Kemikaalit ja kiertotalous

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Metsäteollisuuden ympäristö- ja vastuullisuussitoumukset
Advertisements

INNOVAATIOT JULKISISSA HANKINNOISSA Rahoitusta hankintojen kehittämiseen 1.
BOJANALA PLATINUM- LAHTI -HO Jätehuoltoyhteistyö.
Ongelmajätteet ja niiden käsittely
”KaaSu” - Kaakkois-Suomen välityömarkkinoiden kehittäminen – hanke 2008 – 2010.
Kuntien materiaalitehokkuus –seminaari Sibeliustalo.
Edelläkävijämarkkinaohjelma Fiksu kysyntä luo uutta ohjelmavalmistelu Tekes Asiantuntija Sampsa Nissinen.
KESTÄVÄ KEHITYS/EKOTEHOKKUUS JA KYMENLAAKSON PK - YRITYKSET
Euroopan kemikaaliviraston REACH-valvontahankkeet ( EU:n yhdenmukaistetut valvontaprojektit )  REACH-EN-FORCE-1, 2009 – 2010  REACH-EN-FORCE-2, 2010.
Kunnat kilpailukykyisen ja sosiaalisesti oikeudenmukaisen Euroopan tekijöinä Kunnat ja maakunnat Euroopassa -seminaari Varatoimitusjohtaja Timo.
LAJITTELU JA KIERRÄTYS
Laaja-alaista ja systemaattista vaarojen tunnistamista ja niiden aiheuttamien riskien suuruuden sekä merkityksen arvioimista. Ennakoivaa työsuojelua -
Finnvera - rooli pk-yritysten rahoittajana ja tulevaisuuden näkymät Yrittäjävaltuuskunnan kokous Timo Kekkonen Elinkeinoelämän keskusliitto,
Ympäristöhankkeet Länsi- Suomen kilpailukyky- ja työllisyystavoiteohjelmassa.
Koonnut Anna-Liisa Kiiskinen Keski-Suomen ELY-keskus KESYTYS-hanke (korostukset kokoajan)
SUOMEN PANKKI | FINLANDS BANK | BANK OF FINLAND EKP:n seitsemäs SEPA-seurantaraportti : käyttöönotto etenee, mutta tarvitaan velvoittava takaraja Marianne.
Lajittelupeli Graafinen ala.
Demokratian ja oikeudenmukaisuuden edistäminen Suomessa
Diskurssi Oy VUOROVAIKUTUS YVA:SSA MÄÄRITELMÄ (YVAL 2 §)  Tavoite:... lisätä kansalaisten osallistumista ja tiedonsaantia  Osallistumisella vuorovaikutusta.
Ruoka- ja ruokateollisuusperunan strategia vuoteen 2020 Hallinnon keinot -ryhmä Esa Hiiva.
DM Copyright © Tekes PROOMU Päätösseminaari Avaus, Martti af Heurlin, Tekes # Muotoilu – PROOMU –
1 Mitä kuntani voi tehdä ilmastonmuutoksen suhteen? Kuntapäättäjän ja kansalaisjärjestön yhteistyö Ilmastovastaava Leo Stranius.
Itämeri –strategia ja toimenpideohjelmat - mitä uutta odotettavissa Itä-Suomen EAKR – toimenpideohjelman seurantakomitean kokous Kajaani, Neuvotteleva.
Huippuostajat Fiksu kysyntä luo markkinoita yritysten uusille ratkaisuille Tekes Asiantuntija Sampsa Nissinen.
Ympäristönäkökulma rakennerahastohankkeissa
Valtion PARAS –hankkeen tilanne Jaana Simola Päijät-Hämeen liitto, Hämeenkatu 9 A, LAHTI
Muovien kierrätys.
Kestävää kasvua ja työtä
Forssan kaupungin hankintapolitiikka, järkivihreät hankinnat
Tutkijan identifiointi –seminaari Kommentteja Eeva Rantala |
Kiertotalous EU:ssa - mitä vaikutuksia tulossa kuntiin? Kuntaliiton Brysselin toimisto Henrik Rainio, toimiston johtaja Kuntamarkkinat
Innovatiiviset julkiset hankinnat – yritysten mahdollisuudet uuteen liiketoimintaan Tuomas Lehtinen HSY Älykäs Vesi
Julkiset tietoaineistot hyötykäyttöön 4VOITTO. I) Ongelman asettelu –Miten käyttäjäryhmien motiivit ja tarpeet saadaan tyydytettyä julkisen datan avulla?
Sosiaalinen markkinointi Monikulttuurinen ehkäisevä päihdekasvatus Ohjausryhmän suunnittelupäivä
Esittely Metsänhoidon suositukset.
Itä-Suomen yliopiston julkaisu- ja datapolitiikka
Kemikaalit ja kiertotalous kommenttipuheenvuoro
Green Office –ympäristöjärjestelmä
Kulutus ja jätehuolto.
Ruokahävikin vähentäminen ravintoloissa Veli-Matti Aittoniemi
Kansallisen, vaarallisia kemikaaleja koskevan ohjelman (KELO) väliarviointi - haitallisten kemikaalien korvaaminen Jari Huhtala
Kemian opetuksen visiot kemianteollisuuden näkökulmasta
Sote-tieto hyötykäyttöön -strategia 2020
Osahanke: Kokemusasiantuntijuus ja
Asiakastietojen sähköistä käsittelyä koskevan lainsäädäntötyöryhmän tavoitteet Maritta Korhonen Kehittämispäällikkö.
5. Mitä kansanterveydellä tarkoitetaan
Hyvän hallinnon ja kyvykkyyksien tärkeydestä digitalisaatiossa
Oikeudenmukaista ja älykästä liikennettä selvittävä työryhmä
Erityisavustus korkeakouluille korkeakoulutuksen kehittämiseen
Osahanke: Kokemusasiantuntijuus ja
Innokylä tutuksi ja käyttöön
11. Perinnöllisyys ja ympäristö
14. Ympäristömyrkkyjen haitalliset vaikutukset luontoon
Millaista monipaikkaisuutta Suomeen - Selvitys kaksoiskuntalaisuudesta
Sote-uudistuksen muutoksen tuki
Team Finland – palvelutarjonta
Hyvinvointia työstä.
YLEISINFO RISKIKARTOITUKSET JA RISKINARVIOINTI PELASTUSLAITOKSISSA
Valvira Sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontavirasto
Eila Kaliste Etelä-Suomen aluehallintovirasto
Tuotteet turvallisiksi
FLEGT ja EUTR ajankohtaiskatsaus
Kestävää kasvua ja työtä – Suomen rakennerahasto-ohjelma
Tervetuloa innopajaan
WtT 2nd Generation Miksi ja miten -moduuli 2015-korjausversio.
EU:N POLITIIKAN TOIMEENPANOELIN
Käsitemäärittely Osallisuus / Osallistuminen / osallistaminen
Eettistä tietopolitiikka tekoälyn aikakaudella
Avoimen tuotteenhallinta
FLEGT ja EUTR ajankohtaiskatsaus
Esityksen transkriptio:

Kemikaalit ja kiertotalous Pirkko Kivelä, neuvotteleva virkamies Ympäristöministeriö Kemikaaliohjelman julkistamistilaisuus 12.5.2017

Bromattuja palonsuoja-aineita, biosideja eli puunsuoja-aineita ja fluorattuja yhdisteitä. Kannattaako kierrättää?

Kemikaaleista kiertotaloudelle aiheutuvia haasteita Tarvitaan riittävät tiedot, jotta voidaan tunnistaa ja arvioida ne kemikaalit, jotka voivat aiheuttaa haittaa kiertotaloudelle ja jotka voidaan kierrättää ja mitkä näiden kemikaalien ominaisuudet ovat. Tietoa tarvitaan kemikaaleista koko toimitusketjussa ja kierrätysvaiheessa. Tiedon perusteella voidaan harkittu tehdä päätös, mitä kemikaaleja voi kierrättää ja mitä kemikaaleja tulisi vähentää kierroista ja mitkä tulisi poistaa kierrosta kokonaan.

Komission kiertotaloustiedonanto ja kemikaalit Tavoite: Haitattomien materiaalikiertojen edistäminen ja huolta aiheuttavien kemikaalien parempi jäljittäminen tuotteissa tavoitteena helpottaa kierrätystä ja parantaa uusioraaka-aineiden laajempaa käyttöönottoa. Komissio arvioi jätteitä, tuotteita ja kemikaaleja koskevien lainsäädäntöjen vuorovaikutusta tarkoituksena arvioida huolta aiheuttavien kemikaalien esiintymistä, helpottaa kemikaalien jäljitettävyyttä ja riskien hallintaa kierrätysprosessissa tavoitteena myös helpottaa kierrättäjien toimintaa.

Huolta aiheuttavat kemikaalit SVHC-aineet = Substances of Very High Concern POPs = Persistent Organic Pollutants Huolta aiheuttavat kemikaalit : POP-kemikaalit eli pysyvät, kertyvät, toksiset ja kaukokulkeutuvat SVHC-kemikaalit eli syöpää, lisääntymismuutoksia tai mutaatioita aiheuttavat, pysyvät, kertyvät ja toksiset, hyvin pysyvät ja hyvin kertyvät sekä vastaavia ominaisuuksia omaavat kuten hormonitoimintaan vaikuttavaksi tunnistetut kemikaalit.

Manufacture/ import of chemicals Manufacture of mixtures/ Production of articles Imported articles Materials containing POPs or SVHC End of waste phase Use/product phase Enter waste phase

Kiertotalous – muutos toimintaympäristössä - muutokset kemikaaliohjelmassa EU:n kemikaalilainsäädännön toimeenpano Tuetaan jatkossa erityisesti PK-yrityksiä REACH- ja CLP-asetusten toimeenpanossa ja asetusten toimeenpanon myötä tuotetun ja kootun tiedon hyödyntämisessä. Edistetään kemikaaliturvallisuustiedon välittämiseen tehtyjen työkalujen käyttöä. Kehitetään monisuuntaista ja aktiivista viestintää ja luodaan työkaluja, materiaalia, koulutusta ennakoivan haitallisten kemikaalien korvaamisen edistämiseksi.

Ympäristön altistumisen: Selvitetään vesiympäristöön päätyneiden mikromuovien esiintymistä ja niihin sisältyviä haitallisia aineita, mikromuovien lähteitä sekä vaikutuksia vesieliöihin ja arvioidaan tätä kautta tapahtuvaa mahdollista ihmisaltistusta. Tunnistetaan ne jätteet ja jätteiden kierrätysprosessit, joihin erityistä huolta aiheuttavat aineet (SVHC) ja POP-yhdisteet voivat päätyä. Etsitään käsittely- ja erotusmenetelmiä haitta-aineiden turvalliseksi poistamiseksi ja hävittämiseksi. Huomioidaan haitallisista aineista mahdollisesti aiheutuvat riskit osana terveys- ja ympäristövaikutusten kokonaisarviointia määriteltäessä jätteen tuotestatusta jätelain 5 §:n mukaisesti (ns. end of waste-menettely). Selvitetään keskeisimpiä materiaalien kierrätykseen ja uudelleenkäyttöön liittyviä kemikaaliriskejä ja niiden hallinnan tarvetta ja keinoja.

Yritysten toimet kemikaalien riskienhallinnassa Tunnistetaan ne kiertotalouden sektorit, joissa on kemikaalihallinnan parantamisen tarvetta ja tuetaan riskinhallintaa ja säädösten noudattamista näillä sektoreilla toimivissa PK-yrityksissä. Tuetaan ja seurataan EU-tason toimintaa ja osallistutaan aktiivisesti ratkaisujen löytämiseksi ja lainsäädännön rajapintojen selventämiseksi (esim. REACH-asetus, työsuojelu, tuote-jäte-rajapinta) ja sovelletaan näitä EU-tason yhteensovittamisratkaisuja kansallisella tasolla. Yrityksiä kannustetaan hyödyntämään REACH-asetuksen tuottamaa kemikaalitietoa nykyistä laajemmin tunnistaakseen käyttämiensä ja valmistamiensa kemikaalien riskit, kehittääkseen uusia kestävän kemian mukaisia ratkaisuja ja arvioidakseen materiaalien ja tuotteiden kierrätettävyyttä.

Tuotteiden kemikaaliriskien vähentäminen Otetaan valmisteiden ja tuotteiden suunnittelussa huomioon niiden sisältämien kemikaalien vaikutukset tuotteen keräilyyn, käsittelyyn ja hyödyntämiseen jätteenä. Selvitetään mahdollisuutta ottaa haitallisten aineiden riskinarviointi ja vaikutus tuotteen elinkaarihallintaan huomioon ekosuunnitteludirektiivin uudistuksessa ja siihen liittyvissä tuoteasetuksissa tai muilla tavoin. Kehitetään hankintatoimessa terveys- ja ympäristöriskien arviointien tekemisessä tarvittavia työkaluja. Kannustetaan julkisia organisaatioita asettamaan hankinnoille kestävän kehityksen tavoitteita (ml. vaarallisten kemikaalien käytön riskien minimointi) sekä seuraamaan tavoitteiden toteutumista.  

Kansainväliset toimet Toimitaan merten muovijätteiden vähentämisen ja päästöjen torjuntaa koskevien globaalien toimien ja tutkimuksen edistämiseksi sekä päätöksentekoa tukevan tietopohjan vahvistamiseksi kansainvälisessä yhteistyössä.

Toimiva ja turvallinen kiertotalous

Kiitos!