittely koululaisille Verohallinto 2008
Tervetuloa päivähoitoon
VÄLIVUOSI.  Välivuosi voi osua omalle kohdalle joko suunnitellusti tai vahingossa, jos ei saakaan ensimmäisellä hakukerralla opiskelupaikkaa.  Välivuosi.
Haku ammatilliseen koulutukseen Kevään yhteishaku , haku päättyy klo Valinnan tulokset voi julkaista aikaisintaan Syksyn yhteishaku.
Päivi Koski-A. Suomalais-venäläinen koulu
Pohjois-Savon vakuutuspiiri Sosiaaliturva Pohjoismaissa opiskelun aikana Anita Leskinen
Esittely koululaisille Verohallinto 2015
Edustajiston lähetekeskustelu
Opintotuki, työ- ja kansaneläke, työttömyyskorvaukset.
Yksityisen elinkeinonharjoittajan tuloverotus Verohallinto.
Kelan kuntoutusraha - toimeentuloturva kuntoutuksen aikana Anne Flak suunnittelija.
Vero-osion rakenne AiheMateriaaliTehtävät Välittömän verotuksen periaatteet s Yksityisliikkeen verotus Elinkeinotoiminnan verotettavan tulon laskenta.
Tila- ja asuntojaosto Seppo Kallio. Asunto-ohjelma Espoon Asunnot Oy pitää valtion tuella rakennetut käyttö- ja luovutusrajoituksista.
Verotus Suomessa Esittely koululaisille Verohallinto 2013.
SOSIAALITURVA  Sosiaaliturva koostuu sosiaalihuollosta ja sosiaalivakuutuksesta  Sosiaalihuollolla tarkoitetaan 1. Sosiaalipalveluita.
TERVETULOA OPPILAITOSTEN VEROPÄIVÄÄN Verohallinto.
Siviilipalvelusvelvollinen ja verot Verohallinto vero.fi 2016.
TUKIPAKETIN VEROTUS JA TULONTASAUS
Koulutusrahaston vuosi Koulutusrahasto Perustettu lailla vuonna 1970 Eroraharahastona o Hoitaa lakisääteisiä tehtäviä, jotka valmisteltu.
OPINTOTUKI OPINTOIHIN ULKOMAILLA KELA MYÖNNETÄÄN  Jos opinnot vastaavat Suomessa tuettavia opintoja tai sisältyvät Suomessa suoritettavaan tutkintoon.
1 Koulutusrahaston etuudet. 2 Koulutusrahasto lyhyesti Työmarkkinajärjestöjen hallinnoima rahasto Tukee omaehtoista ammatillista aikuiskoulutusta Etuudet.
Opintotuki Opintotukisihteeri Päivi Piiroinen, Joensuun kampus Opintotukilautakunnan sihteeri Ulla Pitkänen, Kuopion kampus Johdatus akateemisiin opintoihin.
Opintopolku.fi Siirtohaut Korkeakoulujen pääkäyttäjien seminaari.
Opiskelevan urheilijan talous Jari Savolainen ja Jukka Tirri Korkea-asteen kaksoisuraseminaari, Helsinki
Avoimen yhtiön ja kommandiittiyhtiön tuloverotus Verohallinto.
Työolosuhteiden järjestelytuki Laki julkisesta työvoima- ja yrityspalvelusta 10 luku 3 § VnA JTYPL, 9: Ohje JTYPL, sivut 275, , ja.
Rotarypiiri 1420 Piiriapurahoista myönnettävät stipendit  Rotarypiiri myöntää piiriapurahoista (District Grants) maksettavia stipendejä sille osoitettujen.
Turvapaikanhakijan oleskeluoikeus -KUN OLET TURVAPAIKKAA, SAAT OLESKELLA SUOMESSA NIIN KAUAN KUIN HAKEMUKSESI KÄSITTELY KESTÄÄ -KÄSITTELYN AIKANA ET VOI.
Paikallisosastojen toiminta-avustukset VUOSIKOKOUS
Ajankohtaista opintotuesta Opintoasiainpäivä Suunnittelija Saija Kyllönen.
TUKIPAKETIN VEROTUS JA TULONTASAUS
Tulorajat ja asunnon vaihdot
7 Palkasta maksetaan veroa s
2 Perheitä on joka lähtöön s
C-363/08 Slanina C-347/12 Wiering
Mun rahat -paja Kehittäneet:
Kotikunnan rekisteröinti maistraatissa
Apurahan maksu maksuosoituksena
Perhevapaakorvaus työnantajalle
Ohjaamo Vantaa Asuminen
Kelan vakuuttamispäätökset
Pääsääntö Sukulaisuus * Muu ehto Muu työskentely
Sinulle – veroilmoitus verkossa
Elämässä mukana – muutoksissa tukena
Liikunta- ja nuorisopalvelut
Opintotuki ja Aalto-yliopiston opintotukipalvelut
Opinnot ja harjoittelu ulkomailla
Opintotuki ja Aalto-yliopiston opintotukipalvelut
Kotihoidon palveluseteli Hämeenlinnassa alkaen
Vero-osion rakenne Aihe Materiaali Tehtävät
Opintotuki ulkomaanjaksolle
Verokannat - tarkennus
Ajankohtaista Melasta
Kesäajan toimeentulo-info
Opinnot ja harjoittelu ulkomailla
Lukuvuosi-ilmoittautuminen ja lakiperusteiset poissaolot
Kelan palvelukanavat Neuvontapalvelupäivät, Paasitorni
Esityksen transkriptio:

Opiskelijat yleisen asumistuen piiriin 1.8.2017 alkaen Info 5.4.2017 Ratkaisuasiantuntija Teija Mattila

Sisältö Muutokset yleisestä asumistuesta annettuun lakiin Miten opiskelijan tulee toimia? Yleisen asumistuen tulokäsite Yleisen asumistuen ruokakunta –käsite Yhteystietoja

Muutokset yleisestä asumistuesta annettuun lakiin

Laki muuttuu Opiskelijat kuuluvat jatkossa yleisen asumistuen ruokakuntaan Opiskelijalla, jolla on oikeus maksuttomaan asuntoon oppilaitoksen puolesta, ei ole oikeutta yleiseen asumistukeen, ellei ole erityisiä syitä sille, että opiskelija ei voi ottaa asuntolapaikkaa vastaan. Opintoraha huomioidaan tulona Asumistuen saajan on ilmoitettava ruokakuntaan kuuluvien henkilöiden lukumäärän muutoksen lisäksi myös ruokakunnan kokoonpanon muutoksista Ruokakunnan kokoonpanon muutos on tarkistusperuste

Opintotuen asumislisä Opintotuen asumislisää saavat jatkossa ulkomailla vuokralla asuvat opiskelijat Suomessa kansanopistossa, liikunnan koulutuskeskuksessa sekä Saamelaisalueen koulutuskeskuksessa maksullisella linjalla opiskelevat ja oppilaitoksen asuntolassa asuvat opiskelijat

Enimmäisasumismenot (YAL 10 §) Enimmäisasumismenot muuttuivat 1.1.2017 alkaen: Ahvenanmaan kunnissa enimmäisasumismenot ovat yhden hengen ruokakunnilla 411 euroa/kk, kahden hengen ruokakunnilla 600 euroa/kk, kolmen hengen ruokakunnilla 761 euroa/kk ja neljän hengen ruokakunnilla 901 euroa/kk. Ruokakunnan koko henkeä I kuntaryhmä II kuntaryhmä III kuntaryhmä IV kuntaryhmä 1 508 492 390 344 2 735 706 570 501 3 937 890 723 641 4 1 095 1 038 856 764

Miten opiskelijan tulee toimia?

Hakeminen Kela lakkauttaa asumistukeen siirtyvien asumislisät automaattisesti. Päätösten pitäisi olla opiskelijoilla kesäkuun alussa, koska asumislisät lakkautetaan viimeistään 20.5.2017 eräajolla. Opiskelijat voivat hakea elokuussa alkavaa asumistukea jo toukokuun loppupuolella, jos opiskelupaikka ja asunto syksylle ovat tiedossa. Ratkaisuja voidaan tehdä 20.5.2017 alkaen. Samaan ruokakuntaan kuuluvat hakevat yhteisen yleisen asumistuen. Jos samaan ruokakuntaan kuuluva saa jo yleistä asumistukea, hänen on haettava tuen tarkistamista.

Hakeminen Hakemukseen tulee liittää vuokrasopimus myös silloin, kun asuu opiskelija-asunnossa. Jos vuokran määrä on eri kuin vuokrasopimuksessa, tulee toimittaa tosite uuden vuokran määrästä. Kelaan ei tarvitse toimittaa vuokrasopimusta ja selvitystä vuokran määrästä, jos Kela saa vuokrasopimustiedot vuokranantajalta sähköisesti. Hakemuksen voi täyttää Kelan sähköisen asiointipalvelun sivuilla ja liitteet voi myös lähettää sähköisesti.

Laskuri kela.fi -sivuilla Asumistuen kela.fi –sivujen laskuri.

Yleisen asumistuen tulokäsite

Asumistukeen vaikuttavat tulot Asumistukeen vaikuttavat lähtökohtaisesti kaikki tulot – kuukausituloina ja bruttomääräisinä: Ansiotulot: esim. palkka, luontaisedut, palkkaan maksettavat lisät, kuten asunto-, auto- ja ravintoetu sekä ylityökorvaukset, vuorotyölisät ja lomarahat Etuudet Pääomatulot: esim. vuokratulot, erilaisten sijoitusten tuotot, osinkotulot sekä talletusten korot. Metsätalouden tulo Yrittäjän tulo arvioidaan YEL- tai MYEL -vakuutuksen työtulon perusteella.

Ansiotulovähennys Jokaisen ruokakunnan jäsenen yhteenlasketuista palkka- elinkeinotoiminnan ja maatalouden tuloista voidaan tehdä ansiotulovähennys. Vähennyksen määrä on 300 €/kk ja se on henkilökohtainen Ansiotulovähennys ei koske eläkkeitä tai sosiaalietuuksia

Etuoikeutetut tulot eli tulot joita ei oteta huomioon Asumistuessa etuoikeutetut tulot on määritelty yleisestä asumistuesta annetussa laissa. Ruokakuntaan kuuluvan alle 18-vuotiaan lapsen tuloja ei huomioida. Kuitenkin, jos tuen hakija tai hänen puolisonsa on alaikäinen, heidän tulonsa otetaan huomioon Tuloina ei huomioida myöskään satunnaisia tai tilapäisiä tuloja kuten perintöä lahjaa satunnaista myyntivoittoa asevelvollisen päivärahaa Kuukausituloihin ei lueta myöskään alivuokralaiselta saatavaa vuokratuloa, koska vuokratulo vähennetään ruokakunnan hyväksyttävistä asumismenoista.

Jatkuva tulo vai keskiarvotulo Asumistukea laskettaessa jokaisen ruokakuntaan kuuluvan henkilön tulot arvioidaan joko keskiarvotulona tai jatkuvina tuloina Jatkuva tulo Jos henkilön tulot jatkuvat samanlaisina vähintään 3 kuukautta myöntö- tai tarkistamisajankohdasta, tätä tuloa voidaan käyttää hänen tulonaan asumistuen laskemisessa. Keskiarvotulo Jos henkilön tulot vaihtelevat eli eivät pysy samoina vähintään 3 kuukautta, arvioidaan hänelle keskiarvotulo. Keskiarvotuloa arvioitaessa otetaan huomioon kaikki henkilön seuraavan 12 kuukauden aikana tuen myöntö- tai tarkistusajankohdasta eteenpäin saamat tulot.

Mikä tulokäsitteessä muuttuu? Opintoraha huomioidaan tulona yleisessä asumistuessa. Opiskelijoiden tulot arvioidaan usein keskiarvotulona Jatkossa opiskelijan tulee seurata itse opintotuen tulorajaa ja päättää opintorahan nostamisesta. Lisäksi opiskelijan tulee tarvittaessa välittömästi ilmoittaa yleiseen asumistukeen tulojen muutoksesta.

Esimerkki Venla: yksin asuva opiskelija Venla hakee asumistukea 1.9. alkaen. Venlan opinnot alkavat 1.9. Venlalla ei ole muuta tuloa kuin opintoraha. Venla on tehnyt vuokrasopimuksen 1.9. alkaen. Venlan vuokra on 300 euroa/kk. Venlalle myönnetään asumistuki 1.9. alkaen. Venlan asumistuessa otetaan huomioon opintoraha jatkuvana tulona. Venlan yleinen asumistuki on 240 euroa/kk.

Esimerkki Kielo: Yksin asuva opiskelija, ei kesätöitä Kielo hakee asumistukea 1.8. alkaen. Kielolla ei ole kesätöitä ja opinnot alkavat 1.9. Turussa. Kielon vuokra on 350 euroa. Kielolle myönnetään asumistuki 1.8. alkaen. Kielolle lasketaan keskiarvotulo, koska hänellä on 0-tulo vain yhden kuukauden ajan ja sen jälkeen hän saa opintorahaa. 1.8. – 31.8. 0-tulo 1.9. – 31.5. opintoraha (9 x 250 ) 1.6. – 31.7. 0-tulo Kielon keskiarvotulo on 2250 : 12 = 188 euroa/kk. Kielon asumistuki on 280 euroa.  

Esimerkki Ansa, yksin asuva opiskelija, kesätöitä Ansa hakee asumistukea 1.8. alkaen. Ansalla on kesätöitä 1.6. – 31.8. ja opinnot alkavat 1.9. Ansan kesätyön palkka on 2300 euroa/kk. Ansalla on vuokrasopimus Helsingissä olevaan asuntoon 1.8.2017 alkaen. Ansan vuokra on 400 euroa/kk. Ansalle myönnetään asumistuki 1.8. alkaen. Ansalle lasketaan keskiarvotulo, koska hänellä on palkkatuloa vain yhden kuukauden ajan ja sen jälkeen hän saa opintorahaa. 1.8. – 31.8. palkka: 2000 euroa (2300 – 300) 1.9. – 31.5. opintoraha: 2250 euroa (9 x 250 euroa) 1.6. – 31.7. palkka: 4000 euroa (4600 – 600) Ansan keskiarvotulo on 687 euroa/kk (8250 : 12), joten Ansa saa täysimääräisen yleisen asumistuen. Ansan yleinen asumistuki on 320 euroa/kk.

Yleisen asumistuen ruokakunta –käsite

Asumistuki ruokakunnalle Ruokakunnan muodostavat samassa asunnossa asuvat henkilöt Ruokakuntaan voi kuulua yksi tai useampi henkilö Yleinen asumistuki on ruokakunnan yhteinen etuus Tukea hakee koko ruokakunnan puolesta yksi ruokakuntaan kuuluva henkilö Hakija on yleensä se, jonka nimissä vuokrasopimus on tai joka omistaa asunnon

Sama ruokakunta Samaan ruokakuntaan kuuluvat samassa asunnossa pysyvästi asuvat henkilöt Yhteisellä vuokrasopimuksella asunnon vuokranneet henkilöt muodostavat tällöin ns. yhteisöruokakunnan, vaikka heillä ei olisikaan yhteistä taloutta (Lomake AT5). Samassa asunnossa asuvat lähisukulaiset kuuluvat aina samaan ruokakuntaan riippumatta vuokra- tai hoitosopimuksista Lähisukulaisia ovat avio- ja avopuolisot, vanhemmat ja lapset, isovanhemmat ja lapset sekä alaikäiset sisarukset

Tilapäinen poissaolo Samaan ruokakuntaan kuuluvat myös tilapäisesti poissa olevat henkilöt Tilapäinen poissaolo voi johtua esimerkiksi opiskelusta työkomennuksesta tai muusta ansiotyöstä ase- tai siviilipalveluksesta sairaalassaolosta tai vankilassaolosta Poissaolo katsotaan yleensä tilapäiseksi, jos se kestää enintään noin vuoden

Sama ruokakunta, eri asunto Ruokakuntaan kuuluvan henkilön muualla asuva puoliso Puoliso kuuluu ruokakuntaan, vaikka hän olisi poissa useita vuosia, elleivät puolisot asu erillään välien rikkoutumisen vuoksi. Esimerkiksi puoliso, joka on toisella paikkakunnalla työn, opiskelun tai varusmiespalveluksen vuoksi, kuuluu samaan ruokakuntaan.

Eri ruokakunta, sama asunto Erillisellä vuokrasopimuksella osan asunnosta vuokranneet henkilöt jos he eivät ole lähisukulaisia Päävuokralainen tai asunnon omistaja ja tämän alivuokralainen

Mikä ruokakunta -käsitteessä muuttuu? Opiskelijat kuuluvat jatkossa yleisen asumistuen ruokakuntaan. Toiselle paikkakunnalle opiskelemaan lähtevä (esim. puoliso) ei voi saada enää omaa asumisen tukea opiskelupaikkakunnalle, koska henkilö voi kuulua vain yhteen yleisen asumistuen ruokakuntaan Ruokakunta voi valita, mihin asuntoon tuki haetaan. Muualla kuin vanhempiensa luona asuva alaikäinen opiskelija voi saada oman asumistuen, jos hänelle on myönnetty opintotukilain mukainen opintotuki. Isovanhemman luona asuva opiskelija ei enää saa omaa asumisen tukea, vaan isovanhempi ja lapsi muodostavat yhteisen yleisen asumistuen ruokakunnan.

Yhteystietoja Asumistuen laskuri www.kela.fi/laskurit Lisätietoja: www.kela.fi Asumisen tukien palvelunumero 020 692 201 Opiskelijan tukien palvelunumero 020 692 209

Kiitos osallistumisesta!