SILMÄ. NÄKEMINEN Valonsäteet tulevat silmään silmämunan etuosassa olevan kirkkaan, kaarevan sarveiskalvon läpi ja taittuvat siellä. Menevät mykiön läpi.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Aivoverenkiertohäiriöt AVH
Advertisements

Fysiikan ja kemian perusteet ja pedagogiikka Kari Sormunen Kevät 2012
Puolijohteet mrahikka hyl 2011.
Tilkkuilijan värit Saana Karlsson.
AIVOVERENKIERRON HÄIRIÖT
Heijastuminen ja taittuminen
3. Hajuaisti Aistiva elin hajuepiteeli nenäontelon takaosassa.
Valosta 1.
Optiikkaa silmähoitajille
Näkyvyys Värien huomionherättämiskyky.
Tyypillinen esimerkki suorasta häikäisystä on suojaamaton ikkuna katsekohteessa. Opastekylttiä ei pysty lukemaan koska silmät sopeutuvat voimakkaaseen.
Kappale 14 Näköaisti on ihmisen tärkein aisti.
Ihminen.
Diabetes s. 65 –
Persoonallisuus Biologinen perusta.
Verkkokalvon kostean ikärappeuman hoitomuodot
Iriitti Mikael Suviola
Valo ja ääni Valon ominaisuuksia heijastuminen värit taittuminen
8. kurssikerta Työt ja DTVEE 22.
Lapsen toiminnallisen näön tutkiminen
Sensorinen integraatio
Fysiikan ja kemian perusteet ja pedagogiikka Kari Sormunen Kevät 2014
Pitkät sekunnit JH, MJ, EM & SK Lauantaiyön. Mitä tulee huomioida? Valotusaika Aukko ISO Tuki/seuranta.
SYDÄN- JA VERISUONISAIRAUDET
Sydän- ja verisuonisairaudet
Annariikka Hietala & Aino Lehtimäki
Homeostasian ylläpitäjiä
A-vitamiini ja näkeminen
3D –animaatio ja simulaatio
Masennus eli Depressio.
Sydän- ja verisuonitaudit
16. Aistit.
PSYKOOSI = vakava mielenterveyden häiriö, jossa todellisuudentaju hämärtyy ja vääristyy, synonyymi sanalle mielisairaus.
AISTIVAMMAT JA - SAIRAUDET (näkö ja kuulo). Näkövammat ♦Näkövammaiseksi kutsutaan ihmistä, jonka näkökyky on alentunut niin paljon, että siitä on.
Näkövammarekisteri sosiaalisen aseman seurannassa Matti Ojamo VTM, tutkimuspäällikkö Näkövammarekisteri Kommenttipuheenvuoro VAMPO päätösseminaarissa.
Mieli voi sairastua, niin kuin kehokin Erilaisia mielenterveysongelmia voi esiintyä kaiken ikäisillä Tilapäinen oire saattaa olla terveen mielen reaktio.
BMI = painoindeksi= paino/(pituus x pituus metreinä) Body Mass Index eli painoindeksi on ainoastaan viitteellinen väline painon arvioimiseen. Se ei ole.
Ravinto. Proteiinit Proteiinin lähteet : Kananmuna, Liha, Kala, ja monista palkokasveista. Suomalainen proteiinisuositus on 10%-20% ravinnosta Proteiini.
Kpl 26 Jännite aiheuttaa sähkövirran Syksy Pariston napojen välillä on jännite Paristossa on kaksi päätä eli napaa (+ ja -) Paristossa on kaksi.
Näkövammaisuus Petra Suonio Määritelmiä Toiminnallinen määritelmä vallalla nykyään Näkövammainen on henkilö, jolle näkökyvyn heikentyminen aiheuttaa.
Muistihäiriöt Hilla ja Kati. Muistihäiriöt Muistihäiriöt voivat olla hetkellisiä ja lieviä muistivaikeuksia tai vaikeita ja pitkäkestoisia häiriöitä.
Aivoverenkierron häiriöt (AVH)
7. Kouluiän kehitys (s. 96–109).
Aivoverenkierron häiriöt (AVH)
Epilepsia.
A-vitamiini ja näkeminen
Suunnistuksen kuivaharjoitus
Kohonnut verenpaine.
9. Havaintojen lainalaisuuksia
Sp2-HYBRIDISAATIO.
15.Sukupuolikromosomien perintötekijät
Kuume ja flunssa Mika ja Eerik.
Päänsärky – ”kansantauti” % / 20-45v
Havaitseminen havainnon rakentuminen:
Syöpään vaikuttavat sisäiset tekijät
AISTIT *tehtävä: välittää tietoa ympäristöstä sopeu-
kysymyksiä Mikä on diabetes?
Heijastuslaki Tulokulma Heijastuskulma 0º 20º 45º 60º 90º
Pääkipu Pääkipua ilmenee kaikilla ihmisillä jossain vaiheessa elämää ja se on hyvin yksilöllistä. Päänkivun syitä ja muotoja on erilaisia. Yleisimmät.
Pisara 4 Ympäristö- ja luonnontieto
Näköaisti Ihmisellä ns. kamerasilmä => kuva heijastuu verkkokalvolle ylösalaisin (tarkka + kehittynyt silmätyyppi)
Iän vaikutus näkemiseen
16 Persoonallisuushäiriöissä piirteet ilmenevät äärimmäisissä muodossa
UV (A,B ja C-säteily).
Lasten näkövammaisuus Lähteet: Nurmi P
II Elimistön rakenne ja toiminta
Silmä ja silmälasit Normaalisti toimiva silmä muodostaa kohteesta kuvan verkkokalvolle. Likinäköinen silmä muodostaa kuvan verkkokalvon eteen. Likinäköisyys.
Aivoverenkiertohäiriöt AVH
Esityksen transkriptio:

SILMÄ

NÄKEMINEN Valonsäteet tulevat silmään silmämunan etuosassa olevan kirkkaan, kaarevan sarveiskalvon läpi ja taittuvat siellä. Menevät mykiön läpi ja muodostavat verkkokalvolle ylösalaisin olevan kuvan. Mykiön muoto riippuu tarkennettavasta kohteesta Verkkokalvossa on miljoonia tapeiksi ja sauvoiksi kutsuttavia valoherkkiä soluja. Ne muuntavat valoenergian hermosignaaleiksi. Tapit pystyvät erottamaan yksityiskohdat ja värit. Silmien signaalit kulkeutuvat näköhermoa pitkin aivojen näkö alueelle.

SILMÄN OSIA Silmämuna on noin 25 mm. Silmässä on kolme ulkokerrosta. Ulkokerroksia ovat kovakalvo, suonikalvo ja verkkokalvo. Lähellä etuosaa kovakalvo näkyy silmän valkuaisena ja edempänä muuttuu läpinäkyväksi sarveiskalvoksi. Mykiön ja verkkokalvon välissä on kirkasta hyytelömäistä lasiaista.

MUITA SILMÄN OSIA Iiris on lihasrengas. Se muuttaa pupillin kokoa valon määrän mukaan. Pupilli on iiriksen reikä. Se laajenee hämärässä. Sarveiskalvo on kaareva, läpinäkyvä ns. ikkuna silmän etuosassa. Mykiö on läpinäkyvä linssi ja sen muoto muuttuu lähelle tai kauas katsomista varten. Kovakalvo on silmämunan kova, valkoinen suojaava kerros. Verkkokalvo sisältään valoherkkiä soluja. Keskikuoppa on tarkan näkemisen mahdollistava verkkokalvon alue.

SILMÄN MUKAUTUMINEN Isoin osa silmän taittovoimasta johtuu sarveiskalvosta, mutta mykiön muoto muuttuu valonsäteiden tarkkaa kohdistavissa varten. Tätä kutsutaan mukautumiseksi. Lähelle katsominen Lähelle katsottaessa kehälihas supistuu ja mykiö paksunee. Lähelle katsottaessa kohteesta valonsäteet poikkeavat toisista enemmän, joten taittovoimaa tarvitaan enemmän. Kauas katsominen Kauemmas katsottaessa kehälihas rentoutuu ja mykiö litistyy. Kauas katsottaessa valonsäteet ovat melkein yhdensuuntaiset

SILMIEN VIAT Silmänpohjan rappeutuma Kun silmänpohjan solut rappeutuvat, verkkokalvon tarkan näkemisen alue ei pysty toimimaan normaalisti. Näköheikkenee ja käkökentän keskiosalla ei voi nähdä kunnolla. Tämä ei kuitenkaan johda sokeutumiseen. Retinitis-tauti Retinitis-tauti on perinnöllinen sairaus, jonka oireita ovat näkökentän kaventuminen (putkinäkö) ja hämäräsokeus. Tähän liittyy myös heikentynyt näöntarkkuus, heikentynyt värinäkö, häikäisyherkkyyden lisääntyminen ja heikentynyt kontrastiherkkyys. Oireet johtuvat silmänpohjan solujen rappeutumisesta ja tämä voi johtaa täydelliseen sokeutumiseen.

Glaukooma (silmänpainetauti) Tämä on näköhermoa vaurioittava sairaus. Osalla potilaista on silmän sisäinen paine kohonnut ja taas osalla paine on normaalialueella. Glaukooma aiheuttaa puutoksia näkökenttään. Vauriot kehittyvät usein huomaamatta. Ensin ne ilmenevät toiminnallisina häiriöinä näkemisessä, lähinnä käytännön askareiden tekemisessä ja liikkumisessa. Näköhermon ja näköratojen viat Näköhermon ja näkörajojen vika on synnynnäinen silmän kehityshäiriö, erilaisiin sairauksiin liittyvä tai pään vammoihin liittyvä. Vika ilmenee heikkona näöntarkkuutena, näkökenttäpuutoksina tai värinäköhäiriöinä. Näkökenttä on yleensä supistunut ja melko huono. Täydellinen sokeus on mahdollinen

VÄRINÄKÖ Tetrakromaattinen värinäkö eli nelivärinäkö on kyky muodostaa eri värejä neljällä eri silmän verkkokalvolla olevalla valoa aistivalla tappisolutyypillä. Ihmisillä on tyypillisesti triokromaattinen eli kolmivärinäkö, jolloin tappisoluja on punaherkkiä, viherherkkiä ja siniherkkiä, ja ne aistivat kolmea perusväriä, joiden yhdistelmistä aivoissa muodostuvat kaikki muut värit. Erään arvion mukaan naisista noin 2–3 prosentilla on tetrakromaattinen näkö, jolloin he saattavat voida nähdä jopa 100 miljoonaa eri väriä Maaselkärankaisten silmän perustyypissä on neljänlaisia tappisoluja, joista kunkin herkkyysmaksimi on valon eri aallonpituusalueella. Nämä herkkyyshuiput sijoittuvat yleensä lähiultravioletin alueelle (360–370 nanometriä), siniselle (420–440 nm), vihreälle ja keltaiselle (520–530 nm) sekä punaiselle (noin 600 nm).

LÄHTEET