Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Kpl 26 Jännite aiheuttaa sähkövirran Syksy Pariston napojen välillä on jännite Paristossa on kaksi päätä eli napaa (+ ja -) Paristossa on kaksi.

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "Kpl 26 Jännite aiheuttaa sähkövirran Syksy Pariston napojen välillä on jännite Paristossa on kaksi päätä eli napaa (+ ja -) Paristossa on kaksi."— Esityksen transkriptio:

1 Kpl 26 Jännite aiheuttaa sähkövirran Syksy 2014

2 Pariston napojen välillä on jännite Paristossa on kaksi päätä eli napaa (+ ja -) Paristossa on kaksi päätä eli napaa (+ ja -) Napojen välillä on jännite Napojen välillä on jännite Kemialliset reaktiot aiheuttavat pariston napojen välille jännitteen. Kemialliset reaktiot aiheuttavat pariston napojen välille jännitteen. Jännitteen tunnus on U ja yksikkö on voltti (V) Jännitteen tunnus on U ja yksikkö on voltti (V) Käytettyjen paristot on lain mukaan toimitettava keräyslaatikkoon Käytettyjen paristot on lain mukaan toimitettava keräyslaatikkoon Keräyslaatikoita löytyy kierrätyspisteistä sekä mm. ruokakaupoista ja huoltoasemilta Keräyslaatikoita löytyy kierrätyspisteistä sekä mm. ruokakaupoista ja huoltoasemilta

3 Virtapiiri suljetaan katkaisijalla Kun taskulampun katkaisijaa painetaan, syttyy lamppuun valo Kun taskulampun katkaisijaa painetaan, syttyy lamppuun valo -> virtapiiri on suljettu ja sähkövirta pääsee kulkemaan laitteen läpi. Suljettu virtapiiri on sähkövirran reitti, jonka muodostavat johdot, paristot ja lamput Suljettu virtapiiri on sähkövirran reitti, jonka muodostavat johdot, paristot ja lamput Sähkövirtaa on myös pariston sisällä Sähkövirtaa on myös pariston sisällä Sähkövirran kulkusuunnaksi virtapiirissä on sovittu suunta pariston plusnavasta miinusnapaan Sähkövirran kulkusuunnaksi virtapiirissä on sovittu suunta pariston plusnavasta miinusnapaan

4 Kun lampun katkaisijaa painetaan uudelleen, lamppu sammuu Kun lampun katkaisijaa painetaan uudelleen, lamppu sammuu -> virtapiiristä tulee avoin -> avoimessa virtapiirissä ei ole sähkövirtaa Sähkövirran tunnus on I ja yksikkö on ampeeri (A) Sähkövirran tunnus on I ja yksikkö on ampeeri (A)

5 Suljettu ja avoin virtapiiri

6 Jännite aiheuttaa sähkövirran virtapiiriin Pariston napojen välinen jännite aiheuttaa suljettuun virtapiiriin sähkövirran Pariston napojen välinen jännite aiheuttaa suljettuun virtapiiriin sähkövirran Kemialliset reaktiot ylläpitävät patterissa jännitettä -> jännite säilyy pitkään Kemialliset reaktiot ylläpitävät patterissa jännitettä -> jännite säilyy pitkään Lampun kirkkaus riippuu sähkövirran määrästä -> mitä suurempi sähkövirta (pariston jännite) sitä kirkkaampi lamppu Lampun kirkkaus riippuu sähkövirran määrästä -> mitä suurempi sähkövirta (pariston jännite) sitä kirkkaampi lamppu Lampun kirkkauteen vaikuttaa myös lampun hehkulangan ominaisuudet (lyhyt ja paksu hehkuu voimakkaammin) Lampun kirkkauteen vaikuttaa myös lampun hehkulangan ominaisuudet (lyhyt ja paksu hehkuu voimakkaammin)

7 Johde johtaa sähkövirtaa Johteeksi sanotaan ainetta, joka johtaa sähkövirtaa Johteeksi sanotaan ainetta, joka johtaa sähkövirtaa Hyviä johteita ovat kupari, kulta ja alumiini Hyviä johteita ovat kupari, kulta ja alumiini Eristeissä ei kulje sähkövirta, joten sähkö johdot eristetään usein muovilla, lasilla tai kumilla Eristeissä ei kulje sähkövirta, joten sähkö johdot eristetään usein muovilla, lasilla tai kumilla

8 Sähkölaitteista kootaan kytkentä Yksinkertaisia sähkölaitteita kutsutaan komponenteiksi, kuten lamppu. Yksinkertaisia sähkölaitteita kutsutaan komponenteiksi, kuten lamppu. Sähkölaitteiden ja komponenttien piirtäminen on hankalaa ja monimutkaista, joten niille on sovittu yksinkertaiset piirrosmerkit Sähkölaitteiden ja komponenttien piirtäminen on hankalaa ja monimutkaista, joten niille on sovittu yksinkertaiset piirrosmerkit Piirrosmerkkien avulla esitetty virtapiiri on kytkentäkaavio Piirrosmerkkien avulla esitetty virtapiiri on kytkentäkaavio Kaikilla sähkölaitteilla ja komponenteilla on kaksi napaa. Eli niihin tulee ja niistä lähtee yhtä suuri sähkövirta. Kaikilla sähkölaitteilla ja komponenteilla on kaksi napaa. Eli niihin tulee ja niistä lähtee yhtä suuri sähkövirta.

9 Piirrosmerkit Fysiikan kirja s. 179 Fysiikan kirja s. 179 Piirrä vihkoosi seuraavien komponenttien/ laitteiden piirrosmerkit vihkoon Piirrä vihkoosi seuraavien komponenttien/ laitteiden piirrosmerkit vihkoon – Paristo – Säädettävä jännitelähde – Vaihtovirtalähd e – Virtamittari – Jännitemittari – Hehkulamppu – Katkaisija – Käämi – Johdin – vastus

10


Lataa ppt "Kpl 26 Jännite aiheuttaa sähkövirran Syksy Pariston napojen välillä on jännite Paristossa on kaksi päätä eli napaa (+ ja -) Paristossa on kaksi."

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google